Last news in Fakti

5 Ноември, 2018 09:03 5 679 13

Дъщеря на загинал футболист осъди застраховател за 150 000 лева

  • темида-
  • съд-
  • застраховател
Дъщеря на загинал футболист осъди застраховател за 150 000 лева - 1

Застрахователна компания ще трябва да заплати 150 хил. лв. обезщетение на дъщерята на бивш футболист, загинал при катастрофа на железопътен прелез. Трагедията стана на 25 септември 2016 г. на релсите между селата Първомайци и Правда, припомня в. „Монитор“.

Около 14,30 ч. в неделния ден незаконно такси копърка „Тико”, управлявано от 60-годишния Иван Пънов пътувало към село Правда. В колата като пътник срещу заплащане се возел 66-годишният Костадин Тодоранов, бивш футболист на „Локомотив” Горна Оряховица, известен с прозвището Кецито. Водачът на таксито видял спуснатата бариера, но на своя отговорност и риск решил да мине през нея. Идващият влак помел със страшна сила малката кола и я влачил близо половин километър по релсите, преди да я изхвърли разцепена. При удара и двамата мъже в колата загинали на място.

След трагичния инцидент дъщерята на загиналия пътник в колата получава предложение от застрахователната копания да и бъдат изплатени 90 хил. лв. тя обаче отказва, тъй като според нея сумата не била адекватна на преживените от нея тежки страдания. Завежда иск в съда за 200 хил. лв. плюс законовата лихва, която към онзи момент е била малко над 22 хил. лв. Окръжният съд във Велико Търново признава иска частично и осъжда застрахователната компания да заплати сумата от 150 хил. лв., както и 6670 лв. държавна такса върху размера на главницата. Решението може да бъде обжалвано в 15-дневен срок.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЛАВНИЯ ОРК

    29 0 Отговор
    Заради такива шофьори расте цената на ГО.Видял бариерата и минал... поне да беше сам в колата...
  • 2 избор

    9 1 Отговор
    Трябва като общество сами да изберем дали искаме таван на плащанията за неимуществени щети, и гражданската да е по-малка като сума, или пък да има висока изплащаемост за "човешки живот", което пък ще вдигне гражданската на всички. Това не мисля, че е въпрос, който има лесен отговор.

    Но пък с нашите бизнесмени като нищо ще сложат таван за неимуществени щети, и гражданската пак ще си се вдигне :)

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Гражданската

    11 2 Отговор
    Това с "неимуществените щети" е малко странно. По принцип ГО би следвало да покрива материалните щети по превозното средство на пострадалия, акто и разходите по лечението му, ако се налага такова. При тежък изход и ако той има непълнолетни деца, би трябвало да се дадат средства за издръжката им. За други разходи от тази застраховка не би трябвало да става дума. Има и други видове застраховки.

    Коментиран от #11

  • 4 не че нещо ама е така

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "избор":

    а обществото на запад как ще реагира на обезщетение от 10 000 евро за умрял гастербайтер в България?!?
  • 5 Тир без фарове

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "избор":

    Първо трябва толерантност на пътя и да се спазват правилата.Това нещо ще стане с "меки и твърди мерки".Меките са кампании финансирани по медиите от Застахователи, които реално плащат парите, както и правителството, което да показва грижа към гражданите си.Твърдите мерки са строги санкции, край с тези от 1г. до 10г.Казва се примерно 9-10г. затвор, 29-30г. затвор и така нататък.Идеята да няма хлабаво и да помислиш да ще се дрогираш и фиркаш и да уважаваш живота на околните.За строежа на пътища да не се пести от мерки за безопасност, легнали полицаи, мантинели, подходящ износващ тип асвалт за добро сцепление.Загубата на човешки животи годишно носят материални загуби от 1млрд. лева загуби.Така че, проблемът със обезщетенията не е причината, а вследствие от липсата на наложен принудителен контрол от компетентните органи.При подходящи мерки годишно в България ще загиват максимум 400човека, а не 650-700 при ПТП-та.Самите компенсации трябва да се увеличават, според общото състояние на икономиката на държавата.
  • 6 Тир без фарове

    8 1 Отговор
    Случая описан в статията и защо близката получава 150к, което в момента е линията на максимум е защото жертвата е напълно невинен.Той няма и не може да защити живота си в конкретния случай.В съда често се доказва съпричиняване от загинало лице, може да 1/2, или 1/3, в зависимост от обстоятелствата, тогава и обезщетението може и да падне към 70 -80 000 лв.Това става ясно от авто-експертизата и съдебния лекар.Застрахователите се хваща даже затова, ако не си си сложил колана да откажат да ти изплатят обезщетение, въпреки че при скорост над 80км/ч. много малко биха оцелели и наличие на поставен колан. Както и да е.
  • 7 Сатаната

    7 0 Отговор
    Нас държавата ни задължава да плащаме, при това условие да задължава и застрахователите да изплащат това което е посочено в полицата. Проблема не е това обаче, застраховката трябва да е на водача, да си я определя застрахователя по негови правила, да си преценява рисков ли е водача или не и когато пет години не е изплатил и стотинка по твоята застраховка да може да ти подари застраховка за годината или ада ти я намалява всяка година или каквато политика си избере за привличане на клиенти. Всичко това го пиша защото искам утре децата ни водачи да се хвалят кой е платил по-малка сума гази година а не с актове с 180 км. в селото и други глупости от този род.
  • 8 Сатаната

    3 0 Отговор
    Още нещо за сгрешените политики изобщо. Всеки от нас е имал актове за нещо, в много от случаите заслужени в други защото днес трябва някой да е направил десет акта спуснато от горе с устна заповед. И в двата случая получаваш наказание за "провинението" си, при положение обаче, че всичко това е без каквито и да е щети и без каквато и да е заплаха за който или каквото и да е ще получаваш второ наказание за едно и също нещо / по-висока вноска гражданска /. Да сподели някой юрист, но доколкото съм запознат за едно " провинение " не може да има две наказания.
  • 9 Гост

    5 2 Отговор
    И защо само 150 000лв.
    Нали основанието на застрахователите при предишното увеличаване на застраховка ГО, беше ужким да обезщетяват при смърт до 10 милиона? Някой да е чул такова обезщетение в България досега?

    Коментиран от #13

  • 10 Павел

    4 1 Отговор
    Защо в чужбина обещетенията с в пъти па високи като например 300 400 хил евра а в Бг. са на смешната цена 150хил. лв. та ние сме по евтини ли....Измамата е завладяла държавата това е горчивата истина
  • 11 ПЕШО

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гражданската":

    Там е въпросът от къде да дойдат тези средства.
  • 12 Гост

    2 0 Отговор
    Защо не кажат колко доходи имат от автокско а говорят само за ГО
  • 13 333

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    За едно пострадало лице максимума е 2 милиона. 10 е за повече от едно. Ако е млад човек с три невръстни дечица, обезщетението може да надхвърли милион. Присъждали са по над 300 на наследник. В случая с трите деца, 4 броя, заедно със съпругата. За млади хора обезщетенията са по-големи. Това са лимитите, никой не е казал, че всеки получава лимита.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове