Last news in Fakti

22 Август, 2018 14:40 1 122 10

БСП: Службите проспаха пирамидата "Олимпик"

  • филип попов-
  • олимпик
БСП: Службите проспаха пирамидата "Олимпик" - 1

"Службите в България и изпълнителната власт проспаха пирамидата "Олимпик". Получихме оставката на зам.-председателя на КФН, но това не е достатъчно. Искаме оставката на цялата Комисия за финансов надзор". Това заяви секретарят на ПГ на "БСП за България" Филип Попов в ефира на БНР.

Той подчерта, че КФН е имала възможност да въздействат, контролират и изискват информация по отношение на всеки един застраховател, който оперира на територията на България. Попов обясни, че "Олимпик" е регистрирана още 2009 г. в България.

"Собственикът й, който е регистрирал фирмата в Кипър, е някакъв испанец Диего, на когото е забранено в родината му Испания, да извършва каквато и да било финансова дейност. Но той от 2009 до 2018 г. безпроблемно работи в България и изкарва от българските граждани около 21 млн. евро. Това е фрапиращо", коментира народният представител.

Според него още 2009 г. е трябвало да се обърне внимание кой е той и защо в Кипър няма нито една полица, нито едно евро от застраховки, а всичко е насочено към България. "КФН би трябвало да потърси отговори на тези въпроси, а не сега да се чудят какво да правят с тези над 200 000 български граждани", каза още Попов.

По неговите думи решението, което управляващите приеха в НС, е абсолютно бланкетно и се опитва да замете под килима всички проблеми. "В нашето предложение ясно се казваше - правителството да потърси обезщетение за възстановяване на сумите на тези 200 000 български граждани. Управляващите приеха решение, в което се казва - да се потърси възможност за оказване на помощ. Каква помощ - психологическа, финансова, правна?", попита депутатът от левицата.

Филип Попов обясни, че гаранционният фонд е създаден от вноските на всички застраховани. "Има възможност хората да бъдат обезщетени от българския гаранционен фонд, а след това крайната сума да бъде възстановена от кипърския. Вчера Ралица Агайн увери, че във фонда има достатъчно пари", каза още той.

Попов обърна внимание, че "Олимпик" не е българска компания и по закон не е трябвало да внася в българския гаранционен фонд, но са събрани около 2 млн. лв. "А сега пък искат да ги връщат. Кашата е тотална", коментира още той. Попов е категоричен, че тази тема не може да бъде затворена, докато не бъдат обезщетени тези 200 000 човека, които съвсем добросъвестно са си направили застраховки.

"Комисията е тази, която трябва да защити интересите на българските граждани. А сега е ред на държавата да се погрижи за тези хора, но заради вчерашното решение на управляващите не мисля, че ще се случи", допълни народният представител.

По повод Търговския регистър, Попов коментира, че става въпрос за много чувствителна информация и този проблем касае всеки български гражданин. "ГЕРБ управляват България вече 10 години. Не могат непрекъснато да прехвърлят вина и да връщат времето от преди 50, 100 години или времето на хан Аспарух. Трябва да си поемат отговорност", категоричен е народният представител.

По неговите думи вчера е станало ясно, че е имало доклад до министъра на правосъдието по отношение на компетентността на ръководителя на Търговския регистър, но не са били предприети адекватни действия и мерки. "Стана ясно, че в този Търговски регистър не може да се съхрани надеждно информацията, а са дадени много пари. Никой не каза какви щети са нанесени върху българската икономика и бизнес", каза още Филип Попов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Биде

    9 0 Отговор
    На фона на безброй комисии, агенции и министерства чиито бюджети са доста големи за бедната ни държава има ли нещо да не е проспано и да са предотварени събития които ощетяват обикновенния човек.И най- голямото им наказание за поредния гаф и скандал станал по тяхна вина е някаква пършива оставка и нито дума за по-сериозни наказания! Добър и спокоен сън на всички държавни институции, които десетилетия наред спят непробудно, а ние щем не щем ги хрантутим!!!!!
  • 2 Димов

    1 11 Отговор
    Опозицията пак доразмътва водата, за да лови рибки по-лесно. Колко пъти вече с тоя номер.... Не научихте ли някой по-нов политически похват, за толкова години. Този бая се поизтърка вече.

    Коментиран от #10

  • 3 голп

    5 0 Отговор
    Само това ли са приспали - смях
  • 4 1234

    6 1 Отговор
    Всичко до което се докоснат герб е измама и корупция. Следват пенсионните фондове и пак банки.... никой не им вярва ни за избори ни за нищо
  • 5 ПЕЕВ

    2 3 Отговор
    НЯМА ДАСЕ ОЧУДЯ АКО В ОЛЕМПИК ИМА И ЧЕРВЕНИ ПАРИ.
  • 6 дрямка ама сладка

    3 0 Отговор
    Сладката дрямка по някога е мнооооооого сладка......
  • 7 Учудени има ли

    2 0 Отговор
    Честито застрахователно КТБ
    И така че хората са едни и същи и че пунта марата е същата няма спор да зададеме направо отговорите Когато е в положителна светлина Кой дава парите? Когато е в отрицателен аспект нищо Не знае? Гечев спомена за Олимпик че е регистрирано в Кипър но е на фирма регистрирана в Люксембург!А преди време Кой отскача и защо до Люксембург ? Дружеството било стабилно но изпаднало в затруднение след сделки големи в Бразилия и Испания!Какво идва от Бразилия и минава през Испания че трябва обратно да отидат пари ? Кой и Кои имат имоти и разни бизнеси в Бразилия и Испания? А дали Общинска Застрахователна Компания не е новия Олимпик със същите аверчета ? А Кипър освен че също е остров Гръцко-Турски като един друг остров….. Честито
  • 8 дфгаг

    1 0 Отговор
    този миндил да не коментира глупости а да каже нещо по въпроса с най бедния регион от който е и тои -видин????
  • 9 Усмивката

    1 0 Отговор
    Прав е .Иначе подслушваме от баба до пеленаче ,Тези спец. служби чии са .На правителството или на държавата.А правителството на държавата лие ....тогава отпада въпроса.Но пък ,исплува друг ...ЗАЩО СПЕЦ. СЛУЖБИТЕ СПЯТ....но тогава има питане защо държавата спи ...и един еретичен въпрос с риторичен уклон ,бабе,правителството спи ли....и още по страшното ....(на ухо )..А ЗАЩО ?????
  • 10 Да го д@ хаш 7424

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Димов":

    Еии аман от СЛАГАЧИИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове