Last news in Fakti

20 Февруари, 2012 10:44 2 180 0

Започват Великденските пости

  • пости-
  • великден

От днес (20 февруари) започва Великденският пост. Той се спазва до големия християнски празник Великден, който тази година честваме на 15 април.

Както се мени датата на Великден, така се менят и датите на празниците свързани с Великденския цикъл. Месни Заговезни (19 февруари т.г.) е първият празник, свързан с този цикъл. На Сирни Заговезни - седмица след това, която тази година се пада на 26 февруари, по християнски обичай по-младите посещават домовете на по-възрастните - родители, кръстници, роднини и близки. В последния ден преди строгия пост те искат прошка един от друг.

Великият пост е и най-важният, и най-древният от всички пости, той е подготовка за най-големия православен празник - светлото Христово Възкресение.

Християнската църква нарича началото на Великденския пост "предверие на божественото покаяние", или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Исус Христос.

По време на хранителните и духовни пости са забранени венчавките. Може да се закълнем в църквата едва след Великден. Една седмица след Месни Заговезни обаче е позволено да се яде мляко и млечни продукти, тъй като тялото се подготвя за пост. След това са забранени месото и месните продукти.

Строгият пост не се препоръчва за болни, за малки деца, за възрастни хора, за бременни жени и кърмачки. Великият пост не бива да се приема само като диета. Той трябва да бъде свързан преди всичко и с помислите, като всеки се смири и се вгледа дълбоко в себе си.

След Великден се ядат много яйца, сирене и месо. По стар обичай тогава младите са се събирали на хорището, пеели са и са играли хора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА