Last news in Fakti

15 Март, 2012 12:32 923 0

Проверка „По пътя на пациента”

  • омбудсман-
  • константин пенчев-
  • проверка-
  • по пътя на пациента
Проверка „По пътя на пациента” - 1
Снимка: БГНЕС

Националният омбудсман започва проверка „По пътя на пациента”, в рамките на която заместник-омбудсманът Хюсеин Исмаил и експерти на институцията ще направят преглед на условията, предоставяни на хората с увреждания в тринадесетте санаториума на „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс” ЕАД („СБР-НК” ЕАД) към Министерството на здравеопазването (МЗ). Повод за инициативата са жалби на хора с увреждания, свързани с качеството на предлаганите физикални и медицински услуги в тези специализирани болници, организацията на самия рехабилитационен процес, статута на придружителя, достъпността на сградите и съоръженията, както и с ограничените възможности в България за по-дългосрочна рехабилитация, съобщиха от кабинета на омбудсмана. 

Във връзка с конкретни сигнали екип на омбудсмана вече извърши проверка в два от санаториумите. През януари 2012 г. експерти на институцията посетиха този в гр. Павел баня, който е единственият, приемащ пациенти с параплегии (парализа на двата долни или на двата горни крайника), като за миналата 2011 г. в него са лекувани 217 граждани с такива заболявания. Направените констатации, както и възможните решения на проблемите, които стоят пред рехабилитацията като цялостен процес, особено необходим за хората с тежки увреждания, бяха обсъдени с ръководството на „СБР-НК” ЕАД. По информация на изпълнителния директор на дружеството, след препоръките на омбудсмана се работи не само за решаване на конкретните проблеми, но са предприети и действия по разработване на стандарти за нова клинична пътека за хора в будна кома и параплегии.

В началото на месец март 2012 г. беше извършена проверка и в санаториума в гр. Момин проход. Единствено там работи програма за комплексна рехабилитация за лечение на детска церебрална парализа. Към санаториума е създадено и болнично училище за деца от 1 до 8 клас. При проверката бяха установени няколко проблема, които се отразяват върху качеството на предлаганите услуги – остаряла материално-техническа база; липса на стратегически инвестиции, както в ремонтни дейности, така и в осигуряване на съвременна апаратура за рехабилитация и физиотерапия; ограничена достъпност, неотговаряща на нормативните изисквания. Друг проблем е свързан с лимитите, които се покриват от НЗОК. Те се определят на база здравноосигурените лица в региона, а в специализираната болница се приемат пациенти от цялата страна. Клиничните пътеки са недофинансирани, не отчитат работата с родителите на децата, тяхното обучение, а освен това не покриват медицинските стандарти.

„По пътя на пациента” ще продължи с проверка на останалите единадесет специализирани болници за рехабилитация от системата на МЗ. На 16 март 2012 г. заместник-омбудсманът Хюсеин Исмаил и експерти на институцията ще посетят санаториума в гр. Вършец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА