Last news in Fakti

19 Септември, 2018 15:40 1 136 14

Експерти от 10 страни ще обсъдят мерки срещу престъпления към ЛГБТ общността

  • лгбт общност-
  • лгбт-
  • омраза

Събитието съвпада с 10-тата годишнина от жестокото убийство Михайл Стоянов, чийто убийци получиха намалени присъди въпреки самопризнанието си, че „са прочиствали парка от гейове“

Експерти от 10 страни ще обсъдят мерки срещу престъпления към ЛГБТ общността - 1

Неправителствени експерти, ЛГБТ активисти и полицейски служители от Белгия, Литва и Испания, специализирани в борбата срещу престъпленията от омраза се събират на първа подобна конференция в София този четвъртък и петък (20 и 21 септември).

Темата на събитието е „Преодоляване на бариерите: Подобряване достъпа до правосъдие за жертви на анти-ЛГБТИ престъпления от омраза”. То ще се проведе във Френския институт на площад Славейков и ще бъде открито от заместник-омбудсмана и бивш министър на правосъдието Диана Ковачева.

Поводът за провеждане на форума е все по-нарастващото насилието срещу лесбийки, гей мъже, бисексуални, транс и интерсекс хора. Полицейските данни сочат, че членовете на ЛГБТ общността са жертви на престъпления по-често, като в същото време не докладват за случаите на атаки. Форумът се организира от фондация GLAS заедно с университета Бреша в Италия и партньорски организации от цяла Европа.

Сред засегнатите въпроси ще бъдат законодателството за престъпления от омраза в ЕС, подобряване докладването на този род престъпления, подкрепа на жертвите, подобряване квалификацията на полицаи и др. Ще бъдат представени успешни практики от от различните страни членки на ЕС.

Организаторите на конференцията искат да обърнат внимание и на липсата на държавна политика по отношение на тези престъпления в България, абсурден резултат от която са намалените присъди на убийците на Михайл Стоянов. Те припомнят, че тази година през септември се навършват 10 години от жестокото убийство в Борисовата градина, като едва тази година извършителите влязоха в затвора.

По този повод фондация GLAS заедно с младежка организация „Действие” организират възпоменание и запалване на свещи на мястото в Борисовата градина, където Михаил беше пребит до смърт си заради предполагаемата му хомосексуалност.

Възпоменанието ще се проведе от 18 ч. на 20 септември. Организаторите призовават към присъствие всички, които искат да покажат гражданската си позиция и да изкажат своята нетърпимост към подобни изстъпления.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антилибераст

    22 0 Отговор
    Либерастите са най-големите хеътъри и фашисти. Мразят хетеросексуалните, мразят мъжете, мразят белите, мразят свободата на словото, мразят нормалността.

    Коментиран от #10

  • 2 Ахмак

    12 2 Отговор
    Е,по-големи експерти по темата ,от нашите герб-джендъри няма!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 цистит

    7 0 Отговор
    тия трябва да им режат дудите
  • 5 куку руку ку

    11 0 Отговор
    Да обсъдят мерки за ненатрапване на психичните отклонения на малцината с абревиатура лгбт, спрямо нормалното мнозинство.
  • 6 дарт джендер

    4 0 Отговор
    Ало,редактора,не разбрах сега Михайл ли е или Михаил.Лека му пръст на момчето ама поне не се подигравайте с името му.Относно темата,не ми пука кой с кого си ляга но когато това става арогантно показно и води до изкривяване на сексуалните наклонности на подрастващите бих преттрепал всеки лгбт или както там се нарича и няма да е от омраза а от гняв.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 JEEP

    11 0 Отговор
    Основна и единствена мярка - не си натрапваш отклоненията на нормалните хора = нямаш проблеми!

    Коментиран от #12

  • 9 Трифонов

    2 1 Отговор
    Човечеството си отива... и това е прекрасно!!! Ние показахме, че сме биологичен вид, който не става за нищо. Откакто съществуваме, в интелектуално отношение, не сме мръднали наникъде. Все още вярваме, че на небето живее един човек, който следи всяка наша стъпка всеки ден, всеки час и всеки миг, и че този човек има списък с 10 конкретни неща, които не иска да правим... и има специално място пълно с огън и жупел и с дяволи с тризъбци, където ще бъдем пратени ако извършим което и да е от тези 10 неща - да горим, да се давим, да се задушаваме, да ни режат парче по парче до края на вечността... но че този човек ни обича... Обича ни и има нужда от пари. Той е всезнаещ, всевиждащ, всеможещ, но... по някаква причина, не може да се оправя с парите. И винаги има нужда от още малко.
    Откакто съществуваме сме направили две мащабни неща... Първата и Втората световна война. Един вид, който може единствено да се избива помежду си... Отиваме си... и това е просто прекрасно!!!

    Коментиран от #11

  • 10 Спец

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Антилибераст":

    Интересното е, че и в еврейската библия е писано, че джендъри и джендурки не трябва да се толерират. Направо е казано да се убиват. Разбира се това не го прилагам, но и никой нормален не би харесал джендърството. Кръга, който натриса това грехопадение, включително и Евфопейски Комисариат излиза, че е ГРЕШНИК И ПРЕСТЪПНИК. Тогава редно ли е нормалните да изпълнвват директивите на грешни ПРЕСТЪПНИЦИ? Значи тези, които говорят за морал плюят на правилния морал, а лансират греха? Тогава лансиращите ЛГБТ са за затвора. Ами самият архангел Йеховах Саваот е казал, че джендърите са грешни и трябва да се.... абе пращат при него. И какво да лажем?
  • 11 Дай добър пример

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Трифонов":

    И скочи от някой мост!
  • 12 Спец

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "JEEP":

    Бих искал да видя нашия патриарх и Папата дали са християни? Иска ми се Пуси Райът по жафтиери и със звездички на бомбичките да застанат на ддин подиум и светите отци да им умият краката и изповядат и причестят. Прости ми, Госплди, но след като видях как дяволи се правят на светци вече имам развинтена дантазия! Всъщност самите обрагни са гфях и пфестъпление. А, щом те са греха, то грешни ли са онези, които гонят джендърите? И в Библията е казано не лъжи, не кради, но политиците повечето не го спазват? Значи трабва да се накажат!
  • 13 004130

    1 0 Отговор
    Нека да им спретнем експлозивно посрещане!
  • 14 Bubbles

    0 0 Отговор
    Абе важното е педери да има...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове