Last news in Fakti

17 Юни, 2018 14:46 11 259 17

Грешка в шофьорските курсове сее смърт по пътищата

  • алекси стратиев-
  • шофьорски курсове

До някаква степен всеки шофьор е разсеян. Това е така, защото всеки смята, че управлението на автомобила е елементарно и той може да кара, но това му позволява да се разсейва с пътниците, радиото или околната среда. Това заяви за Нова тв бившият шеф на "Пътна полиция" Алекси Стратиев и призова шофьорите да спазват правилата на Закона за движение по пътищата.

„Никой не обучава водачите как да шофират при дъжд на магистрала, което при една малка грешка, имайки предвид високата скорост, би довела до сериозен инцидент”, казва още Стратиев.

Изказването му бе по повод създадения Индекс за безопасно шофиране, който ще оценява поведението и реакциите на шофьорите зад волана при рутинни и в критични ситуации. Става въпрос за изследване, което е представително за българските шофьори. През последните години статистиката показва, че шофирането не е толкова безопасно, колкото трябва да бъде.

Затова един от големите застрахователни брокери у нас решава да направи индекс за безопасно шофиране. С него ще се провери и къде бъркат самите шофьори, защото, за съжаление, у нас причина за катастрофите стават самите водачи. В изследването са обхванати всички шофьори на възраст от 17 до 75 години. То е проведено в 72 населени места на територията на Република България сред 1000 души - активни шофьори (с годишен пробег над 2000 км). 36% от анкетираните казват, че неволно разбират, че карат с по-висока скорост от разрешената.

Проучването показва също, че всеки четвърти от шофьорите не могат да предвидят своя маршрут, което е една от причините за големите задръствания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Темиме дарий

    39 11 Отговор
    Истината е само 1 че не всеки трябва да има правото да ходи на курсове за автомобил не всеки може да кара и естествения подбор си казва своето на пътя и загиват и такива които могат да шофират покраи сухото гори и мокрото...да има комисия която да определя кои става и кои не ....всеки не може да е хирург очен лекар космонафт пилот часовникар нали така?обаче всеки трябва да бъде на пътя и да кара?в този случаи смъртищата ще продължават....

    Коментиран от #15

  • 2 Кабинчо

    38 6 Отговор
    Ей тоя Алексито срама нема! Докато беше на служба надушваше всичко корпоративно и преформи закона за дв. по пътищата шеснайсе иляди пъти. Сега пак се ориентира безпогрешно къде е ранилката. При застрахователите! Страшен ейй!
  • 3 Гост

    22 9 Отговор
    Въведете задължителен психо тест за всички,там поне се разбира психика, грамотност,реакции!
    Какво сте наложили тея дипломи,тей ли не разбрахте,дипломата не те прави шофьор а това което ще покаже на изпити,и малко поне да ти е заложено.
    Познавам хора с по две образования и късани по 2-3 пъти. Направете тези изпити по строги!

    Коментиран от #5

  • 4 jambazina

    26 4 Отговор
    Преди да станеш шЕфьор, първо трябва да си нормален мислещ човек.
  • 5 селянин

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Какъв психо тест,да търсиш триъгълници и кръгчета..с по една две чертички,а па тва да не е тест за бременност,а тоо пенсионер да не дава ъкъл,от много ъкалии..сме на тва дереже,истината е в съзнанието на водача..не уверен не изпреварвай,завой..пише 60 км/ч,можеш да го вземеш и с 70..но не повече, дъжд..ами намали с 20-30 км,под нормалното..и изправна кола.
  • 6 али

    10 1 Отговор
    познавам трима шофьори на тирове които са луди според мен С ТРАЙНИ ПСИХИЧЕСКИ ОТКЛОНЕНИЯ НО СИ ВЗЕМАТ МЕДИЦИНСКО И КАРАТ

    Коментиран от #12

  • 7 Gost

    17 0 Отговор
    Проблема е в липсата на контрол по пътя не в обучението! Никой не ги учи да карат с 200!!

    Коментиран от #11

  • 8 месара

    8 0 Отговор
    истината е че шофьорски книжки се купуват масово, а това го знаят и кат и всички сба_та, така че.....
  • 9 нервен

    6 0 Отговор
    в манталитета е .. не търсете проблема другаде .....
  • 10 гост

    7 5 Отговор
    Много по-сериозни и дълги курсове покриващи много ситуации и задължително изпитателен срок преди получаване на оригинална книжка. Много по-висока застраховка за млади водачи с мощни коли, над 150кс. Реално спазване на законовите изисквания за колан, разговор по телефон, детски столчета, техническа изправност - реално 90% не покриват тези изисквания: почти всеки виси на телефона, детето му отпред на пасажерската седалка, понякога и на волана, редовно в града се кара без колан, а това движение коства 1-2сек. Нищо не се прави по тези въпроси, тръгнали сега да правят проучвания какъв бил проблема. Забелязвам напоследък и серозно затъмняване всички стъкла без ветроупорното, което пак е нарушение на закона и възпрепятства да се вижда вътре какво се прави в купето докто се кара. Смешници.
  • 11 Анонимен

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Gost":

    Проблема е в съзнанието на всеки един от нас и липсата на емоционална интелигентност.
    Високите глоби и постоянни промени в закона е явно,че не е това начина да се спрат нарушенията и намалят жертвите по пътищата.
    Време е да задаваме въпроси на катаджиите като ни глобяват за несъществени неща защото са законни,защо законните неща не работят и не дават резултати и следва ли да се запитаме,правилно ли е да спазваме нещо което очевидно не работи както трябва?
  • 12 Каруца р500

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "али":

    Абе льо-льо,шофьор на тир минава годишно минимум 100000км.и ти ми казваш че има психични отклонения. Качвал ли си се с него в кабината? Минаваме 4-5 изпита наложени само и само да ти вземат парите от корумпираните гадове ДАИ. Ако един шофьор на лек автомобил мине поне един от тези изпити, всички тези проблеми ще намалят поне с 50/100.разбрали асанчо ли джери ли аметчо ли!

    Коментиран от #14

  • 13 Vichcis

    2 4 Отговор
    Защо правят автомобилите да развиват такива високи скорости след като не е позволено да се кара със скорост над 120км.Според мен не трябва да се използва и радиото когато си в движение.
  • 14 БългариН

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Каруца р500":

    не знам каква каруца караш, но колегите ти от съседни страни масово нарушават ЗДП на България.Защо да плащаме всички за техниите безумия.Искам високи ТОЛ такси за ТИР-ове преминаващи през България, ама циганското лоби на вашите Роб отодатели не ще.Познай защо.
  • 15 Балкантурист

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Темиме дарий":

    Прав си.Но и вече курсовете не са курсове.Няма полигон.Листовките ташак .Нека да има 90въпроса като преди с 5наказателни т.е най много 3грешки ,че и две даже.и следващия изпит след 3мес.
  • 16 Русенец

    3 0 Отговор
    Трябва да се въведе Безплатно, Задължително получаване на шофьорска книжка, знатия и умения във всички средни училища в перода 10-12 клас. Така всички цигани ще искат да ходят в средните училища, ще изчезне корупцията в ДАИ и копуването на шофьорски книжки и младите хора ще излизат шофьорски грамотни, а не като сега.
  • 17 Манго шафьора

    2 0 Отговор
    Ох- Боже,, що не ги прибереш в ,,АДА,, тези боклуци
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове