Last news in Fakti

9 Март, 2012 17:03 868 1

Подготвят Водна стратегия на България /Обновена/

  • язовир кърджали-
  • язовир даскалово-
  • трайчо трайков

В язовир „Кърджали“ има достатъчен свободен обем, за да поеме притока от снеготопенето, видя министър Трайчо Трайков

Четиридесет процента от обема на язовир „Кърджали“ е свободен.  Нивото на водата е около 12 метра под клапите на преливане. Има достатъчно място за притока от пролетното снеготопене. Това видя днес на място министърът на икономиката, енергетика и туризма Трайчо Трайков. Той огледа и язовирите „Даскалово 1“ и  „Пчеларово 2“, които бяха в списъка на потенциално опасните, съобщи Нов живот.

След наводненията поех  отговорност за язовирите с ясното съзнание  колко е голяма и сериозна тя, но в случая действахме от гледна точка на това да не допуснем катастрофи, подобни на трагедията в село Бисер, заяви министърът. 

На въпрос дали от гръцка и турска страна има официални сигнали и  искания за нанесени щети от безконтролно изпускането на вода от каскада „Арда“ министърът отговори, че  Министерството на външните работи  следи взаимоотношенията с нашите съседи. Има обективни ситуации в природата, при които хората малко неща могат да направят.

В момента сме изцяло концентрирани върху проверката на язовирите и преминаването на периода на голямото снеготопене, подчерта Трайков. Проверени са 712 язовира, заявени като потенциално опасни, в 28-те области на страната (в това число и водохранилища извън списъците, изпратени от областните управители). Направени са предписания за повече от половината, като по-голямата част от тях вече са изпълнени. При около 30 язовира са предприети по-сериозни обезопасителни мерки, като контролирано изпускане на води, отремонтиране или отпушване на изпускатели, почистване от растителност, изграждане на сифонни съоръжения за източване на водата. Продължава работата по обезопасяването на не повече от 5-6 язовира, които са под постоянно наблюдение.
След като мине пика на снеготопенето, ще се концентрираме върху законодателните мерки, заяви Трайков. По думите му контролът върху язовирите трябва да бъде независим. В момента експертите от „Язовири и каскади“ към НЕК помагат за изграждането на този контролен капацитет, но е необходимо контролният орган да може да функционира като независим, а не като част от дружество, което проверява само себе си. Формата на контрол, както и отговорностите, ще бъдат определени във Водната стратегия на България, което разработва МОСВ.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.