Last news in Fakti

22 Март, 2012 15:06 862 0

Депутати разследват скандала "Хохегер"

  • петер хохегер-
  • моника йосифова-
  • бсп-
  • парламент
Депутати разследват скандала "Хохегер" - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатите решиха да създадат временна анкетна комисия, която да разследва скандала с австрийски лобист Петер Хохегер. Идеята първи лансира вътрешният министър Цветан Цветанов, който разкри, че преди четири години  Хохегер е избран от „Тройната коалиция” да „чисти имиджа на България” пред ЕС заради корупцията и организираната престъпност.

В скандала бяха намесени бившият премиер Сергей Станишев и майката на детето му - Моника Янова – Йосифова, като част от парите се върнали в ПР агенция на Янова.

По-късно в скандала изплува името и на една от учредителките на ГЕРБ - Росица Велкова, считана за близка на Цветанов, е била управител на фирмата "Хохегер БГ" от месец 2008 година до лятото на 2009 г..

Червените депутати поискаха и нейното участие да бъде разследвано от комисията, но това предложение не се прие. „Притеснява ли ви нещо за Хохегер? Щом не – защо не подкрепяте? Дащото министърът на вътрешните работи ви поръча, че комисията трябва да бъде само анти-Станишев“, протестира Михаил Миков.
„Цветанов спекулира, манипулира и прави лъжливи внушения“, защити се по-рано Станишев и допълни, че по въпросната обществена поръчка са правени „немалко проверки“ на Сметната палата.

Отпадна искането комисията да се състави на паритетен принцип – с равно представителство на всички парламентарно представи партии и независимите.

Според Цвета Караянчева от ГЕРБ социалистите нямат право да говорят за морал.

„Аз съм работила за имиджа на България – нямам от какво да се притеснявам и абсолютно нямам за какво да се срамувам за нещата, които съм свършила“, заяви преди дни Моника Йосифова за договора на Хохегер с българското правителство.

"Моето име се споменава във връзка с мониторинга и обществената дискусия, която има около дейността на Хохегер, но по никакъв начин моето име не е споменато с нещо незаконно, което се случва там", каза тя. Йосифова посочи още, че има два договора, които е сключила с фирмата през 2006 и 2008 година.

Единият е за 240 000 евро, а вторият за 150 000 евро. Тя заяви, че е работила с три правителства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА