Last news in Fakti

27 Ноември, 2018 12:33 2 896 28

Големият проблем с мръсния въздух у нас не идва от автомобилите

  • въздух-
  • замърсяване-
  • отопление-
  • дърва-
  • въглища-
  • битово отопление

Над половината население в България се отоплява с дърва и въглища, откъдето са около 80% от общите емисии на фините прахови частици

Големият проблем с мръсния въздух у нас не идва от автомобилите - 1

54% от населението у нас използват за отопление дърва и въглища. 28,6% - електричество, а 15% - централизирано топлоснабдяване.

Газоразпределителната мрежа не се използва в пълния ѝ обем, защото, въпреки че около 10% имат достъп до природен газ, само 2% от тях използва природен газ за отопление. Данните бяха споделени от Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт.

Тя допълни, че между 77% и 82% от общите емисии на фините прахови частици /ФПЧ/ са в резултат от битовото отопление за периода 2011-2016 г. През 2016 г. 55,5% от емисиите на ФПЧ са в резултат от стационарно изгаряне за битовото отопление, предимно от изгарянето на дърва и въглища.

През 2014 г. над 570 000 потребители са използвали топлофикационната мрежа в България (71% в София), от които близо 17% не са ползвали услугата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ироничен

    30 0 Отговор
    Не било от колите? Това не попречи на пишман зелените да вдигнат олелия, а като се вдигнаха данъците, пак реваха повече от всички.
  • 2 Лимонад

    20 0 Отговор
    Примоция - печка чудо с ДПФ филтър - най-новото БГ изобретение.
  • 3 1234

    30 2 Отговор
    Услугата се ползва според цената и климата. За България най удачно е климатика. Газта е скъпа и като първоначална инвестиция, ползва се 4 месеца. Климатика целогодишно. А коли се карат стари защото сме бедни и бдж не съществува
  • 4 голямото дънене

    30 1 Отговор
    ми с какво да се отопляват бе господа и джендърда управляващи? - елате да ги гушкате? ЧЕЗ ги дъни, Топлофикация ги дъни, Софийска вода и тя започна вече с едни приравнители сметки да ги дъни, с какво друго искате да се отопляват глупаци мръсни соросоидни?
  • 5 BG1000

    15 7 Отговор
    Държавата трябва да субсидира хората да подменят печките с климатици термопомпи и пелетни горелки. Те са икономични и по разход се равняват на дървата. Просто инвестицията да минеш на тях е по голяма и от там идва проблема.

    Коментиран от #20, #24

  • 6 гост

    21 15 Отговор
    Днес се разминавам с един мерцедес, който прави зад себе си мъгла, той минава точно покрай патрул и подминава, макар че задими цялата улица. Какво правим с такива? След като патрулката не иска да действа то граждански арест ли да извършваме? Контролните органи на автомобилите не контролират, тогава какъв е смисъла от какъвто и да е закон, щом той не се прилага? Бедността няма нищо общо. Като нямаш пари не караш кола, а не ти се полага смрадлив дъргел, с който да тровиш системно останалите.

    Коментиран от #21

  • 7 Кюмюра

    21 5 Отговор
    Откакто свят светува народа се е греел с дърва и въглища, та до днес! Какъв ви е проблема кучета недни? Оджендарихте се!!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пенислав

    32 1 Отговор
    3000 полета на ден над България тия самолети сигурно кокичета изхвърлят от двигателите.Защо не направят замерване на летището за замърсяване?

    Коментиран от #15

  • 10 123

    7 7 Отговор
    Институт за енергиен мениджмънт. Поредното НПО, което е лапнало по някое проектче и някой невероятен специалист, като лелката Иванка прави анкети и обобщава резултати. А те са като за средната заплата в страната. Тя е 1100 лева, ама 5 % вземат по над 10 000 на месец, а останалите са на МРЗ. И тук в цялата страна 80% идвали от печките. Може и така да е, ама в големите градове, където са истинските проблеми със замърсяването дали този процент е същия. Бас ловя, че не е. Като в София има 2 млн. автомобили, от които 200 хил. пушат повече от комина на ТЕЦ-а, едва ли проблемът не е от колите. Само да застанеш на оживено кръстовище като Сточна гара и пушекът от трафика - изгоряло масло и неизгорели нафта и бензини можеш да ги решеш с нож. Достатъчно е тези 200 хил. каруци да ги пратят на обиколка в Надин и качеството на въздуха трайно ще се оправи.

    Коментиран от #11

  • 11 12345

    16 4 Отговор

    До коментар #10 от "123":

    Батка, и Световната банка го каза - в София 80% от замърсяването е от отопление на твърдо гориво.

    Кат не вярваш влез в airsofia.info и гледай - мръсно е в Овча купел/Факултета и Бъкстон/Манастирски ливади а не в центъра. Що така а?

    Коментиран от #28

  • 12 ТОЧКАТА

    19 0 Отговор
    БЕ кажете го директно...ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ , Е ЧЕ ИМА!!!българи в българия!!!!
  • 13 химлер

    5 0 Отговор
    бе я си ....................мамето и рода прокажен
  • 14 СссереМ

    3 14 Отговор
    Омръзна ми крадливите и мързеливи бараби да ме тровят,то бива селяния ама чак пък толкова,и на всичкото отгоре имат и наглоста да реват за данъците на 15- годишните си кошници.

    Коментиран от #18

  • 15 ТОЧКАТА

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пенислав":

    ЗАЩО САМО НА ЛЕТИЩАТА???ТО на България със загасени двигатели ли минават......
  • 16 ТОЧКАТА

    18 0 Отговор
    Като дойдоха преди 30 години и ни казаха ...АУУУУ КОЛКО СТЕ ИЗОСТАНАЛИ И МРЪСНИ....Махнете индустрия,откажете ЮП,АЕЦБЕЛЕНЕ,НЕФТОПРОВОДА,ТКЗС развалете,приватизирайте,не поддържайте ЯЗОВИРИ,ПЪТИЩА,БОЛНИЦИ,СЕЛА!!!АРМИЯ...ПУСНЕТЕ валутата,корпорациите веригите магазини и....от еднакво бедни!!!!ще станете различно богати!!!!!НАПРАВИХМЕ ГО!!!ТО СТАНА ТАКА И СМЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО ПО ВСИЧКО!!!!И ТЕ ПАК НЕДОВОЛНИ!!!
  • 17 бял

    16 0 Отговор
    Е с кво да се отоплява една мизерна нация без пари?
  • 18 кеф

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "СссереМ":

    Кат ти е омръзнали ходи се гръмни ,така ще отървеш близките си от тъпотията ти
  • 19 ЗЛОБЕН

    11 0 Отговор
    За най- бедният народ в Европа само нови коли и ЗИМНИ, ЛЕТНИ, ПРОЛЕТНИ И ЕСЕННИ ГУМИ. ТАКА ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СЕ ЗАМЪРСЯВА ВЪЗДУХА И ДА НЕ БОЛЕДУВА НАРОДА. А, А, А И НА ДРЕХИТЕ ВТОРА УПОТРЕБА ДА СЕ ВДИГНЕ АКЦИЗА ТА БЪЛГАРИТЕ ДА НОСЯТ САМО НОВИ ДРЕХИ. НАЛИ СМЕ ЕВРОПЕЙЦИ АМИ ТАКА ДЕ.
  • 20 Пешо

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "BG1000":

    Не е все еднакво на дърва и пелети : дърва 6 кубика по 60 лева са 360 лева, а с пелети 3 тона по 400 лева са 1200 лева. Разликата от 840 лева са 4 пенсий. Не излиза сметката. С ток освен, че е скъпо не е за пренебрегване факта, че ТЕЦ-овете освен скъп ток (по вина на политиците) замърсяват въздуха и то много.
  • 21 Иван Гешев

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Не всички сме алчни и корумпирани калинки за да имаме пари смучейки кръвта на народа. Моралните хора в тази държава са тези, които нямат пари.
  • 22 Димов

    0 2 Отговор
    На някой му дойде акъла ли?
  • 23 NikNay

    0 0 Отговор
    До 1989 че и малко по-натам 70% се отопляваха на твърдо гориво, 15% на нафта, 10% на ток и 5% на парно, тежката промишленост и ТЕЦовете работеха на обороти, дизелови камиони, трактори и локомотиви хората живееха по селата залесяваше се и проблеми с въздуха нямаше. А сага уж всичко чисто и екологично съобразно, няма пушещи комини на заводи, намаляха жителите по селата и нямам кой да пали печки наложиха се еко данъци и такси а се появиха проблеми с въздуха ?
    Странно нали .. . . . .
  • 24 Мани бегай

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "BG1000":

    Не са равностойни, всичко зависи от изолацията на жилището, ако грееш космоса няма как да не замърсяваш. Да не говорим, че 1 тон пелети е 300-400лв, а 1 кубик (700кг) дърва е 70-80лв, кое е по-изгодно.
  • 25 жаож

    1 2 Отговор
    изнесените данни не са верни . решаващо е автомобилното замърсяване. другото е промиване на мозъци.ако беше така през лятото въздуха трябва да е планински ,но вече даже в селата не е така .само пресметнете какво гориво се изгаря за едно денонощие и ще ви настръхнат косите !
  • 26 Гост

    0 0 Отговор
    Решението е супер просто евтин ток и отопление и автомобили на ток.И имаме отново чист въздух.
  • 27 агент08

    0 0 Отговор
    Малоумници! Някога 90 процента от населението беше на въглища и никой не се оплакваше от мръсен въздух! Абсолютна измислица в полза на нечии интереси!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове