Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Защо автомобили не могат да минат Годишен технически преглед?

Глобата за неспазване на наредбата е 1500 лева

Публикувана: 27 Юни, 2018 10:08
21 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 19594

Шофьори не успяват да минат с автомобилите си Годишен технически преглед (ГТП) заради пропуски в онлайн системата, която автоматично проверява за платен данък. Във Видинска област, например, шофьори с бележка за платен данък са връщани, тъй като системата не го отчита, заяви за радио „Дарик“ Тодор Желев, началник техническа експлоатация в Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Дори полицаи са били върнати и прегледът на служебния им автомобил е бил прекратен. Оказало се е, че служебните коли трябва да се вписани в общината и да е отбелязано, че са освободени от данък, посочи председателят на Съюза във Видин Николай Николов.

Проблемите следват промяна в Наредбата за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства. Според изменения от месец май, т.г. служителите на пунктовете за технически прегледи вече нямат право да сканират квитанция за платен данък, когато системата не го отчита. Глобата за неспазване на наредбата е 1500 лева.

Системата обаче не винаги отчита, че данъкът е платен и продължава да показва възможност за сканиране на квитанция. От фирмата „Демакс“, която поддържа системата, са информирали СБА, че все още не са получили официални указания от „Автомобилна администрация“ да премахнат тази стъпка.

От Министерството на транспорта заявиха за радио „Дарик“, че промяната в наредбата цели да спре минаването на технически преглед с фалшиви бележки или бележки за частично платен данък. Няма данни за пропуски в системата, а онлайн свързаността е факт от години, уточниха от ведомството.

В пунктове на СБА има случаи на шофьори, които имат бележка за платен данък, но не могат да минат на технически преглед с автомобилите си, тъй като онлайн системата ги отхвърля, обясни Тодор Желев: "До 20 май ние имахме опцията ръчно да приложим платения данък с холограмния стикер, като сканирахме данъка и въвеждахме номера на холограмния стикер и след това прегледът продължаваше. Но с изменението на наредбата от 20 май тази опция се изключва и при отказ на системата на "Демакс", че автомобилът няма платен данък, ние директно го връщаме. Нашите служители прекратяват прегледа, защото все пак и те подлежат на санкции".

За случаи на върнати шофьори разказа председателят на СБА във Видин Николай Николов: "Имаме случаи с граждани, които имат платен данък, идват, показват ни бележката, но ние нямаме право да го пуснем. Лизинговите компании също, които имат повече автомобили. Там някой отразява, друг не, за съжаление. Аз не мога да знам къде е вината. Човекът ми показва, че е платено, системата казва, че не е. На кого да вярвам?! Идват хора с видимо истински бележки, системата не ги пуска, ние ги връщаме, те се сърдят. Има нещо дребно, което трябва да се доотработи".

Дори полицаи са били върнати и прегледът на служебния им автомобил е бил прекратен: "Идва автомобилът, който е освободен от данък, обаче системата изкисва да се сканира данъкът. И допреди да се измени наредбата ние сканирахме големия талон, на който се вижда, че автомобилът е служебен на полицията и колата след като е освободена може да премине технически преглед. Обаче сега ги връщаме и тях".

Оказало се е, че служебните коли трябва да се вписани в общината и да е отбелязано, че са освободени от данък, посочи председателят на съюза във Видин Николай Николов. Според него промяната улеснява работата на пунктовете за технически прегледи, стига системата да функционира гладко. Опцията в онлайн системата, която все още позволява сканиране на квитанция за платен данък, трябва да се премахне, добави Николов. От фирмата „Демакс“ са информирали СБА обаче, че все още не са получили официални указания от „Автомобилна администрация“ да премахнат тази стъпка.

От министерството на транспорта заявиха за радио „Дарик“, че промяната в наредбата цели да спре минаването на технически преглед с фалшиви бележки или бележки за частично платен данък. Няма данни за пропуски в системата, а онлайн свързаността е факт от години, уточниха от ведомството.

България

Публикуването на коментари е преустановено.
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Ангела Меркел и Франсоа Оланд
Лидерите на Германия и Франция в обръщения към Европейския парламент:
Дебатът е да има, или да няма Европа"

Още бисери