23 Декември, 2018 21:29 3 910 39

България с най-отрицателния естествен прираст

  • прираст-
  • раждания

Най-бързо намаляващото население обаче е в други държави от Източна Европа

Икономиката на Европа е в растеж, а безработицата е на нивата отпреди Световната икономическа криза, показват данните на „Евростат“. В студиото на „Денят започва с Георги Любенов" генералният директор на агенцията Мариана Коцева посочи, че въпреки това, демографските тенденции са негативни - населението на Стария континент се топи, а България е държавата с най-тревожни параметри в това отношение. Тя допълни, че 2016 и 2017 г. са първите години, в които Европа регистрира отрицателен естествен прираст.

За ЕС 2016 и 2017 г. са първите години, в които Европа регистрира отрицателен естествен прираст - броят на умиранията надвишава броя на ражданията. Това обясни генералният директор на европейската статистическа служба „Евростат“ Мариана Коцева. България, за съжаление, остава начело на тази печална статистика.

Какво означава това - броят на умиранията е по-голям от броя на ражданията и всъщност ръстът, който се наблюдава, горе-долу с милион всяка година, се дължи на миграция. Т. е. население, което идва да живее в ЕС отвън ЕС, така че, да - ние водим, за съжаление, класацията в този негативен естествен прираст - България е страната, в която той е най-отрицателен, повече умирания има, отколкото раждания, каза Мариана Коцева.

Най-бързо намаляващото население обаче е в други държави от Източна Европа - Литва, Латвия, Хърватска, защото там отрицателният прираст е съчетан с голяма имиграция, обясни Коцева.

Въпреки всичко това, в икономическо отношение 2018 г. е била добра за ЕС, като България се намира в т.нар. „златна среда“ със своите 3% ръст на икономиката.

2018 г. беше годината, в която се достигна най-високото равнище на заетост в ЕС и безработицата спадна и се върна в предкризисното равнище от 2008 г., заяви Мариана Коцева.

Въпреки това, социалните протести в Европа имат своето обяснение, изтъкна Коцева. Тя посочи голямото разслоение на обществото и неравенството по доходите, за което България отново е на челно място.

Сравняват се доходите на 20% най-богати и 20% най-бедни. В Европа разликата е пет пъти, а в България - осем пъти, заяви генералният директор на „Евростат“.

По отношение както на производството, така и на потреблението, най-богатата държава в Европа е Люксембург, обясни Коцева. България обаче е единствената държава, в която равнището на потребление е под 50% от средното равнище за ЕС.

„Да призная, когато данните, които публикуваме, пристигат на моето бюро за одобрение, винаги тайно поглеждам къде е България и ми е много болно за доста показатели“, призна Коцева.

Отрицателните статистики за страната ни обикновено са свързани с младите хора, поясни тя, и даде пример за високия брой неработещи и неучещи хора с уговорката, че Испания, например, има същия проблем.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    61 2 Отговор
    30 години геноцид от партийната мафия . Мафия от номенклатури , колкото некадърни , толкова и алчни и безскрупулни . Крайно време е за народния съд иначе си заминаваме като народ .

    Коментиран от #11

  • 2 антрашпиц

    53 3 Отговор
    Заврете си трите процента икономически ръст..знаете къде!При тройната коалиция беше ако не се лъжа шест процента и пак не се усещаше..
  • 3 Киро

    66 2 Отговор
    Статистиката е още по-зле, защото циганите имат по 5 деца, турците по 2-3 а българите по 1 най много.

    Коментиран от #27

  • 4 Зрител

    51 5 Отговор
    Българио за тебе те умряха .........да те харижем на циганите, мигрантите, соросоидите ....демокрацията = дискриминация ..."Те ти булка Спасов ден" ....ми Путин е виновен ...май!

    Коментиран от #38

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Varna

    41 2 Отговор
    Благодарение на ББ и ЦЦ е ЕС дълбок поклон пред геноцида и диктатурата.

    Коментиран от #28

  • 7 Будалата

    40 4 Отговор
    От управлението на ГРОБ. ВИЖ в чужбина се раждат. В БГ малгалчета. От така бе ТИКВА?
  • 8 Морук

    40 2 Отговор
    Да живей циганария и герб да живей циганския прираст да живей дорде умре ,на ви бълагарско робство да живей тиквата и всички преди него,
  • 9 Гоуст

    10 23 Отговор
    Това са глупости. Едно време са правили минимум по 3 деца, минимум, та даже и повече. В днешно време 1-2 деца е нормално, а 3 са пълна рядкост. Нормално е старците да измират, а младите да не могат да компенсират. Просто живеем в различни времена с презарвативи, аборти, хапчета, репродуктивни проблеми и тн

    Коментиран от #12

  • 10 партията на простите, ще пребъде !

    38 2 Отговор
    Важно е че тъмнозелените избиратели на ГЕРБ се множат прогресивно !
  • 11 бл.134 в Зап. парк

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Всяка година по това време едно и също.На България не и трябват хора , а ново строителство и по пет апартамента на глава , за всеки ден от седмицата по един.Купувайте имоти , хора не ви трябват ;Живей зелено
  • 12 jambazina

    31 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гоуст":

    Репродуктивните проблеми са защото нормалните хора зорлем на 30-35 години я си стъпят на краката, я не и чак тогава решават да имат деца.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    19 1 Отговор
    По 50 000 лева на всяка бременна студентка след 3-ти месец, НО при сключването на граждански брак и бездетните двойки ще намалеят най-малко на половина, тъй като ще има интерес да си намериш партньор /партньорка/ без репродуктивни проблеми.
    Просто нали, но пък докторската мафия ще „пострада“.
    Написъл съм "ще намалеят на половина", което значи, че за останалите ще могат да се отделят повече средства, а не както до сега парите да достгат само за около 10% от проблемните двойки....от което най-успешно се ползва ДОКТОРСКАТА МАФИЯ...

    Коментиран от #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 патриотъ

    26 2 Отговор
    Прост народ-слаба държава!Някой да си е помръднал задника да направи нещо?Само знаете да ревете по форумите,а един протест никой не е кадърен да организира и никой не излиза,като има такъв.Само с искане не става!Тия сегашните управници и с трактор не можеш ги измести от кокала,а вие искате с празни приказки да промените нещо.Промяна може да има,само с пускане на кръвчица,управленска кръвчица,много кръвчица,ферщейн?!

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Истината!

    13 0 Отговор

    До коментар #16 от "патриотъ":

    Прав си! Крайно време е да пуснем продажна герберска кръвчица! Само така ще се отървем от тая антибългарска напаст 🌋
  • 20 Алфа Ромео

    14 0 Отговор
    Българи се намира във средата на дъното а не във ''златната среда'', 3% ръст на икономиката, файда, минимална заплата 200 евро чисто, средна 300-400 евро чисто!
  • 21 Алфа Ромео

    15 0 Отговор

    До коментар #14 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Супер е идеята, но на управляващите въобще не им дреме че народа изчезва. Те си имат приоритети, да завлекат колкото се може повече за да има за техните деца и внуци, да се продължи техния крадлив и продажен ген.
  • 22 ГосТ

    16 2 Отговор
    Разбира се, всичко е много комплексно,но голяма вина има българската меркантилна жена. Останал съм с впечатлението, че морала, образованието и дори физиката на мъжа няма никакво значение за българката. Ясно е, че новоизлюпените богаташчета не могат да стигнат за всички жени. Така много от тях остават вечно разочаровани от живота и стари моми.
  • 23 К.К.

    10 1 Отговор
    Каквото и да правят, българите все по-рядко ще имат по две деца. След много кратко време ромската популация ще е достатъчна за да стане естествения прираст положителен. Според статистиката докато я имаше те се удвояват за около 25год., като повечето страни от т.н. "трети свят".
  • 24 Има нещо много сбъркано

    17 1 Отговор
    в тази държава. Тя е в катастрофа, а самолети купува.
  • 25 DDDDDD

    10 1 Отговор
    Мъже и жени, граждани на тази държава, вземете се в ръце и започнете да се нодете без да го вадите, така и кефа голям и статистиката расте
  • 26 Размисли и страсти

    19 3 Отговор
    Спрямо тогава , когато се раждаха достатъчно деца до 1988г до сега българският лев , и неговата покупателна способност , се е обезценила около 15 пъти. Много ясно , че при това положение децата остават на заден план. Минималният доход на едно тричленно семейство за България , до скоро беше около 2350 лв, за месец, да могат да си посрещат нуждите.Колко български семейства могат да се похвалят с подобен доход. Средата на живот непредвидима , и много семейства , и отделни хора буквало оцеляват на косъм , заборчнели са , и мъкнат 1000 болести , оставени без лечение.За витамини и балансирано хранене не са и чували , щото не могат да си го позволят. Пари за цигари , и ракия , все се намират -
    и това остана най- мощният анти-стресов фактор за оцеляване на българина. Къде остават децата и семейството , когато възрастните , не могат да гледат самите себе си . Липсват и всякакви държавни лостове , и политики насочени към отговорната и образована раждаемост, и нещата са оставени на самотек - Кои ще са тези подготвените , образованите ,отговорните, които ще заменят старите кадри . От къде ще се получава БВП , като още един милион се евакуират от територията, още един милион не се родят , и още един милион измрат. Кой ще инвестира , и кой ще предприеме някакъв бизнес? Такива незначителни и злободневни въпроси не засягат нашите управници, те са много заети да преразпределят порциите , и хранилките за олигарсите. Като няма прокопсия плюл съм в гащите на Сия.

    Коментиран от #29

  • 27 Хасан

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Киро":

    Защо да е лошо това???..все пак ще има кой да живее
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хасан

    5 3 Отговор

    До коментар #29 от "СссереМ":

    Единсвеното спасение за България е крепостничество..
  • 31 Димов

    10 4 Отговор
    Уж по-малко хора тая година, пък колите повече?! Чудна работа.
  • 32 Гого

    12 0 Отговор
    Каква е тази златна среда с 3% процента такива показатели са характерни за Африканските държави Румъния има 7% а Турция 5,5%
  • 33 Хи хи , не хи а фи

    9 2 Отговор

    До коментар #29 от "СссереМ":

    Къде я видя тази икономика,само кражби,местене от един рафт на друг ,салати кебапчета проститутки дрога акцизи застраховки данъци, извади само акциза върху горивата от държавата ,и е фалирала за 24 часа.
  • 34 стоян

    2 2 Отговор
    Интересно -вие тук дето ревете по колко деца сте изгледали дали са по 3 за да има възпроизводсто една нация или се надявате на другите вместо вас или пък имате по 3 коли
  • 35 Някой

    8 2 Отговор

    До коментар #29 от "СссереМ":

    Иди то кажи това на центъра в някое различно място от София и ще усетиш истинския смисъл на думата линч.
  • 36 Патриоот

    6 0 Отговор
    Така е, и въпреки всичко ПАРЛАМЕНТ ЩЕ СИ ИМАМЕ.
    Ура.
  • 37 Кобилкина

    5 0 Отговор
    Българи през новата година клецайте повече и по на дълбоко...........
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Нико

    6 0 Отговор
    Господа,гладът е по силен от тока ! Когато няма какво да ядем ,тогава хората ще излезнат и ще пометът управляващите които и да са .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове