4 Януари, 2019 19:50 6 435 59

Шефът на БНБ вдигна заплатата си до 16 849 лева

  • димитър радев-
  • бнб

Управителите в народната банка гласуваха от 1 януари да взимат с по 10% повече на месец

Шефът на БНБ вдигна заплатата си до 16 849 лева - 1
Снимка: БГНЕС

Управителите на Българската народна банка (БНБ) гласуваха да си повишат заплатите с близо 10% от 1 януари тази година, защото сегашните им възнаграждения изостават от пазарните нива. Това става ясно от бюджета на БНБ за 2019 г., който в края на декември е изпратен в Народното събрание за сведение, пише "Медиапул".

Управителят на БНБ Димитър Радев е получавал 15 368 лв. на месец през 2016 г., 2017 г. и 2018 г., но от 1 януари тази година възнаграждението му се повишава на 16 849 лв. Тримата подуправители Калин Христов, Димитър Костов и Нина Стоянова вече ще взимат по 14 442 лв. вместо получаваните през миналата година 13 173 лв. на месец. Останалите трима членове на управителния съвет, които нямат всекидневни оперативни функции – Лена Русенова, Елица Николова и Людмила Елкова, ще взимат по 4814 лв. вместо досегашните 4391 лв.

Не е ясно дали тези суми включват допълнителното материално стимулиране, или представляват само основното възнаграждение. Причината за повишението е проведено проучване на нивата на възнагражденията в търговските банки към 1 юли 2018 г., което показало "изоставане на средните общи месечни възнаграждения на членовете на управителния съвет на БНБ в сравнение с възнагражденията на ръководителите на банките с 9.63%", пише в документа.

Според закона за БНБ заплатите в централната банки не може да са по-ниски от средните пазарни нива, за да няма текучество на персонала и БНБ да привлича висококвалифицирани специалисти, а и да е независима. За разлика от ръководството на БНБ, останалият персонал на банката получава заплати, отговарящи на средните в банковия сектор към 1 юли 2018 г., но въпреки това и редовите служители на централната банка ще получат увеличение. Месечното възнаграждение на ръководния персонал се вдига от 4559 лв. на 5244 лв., на специалистите – от 1960 лв. на 2380 лв., а на поддържащия персонал – от 1064 лв. на 1302 лв.

В доклада си до депутатите БНБ изрично подчертава, че "бюджетът на БНБ се финансира изцяло със собствени ресурси", като под "собствени ресурси" централната банка най-вероятно има предвид международните валутни резерви на страната, които управлява, и всички такси, отчисления, лихви и др., които има право да събира по закон. С цел да е независима централната банка сама си гласува бюджета, както и възнагражденията на ръководството и персонала. Освен това БНБ не може да бъде проверявана от агенцията за финансова инспекция (например за редовността на обществените поръчки), а само от Сметната палата, отново в името на независимостта.

Централната банка, а от 1 януари 2018 г. - и Комисията за финансов надзор, са единствените държавни регулатори, които си извоюваха възнаграждения на пазарен принцип в рамките на бюджети, формирани изцяло от "собствени ресурси". Преди година КФН премина на издръжка изцяло от бизнеса, което ѝ позволи да си вдигне бюджета и заплатите на ръководството двойно. Така шефката на КФН Карина Караиванова започна да получава 13 146 лв. на месец, но и това не помогна да се избегне кризата в застрахователния сектор.

Окуражена от примера на КФН, която пък се оправдаваше, че въвежда модела на БНБ, през 2018 г. и Комисията за енергийно и водно регулиране се отправи на поход към по-високи заплати. Тя стана поредният "независим" държавен орган, който отмени статута на персонала си на "държавни служители" и върна договорите по Кодекса на труда, за да отпаднат максималните лимити на заплатите, каквито съществуват за държавните служители. На закрито заседание през ноември КЕВР гласува нови правила за работните заплати, които обаче не са публични. Не е ясно дали ведомството е узряло до идеята да премине на "пазарни" заплати по подобие на БНБ и КФН, въпреки че на практика бюджетът му се финансира изцяло от такси от енергийните и водните дружества, плащащи за контрола върху дейността им и за определянето на цените им. Значителна част от таксите, събирани от енергийния и воден регулатор, обаче отиват в държавния бюджет.

Догодина БНБ ще разполага с бюджет от 112.8 млн. лв., което е ръст с 9.6%. Около една трета от бюджета са разходите за персонал (близо 33 млн. лв.), които се повишават с 3 млн. лв. спрямо 2018 г. Приблизително по една трета имат и другите две основни пера – издръжка на паричното обращение (35 млн. лв.) и разходи за материали, услуги и амортизация (близо 38 млн. лв.). За сравнение, през 2018 г. БНБ си гласува бюджет от 103 млн. лв., от които реално изхарчи около 96 млн. лв. Съществен проект от инвестиционната програма на БНБ за 2019 г. е изграждането на нов касов център в Пловдив на стойност 14.2 млн. лв. Други 3 млн. лв. ще се похарчат за системите за сигурност на новия касов център, пише "Медиапул".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Публичен

    78 4 Отговор
    Разстрел на правителството
  • 2 Ехеее

    88 1 Отговор
    Аз взимам за 12 часов работен ден 705 лева на месец, а тоя наглец 16 849 хиляди лева му изостанали от пазарните нива.

    Коментиран от #5

  • 3 държава на мафията

    67 2 Отговор
    Оь, горките! Колко са им изостанали заплатите! Направо са за съжаление....
  • 4 Гост

    74 2 Отговор
    Тия взимат 16к. и си затварят очите аз банки като КТБ.

    Коментиран от #8

  • 5 Инкогнито

    48 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ехеее":

    Надницата му е 800 лв.! Бачка на 5 работни дни!
  • 6 Пища Хуфангел

    15 3 Отговор
    Китайката по БТВ каза че утре за София (-9°)
  • 7 с пълната гуша

    40 1 Отговор
    да се ``задави``....
  • 8 Гоуст

    35 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Сложих ти плюс, а сайта го регистрира като минус, сори. Напълно си прав, Баце им подхвърля яки пържоли, за да си затварят устата когато му е нужно.
  • 9 възмутен

    70 1 Отговор
    ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ!! ЗА БЕДНИЯ НАРОД ВСЕ НЯМА , А ЗА ВАС ВСЕ ИМА. ПРОКЛЕТИ, ПРОКЛЕТИ, ПРОКЛЕТИ!

    Коментиран от #11

  • 10 Заради

    63 1 Отговор
    Заради такива няма пари в държавата. Данъкоплатците издържат тези пиявици на хазната. А в комисиите, които правят управляващите за щяло и не щяло, всеки член взима по 10-15 бона на месец.
  • 11 Гоуст

    41 2 Отговор

    До коментар #9 от "възмутен":

    Следващият път пиши- Проклети да са. Сам разбираш, че с такива заплати няма да седнат да четат Факти.
  • 12 НАТО ВЕЦ

    45 3 Отговор
    Поредният гербав наглец.

    Коментиран от #14

  • 13 999

    35 2 Отговор
    За това предполагам, че когато дойде моментът и има масов линч на държавни чиновници от управата на БНБ също ще бъдат изненадани. Аз даже мисля, че вече закъсняваме за сурвакането. Но дори да закъсняваме, важното е да се случи! - Само така чиновниците ще разберат какво трябва да правят за да няма всенародна любов
  • 14 И този е

    7 16 Отговор

    До коментар #12 от "НАТО ВЕЦ":

    Комунист!

    Коментиран от #24

  • 15 mustafa

    23 1 Отговор
    prokleti da ste.naroda mizerstva a te si digat zaplati i to kakvi ...16000lv
  • 16 ivan4o

    18 3 Отговор
    Как е спането? Спането, питам за спането!
  • 17 Олимпия

    29 2 Отговор
    Само 3000 лв. са облагаемите, останалите са му чисти
  • 18 Kабагайдаров

    32 1 Отговор
    АШКУЛСУН МАШАЛА..............Този е за разстрел.

    .
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Шофьор

    23 1 Отговор
    То само тя остана народна май? Няма НРБ,БНА, народна милиция... Аааа да,народно събрание имаме....Е, те и там заплатите такива, значи трябва да работиш нещо народно,дето народа ти плаща заплатата?
  • 21 И това

    29 2 Отговор
    Всичко е на гърба на народа. Докага ще ги търпим!
  • 22 Бойков

    24 2 Отговор
    Дано ги даде за лекарства
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 НАТО ВЕЦ

    17 3 Отговор

    До коментар #14 от "И този е":

    Ако този е комунист, ЦЦ е алтруист. Не ползвай думи, чието значение не познаваш. Предполагам, жив комунист не си виждал. Партийците са друга бира. Те и сега са си същите, просто се вапцаха във всички "цветове на дъгата". Педэр@си.

    Коментиран от #48

  • 25 Българската завист

    6 30 Отговор
    Защо всички коментиращи в този сайт, не запишат едно икономическо образование, не натрупат опит, било и то само на местно ниво и не кандидатстват за работа в БНБ? Завистта няма да ни доведе до никъде, българи! Учете, работете и се издигнете, това е формулата.на компютъра няма да стане!

    Коментиран от #28, #32, #38

  • 26 НКВД

    28 0 Отговор
    30 минимални заплати на месец!
  • 27 123

    15 1 Отговор
    Всичките за свещи
  • 28 НАТО ВЕЦ

    23 1 Отговор

    До коментар #25 от "Българската завист":

    И аз исках по-високи доходи и "излязох" на частно. Щом искаш да си на държавна службица, ще получаваш колкото е предвидил "Закона за държавния служител" и няма да гледаш завистливо в "канчето" на частника. То така е най-сладко. Оценяваш се за "еди колко си" и си ги даваш от джоба на данакоплатеца. Освен това, на държава в "борд", всяко "магаре" може да бъде "главен банкер". Да не би да вършат нещо по надзора..?!

    Коментиран от #29

  • 29 Българската завист

    7 11 Отговор

    До коментар #28 от "НАТО ВЕЦ":

    Предполагам че си прав за себе си, но не трябва да се оплаквам от собственият избор. Аз също опитах в частния сектор. Държавна компания ме фалира и толкова. С образованието, което имам и опита ми, международните нефтени компании си направиха търг за мен. Днес заплатата на този "кумик" за мен е смешна, но съм срещал доста българска завист по света и мога да твърдя, че всеки може да успее в живота, но не с лошо!
    Бъдете здрави и всичко най- хубаво за всички българи.

    Коментиран от #36, #54

  • 30 Шок

    16 0 Отговор
    То моята заплата по пазарните нива трябва да е 2000 лв,АМА НЕ Е !!!!УНИКАЛНА ДЪРЖАВА!!!
  • 31 Drittes Reich

    1 16 Отговор
    Заслужава си заплатата с отговорностите, които са на главата му.

    Коментиран от #35

  • 32 Анонимен

    10 1 Отговор

    До коментар #25 от "Българската завист":

    А ти откъде си изпълзял,навярно си изсипан от майка си ако знаеш коя е,в някоя картофена нива.и може би с лизане на задници и блюдолизничество отвряйки широко и гостоприемно двеъе си бузи си се докопал забравяйки всичко родно до някоя канапска службица греейки се на мижавият пламък на вмирисаният и самотен еснаф мислейки си-ето достигнах най високата си цел в живота.и после какво те чака,по хубав махагонов ковчег ли,или ще те кремират с керосин вместо нафта.затова не напъвай това което нямаш за да ни даваш наклон на х..я.
  • 33 Пешо пипалото

    2 0 Отговор
    Да я вдигне до 160 000 лв ва месец да му се не визи
  • 34 Българин

    12 0 Отговор
    То за това банките не дават никакви лихви по влоговете, а ти скъсват задника ако не дай си боже изтеглиш кредит.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Голям праз

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "Българската завист":

    Направо ти веравам "кУмик".
  • 37 Пустиняка

    10 0 Отговор
    Оно и я ако можем да си гласувам заплатата ще синя вдигна не със 10 а с 100% на момента, що не...Да го духат бедните е казал един мъдър човек преди време..
  • 38 Зайко Байко многознайко

    10 0 Отговор

    До коментар #25 от "Българската завист":

    Въпрос: Ти момче, къде живееш? В нашата държава само с връзки можеш да се уредиш да работиш на някоя синекурна длъжност. Шуробаджанашкосвекървнозетскасестрочичоволелина държава ало е въобще такава!
  • 39 БМВ

    8 0 Отговор
    Заплатите в Бг са перфектни едни взимат по 16 000 лв на месец други по 600.Да не говорим за компетентност и образование че няма смисъл.
  • 40 Зигфрид

    5 1 Отговор
    Калин Христов , единият от подуправителите на БНБ е съпругът на Ирина Бокова .Вторият .Е , такава ни е върхушката , с такъв произход .По начало в банките заплатите са по високи .Мин. Председателят взема около 5000 лв , президентът , това нищо не правещо Чучуло , около 9000 лв .а юнакът управител на БНБ - 160000 ???Заплатата на Мин.Председателят трябва да е най- високата в Държавата .Това е най- натовареният човек , най - работещият и специално за БГ , най- мразеният.
  • 41 onq s konq

    3 1 Отговор
    Моята се вдига от 121 на 122. Кутев е стиснат.
  • 42 сьд

    3 0 Отговор
    Тези да не работят на Марс.Чистачките с 1300.Контролират кухите чужди банки
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Предшественика

    1 1 Отговор
    Му взимаше 80 хиляди месечно! А Радев сигурно по 17 хиляди дневно! Няма да се прекара, я! Свикнал е да взима по много!
  • 46 Румяна Костова

    3 0 Отговор
    Българските евродепутати в Брюксел,,които ще гласуват против националните ни интереси и никой няма да ни информира за техните решения ще взимат най-малко12 000 евро,както и всички техни колеги.Таванът при техните заплати е 15 000 евро.
  • 47 Свине

    3 0 Отговор
    Те поне работа да вършеха нека да вземат. В действителност пропиляха 4млрд от КТБ, преди това при Милен Велчев още 2млрд проспаха има
    и още за които не знаем. Вместо да им се търси най строгата отговорност за всичко това, те правят точно обратното осигуряват им политически чадър и заплати каквито си поискат.
  • 48 Драги

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "НАТО ВЕЦ":

    Изказваш се неподготвен! Имам лични наблюдения, а ти набеждаваш. И не си съвременник, на онова време! Ако си, манипулираш, чрез лъжи!

    Коментиран от #55

  • 49 Човек

    3 1 Отговор
    Скоро- много скоро няма да имат ве4е никакви заплати. Опоскаха всичко. Останаха само цигани, политици и държавни служители. Кой ще им пълни бюджета? Изедници и бирници. Съсипаха цялата дребна икономика, която хранеше хората. Всички поголовно закриват бизнеса и бягат заради политиката на бухалката, която водят ГЕРБ.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Иван

    1 0 Отговор
    Смърт на тези мръсници народа умира от глад а те.ама къде спи народа незнам, трябва да хванем калашниците и на площада да ги разстреляни като бесни кучета, аман вече
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 НАТО ВЕЦ

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Българската завист":

    Значи реално пак си в частния сектор. То и там има собственици и работници. Щом са те оценили подобаващо, значи си намерил местото си. Не може всички да са собственици, а те от своя страна не могат без работници. Това е договор между две страни. Въпросните наглеци трябва да служат на нас, данакоплатците, а не да си гласуват по един куфар пари, щото са "много хубави". Ние сме им работодателите.
  • 55 НАТО ВЕЦ

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Драги":

    Я ми "отвори"очите, щото съм живял в "тиквите". Упс. Ми то и сега живея в тикви...
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 незнайко

    0 0 Отговор
    16 849 !!! Толкова бемки да му излязат по цялото тяло ! Напълно се самозабравиха, НО НИЕ ГИ ТЪРПИМ !!!

    Коментиран от #58

  • 58 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "незнайко":

    ТОВА Е ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ !!!
  • 59 ИЯО

    0 0 Отговор
    Голя кеф.Защо не си я вдигна направо на 22000 лв,че по-лесно се смята-1000 лв. на делничен ден и готово.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове