Last news in Fakti

20 Август, 2018 10:26 2 709 10

Сливен на протест заради мъртвата родилка, БЛС се самосезира

  • родилка-
  • ренета томова

Етичната комисия на Българския лекарски съюз се самосезира и ще разследва обстоятелствата, при които майка почина след раждане в Сливенската болница. Роднини на жената твърдят, че нещастието е по лекарска вина. Със случая се заема и прокуратурата.

След предишния подобен инцидент - преди около две седмици, когато почина родилка в Плевен, лекарският съюз призова да не се спекулира с недоказани твърдения, особено по толкова чувствителни теми, защото това създава недоверие към българските медици и предпоставки за агресия у пациентите, съобщи БНТ.

Междувременно сливналии се организираха отново за протест заради нелепо починалата Ренета Томова след раждане на първото ѝ дете.

Ренета Томова издъхна на 17 август, след като бе приета да ражда в нощта на 15-и срещу 16-и. Хората се гневят защо екипът, който е израждал бъдещата майка, не е пристъпил към секцио, след като раждането се е затруднило.

"Защото е дошла да ражда, а не на кафе. Думи на Пашева", цитира докторката в социалната мрежа Даяна Султанова, роднина на починалата. Пак оттам става ясно, че раждането е било водено от млад лекар, който при усложнената ситуация е повикал шефката. Завеждащата родилното отделение д-р Таня Пашева се е присъединила към медицинския екип впоследствие, но и тя не е направила секцио, разказват близките.

"Раждането започна на 15. 08. - в 20 часа заведохме жената да ражда. След дълги мъки, часове наред, събраха екип с водеща д-р Пашева, като казаха, че раждането не върви и се налага секцио, което за жалост, не знам поради каква причина, те не предприеха.

Извадиха бебето с форцепс, скачали са отгоре и тя разказваше, че дори таванът и стените са били в кръв. На 16 в 4 часа казват, че бебето и майката са добре. На 17, вчера, в 11 на обяд майката се чувстваше по-добре, като не спираше да казва, че я болят гърдите. Малко след това й стана лошо и не можеше да диша, изпадна в кома. Докторите казаха, че има вода в белия дроб. В 19 часа ни съобщиха, че е починала", написа Петя Йорданова във фейсбук, която е близка на родилката.

Заради използването на форцепс бебето, кръстено Мария, е с акушерска пареза на ръчичката и с мозъчен оток, който в неонатологията се опитват да овладеят. Със състоянието на бебето лично се зае националният консултант по неонатология доц. Ралица Георгиева, след като бащата на родилката Петър Томов се свърза с пациентската организация "Заедно с теб".

Доц. Георгиева ще съдейства за прехвърляне и обгрижване на детето в Специализираната болница за активно лечение на детски болести в София след изписването му, вероятно другата седмица.

Въпреки че е в отпуска, доц. Георгиева е обсъдила състоянието и лечението на новороденото с лекуващата лекарка д-р Праматарова, както и план за консултации и рехабилитация в СБАЛ но детски болести.

Родителите ще съдят лекарския екип, израждал дъщеря им, като го обвиняват за смъртта ѝ. Още вчера прокуратурата образува досъдебно производство. Семейството настоява аутопсията и експертизата да бъдат извършени от патоанатом от друг град, а не от единствения в Сливен - д-р Чаушев, за да няма съмнения.

Ренета е инструктор по конна езда и собственик на конна база "Табора" край Сливен. Тя е можела да си позволи да роди другаде, но държала да го направи в родния си град и да се довери на местните лекари.

"Моята приятелка Reneta Tomova искаше да роди първото си дете в родния си град. Както с всяко друго действие в живота си, тя искаше да покаже, че в цяла България има способни хора и си струва да се живее, а не да се бяга...", пише в профила на починалата жена Александър Тарев Линарес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    16 2 Отговор
    Не стига, че няма раждаемост, а убиват и хората осмелили се да родят. След промените медицинскитв услуги станаха отвратителни а лекарите надути и безотговорни.

    Коментиран от #3

  • 2 Грую

    7 1 Отговор
    Все пак погледнете и статистиката 9,8% е смъртността при раждане. Няма по-лошо събитие от това да станеш част от лоша статистика, но пък не може да не се взема в предвид!
  • 3 НАТО ВЕЦ

    2 9 Отговор

    До коментар #1 от "no name no face no number":

    Като не отбираш нищо, не коментирай. От описаното в статията вече става съвсем ясно какво се е случило, а не спекулации, като в предните. При "започнало раждане", секцио не може да се прави. Форцепсът или "вакуум", заедно с "мануални" похвати остават единствения избор. Всичко друго води до смърт на детето или родилката още на "масата". Рядко след подобно нещо, детето е без родови травми. Родилката от друга страна е направила после белодробна емболия, нещо почти винаги неспасяемо. Дано поне детето да се възстанови без последствия. Абе, голяма трагедия, но не е първата, няма и да е последната. За жалост такива неща се случват и ще продължават да се случват не само тук. Това не е "български патент".

    Коментиран от #5

  • 4 за пореден път

    13 3 Отговор
    Поредната непоносима история! Гавра с родилка, довела до фатален край за нея и с все още неясен за горкото бебе. Досега въпреки нагло организираните кражби от НЗОК, въпреки многобройните случаи на лекарски грешки, некадърност или небрежност, нито един човек, упражняващ тази професия, не е изтърпял нужната отговорност и присъда. Това хора над закона ли са, защо винаги се измъкват безнаказани и продължават да морят оредяващото население на нещастната ни държава? Въпросът е, в България какво представлява живота на хората, има ли някаква стойност, или сме прекалено много? Не познавам родилката, нито семейството й, но изпитвам непоносима мъка. Докога ще продължават тези безобразия, докога?! Има ли някакъв изход от омагьосания кръг на ада, или сме обречени?!
  • 5 отговор

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "НАТО ВЕЦ":

    За това се провеждат консултации, наблюдава се развитието на детето, неговото положение. И още различни изследвания точно с такава цел, да се предотврати неспасяемо положение при раждането. Само че българинът, независимо каква професия упражнява, е пословичен със самоувереността си, много често без никакво покритие. Можело е да се предотврати, можело е да се насрочи оперативно планово раждане, а не да се скача по корема и гръдния кош на родилката, можело е да се предотврати тази трагедия, можело е! Само че ето какво се е получило, това не е без вина, виновни има и трябва да бъдат наказани, както подобава! Не се правете на всезнаещи. Който се е сблъскал с лекарската арогантност, с неоправданото самочувствие, с алчността, много добре разбира какво се случва.

    Коментиран от #6

  • 6 НАТО ВЕЦ

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "отговор":

    А, къде видя да съм писал, че не е можело да се предвиди. Правилно, има консултации, и ако са направени както трябва е можело да се избегне това. Консултациите обаче не се водят от акушер-гинеколог, а от JP-то, и ако не е направена търсена от родилката консултация с АГ, нещата така си се влачат до раждането. После, "олеле, какво стана" и "лекарска грешка". Когато се казва "А", трябва да се каже и "Б". "Палачинката" има две страни и като се "намаже", "пада върху намазаното".
  • 7 НЕЛЕПА СМЪРТ?;:;????;""-:**(&&

    2 2 Отговор
    НЕКАДЪРНИ И АЛЧИНИ ДОКТОРИ УБИВАТ ЖЕНАТА И ТОВА " ДЕМОКРАТИЧНО " СЕ НАРИЧА НЕЛЕПА СМЪРТ. НЕЛЕПА СМЪРГ Е ДА СЕ СПЪНЕШ НА БУРДЮРА ДОКЪТ ХВЪРЛЯШ КОФАТА СИ ЗА БОКЛУК И ДА СА УТРЕПЕШ. ПРИ ВЪНШНА СУБЕКТИВНА НЕКЪДЪРНО- АЛЧНА НАМЕСА ТОВА Е УБИЙСТВО.
  • 8 Кютек

    2 0 Отговор
    Специално на вниманието на НАТОвеца: въпросната госпожа, нарочно не я наричам докторка е израждала сина ми „големия“, който вече е голям мъж над 20 г. При мене не мина коронния и номер - нарочно бавеше родилките направо до фаталния ръб - тонове ... всичко заминаваше. И така докато обикновения човечец не кихне яко. Да направят анкета между сливналии, доста хора ще споделят и то не анонимно.

    Коментиран от #9

  • 9 НАТО ВЕЦ

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Кютек":

    Щом вече 20 години някой дерибейства, значи в този град има нещо сбъркано. Други акушер-гинеколози там няма ли? От друга страна, като тръгне раждане, то си върви, с или без "желанието" на присъстващите. Ако няма усложнения, приключва си, както природата е определила, иначе човешкият род да се е свършил до сега.
  • 10 Townboy

    1 0 Отговор
    На сливенската медицина и се носи "славата" навред! Женичката ако бе отишла да роди в Бургас или Стара Загора щеше да е жива сега.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове