Last news in Fakti

18 Януари, 2019 08:58 1 552 21

Стефан Софиянски иска мажоритарен вот

  • стефан софиянски-
  • мажоритарен вот-
  • избори-
  • парламент

Бившият кмет на София предлага в общините да остават 20% от събраните данъци

Стефан Софиянски иска мажоритарен вот - 1

Бившият кмет на София Стефан Софиянски пише нова конституция със свои съмишленици. Той предлага да се смени сегашната пропорционална система за избор на парламент с мажоритарна. Това обяви пред „Тази сутрин“ по бТВ бившият кмет на София.

Сегашната конституция е приета през 1991 г. Тогава бяхме още член на Съюза за икономическа взаимопомощ и Варшавския пакт. За времето си тя е добра, казва той.

Но от 2007 г. сме член на ЕС, затова трябва по нов начин да градим нашите обществени отношения, за да сме силни и конкурентоспособни в Европейския съюз.

Всъщност конституцията вече е написана. Софиянски го е направил със свои съмишленици, сред които има бивши министри и хора от научните среди.

Една от промените в нея е мажоритарната система. Според Софиянски така трябва да бъдат избирани не само депутатите, но и областните управители. Министерският съвет също трябва да се избира пряко.

Основният закон на Софиянски предвижда разделяне на страната на 6 области - Мизия, Тракия, Добруджа, Струмска, Златията - Западна България и Странджа Сакар.

По думите му с новата конституция се търси баланс и взаимодействие между властите.

Второто ново нещо в нея е директното избиране на областните управители. Така може да бъде приложено т. нар. споделено управление - правителството определя политиката, областният управител я прилага, а кметът отговаря за всекидневните нужди.

Влиза изцяло нова глава - публични финанси. В нея се регламентира разпределението на средствата. Около 20% остават при общините.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варна

    19 4 Отговор
    Разбира се че Вотът трябва да е мажоритарен! Голяма част от хората искаме точно това. Няма да има свободни електрони избрани на шуро-баджанашки принцип и кандидати от градове в които дори не живеят. Не искам да има нелепи случки като кандидати от София да са в листата на Варна или пък който и да е друг град.
  • 2 халите халите

    12 1 Отговор
    .........Може и да е прав , но предложение от отявлен АЙДУК си остава .................айдушко предложение !!!!!!!
  • 3 Шаран БГ

    8 1 Отговор
    Нали нашите първи мъже ходиха и се прегръщаха с "колегите" си от Словения. Защо не приложат тяхната избирателна система ??? Защото е много по-добра за народа и неприятна за джоба на нашенските партай-геносе. И защо всички са за вота на живеещите в чужбина български граждани?? Защо отново правата се "изсилват" преди ЗАДЪЛЖЕНИЯТА?? защо никой политик не обясни на скромния български гласоподавател, как така аз съм ДЛЪЖЕН да плащам данъци на тази държава, да се набират средства за държавния бюджет на " мой гръб", а живеещите при други условия хора, плащащи данъци,застраховки, осигуровки и прочие на ДРУГА ДЪРЖАВА имат ПРАВО да гласуват, че и гласуват, за депутати и Правителство които да харчат МОИТЕ ПАРИ ??? Какъв е този Конституционен съд,който съди както нему и на политическата каста е удобно ? Прав е С.Софиянски !! Защо е тази Конституция, която не се спазва от никого и се "ремонтира" от всекиго ??? И С.Трифонов се опита нещо да обясни, на "захапалите кокала"преди две години, ама той бил "чалгар и долен човек" казаха платените критикари, а властниците опорочиха и игнорираха вота на хората !!! И до тук -газим до колене в калта и още затъваме, ама на "елита" така му е хубаво !!!!
  • 4 Димов

    8 2 Отговор
    Крачка напред, към държава, управлявана с гласа на хората, не само от шуро-баджанаците. Подкрепям!
  • 5 а дано

    11 1 Отговор
    Има голяма доза истина в това което говори. Да се избират мажоритарно и да могат де се отзовават при най малкото съмнение за корупция.
  • 6 Voter

    5 2 Отговор
    За съжаление в България чисто мажоритарната система е неподходяща. Това се видя ясно на последните местни избори, когато беше направено "преразпределение" на регистрациите на доста хора по места, така че да се осигури победа на определени кандидати. Същото може да се случи и при избора на депутати. Трябва да има някаква смесена система където се запазва общата пропорционална подкрепа за дадена полоитическа сила, но да влизат най-добре представилите се мажоритарни кандидати.
  • 7 Танер Илияз

    3 1 Отговор
    А аз искам Ферари
  • 8 да бе

    11 1 Отговор
    То поначало т.нар. ти "демокрация" е капан за наивници. Тази система е създадена от хитрите и безскрупулните, та да могат посредством манипулация на простите, да управляват и умните.
    Не е нормално неграмотен циганин рецидивист, например, прекарал половината си живот в затвора, а другата половина на социални помощи и кражби, да има равен глас с някой човек на науката с международно признание, човек на изуството, изтъкнат спортист или дори някой просто редовен данъкоплатец.
    Гражданските права трябва
    да съответстват на приноса. Затова в Италия, например, се гласува с бележка за платени данъци.
    Това се има предвид под "меритокрация".

    А, не, както е в България, например, полуграмотни и полуумни цигани, турци, пенсии, дрогирани зомбита и т.н. да определят политиката на страната, включително В СВОЙ УЩЪРБ.

    Нужен е образователен ценз.

    Възрастов ценз.

    Социален ценз.

    Да гласуват хората с принос към обществото. Те са и тези, които са по-наясно с положението и процесите в обществото.

    Коментиран от #20

  • 9 Те намеренията изглеждат добри

    6 0 Отговор
    Въпросът къде е заровено кучето, и защо да се вярва на личност като тази?
  • 10 Киро

    5 0 Отговор
    Този пак изпълзя.Трябват му пари и за внуците явно.

    Коментиран от #19

  • 11 111

    4 2 Отговор
    ЗАЩО НЕ ГО ЗАТВОРЯТ ?
  • 12 Мда

    4 0 Отговор
    Всичко предложено от крадец не трябва дори да се обсъжда ! Има достатъчно сравнително честни хора, които да предлагат ! Точно ухиленият крадец ли ще ни поучава !?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Димитър Христов

    3 6 Отговор
    Поздравления за г-н Софиянски, най- накрая да се направи конструктивно предложение , което да ни извади от политическото безпътие. Подкрепям предложенията , за промени в конституцията , особено в частта за финансовото разделение на властите и носенето на отговорност . Искрено се надявам да успее неговият проект и ще го подкрепя.
  • 15 МУНЧО

    4 0 Отговор
    МАЖОРИТАРЕН ВОТ ДА, НО ТОЯ ИГРАЧ НИКОГА ПОВЕЧЕ В ВЛАСТА , КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА МУ СЕ ПОТЪРСИ СМЕТКА ?
  • 16 Фалшив герой

    5 0 Отговор
    Ако има НАГЛОСТ то това е СТЕФАН СОФИЯНСКИ !!!!
    КРАДЕЦ и ЛИЦЕМЕР на тн преход ! Твърдо е за ЗАТВОРА !!!!
  • 17 ИВАНОВА

    3 0 Отговор
    СРАМНО ЗА МЕДИИТЕ КОЙТО СЕ ЗАНИМАВАТ С ТОЯ СМЕШКО!
  • 18 Другар

    3 0 Отговор
    Политическите трупове,предали веднъж доверието на принципала,нямат право на желания,нищо,че наближават избори,лежете си тихо в политическото гробище,не ми излизайте като зомбита преди избори!
  • 19 Мислете малко

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Киро":

    Някой да ти е казал, че г-н Софиянски ще се кандидатира за депутат? Не е. Ако се кандидатира точно мажоритарния вот ще определи дали става нещо от него или нестава. Ако вотът е с партийни листи със сигурност ще се набутат всякакви буклуци на шуробаджанашки принцип.
  • 20 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "да бе":

    Виж ти?! Стана ми интересно. Благодаря!..... и подкрепям.
  • 21 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ДА ,НО ЕДИН ВИДЕН БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК /ДЕСЕН -РОДЕН ОТ ДРУГИЯ ОТВОР/ КАЗА С АПЛОМБ :" БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НЕ Е ДОРАСЪЛ ЗА МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ И ЗА СЪДЕБНО ЖУРИ " !!! ТОЙ МЕ ПРЕЦЕНЯВА МЕН И ВАС , А Е КАТО ГЕОРГИ "ЗЕМЕДЕЛСКИЯ" ПОМНИТЕ -НУБИЕЦА !?!?!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове