Last news in Fakti

28 Юни, 2018 09:34 1 683 15

София: В колите - все повече, в автобуса - все по-малко

  • софия-
  • кола-
  • автобус

4 рейса и 4 трамвая превозват най-много пътници в столицата

София се моторизира, автомобилите се увеличават, пътниците в градския транспорт намаляват. Това показват резултатите от анкета за придвижванията в София, проведена при съставянето на План за устойчива градска мобилност.

От 2017 г. с обществен транспорт се придвижват 37% от респондените. За сравнение през 2011 г. те са 44% и в броя им се наблюдава значителен спад.

Процентът на хората, придвижващи се с автомобил като шофьори и пътници, се е покачил с 1,2% - от 29,1% до 30,3%. Пешеходците също се увеличават от 21,7% до 29,7%. Значително е увеличението при велосипедистите – от 0,1% до 1,7% за 2017 г. , пише в. "Труд".

От пътуванията само с обществен транспорт най-използван е автобусът с 44,4%. Следван е от трамвая с 24,3%, метрото с 21,8% и тролейбуса с 9,6%.

От четирите вида обществен транспорт само при метрото се наблюдава увеличение от 2011 г., когато е заемало дял от 9,8%. Използването на автобуса намалява с 50%, на трамвая от 26,8%, а на тролейбуса от 12,5%.

Анкетираните признават, че биха ползвали градския транспорт при някои подобрения. Най-честият отговор е, че са необходими по-добри разписания и по-кратки интервали на превозните средства. Други отговори са по-нови превозните средства, по-удобни връзки между маршрутите и цената на билета да е съобразена с времето или разстоянието за пътуване.

При въпрос по каква причина не се ползва велосипед, хората най-често посочват големите разстояния. Друг отговор е по обективни причини като пренос на багаж или здравословни състояние, както и несигурността на придвижване и не достатъчно доброто състояние на инфраструктурата.

По данни от ЦГМ от 2014 г. линиите на наземния градски транспорт, в които се возят над 15 хил. пътника дневно са 8 – 4 автобусни и 4 трамвайни. Най-натоварените тролейбусни достигат 12 хил. пътника на ден. Трамваите номер 5 и 7 дори надхвърлят 20 хил пътника.

Другите 2 свръхнатоварени трамвая са 20 и 22. Всеки от четирите най-натоварени автобусни линии достига до Югоизточна София, която не е обслужена от нито един трамвай, или до бул. Цариградско шосе. Линия номер 280 свързва Студентски град с Цариградско шосе и СУ, линия 204 – Ж.К. Дружба, Цариградско шосе, бул. България, Ж.К. Гоце Делчев, а линия 111 свързва двата най-населени жилищни комплекси в столицата – Младост и Люлин, като се движи по околовръстното. Четвъртият натоварен автобус е линия 72 – от Западен парк, през Орлов мост и Подуяне до хотел Плиска.

По данни за 2017 г. метрото превозва средно по 250 хил. пътника на ден или 7,6 млн. на месец. През работен ден ползваемостта преминава 300 хил. пътника и достига до 350 хил., а събота и неделя се ползва със средно около 40% по-малко.

Столицата ни има двойно повече автомобили на глава от населението, отколкото Виена, сочат експертите, които събират данни за изготвянето на визията за София за 50 години напред.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 толерантен

    18 0 Отговор
    Най-важно е да се спазват привилегиите на циганите в България. На другото майната му.
  • 2 Иванчо

    9 0 Отговор
    Естетствено, че ще е така. Градският транспорт е ужасен - нередове и не може да се разчита на него. Освен, че е нередовен, понякога дори изобщо липсва!
  • 3 Morgoth

    15 0 Отговор
    Качете се в един 204 и ще видите намалелите пътници. Хората не са виновни, че градския транспорт е бавен и калпав. Инвестирайте в него и колите ще намалеят. Всеки иска да пътува по-бързо и по-удобно.

    Коментиран от #10

  • 4 Ристе

    11 1 Отговор
    А паркинги подземни няма и не се мисли в тази посока. Трагедия
  • 5 Сссерем

    5 22 Отговор
    Затова 1000 лева застраховка,1000 лева данък,10 лева синя и 5 лева зелена зона,нафтата и бензина по 3 лева,пълна забрана за АГУ-тата,и да видим барабите още ли ще се надуват в 15-годишните си кошове.

    Коментиран от #8, #14

  • 6 Петър

    11 1 Отговор
    Безплатен градски транспорт за регистрираните в София. Парите от по-висок данък за жителите на София. По-малки интервали. Денонощен. Климатици. Т Р О Т О А Р И. Безплатни стикери за паркиране по местоживеене, за не повече от две коли на жилище. Проверка само с ЛК. Ежедневна такса за влизане в широкия център с автомобил. Забрана на дизела. Инвалидите да пракират без ограничения. Те не са инвалиди за четири часа в денонощието само. Пъппъдъкова да разбере, че колкото повече разширява булевардите, толкова повече коли ще има. Те са като водата в тръбата. Камери на всички кръстовища. Общината да изпълнява задълженията си и да пише глоби на неправилно паркиралите. Иначе няма да се оправите. Този град стана кочина.
  • 7 Аз бре

    7 0 Отговор
    Въпреки всичко - днес чаках 40 мин тролея да дойде ! 40 ! Няма потоп, няма сняг ... няма и тролей обаче ! Факт че не на всеки е удобно да ползва ГТ, но аз когато мога го правя ! По Борис няма нищо по-бързо от трамвая, а от Центъра до Младост за 5-6 мин пак няма какво да бие метрото .. И все пак, понякога се налага и с личен превоз !
  • 8 back to USSR

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сссерем":

    Няма тема, по която да не се-се-с@реш.
  • 9 олеее

    6 0 Отговор
    Ако не трябва да водя детето на училище и аз ще ходя с рейса. Ама детето до училище по реиса и после пак рейсове до работа- не стаа
  • 10 малиии

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Morgoth":

    Тва абсолютно не е вярно- колкото и хубав да е градския, почти всеки ще продължи да се вози на кола.Сложи си ръка на сърцето и си признай.

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Zax

    10 0 Отговор
    Нормално е. Градския транспорт е скъп, но за сметка на това неудобен и мръсен.
    Едно отиване до центъра с автобус (3км) ми отнема 40 минути и 3,2 лева (в едната посока). Познайте колко време се чудя дали да ида с кола, такси или градски транспорт.
  • 12 Zax

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "малиии":

    Не си прав. Примерно в Лондон предпочитам да пътувам с транспорт. Супер удобен и бърз (по Софийски мерки де. И там има какво да се желае) Но за сравнение ще ти кажа от Кингстън до Гринуич стигам за около 1,5-2 часа (с чакането по спирките). Това са около 30 км през целия град.
  • 13 ГосТ

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "малиии":

    И аз така мисля, селските бекове и първенюта си сакат лека кола. Няма оправия. А цената на билета и разписаниет след 8:30 pm е отделна работа.
  • 14 ГосТ

    1 5 Отговор

    До коментар #5 от "Сссерем":

    Пфууу един път да ми харесаш !
  • 15 Пернииик

    3 0 Отговор
    Ама Пътпъдъкова е напълно малоумна. Като е вяканция и София има три пъти по-малко коли. Това някой изследва ли го? И решението е не учениците да са постоянно ваканция, а да се организира тяхното обществено и БЕЗПЛАТНО транспортиране до и от училищата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове