18 Януари, 2019 07:30 5 993 45

18 януари 1985 г. Възродителният процес

  • възродителен процес-
  • бкп

Едновременно с това, партийният актив и административната машина действат на пълни обороти: за изключително краткия период на кампанията са сменени личните документи на над 800 000 души

На 18 януари 1985 г. на среща на Политбюро на ЦК на БКП с първите секретари на окръжните партийни комитети е отчетено, че до момента са сменени имената на 310 000 български турци, и за първи път са говори за „Възродителен процес“.

На 10 декември 1984 г. със заповед на вътрешния министър Димитър Стоянов се нарежда на окръжните управления на МВР и на първите секретари на ОК на БКП да подготвят преименуването на „български граждани от турски произход във всички окръзи, където има такова население”. Кампанията започва в края на декември 1984 г. и завършва през февруари 1985 г. Най-напред са сменени личните имена в Кърджалийски и Хасковски окръг, а после и в Североизточна България, където евентуалните „провокатори” били вече арестувани или мобилизирани за военно обучение. Повтаря се вече отработеният с помаците сценарий: селищата биват блокирани от силите на реда (милиция, войски на МВР, гранични войски) и сплашвани със стрелба във въздуха, вкарват се танкове и бронетранспортьори. Едновременно с това, партийният актив и административната машина действат на пълни обороти: за изключително краткия период на кампанията са сменени личните документи на над 800 000 души. Също като при помаците, не са забравени и имената на покойните роднини, а на места биват унищожени мюсюлманските гробища.

Още в самото начало на „Възродителния процес” се стига до сблъсъци и жертви. Най-масови протести се организират в Бенковски, Кърджали, Момчилград, село Груево (Момчилградско), Джебел, Крумовград и др., като навсякъде са разпръснати с въоръжена сила. В Ябланово (Котленско) местните блокират пътищата към селото, което е превзето впоследствие с танкове. Сблъсъци има и в Търговищко и Шуменско. Броят на ранените остава неясен, както и на убитите: 7 етнически турци, според участвали в кампанията „възродители”, 24 само в Югоизточна България, според сведения на ДПС. Мнозина умират по-късно от нанесените им побои, хиляди са изпратени в лагери и затвори, цели семейства са интернирани.

Вероятно за пръв път изразът „възродителен процес” е официално използван от секретаря на ЦК на БКП и бъдещ министър-председател Георги Атанасов в доклад, изнесен на съвещание на партийно-държавния връх от 18 януари 1985 г. Кампанията е видяна като „исторически акт, с който се заличава последният белег на турското робство върху снагата на нашия народ”, а самото преименуване е оруеловски наречено „възстановяване на българските имена”. Същевременно се българизират последните две периодически издания на турски, спират се радиопредаванията на същия език, продължава премахването на турски топоними и т.н. Ако обаче преименуването на помаците от началото на 70-те е успешно скрито от международната общност, „възродителният процес” не остава без отглас. Ситуацията особено се усложнява от факта, че в случая съществува и съседна „държава-майка”.

Втората половина на 80-те години е време на истинска дипломатическа и пропагандна война между София и Анкара, макар и двустранните отношения да не се прекъсват. Двете държави не изпускат възможност за заклеймяване на съседа на международни форуми като ООН, ЮНЕСКО, Съвета на Европа, и пред съюзниците си от Варшавския договор, съответно от НАТО. Докато Турция критикува бруталното нарушаване на основни човешки права в България, последната се позовава на проблема с кюрдите, инвазията в Кипър, арменския геноцид и др.

Все до 1989 г. Живковото ръководство очаква външнополитическата ситуация да се успокои, позовавайки се на деликатната позиция на Турция около кюрдската съпротива. Но в конфронтацията се включват и западните медии и правозащитни организации, които разгласяват потъпкването на правата на турското население в България. На всичкото отгоре и Съветският съюз е резервиран, особено след предприетата от Михаил Горбачов „перестройка”. Отношенията с Турция не се нормализират дори след подписването с тази цел на двустранен протокол в Белград (23 февруари 1988 г.). Нещо повече: изостря се и вътрешнополитическият контекст, тъй като новопроизведените „граждани с възстановени имена” не приемат тезата за българското си потекло. В периода 1985-1989 г. са разкрити десетки нелегални съпротивителни групи на етнически турци. Около 100 души са арестувани като членове на тайната организация „Дългата зима”, а след това – още 200 активисти на Турско националноосвободително движение в България.

Към началото на 1989 г. българските партийно-държавни ръководители започват да си дават сметка, че „Възродителният процес” е изправен пред провал. Въпреки всички мероприятия, говоренето на турски език на обществени места не спира и дори става демонстративно, „българите с възстановени имена” използват вместо тях рождените си, продължава носенето на обичайното мюсюлманско облекло и честването на религиозни празници и ритуали.

В края на 1989 г. режимът на Тодор Живков пада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крум

    50 20 Отговор
    Тогава е имало държавност и национални интереси.Сега има масова чалгаджииска циганизация целяща да унищожи изцяло българският дух и нация .

    Коментиран от #5, #17

  • 2 ДЖАДЖА

    25 18 Отговор
    ПОВТОРЕНИЕТО Е МАЙКА НА ЗНАНИЕТО

    Коментиран от #4

  • 3 Косо

    16 34 Отговор
    "ДА НЕ ПОЧИВА ВЪВ МИР" този скапан комунист Тодор Живков!

    Коментиран от #42

  • 4 ivan4o

    23 18 Отговор

    До коментар #2 от "ДЖАДЖА":

    Прав си, трябва да се повтори!
  • 5 Yavuz

    17 22 Отговор

    До коментар #1 от "Крум":

    Тогавашният тоталитарен режим направи най голямата грешка с което разсипа държавата.

    Коментиран от #6

  • 6 дедо

    31 12 Отговор

    До коментар #5 от "Yavuz":

    Я кажи младежо за гара Буново, за Пловдив...? Тези помниш ли ги (ако не, попитай някого, който е живял по това време). И... попитай защо тези неща не се споменават.

    Коментиран от #11

  • 7 КЛмн

    21 4 Отговор
    Е това разтури социализЪма. Живеехме си мирно и кротко с турците, заедно бяхме в делник и празник. Тази насилствена смяна на имената им ни направи още по сплотени, винаги сме ги наричали с имената им. Хасан, за нас си остана Хасан, Фатме си остана Фатме. И приятелството ни остана, и комшулука.
  • 8 Щайнер

    11 8 Отговор
    Точно така , а сега циганската паплач ни зарази с манталитета си , родата им вкарва тука огромни количества хероин от опиумните макови полета на султана
  • 9 Ървинг

    21 16 Отговор
    Жалко, че Възродителния процес не довърши започнатото дело до края.
  • 10 Бамби

    14 10 Отговор
    Да не забравяме, че преименуването /което наистина беше сериозна грешка на БКП и лично на Т. Живков, може би по съвет "от горе" / беше организирано след опити на нашите турци да поискат автономия, несъгласието йм за смяна на топоними и други такива действия.
  • 11 Шопар

    15 16 Отговор

    До коментар #6 от "дедо":

    Буново не беше ли след като им смениха имената, за преди това нямам информация да сме имали проблеми с турците

    Коментиран от #14, #18

  • 12 Стрелата

    2 1 Отговор
    Еми чети малко преди да се изживяваш по форумите мислел тиковоч с тиквоча.
  • 13 Подкрепа на ВП

    8 9 Отговор
    Възродителния процес нямаше да го има, ако ги нямаше атентатите във влаковете във вагоните за майки с деца, защо никой не иска да се интересува от историята. А Възродителния процес беше повод за икономическа имиграция на протурски настроените.

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Питам

    7 15 Отговор
    Питам само. Защо като се имат за турци не отиват да живеят в Турция.
    Защо турчина живеещ в Германия се има за Германец

    Коментиран от #34

  • 16 Историк

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "Подкрепа на ВП":

    Атентатите са след това!
  • 17 Кумчо

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Крум":

    Какво е имало тогава бе Крумчо?То и сега се управлява от същия кръг!...
  • 18 турк вън

    9 4 Отговор

    До коментар #11 от "Шопар":

    На 30 август 1984 година избухват две бомби: на летището във Варна и на гарата в Пловдив. Загиват двама души, близо 50 са тежко ранени...
  • 19 ай де бе

    9 13 Отговор
    Който се чувства турчин да си ходи в Турция!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 неЕС

    12 10 Отговор
    Още тогава бай Тошо каза: Гоним турците, инак ставаме Кипър,,
    Поклон, пред Човека спасил България!

    Коментиран от #27

  • 25 Хасан

    11 13 Отговор
    Така наречения Възродителен процес ще влезе в човешката история като акт на геноцид и престъпление срещу чрвечествотр на КОМУНИСТИЧЕСКИЯ диктаторски режим на Т.Живков...Социализма се разпадаше и режима имаше нужда от враг

    Коментиран от #44

  • 26 Хасан

    9 6 Отговор
    И врага беше обикновения турчин ,независимо оттова дали беше комунист или антикомунист ..една етническа конфронтация,едно фашиско и националсрциалистко начинание ...именно затова трябва да изтръгнем фашисткия ген на българина която се поддхржа от измислена история,измислени поемт и разкази..за едно отворено общество и демркрация
  • 27 Horten

    11 2 Отговор

    До коментар #24 от "неЕС":

    Е, стана ли като Кипър България, НЕ. Турците са в България, работят, плащат си данъците, не са проблемни, но нали трябва да разделяте хората.
  • 28 Шаран БГ

    8 12 Отговор
    Защо всички наблягат на т.н. "възродителен процес" и всичко лошо, което се е случило, благодарение на него ?? Нашият народ казва: "Крушката си има опашка". Или, за да се стигне до това неприятно решение на Българското правителство, което го злепоставя пред целия свят, има причини !? Какви са те и защо никой никога не ги изтъква ? " В турски затвор преди години дядо Славейков научава поговорката " Да би мирно седяло, не би чудо видяло !!" Защо историята се чете от някой хора, както на тях им е удобно ? Защо сега, в мечтаната демокрация, не се спазва Конституцията на РБ, защо има цели райони в страната където се говори на "майчин язик / в което няма нищо лошо/. А лошото е, че НЕ ти дават хляб да си купиш, ако не го поискаш на турски язик. И не е ли тук България и не трябва ли да се спазват нейните закони ? Защо българските граждани тук от турски произход и турско самосъзнание биват упорито агитирани и заблуждавани от противодържавни елементи, дори и от "партийците" на етническите партии, че от Турция и турското по-добро няма. ???

    Коментиран от #29

  • 29 Хасан

    8 5 Отговор

    До коментар #28 от "Шаран БГ":

    Пишеш само лъжи и провокации..къде в България има места където не ти дават хляб ако не искаш на турски??????лъжеш като дърт хайдутин обирджия на разпит
  • 30 Yavuz

    5 3 Отговор
    Решението за възродителният процес почна след посещението на тогавашния президент на Турция Кенан Еврен през 1983г. Циганинът Тошо спомена за турците в България, а евреина Кенан му даде зелена светлина за намерението му,разбира се па съвет на ЦРУ. Тошо лапна въдицата. Веднага след началото на възродителният процес България беше блокирана от демократичният свят , икономиката и се срина.
  • 31 ММК

    2 5 Отговор
    Този автор не е в час или както в повечето случай статиите са поръчкови и високо платени.
  • 32 Стоил

    8 4 Отговор
    Ако сте били преди "екскурзията "по Кърджалийския ,Добричкия,Разгрдския или Шуменския край,щяхте да разберете колко много се правеше за българските турци.Децата им се ползваха с много по-големи привилегии,от нашите българчета.И знае ли автора на статията,че точно по време на "екскурзията"туркиня от Шумен имаше нахалството да играе кючек с турското знаме,развявайки го в центъра на града?Или,че толкова бяха нагли турците тогава пак в Шумен,като демонстрираха публично горещата си любов към Турция,та се наложи да ги поохладят с пожарникарски струи вода и да бъдат усмирени с по-груби мерки.А и някой ще ми отговори ли, кои българи в Република Турция са с българските си имена?Говоря така,защото точно по това време бях в Шумен и лично съм видял всичко,за което пиша и мога да се подпиша с истинското си име.

    Коментиран от #39

  • 33 Стоил

    7 4 Отговор
    И като ми говорите за история,започнете от началото,напишете за причините и последствията на случилото се,персонално за съдбата на тези хора,останали в Турция и техните приятели в България, не само края!............. Аз каква вина имам,че изтока и запада водеха война и използваха турскоговорящите българи за целите си?Каква вина имам,че турскоговорящите българи им се вързаха на Запада и убиха деца и хора,залагаха бомби,пускаха листовки всяващи омраза и всякакви други щуротии и тероризъм?Каква вина имам,че турскоговорящите българи бяха е*ани от турците в Турция,в буквалния и преносен смисъл?И ако правеха търговия с българите,то "техните" турци в Турция не търгуваха,а ги ограбваха още на границата,имам ли вина за това?А много от имотите им останаха непродадени,понеже никой не ги искаше.И т.н. и т.н............Авторе,вие не разказвате история,вие манипулирате!
  • 34 ivan4o

    7 3 Отговор

    До коментар #15 от "Питам":

    Като се имат българите по света за БЪЛГАРИ защо не си отиват в България?
  • 35 Стоил

    6 7 Отговор
    Всичко в тази статия е лъжа! Истината за "възродителния процес". Интересно е, че никой в България досега не анализира истински този период. Може би 50 години изолация попречиха ?! А нещата са доста елементарни : "Някой" (остава да се открие кой е този "някой" – ДС, ЦРУ или турските секретни служби) подшушна на турчеещите се българи, че ако заминат за Турция и получат турски паспорти ще могат да отидат да работят в Европа и по света. Разбира се, главното условие беше да имат турски имена! Обаче, това, което не им казаха беше, че всички страни, в които има турски "гастарбайтери" правят огромни усилия да се отърват от тях. И СТАДОТО тръгна…бееее ! По нататък събитията са известни на всеки среден българин. Най-интересното е, че за пръв път "комунягите" постъпиха правилно – "искаш да си вървиш, заминавай…, но не плачи след това !". Така каза и Саркози във Франция!

    Коментиран от #38

  • 36 Стоил

    7 3 Отговор
    Болшинството заминаха по собствена воля!Имаше и такива,на които Държавна Сигурност даде ултиматум,да напуснат България в срок от 24 часа,но те бяха радикализирани излямисти и бяха ОПАСНИ за етническия мир ,реда и сигурността в държавата!

    Коментиран от #37

  • 37 ivan4o

    4 5 Отговор

    До коментар #36 от "Стоил":

    То немаше и турско робство, но твърди българина ,че е имало!
  • 38 Yavuz

    6 4 Отговор

    До коментар #35 от "Стоил":

    Много си далече от истината ,турците в България много добре знаят произхода си за разлика от българите, знаят точно от кой район на Анадола и кога са дошли. Връзката с Турция не е прекъсната никога и винаги са били привилиреговани там. Децата на изселниците учат в елитни университети, а работата им е гарантирана. Турците в България се утрепаха от работа и накрая за няколко години в Турция се пенсионираха. За гастарбайтерите в Германия също не си прав,те точно от турския си паспорт не се отказват ,а иначе им дават гражданство.
  • 39 Така ли било

    7 4 Отговор

    До коментар #32 от "Стоил":

    Стоиле Стоиле.
    Българина може да вее руско знаме където си иска, а турчина не може да развее знамето на държавата,
    която му е спасителка?Така ли ?
    В Бг няма турско говорящи българи,а има турци с бг гражданство,
    бг граждани с турско самосъзнание, както казват някои,но не и турско говорящи българи.
    Имотите ,които са непродадени не са заради това ,че никой не е искал да ги купи, а заради това,
    че българите искаха всичко за без пари ,а някои турци не им ги дадоха ,ето затова и останаха непродадени.
    Никой не е заминал по свое желание.Всеки беше принуден да замине ,отколкото да остане и да се страхува за живота си.
    Понеже по онова време бяха изчезнали много турци,безследно.
    Има доста неща,които са ти неясни.
    Уж знаеш всичко ,но нищо не знаеш и по добре си мълчи.
  • 40 Един българин

    1 1 Отговор
    Четох наскоро една статийка в която се казваше, че били простили, но не били забравили ... Е аз нито съм забравил, нито съм простил "съжителството", Батак, бояджишкото клане, разорението на тракийските българи и още ред други неща. В новата ни история има няколко екскурзии в посока Турция, преминали без рев, сълзи и каквито и да е било драми. С какво тази от '89-та е по-различна? Истината е, че мюсюлманите в България, не турците, защото тук такива няма, бяха излъгани не от Тодор Живков, БКП или ДС, че в майчицата Турция ще ги посрещнат с разтвориени онятоя, ще ги носят на ръце, залъка в устата им ще слагат и ще си живеят като в Рая, а тук ще стане турско. Когато видяха, че нищо от това няма да стане се юрнаха да си идват, забравяйки приказките как ще дойдат с танковете. А имената ... ах тези имена ... Нека тези, които изопачавам тогавашните събития погледнат какви са имената на гражданите на съседните ни държави, независимо от произхода им и не бъдат по-католици от папата!
  • 41 Друг българин

    0 0 Отговор
    От Освождението до към '55-та държавната политика е била това население да се държи без препитание, образование и медицински грижи. Разчитало се е, че то само ще се изсели към Турция. Ако комунистите бяха продължили с тази политика, сега нямаше и да сме чували за Доган, Местан и оня пелтек Карадайъта, дето разправят, че били бутна ли тоя и оня от власт.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 реалист

    0 0 Отговор
    Названието "турчин" е въведено от Мустафа Кемал след извършения от него преврат и представлява сбирщина от какви ли не народности. Дядовците на тукашните мюсюлмани, освен ако не са помохамеданчени християни, са дошли по тези земи доста преди това. Така че със сигурност можем да кажем, че в България турци НЯМА. Вярно е че държавата има грях към помаците. Преди '89-та тя не направи така, че всеки от тях да може да каже "Може да съм Хасан и да съм мюсюлманин, но съм българин", а по време на "демокрацията" ги изостави в ръцете на едни елементи, които смятаха, че могат да ги ... монолизират, приватизиран и да им казват, че щом религията им е еди каква си, значи са турци или някакъв отделен етнос. А който смята, че не е българин /моля никой да не бърка гражданството с националността/, но нещо в държавата не му харесва е свободен да живее някъде другаде - "лошия" комунизъм вече го няма.
  • 44 един бъългарин

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Хасан":

    Като казваш, че е имало геноцид, да беше споменал нещо за разорението на тракийските българи. Да си чувал нещо за стихотворението "Арменци" на Яворов? Надали можеш да кажеш през '89-та като как не малка част от пишман изселниците се завърнаха в държавата, в която били подложени на репресии, малтретиране и на какво ли още не? В "майчицата" Турция пробраха по-образованите от вас, другите ви наритаха обратно ... иначе разправяш, че геноцида бил тук.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове