Новини

ВАС: Валери Симеонов не е дискриминирал ромите с думите „нагли и озверели човекоподобни”

По повод на тази реч Асен Асенов подава жалба в Комисията за защита от дискриминация

Публикувана: 18 Януари, 2019 16:47 Обновена: 18 Януари, 2019 17:00
16 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1608
ВАС: Валери Симеонов не е дискриминирал ромите с думите „нагли и озверели човекоподобни”
Снимка: бТВ
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Лидерът на НФСБ и депутат от „Обединени патриоти” Валери Симеонов не е дискриминирал ромската общност и конкретно един неин представител с изказването си, че част от ромите са се превърнали в „нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да полагат труд, искащи помощи по болест без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки“. Това реши окончателно тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС). Решението на съда е под № 636 от 15 януари 2019 г. ВАС отменя и първоначално наложената на Валери Симеонов глоба от 1000 лева.

Припомняме, че в своя реч н Народното събрание на 17 декември 2014 г. Валери Симеонов казва тези думи когато емоционално описва случаите на нападения над екипи на Спешна помощ и малолетни и настоява за предприемане на мерки срещу това.

По повод на тази реч Асен Асенов подава жалба в Комисията за защита от дискриминация (КЗД), в която твърди, че Валери Симеонов е осъществил дискриминация спрямо цялата ромска общност и конкретно срещу него, като неин представител.

Лидерът на НФСБ отговаря на това, че изказването не е насочено към цялата общност, а само за онази част от нея, която престъпва законите и нормите на общуване, не се грижи за децата и бъдещето им, злоупотребява с техните помощи и върши престъпления.

Комисията за защита от дискриминация приема жалбата на Асен Асенов за основателна. Налага 1000 лева глоба на Валери Симеонов за това, че е осъществил дискриминация под формата на тормоз и му предписва в бъдеще да се въздържа от изявления, които засягат честта и достойнството на личността по признак „етническо положение“.

Решението най –напред е потвърдено от Административен съд-Бургас.

Сега обаче, с решението си от 15 януари ВАС отменя както решението на Административния съд в Бургас № 564 от 23 март 2018 г. , така и на Комисията за защита от дискриминация № 119 от 23 март 2017 г.

Върховните съдии – председателят Йовка Дражева , Анна Димитрова и Емил Димитров посочват, че в конкретния случай целта на Валери Симеонов не е била да засегне достойнството на Асен Асенов:„При внимателен прочит както на конкретизираната част /извадка/, така и на целия текст от процесното изказване на Валери Симеонов, се установява, че в същото не се съдържат словесни изрази, насочени срещу конкретен субект (в контекста на възприетата от законодателя персонална обособеност на този субект чрез въведената дума в §1, т.1 от ДР на ЗЗДискр., а именно – „лицето“), т.е. Асен Асенов. Този персонален субстрат налага извода, че волята на законодателя не цели санкционни последици спрямо поведение (в случая словесно изразено), обективирано в изявления – вербални, писмени или др., които по своя характер са абстрактни, и са насочени към неопределен кръг субекти, включително когато тези субекти са част от определена раса, пол, група по интереси, религиозна, етническа или друг вид социална общност“.

Според върховните съдии Валери Симеонов не е целял настъпването на негативни последици за Асен Асенов, нито пък накърняване на достойнството му и създаване на нежелана среда по отношение на представителя на ромската общност. Те посочват: „Тълкуването на §1, т.1 от ДР на ЗЗДискр. води до извод за изисквана от законодателя кумулация между нежеланото поведение, целящо накърняване на обекта и създаването на негативната среда. Тази среда като вид социум следва да е с конкретно обособима топография – частен или търговски обект, работно място, учреждение, университет, училище, религиозен храм, дом и др., а в процесния случай такава среда спрямо Асенов липсва“, посочва още ВАС.

Върховните съдии остро критикуват решението на Комисията за защита от дискриминация като изтъкват, че мотивите ѝ са се превърнали в „агресивна морализаторска експресия“.

В решението си те недоумяват от извода на комисията, че „негативното стереотипизиране и агресивно представяне на ромската общност като цяло, от една страна, и посочването на лица от българския етнос, от друга страна, като жертви на поведението на ромската общност представлява нежелано поведение, изразено словесно, и основано на признака „етническа принадлежност“ създава враждебна среда“.„С този извод КЗД, като независим специализиран държавен орган за предотвратяване на дискриминация, защита от дискриминация и осигуряване равенство на възможностите, по недопустим начин, в разрез с правомощията си по чл.47 от ЗЗДискр. и с установените факти по делото, въвежда противопоставяне на два отделни етноса, чрез имагинерна забрана не конкретно, а изобщо дадено лице – жертва на престъпление, именно затова, че е представител на конкретна етническа общност, да предостави публична информация на обществото, че е обект на престъпление от лица, принадлежащи към различна от неговата етническа, религиозна или друга социална общност“, коментира ВАС.

Върховните съдии посочват, че изказването на Валери Симеонов не е насочено към конкретно лице, в случая Асенов, и затова доброто име на ромския представител и неговите права не са накърнени. По думите на съдиите мнението на Симеонов, не подкопава устоите на демократичния режим и не цели разпалване на вражда, ненавист или омраза и това е видно от цялото му изказване. А изразните средства и стила на изразяване не са мнение, а начин, по който това мнение е доведено до знание на обществото и е въпрос на свободата на личността като цяло, коментира още тричленният състав.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
160
(гост)

Неутрално
2 Отговор
ПРОБЛЕМА НЕ СА РОМИТЕ А ПРОГРЕСИЯТА С КОЯТО СЕ РАЗМНОЖАВАТ, А КОГАТО СА ПОВЕЧКО СТАВА КАКТО КАЗВА ЧИЧО ВАЛЕРИ - ДИВИ ЗВЕРОВЕ.

Оценка:
-1 +17

Програмата
(гост)

Неутрално
3 Отговор
КРИМИНАЛИЗИРАНЕ НА ОПЛОЖДАНЕТО НА МАЛОЛЕТНИ ЦИГАНКИ И БЕЗ ПОМОЩИ СЛЕД 2-ро ДЕТЕ ЗА ХОРА БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ СА СПЕШНИТЕ СПАСИТЕЛНИ МЕРКИ

Оценка:
-0 +20

321
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Я как хубаво и вярно го е казал. Още повече е доста образно. Човек направо може да си го представи. Много интересно каква дискриминация са видели от смешната комисия и предишните инстанции. Освен това човекът нищо не е генерализирал - част от тази общност. За съжаление все по-голямата..

Оценка:
-0 +17

Alpha_Lone_Wolf
(гост)

Неутрално
5 Отговор
Валери Симеонов изглежда като истински родолюбец и патриот, поне на фона на останалите в парламента.

Оценка:
-4 +17

СКАТ
(гост)

Неутрално
6 Отговор
откакто се целунаха с Перхидроления луд се разбра че и двамата играят в Болшой театър

Оценка:
-6 +6

Философ
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Валери Симеонов е родолюбец и истински Българин, който за съжаление не е оценен от някои хора с повърхнесто мислене!

Оценка:
-3 +11

Воrislav Ророv
(гост)

Неутрално
8 Отговор
Те, татарите са най- чисти българи. Главният мюфтия на РФ заявява открито, че е българин и поне още 8 милиона от Татарстан също се определят като българи.

Коментиран от #16


Оценка:
-4 +2

Джудже
(гост)

Неутрално
9 Отговор
Според мен изказването му дискриминира човекоподобните.

Оценка:
-1 +6

стоян
(гост)

Неутрално
10 Отговор
Валери е човека който трябва да я управлява тая територия

Оценка:
-1 +6

Дзвера
(гост)

Неутрално
11 Отговор
Се си миля че тва с дискриминацията се трупа на техен гръб защото нетърпимостта на народа се трупа още повече ако имахме властимащи на място хелзонския комитет който ги защитава отдавна щеше да е наритан в ьгала като в Унгария и тия черноглавите миризляци щяха да си знаят мястото

Оценка:
-0 +5

Истина
(гост)

Неутрално
12 Отговор
Не може да се държиш като маймуна в европейска държава да не спазваш закони да не плащаш цял живот нито лев данак и да съдиш някого че те е нарекъл човекоподобен .Даже това да е казано от В. Симеонов

Оценка:
-0 +8

Хасан
(гост)

Неутрално
13 Отговор
Това е расисткло..не може да се обвиняват хора от цял етнос заради отделни криминални престъпници

Оценка:
-1 +1

ДОКО
(гост)

Неутрално
14 Отговор
А ТАКА..БРАВО ЗЕЕР ГУТ..

Оценка:
-0 +1

незнайко
(гост)

Неутрално
15 Отговор
БРАВО !!! ЗАПОЧВАМЕ БОРБАТА С ЦИГАНИТЕ !!!

Оценка:
-0 +0

mediator37
(гост)

Неутрално
16 Отговор

До коментар #8 от "Воrislav Ророv":


Петият син на Кубрат Котраг основава Волжско-Камска България със столици град Болгар, после Биляр и последната, вече в състава на татарската Златна орда, Казан. Българи са, макар републиката да се казва погрешно наложено от комунистите Татарстан. На Север Татарстан граничи с други българи- чувашите от Чувашка република.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ на въпрос на журналисти няма ли да каже имената на новите министри
Утре пак ще изкарате по една надница, тъй като за това ще говорим."

Още бисери