Last news in Fakti

26 Октомври, 2018 10:05 1 668 21

Пускат търг за инвеститор за АЕЦ "Белене" до края на годината

  • аец "белене"-
  • инвеститор

Българската страна запозна партньорите си и с междинните резултати от предпроектното проучване за газоразпределителния център "Балкан"

Енергетиката, сътрудничеството с "Росатом" и други въпроси от сектора обсъди министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Енергетиката заема водещо място в двустранните българо-руски отношения. Руската федерация е важен партньор на страната ни в енергийната сфера, основен доставчик на нефт, природен газ и ядрено гориво", каза тя.

Тя запозна присъстващите с големите енергийни проекти, в които си сътрудничи страната ни.

Сред тях е и АЕЦ "Белене", за който се търси инвеститор. До края на годината се очаква да бъде пуснат търгът.

Енергийният министър отбеляза и постигнатите заедно с руската страна отлични резултати в процеса по удължаване живота на двата блока на АЕЦ "Козлодуй". "Както е известно, в резултат на ползотворния и конструктивен диалог с руските ни партньори, пети блок получи нов десетгодишен лиценз през миналата година. За шести блок това предстои", допълни тя.

Изказването бе направено при откриването на шестнадесетото заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, което се проведе днес в Москва под съпредседателството на министър Петкова и Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията на Руската федерация.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Дългогодишното сътрудничество в областта на транзита и доставките на природен газ се задълбочава с подписаната през миналата година Пътна карта за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, акцентира министър Петкова. Тя изрази задоволство и от подписаните между "Булгаргаз" и "Газпромекспорт" допълнения към договора за доставка на природен газ, които осигуряват условия за последващо водене на разговори.

Българската страна запозна партньорите си и с междинните резултати от предпроектното проучване за газоразпределителния център "Балкан". България разглежда руския природен газ като един от източниците за захранване на хъба. Отбелязано бе продължаването на реализацията на заложените в подписаната през 2017 г. пътна карта за развитие на газопреносната инфраструктура на българска територия.

В рамките на заседанието бяха разгледани и други въпроси от различни области на двустранното икономическо сътрудничество. В областта на туризма бе подписана Програма за съвместни действия между Министерството на туризма на Република България и Федералната агенция за туризъм на Руската федерация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    4 2 Отговор
    Р. Овч. да го вземе.
  • 2 гост

    8 8 Отговор
    А какво стана с референдуми и други допитвания които сочат, че АЕЦ не трябва да има? Аз не го искам, камо ли с техника отпреди четвърт век. Има толкова по-разуни начини, а те пак си правят каквото искат.

    Коментиран от #14, #21

  • 3 filo

    7 4 Отговор
    Hе не и трябва ел. енергията е достатъчно евтина! Aз като имам соларни панели какво ще правя, няма да ви продавам скъпия ток, и няма да има печалба! Hа протест за Аец Белене!!!
  • 4 Бай Тошо

    4 2 Отговор
    Само един можа да го построи и е доказал че управлението на държава не е за всеки, дори и на овчи народ пак не е лесно
  • 5 onq s konq

    6 2 Отговор
    Cъбират ромите като мен ( и ги пращат в реакторния блок ) да работят там! Hо аз като ми каже ГЕРБ това и правя!
  • 6 5ко

    6 0 Отговор
    Ейииии! Не се наситиха на кражби и продаване наЩе полЮтици - търанари! Нали който "инвестира" ще гледа по-висока печалба?! Няма да дойде за църни очи. Ще стане същото както с разпределителните дружества. Вместо държавата да печели, цените на тока ще растът, печалбите ще се изнасят извън страната, а властимащите ще прибират тлъсти комисионни докато не се появи някое гинче да лапне лакомия залък.
  • 7 ГЕРБЕРАСТИ

    4 0 Отговор
    И МАЙКИТЕ СИ СТЕ ГОТОВИ НА ТЪРГ ДА ДАДЕТЕ ЗА ПАРИ !
  • 8 Симпатягата

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Отбелязано бе продължаването на реализацията на заложените в подписаната през 2017 г. пътна карта за развитие на газопреносната инфраструктура на българска територия.
    -Интересно как би звучало в руска медия новината за подписана пътна карта , за развитие на газопреносната инфраструктура на руска територия между България и Русия.
  • 9 Пешо

    2 5 Отговор
    Ако гръмне тоя руски боклук, България няма да я има!

    Коментиран от #15

  • 10 гост

    0 3 Отговор
    Африканските страни са по-напред от нашата страна. Пример. В Кения нямат развита банкова система и затова хората залагат на мобилното банкиране, всякакви преводи се извъшват с приложение от мобилен телефон. Така прескачат фазата на стандартната банкова система и отиват директно там, където европейците в момента се целят. България, вместо да скочи на възобновяеми и енергоефективни системи и производства, тя решава да удари спирачките и да поведе назад. В Европа спряха изправните си реактори, за да се отказват от този тип енергия и да продпомагат прогреса и развитието на зелените енергии, а у нас, макар че сме изостанали с четвърт век, решават да строят централа със стари реактори. Колко милиарда са похарчени освен цената на реакторите покрай цялото суетене през годините дали ще се строи ли не? Имаше референдум, хората не искат ядрени мощности и какво като ги има, след като евтиният ток от Козлодуй не стига до потребителите, а се продава навън и пак се консумира този от американските централи? Никой не пита хората, не се съобразава с мнението на народа, никой не мисли в перспектива. Ами ако го построят след 5г. и след 6г. се наложи пълна забрана на атомни централи в ЕС? От ЕС ли ще излезем или ще се откажем от новата централа? Идиоти има само, няма един свестен в тази власт. Поне да гледат от развитите страни, ами то пак ще е риска за държавата, демек данъците на хора, а печалбата за нашия човек.

    Коментиран от #16

  • 11 666

    7 0 Отговор
    Значи държавата строи донякъде, налива няколко милиарда и после го продава на "инвеститор" за 1/10 от цената. Тоя филм не сме ли го гледали? Или от филм стана сериал вече. Вече се сещам кой ще спечели търга. Дали договорите няма да са много, ама мнооого сходни с тези, на американските ТЕЦ-ове? Още колко милиарда ще подарим на САЩ?

    Коментиран от #13

  • 12 само греп

    2 2 Отговор
    Евала десни герберчета,руски кавали
  • 13 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "666":

    Да да беше така , ама пак за Масква ще заминат , заради тръбичката за "хъба" , ама поне миризливите тецове ги пиши бегали , явно вече окончателно са ги отписали !!!
  • 14 Напротив,

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    резултата от референдума е категоричен в полза на строителството на Втора атомна.
  • 15 Пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пешо":

    Не пиши с моя ник простотии.
  • 16 Иван Гешев

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    60 % от гласувалите са за строителство на АЕЦ-а в Белене. Не лъжете така нагло. А тъй наречената "възобновяема енергия" сам се сети къде да си я завреш, тролче.
  • 17 Пешо

    2 0 Отговор
    Aз съм истинския Пешо с калибрата не вие самозванци..
  • 18 Бичето

    2 0 Отговор
    Повече от 3500 лева не праглагам
  • 19 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    "Пешо № 9" Че тя сега има ли я ? Може би ДА, щом пак ще я" мятаме" тая централа........ Най вероятно има още пари за "усвояване" Ако ще закрият всички ТЕЦ-ове, аз съм за "атома". Лошото за българина е, че какъвто и източник на електрика да му курдисат, все ще му е скъпа. И няма друг начин при толкова чиновници , че и ДКЕВР за капак. Е на тия . весела им майка, ако знаят защо и какви заплати вземат.......
  • 20 SAAB

    2 0 Отговор
    Гинка е първа ! За кабелите т"реа ток ! ......:)
  • 21 1944

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    не важат референдуми, решенията се вземат от политбюро след заповед от султанчето в кремъл.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове