7 Февруари, 2012 14:14 1 328 0

Спецпрокуратурата: При нас шоу няма, има рутинна работа

  • спецпрокуратура-
  • борислав сарафов-
  • светлозар костов-
  • николай марков
Спецпрокуратурата: При нас шоу няма, има рутинна работа - 1
Николай Марков, Борислав Сарафов и Светлозар Костов (от ляво надясно) - Снимка: БГНЕС

Един месец след старта на специализираните съд и прокуратура ръководителите на Апелативната специализирана прокуратура - Борислав Сарафов и на Специализираната прокуратура - Светлозар Костов дадоха обща пресконференция на която направиха отчет на дейността си.

"Ако очаквате от този личен състав към момента някакви фойерверки, чудеса, заря едва ли не, малко е рано за това нещо. Ние не сме създадени за сензации, за шоу. При нас шоу няма, при нас има рутинна работа", заяви Сарафов. Той призна, че резултатите изглеждат скромни, но припомни, че обвинителите работят по престъпления, разкрити от МВР.
 
Две присъди е прочел през януари Специализираният наказателен съд - срещу наркогрупа от Пловдив и по дело за притежание на марихуана и предоставяне на помещение за разпространение на наркотици. И двете присъди са одобрени споразумения между подсъдимите и прокуратурата. 
 
"Има 84 дела, имаме оскъден брой прокурори. Направили сме искане за увеличаване на щата. Надявам се, че ще бъде направено, за да можем наистина по-отговорно и с по-голям интензитет да работим по новите казуси", каза още Борислав Сарафов. 
 
На пресконференцията стана ясно, че едно от делата което вече е приключило и е внесено в Специализирания съд е т.нар. от полицията "Шейховете". Четирима полицаи са участвали в 12-членна организирана престъпна група, която е източвала гориво от продуктопровод на "Нефтохим", съобщи прокурор Николай Марков. 

Трима от служителите на МВР са работили в Охранителна полиция, един в Транспортна. Операцията по задържането на групата бе проведена преди повече от година. Прокурор Марков посочи, че групата на 12-те е разкрита благодарение на "Вътрешна сигурност" на МВР.

От продуктопровода на "Нефтохим" те изградили тръбопровод, дълъг един километър. Сред участниците в групата имало диспечер в рафинерията, който подавал информация кога и какво гориво се транспортира по продуктопровода. Групата се сдобила и с камион за цимент, който превърнала в цистерна. С нея развозвали гориво до различни клиенти, включително и до бензиностанция в с. Росен.

След ареста шестима от групата, в това число и двамата организаторите - Валентин Атанасов и Петьо Малчев, са сключили споразумение с прокуратурата и вече са осъдени – присъдите са от 9 месеца до три години и половина.

Останалите шестима, сред които тримата полицаи Димитър Стойчев, Валентин Станев и Георги Богданов, отиват на съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА