Last news in Fakti

2 Юли, 2018 21:14 3 035 11

Наркотрафиканти и убиец получили българско гражданство

  • българско гражданство-
  • наркотрафиканти

От извършител на убийство в Молдова през участник в отвличане в Хърватия до наркотрафиканти в Германия. И такива хора са се сдобили с българско гражданство за периода 2005 - 2015 г., показва справка от края на 2016 г., с която "Капитал" разполага.

Справката обобщава 45 случая на хора, които са получили българско гражданство, а след това са били лишени от него, тъй като са били осъдени за престъпления или са обявени са издирване във връзка с водени разследвания.

В половината от случаите престъпленията са били извършени, преди кандидатите да получат български паспорт. Най-много са казусите с македонски граждани (33), на следващо място са молдовци, сърби и албанци.

Престъпленията, за които са били осъждани, са най-различни - от въоръжени грабежи, убийство, наркотрафик, кражби до измами и пране на пари. В най-голямата група казуси става дума за престъпления, извършени от македонци/молдовци в собствените им държави.

Има осъдени в Германия (8 случая), Швейцария (2 случая), Австрия (4 случая), Гърция (2 случая), Италия (3 случая) и по един случай в Чехия, Словакия и Хърватия.

Източникът на "Капитал", предоставил информацията, коментира, че справката е непълна, а в пълния си вид тях обхваща 114 казуса на отнето гражданство със същите мотиви за същия период.

Законът за българското гражданство предвижда, че натурализация може да бъде отменена, ако бъде установено, че кандидатът си е послужил с неверни данни и факти, за да придобие гражданство, или е укрил факти. Същевременно за придобиване на гражданство на това основание законът поставя условие кандидатът да не е осъждан за умишлено престъпление от общ характер от български съд и срещу него няма образувано наказателно производство за такова престъпление, освен ако е реабилитиран. Друг текст в закон сочи, че лице, което е придобило българско гражданство по натурализация, може да бъде лишено от него, ако е осъдено с влязла в сила присъда за тежко престъпление против републиката, при условие че се намира в чужбина и не остава без гражданство.

По-рано днес министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви в ефира на "Нова телевизия", че за последните пет години 143 кандидати за българско гражданство са били издирвани чрез мрежата за полицейско сътрудничество Интерпол. Той коментира искането на ДПС за парламентарна анкетна комисия, която да провери разследване на френски журналисти за това, че България е дала гражданство на 114 души, обявени за международно издирване. Самата инициатива на ДПС пък е мотивирана с публикация на стари данни за броя на издирваните натурализирани български граждани, отбелязва "Капитал".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    49 4 Отговор
    На нас премиера ни е наркотрафикант, вие за някакъв гражданин сте се притеснили :D
  • 2 Салам Алеко

    32 4 Отговор
    Само терорист и престъпник, би поискал българско гражданство!
  • 3 Кънчо мунчев

    14 1 Отговор
    Ееех що пара правихме с тези пашапорти, всеки който плати колкото трябва на определения челавек нема проблем.
    За шингин мингин рано ни е още заради подобни работи.
    Защо мислим че не се знаят шашмите родни ?
  • 4 deadman1488

    19 1 Отговор
    платили са си мафиозите на българските мафиоти и готово далаверата е склю4ена за милиони
  • 5 Кълвач

    8 0 Отговор
    С пари всичко се постига! Питайте Абрамович.
  • 6 киро

    10 0 Отговор
    После какво се чудите че никой не ни вярва и иска в Европа. Всеки срещу 2000 евро може да стане български гражданин. Достатъчно е да отидете в София пред службите да видете пълни бусове от Македония, Албания, Сърбия, Молдова, Босна и Херцеговина, Украйна и други държави дето не са членки на ЕС. Хубавото е че не искат да живеят тук а просто паспорта им трябва за да пребивават в западна Европа. Само е лошото че някой от тези ако направи престъпление пак ще кажат че българин го е сторил.
  • 7 чалма тв

    4 0 Отговор
    на албанци давали БГ гражданство,какви пари трябва да рине на адвокати и така по веригата за да стане гражданин на Европа...всичко се купува в България.
  • 8 112

    5 1 Отговор
    а за руснаците, получили българско гражданство, подозрително се мълчи. а те са най-много. повече от етническите българи.
  • 9 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    "Гражданството" не го ли раздава ВИЦЕ-президентина ?
    Че са корумпирани властниците ни -- това е ясно. Не мога да проумея, защо са толкова безмозъчни ? Като плюят по комунистите и социализма, какво са сторили по-добро за българския народ от тях ? Нали вече те не са комунисти?
    Отново ще сменят паспортите /личните карти/ !?.Ако отново няма "гражданство" и "националност или народност" в личните документи, това означава, че са решили тотално да затрият българския народ, като такъв !!!!
  • 10 Минчо мангала

    3 0 Отговор
    България е родина на всички Хайдути на Балканите
  • 11 Мама Раша

    0 0 Отговор
    Ний рашъните сме си много убаво тука.Харчим си рублите и си прайм кефа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове