Last news in Fakti

22 Август, 2018 22:00 2 254 22

Над 1 млрд. лв. загуби от катастрофи

  • кола-
  • катастрофа-
  • загуби

В САЩ загубите от катастрофите се изчисляват на 1,2 млрд. долара годишно, където населението е над 320 млн. души

Над 1 млрд. лв. загуби от катастрофи - 1

Загубите от катастрофите у нас възлизат на над 1 млрд. лева годишно. Това сочат част от данните в доклад на вътрешния министър Валентин Радев до Министерския съвет, с който в. „Монитор“ разполага.

В документа се посочва, че само изплатените пари по „каско“ и задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ възлизат на около 700 млн. лева за последната отчетна година. Допълнено е и че това са само част от направените разходи във връзка с вече състояли се катастрофи.

Проверка на в. „Монитор“ показва, че останалите пари възлизат на близо 400 млн. лева. Те са основно изплатени за обезщетения за загинали и пострадали както и за подобряване на пътната инфраструктура, за превенция и за закупуване на нова техника за служителите на Пътна полиция, с която да се предотвратяват инцидентите. Така сумата набъбва на над 1 млрд. лева годишно.

Само за сравнение в САЩ загубите от катастрофите се изчисляват на 1,2 млрд. долара годишно, където населението е над 320 млн. души.

Данните от доклада показват още, че през 2017 година в страната са регистрирани 6888 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 682 и са ранени 8680, от които 6737 леко и 1943 тежко.

„За първи път след тригодишен ръст на жертвите на пътнотранспортните произшествия през 2017 година тази тенденция бе преустановена и се постигна намаление по всички показатели, на тежките пътнотранспортните произшествия с 516, на убитите с 26 и на ранените с 694″, посочва пък една от положителните точки в документа информира в. „Монитор“ .

Един от изводите в доклада посочва, че смъртността по нашите пътища е една от най-високите сред държавите – членки на ЕС. 95 убити на 1 милион жители за 2017 г. при средно ниво за Европейския съюз – 49, а в някои страни членки и под 30 загинали. Това не е случайно. Тези големи разлики са отражение на различията в основните фактори, определящи безопасността на движението – поведението на участниците в движението, нивото на безопасност на пътната инфраструктура, пасивната и активна безопасност на автомобилния парк, качеството на доболничната и специализираната медицинска помощ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    19 2 Отговор
    Това са пълни глупости и измислици. Сега ги говорят, за да вдигнат още 1 път ГО. Пълни, ама пълни измишльотини.

    Коментиран от #5

  • 2 1122

    13 3 Отговор
    Лъжи лъжи
  • 3 Математически

    13 2 Отговор
    Невъзможно... Съвсем за балами ни взеха.
  • 4 Фен на България

    12 2 Отговор
    Абсолютно си прав.Всичко е пет хода напред.Така ще направят мършите изгнили,че ше вдигнат ГО до цени като в Европа.А от там ще се вдигне всичко.То ходове на предишното и сегашното правителство.Да не кажа ,че диктувано от други "европйци".
  • 5 кух ли си

    6 10 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Не са измишльотини - не виждаш ли какво става по пътищата?

    Коментиран от #12

  • 6 Иванов

    13 1 Отговор
    Може числата и да са такива, но явно тези мошеници застраховатили са калкулирали в смитката и заплатите и бонусите си, които са бомбастични!
  • 7 Иванов

    10 1 Отговор
    И между другото, аз съм готов ако мафията СИК не спре с рекета ГО, да си закарам беемвето на жълтите павета, да го ливна с малко бензинец и да му хвърля зипото. Мога и без кола, а вие?

    Коментиран от #10

  • 8 Куку

    8 0 Отговор
    А какви са загубите от глупоста, некъдърноста и службогонството на министъра за българския гражданин?
  • 9 Антисоциалист

    4 3 Отговор
    Господа, загубите в пари са впечатляващи, но в текста не се псоочва чии са. Ако са на застрахователи, то не се посочва, колко са печалбите им. Но и тогава това не са загуби, а разходи. В хора, разбира се, е друго - в хора печалби няма. Защо ли? Нали от хора се печели...
  • 10 Антисоциалист

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Иванов":

    Уважаеми, не правете туй, що пишете, че сте готов. Противозаконно е. Между другото - и разласяването му публично е противозаконно. Не пишете така повече. Недейте! Не че е сигурно да Ви осъдят - както и трябва да е!, но ще му хрумне някому, дето Ви мрази, или прояяви рвение и те ти на! Затвор...

    Коментиран от #20

  • 11 срам

    10 1 Отговор
    Държавата е виновна - пътищата ни са на дупки, мръсни и не добре обезопасени. Винетката стана 97 лева за да имаме по-добри пътища и както видяхме това не се случи, дори напротив. Все повече се рушат а всичко новопостроено не изкарва и 2 години без ремонт. Кой контролира качеството на изпълнение на строежи и ремонти - ДЪРЖАВАТА, кой контролира безопасността по пътищата - ДЪРЖАВАТА, кой контролира изправни ли са автомобилите - ДЪРЖАВАТА, кой контролира издаването на СУМПС (често на неправоспособни, неграмотни и психически нестабилни индивиди) - ДЪРЖАВАТА. Следователно държавата не се справя, както в много други сфери. ОСТАВКА!

    Коментиран от #17

  • 12 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "кух ли си":

    Ти знаеш ли що е то математика и как се ползва? Ако в САЩ са 300 мил. население да кажем половината имат коли това са 150 мил коли. В бг да има 3 мил те всичките трябва да се ударят по 5-6 пъти на година, за да могат да изплатят толкова щети. Голяма си балама. Ти и да не мислиш, че групировките плащат ????? Говориш се едно даже нямаш кола
  • 13 Ади ба

    11 0 Отговор
    Като не ги отърва да затварят.Мен ако един бизнес не ме отърва ще затворя,но явно печалбата е много хубава и лобират за увеличаване на печалбата си.А това лобиране естествено е свързано с депутати и медии,които както знаем са каци бездънни.Така че ще ни обират до шушка благодарение на избраните от нас народни продажници.
  • 14 куку руку ку

    7 0 Отговор
    Я дайте статистиката на броя катастрофи на година и ще се окаже, че таралясниците за по 500 лв. струват 15 хилки?
  • 15 куку руку ку

    6 0 Отговор
    И малка справка в сайта на МВР. За периода 01.01.2017 до 31.12.2017 общият брой на катастрофите в България е 6888 броя. Или според малоумната оценка на доклада на кРадев излиза, че всяка катастрофа струва средно по 145 хиляди лева. УААА всички българи катастрофират със супер коли.
  • 16 Баш майстора

    2 0 Отговор
    Не вярвам на тази стъкмистика относно загубите от катастрофи спрямо САЩ. Там всеки има кола, айде да махнем старците и децата сигурно има към 150млн превозни средства, колите им не са 20 годишни тараляснаци(като моята) и за година щетите да са по-малки от нашите...Само за пример вчера имаше статия за катастрофа от щатите, при която са пострадали две деца на задната седалка в една кола и са осъдили производителя на 240млн $.
  • 17 123

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "срам":

    Докато си мислим че държавата е нещо чуждо и че ти е длъжна за нещо на такова дередже ще сме. Държавата това е народът който живее на тази територия и няма да дойде някой да ни оправи, ако сами не се оправим.
  • 18 гост

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Преди няколко дена писах , че догодина ГО ще стигне 400-500 лева , обаче се оказа , че съм бил прекален оптимист ! Току що по телевизията представителка от "застрахователите" си призна , че сумата която ги устройва за покриване на разходите е 800 лева !!!!!!!
  • 19 Да да

    0 2 Отговор
    Просто хората имат чувство на отговорност. Такава паплач има само у нас. Положението е безнадеждно.
  • 20 Иванов

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Антисоциалист":

    Значи според теб, гейберастино подъл, себе си мога да запаля, но личното си имущество не? Тази няма да стане! Мое си е и ще го правя каквото си искам, разбира се без да увреждам трети лица. Аз не виждам да можем да се разберем със сикаджийте по мирен начин. Всички мирни средства бяха употребени и изчерпани. Кютек трабва за вас и от служебните ви мерцедеси директно в шуменския затвор заради геноцида, който извършвате над българския народ!
  • 21 Никой

    0 0 Отговор
    Пълна свищина е тази държава ей и още ги траем тия нещасници
  • 22 джими

    0 0 Отговор
    аре да оправят пътищата и да вдигнат доходите, че да можем да си позволим нещо по-различно от 15 годишни трошляци, пък да видим къде се корени проблема.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове