28 Май, 2018 08:08 6 062 21

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 25% за година

  • гражданска отговорност-
  • застраховка-
  • каско-
  • автомобили

Основната причина са сумите, които се изплащат за щети в чужбина, причинени от автомобили с българска регистрация

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 25% за година - 1

Цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" за автомобилите продължава ударно да расте, като при повечето компании цената е с над 25% по-висока в сравнение с миналата година, за един и същ автомобил, който не е участвал в произшествия. Увеличението превишава значително утежнението на полиците от средно 12 лева, въведено в началото на февруари, когато на застрахователните компании бе наложена допълнителна такса заради "Зелена карта". По данни на брокери в последните 12 месеца застрахователите няколко пъти са завишавали тарифите, отбелязва в. „Сега“.

Най-голямо е вдигането на цените в столицата, която е и най-рисковият за шофиране град. То започва от 20-30 и надхвърля 50 лева. Продължават ударно да растат и сумите, които Гаранционният фонд плаща за щети в чужбина, причинени от автомобили с българска регистрация без "Гражданска отговорност" или с полици, които имат ниско покритие на фона на големите обезщетения, които се присъждат. От началото на тази година парите, които фондът трябва да плати заради злополуки в други държави, са се увеличили с около 20%, съобщиха източници от фонда. Сериозно нарастват и обезщетенията, които се присъждат в България, обясняват застрахователни брокери. Това е и една от причините застрахователните компании, които дълго време задържаха цените на полиците заради голямата конкуренция, сега масово да вдигат премиите, които трябва да плащат шофьорите. "По наши наблюдения най-сериозно поскъпване има при задължителната застраховка за товарните автомобили, най-вече при влекачите", заявиха от "Брокерс инс". Основно това се дължало на големите обезщетения по "Зелена карта" за ПТП извън България. За останалите видове автомобили не се наблюдавало толкова отчетливо поскъпване след февруари.

Както в. "Сега" писа, от началото на февруари повсеместно задължителната застраховка "Гражданска отговорност" бе завишена средно с 12 лв., тъй като Националното бюро "Зелена карта" наложи нова такса на застрахователите. Това е институцията, която плаща обезщетения, ако българи без "Гражданска отговорност" причинят щети в чужбина. Допълнителните отчисления отиват в специален фонд и служат като банкова гаранция срещу неплащането на щети в чужбина. Създаването на фонда е по решение на Международния съвет на бюрата "Зелена карта". Заради зачестилите случаи на некоректни български застрахователи, които бавят или не могат да платят щетите, всички компании бяха принудени да внесат през март общо 4 млн. евро депозит. Тези пари на практика се плащат от крайните потребители. Поскъпването тогава варираше от 11 до 18 лева за полица при различните компании.

Поради своята задължителност, т.е. масовост, "Гражданска отговорност" е застраховката, по която има най-много претенции и съответно се плащат най-високи обезщетения. Като цяло застрахователните компании през миналата година са изплатили около 407 млн. лв. при 370 млн. лв. през 2016 г., показват данни на КФН. Ръстът се дължи преди всичко на увеличението на сумите, които съдилищата присъждат като обезщетения, обясниха от Асоциацията на българските застрахователи. Всяка година адвокатите по делата внасяли искове за все по-големи суми. Освен това от чужбина пристигали в пъти по-големи искове за причинени от български шофьори пътни злополуки.

Една от забележките след извършената през 2017 г. проверка на целия финансов сектор у нас от МВФ (т.нар. FSAP) бе за занижените застрахователни премии, и по-точно тези по "Гражданска отговорност". По данни от началото на годината средната премия по тази застраховка е 187 лв., което, според МВФ, е ниска сума. КФН е поръчала анализ на Световната банка за размера на тази застраховка и дали той е достатъчен, за да покрие рисковете. Не е известно дали такъв анализ вече е направен и дали са предприети някакви мерки.

Още по-неприятно е, че прословутата система "бонус-малус", която е предназначена да поощрява добрите шофьори и да наказва онези, които причиняват произшествия, едва ли ще заработи и тази година, както бе обещано. "Към момента все още не е представен окончателният доклад", отговориха от Гаранционния фонд на въпрос на в."Сега" кога най-после ще бъде готова методиката на избрания преди година и половина за целта консултант - гръцкото подразделение на E&Y.

ПОЛИТИКА

Всяка застрахователна компания си води собствена статистика и методика за определяне на "Гражданска отговорност". Затова за един и същ модел автомобил, при една и съща кубатура, има доста различни оферти. Често обаче, когато има комбиниран продукт - "Каско" и "Гражданска отговорност", се ползват отстъпки и по двата продукта.

Премиите се определят на базата на няколко критерия, всеки от които дава представа за размера на риска. Важни са възрастта и шофьорските навици на собственика на автомобила. Много застрахователни компании искат 25 - 30% по-висока премия, когато собственикът е под 25 г. Някои застрахователи правят отстъпки за по-голям стаж, а други слагат надбавки за по-неопитни шофьори. Предизвиканите ПТП водят до съществено завишение на застрахователната премия, но на практика почти няма застраховател, който да е намалил застраховката при подновяването й, дори клиентът да е изряден шофьор.

Много зависи и къде е регистрирана колата. Заради многото автомобили и тежкия трафик софиянци плащат скъпо. Видът и характеристиките на моторното превозно средство е може би най-значимият фактор. Това е така, тъй като цените на щетите при едно ПТП зависят от размера, мощността и габаритите на возилото. По-мощните автомобили причиняват по-често и по-големи поражения. Използването на МПС за превоз на опасни товари, състезания, отдаване под наем или таксиметрови услуги представлява по-висок риск, което води до по-висока застрахователна премия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    46 2 Отговор
    Глупости на търкалета ... пълним сметките на разни чифути, а те печелят от нашето нещастие. При инцидент изплащат почти нищо за щети.

    Коментиран от #16

  • 2 Недоволен

    39 0 Отговор
    Едно и също оправдание всяка година - защото изплащали големи суми за щети причинени извън БГ и не е поскъпнала с 12лв за година а във всеки окръг е поскъпнала различно при нас във Варна ми се увеличи гражданската с 42лв а все още нямам причинено ПТП докога така взе бая да ми писва 250лв за гражданска си е бая

    Коментиран от #4

  • 3 куку руку ку

    43 0 Отговор
    Узаконеният рекет на застрахователната мафия. Не дай Боже да се наложи да ти изплатят щета обаче...
  • 4 Недоволен

    26 1 Отговор

    До коментар #2 от "Недоволен":

    Току що проверих и се оказа че съм в грешка със 73лв ми е поскъпнала гражданската миналата година на вноски беше 200лв а сега на вноски наи евтината е 273лв
  • 5 тодо

    20 3 Отговор
    онзи, дето нарече 80 процента от българите дебили, награден ли е , защото гражданската задължителна ли е,хаѝде да се събудим вече....
  • 6 гост

    21 0 Отговор
    Аз не съм нарушител, а плащам повече. В същото време системните нарушители плащат колкото мен. И като питам защо застраховката ми се увеличава с 40лв за една година всеки ми мълчи. Диференцираното заплащане е само за чесане на езиците, както и много други важни теми у нас. Толкова е просто да се нарави, но никой не иска да стане справедливо и заслужено. Ето, в Германия след няколко системни нарушения минаваш на тест за идиоти, ако искаш книжка, тук идиотите си живуркат.
  • 7 да ги еа другарко

    21 3 Отговор
    те ще си изнамерят винаги причини, за да увеличат гражданската отговорност, ама ние защо си траем!?
    у нас диктуват престъпните организации, които минаха в застрахователния бизнес и уроди лобираха в парламента, за да стане задължителна и т.н.
    всеки го знае това, ама си мълчи и кротко си трае... чуждите застр. компании си траят и се съгласяват с това да се увеличават вноските... добре дошло им е ...
    сик, вис, вис2, тим, дс, бкп, герб и др. са едни и същи боклуци и им плащаме чрез всякакви видове такси и данъци...
  • 8 Гост

    1 11 Отговор
    След като е задължителна да поскъпва....
  • 9 Гост

    22 2 Отговор
    Докога в държавата колата ще е гражданин и тя ще плаща застраховка.И защо не се създаде държавно дружество с нормални цени а се търпят разни типове алчни да ни изнудват.
  • 10 Без нарушение 12г

    24 1 Отговор
    За свещи да ги дават дано. От 12г съм активен шофьор и нямам нито една катастрофа нито една щета, последният ми акт е от преди 10г. Щеше да има бонус-малос. Има само една голяма пи*ка за всички изрядни.
  • 11 ебал съм ги другарко

    22 1 Отговор
    280лв застраховка, а като ти ударят колата и изплащат до едни мижави 200лв и само гледат как да не ти дадат повече...
    кога ще са на загуба тия уроди?
    всяка година даваме към едни 500лв за таксите, данъци + 100 винетка = 600лв за да тръгнем с таралясника, който караме...
    инак пеша, с колело, рейс, маршрутка, метро, тролейбус, трамвай... т'ва е положението, ако искаш ги плащай - такъв им е отговора на мафиотите...
    то с престъпници да си нямаш работа...
  • 12 Застраховател

    10 2 Отговор
    Боже...Ако знаете колко глупости са написани в статията... Изсмукана е не от пръсти, ами не знам от къде...

    Коментиран от #14

  • 13 вижся

    15 0 Отговор
    пълна глупост е тая гражданска отговорност - имах катастрофа не по моя вина свързах майсторите в сервиза със застрахователите и кво стана от 3000 лева ремонт ми покриха само 1500 ... и защо защото самата застраховка сега е по скъпа с 50 лева като започнем от най евтините... абсолютни мутренски простотии.. сложете ги тия пари по на кола за милион и кусур коли в бълхария и кво става... гледа финала на европейското от яхтата си в малдивите...
  • 14 Супер възмутен

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "Застраховател":

    Ти така ще кажеш естествено, защото си застраховател. Глупост е само, че са поскъпнали с 12лв., много повече са поскъпнали, заради увеличените ви комисионни!
  • 15 гост

    5 2 Отговор
    Браво браво Бат Бойко си знай рабтата , само така с такси и данъци ще заличим тази скапана нация от картата и ще остане елита кат евророми и чифути .

    Коментиран от #17

  • 16 Чифут

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "некойси":

    Няма ЧИФУТИ в България в застрахователния бизнес!!!!!
  • 17 Чифут

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Какво общо имат чифутите,те са 1000 души в България и нямат връзка със застраховането?
  • 18 Лопе де Вега

    6 0 Отговор
    Ха-ха, най-ми хареса, че няма да се толерират обидни коментари и нецензурни изрази. Ами, тогава VIVAT за мутренската държава!!!
  • 19 Българина

    3 1 Отговор
    Нормален рекет за бизенс където няма конкуренция, и аз искам така. Да ми гласува някой закон с който всички да ми плащат ме няма да ги бия и ограбвам, демек такса спокойствие. Защо гражданската няма бонус малус, защо имам гражданска която се припокрива с каското. Пълна измама и грабеж защо няма комбинирана каско с го, след като са почти същите като рискове, а го е за много по големи щети? Значи или каското е скъпо или го? Този бизнес е измамнически

    Коментиран от #20

  • 20 123

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Българина":

    Ти май нищо не си разбрал за застраховките. ГО плаща за причинените ОТ ТЕБ щети, каското плаща причинените на ТЕБ щети.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове