Last news in Fakti

22 Януари, 2019 15:11 3 104 35

Работодателите искат работниците да плащат по-високи осигуровки

  • осигуровки-
  • лев-
  • стотинки

При това положение може да се увеличат заплатите, посочи председателят на АИКБ Васил Велев

Работодателите искат работниците да плащат по-високи осигуровки - 1

По-висока осигурителна тежест за работника иска бизнесът. Това е един от приоритетите на работодателите за тази година.

Идеята: дължимите осигурителни вноски да се разпределят по равно – 50 на 50 между работодател и служител, отбелязва бТВ.

Сега бизнесът поема по-голямата част от осигуровките на работниците. Според работодателите промените могат да се въведат така, че да не се стигне до намаляване на парите, които работникът получава.

„То може да бъде въведено при условие крайната чиста сума да се запази – тогава ще се увеличи заплатата. Постоянно поемаме ангажимент да увеличаваме възнагражденията и го правим. За миналата година е над 8%, за по-миналата – над 11%”, каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Средната работна заплата в България е 1100 лв. За осигуровки работодателят плаща около 200 лв., а служителят - около 150 лв. Идеята е тежестта да се разпредели равномерно.

Бизнесът настоява 2019 г. да е последната, в която първите три дни болнични да се плащат от фирмата.

"Това беше постановка още при старта на пенсионната реформа в началото на този век. Трябваше постепенно да расте разпределението на осигурителните вноски, тръгвайки от една ниска фаза до изравняването 50-50. Всичко това е много условно, а има значение много повече за статистиката, политиките, сравнението и прозрачността. Най-накрая са важни нетният доход за човек и общите разходи за труд", каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Той уточни, че предложението може да внесено така, че да предвижда запазване на нетното възнаграждение на служителите. А разликата в осигуровките да се компенсира чрез увеличение на брутната заплата.

По всички тези теми работодателите тепърва ще преговарят със синдикатите и с държавата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 S7ALK3R

    57 1 Отговор
    Ако искате да работим па вместо нас работодатела да получава заплата?

    Коментиран от #9

  • 3 Bubbles

    61 1 Отговор
    Направо работника да плаща рОботодателя си за това че му работи.
  • 4 коРа

    47 0 Отговор
    Аве квото и да ми говорят и баламосват искат пак да го набодът на обикновения българин,тоя който работи и си плаща чинно всичко.А работодателите, който осигуряват на минимална и дават пликчета с пари под масата на работниците си..тези,които крият данъци и осигуровки...Пак търсят как да прееват обикновения човечец и да му изцицат кръвчицата до дъно...дееева и боклуците,тая държава е по зле и от мащеха за народа си и нейните деца....да им се връща,да се връща на всеки,който краде от народа, от парите за възрастните, който краде от всички ни...дано.
  • 5 Петко

    38 1 Отговор
    Тези си живеят в някакъв измислен от тях си свят.
  • 6 bul

    45 1 Отговор
    А кога ще поискат да дават по високи и нормални заплати тези работодатели !!!

    Коментиран от #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Джудже

    31 0 Отговор
    Аз не разбрах, въжето (куршума) ние ли да си го осигурим, или работателите, или профсъюзите ще ни го дадат?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ссссс

    7 14 Отговор
    Всеки сам трябва да си плаща осигуровките. Вземаш си заплатата и на другия ден в банката. Същото и за държавните служители.
  • 12 Варна

    10 0 Отговор
    След време ще поискат да плащат една сума, а всички удръжки и данъци да са твоя отговорност. Това означава, да се освободят от отговорност и всеки българин за си наема счетоводител и да отговаря пред държавата сам. Подобни системи има в САЩ, Канада, Англия и още няколко страни. Само, че нашата данъчна система не е нито поголовна, нито подоходна. Тоест облагането е и при работника и при работодателя. Смяната с подобна система ще изисква здрав контрол, а предвид на това как работи нашата администрация, вероятно ще трябва да увеличим данъчните служители поне три пъти.
  • 13 Дръндеф

    12 4 Отговор
    Бизнесът настоява 2019 г. да е последната, в която първите три дни болнични да се плащат от фирмата. За това съм съгласен. НЗОК трябва да плаща всички болнични от първия ден. Да прибират здравни осигуровки знаят, за плащане на болнични ще делят с фирмата. Гоуеми тарикати
  • 14 Гост

    20 0 Отговор
    Абе направо като влизат работниците в предприятието да им искат и такса вход! Наглеци мръсни!
  • 15 Когато

    0 11 Отговор

    До коментар #6 от "bul":

    Поискате да работите по-усърдно и по-съвестно и качествено!
  • 16 Тези не са бизнесмени

    13 0 Отговор
    Тези са рекетьори, нищо добро не са направили!
  • 17 Джудже

    24 0 Отговор
    Работодателите освен за високите осигуровки и заплати реват, че няма и читави кадри. Ами те кадрите бягат да работят извън България, че тукашните заплати са толкова "големи", че явно не можем да ги изхарчим.
  • 18 Шаран БГ

    16 0 Отговор
    Бедата е в това, че минимална /нищожна/ част от нашите работодатели са тръгнали от А и Б , работили са съвестно и упорито, и са станали собственици на фабрики, заводи, предприятия.... Нашите са избрани от Партията - хрантутница и от такива "капиталисти" по-страшни за работника - няма.Голяма част от тях , тепърва се виждат с власт над "робите", с богатство и пари, за които не са се изпотили и са безмилостни. Виждат как работят хората в "белите" страни, но ги устройва само това, което е в тяхна полза. Те прогониха основната работна сила - млада и образована- от страната и сега се вайкат - няма кадри. Дерзайте капиталисти -бъдещето е Ваше !!!!
  • 19 Антонн

    9 0 Отговор
    Няма проблем когато минималната стане 1100лв.
  • 20 Георги

    12 0 Отговор
    Как ме дразните журналистите ... а бе защо не ги питате как ги смятат тези цифри...защо на мен осигуровките са около 22,5% което на 1100 лева как ще прави 150... имате калкулатори които показват 248 лева. А бе как 1 път не ги накарахте като говорят в цифри веднъж да ги сметнат пред вас и да ги питете директно ЗАЩО ЛЪЖЕТЕ ХОТАРА? продажна работа.
  • 21 Георги

    10 0 Отговор
    Как ме дразните журналистите ... а бе защо не ги питате как ги смятат тези цифри...защо на мен осигуровките са около 22,5% което на 1100 лева как ще прави 150... имате калкулатори които показват 248 лева. А бе как 1 път не ги накарахте като говорят в цифри веднъж да ги сметнат пред вас и да ги питете директно защо лъжете хората? продажна работа.
  • 22 ТОЧКАТА

    10 0 Отговор
    Частното охолство е за сметка на обществената нищета и мизерия....
  • 23 ТОЧКАТА

    12 0 Отговор
    Бе защо тия се самонаричат благородно и уважително РАБОТОДАТЕЛИ/БЛАГОРОДНИЦИ като подтекст!!.....!/ТЕ са си народни ИЗЕДНИЦИ,както им казваха едно време класиците....даже,,шеффф под прикритие ,, не може да ги реабилитира след такива АЛЧНИ изцепки.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Калинка от ГЕРП

    10 0 Отговор
    Бизнесът настоява 2019 г. да е последната, в която първите три дни болнични да се плащат от фирмата. Днес по бнт сутринта гледах за кръводаряване се дава един или два дена не си спомням но не можеш да ги използваш защото не се изплащат от държавата а от работодателя а искат хората да даряват пълни малоумници.
  • 26 Най-добре да фалират

    4 0 Отговор
    И да освободят място за по-автентични работодатели.
    Някой ще обобщи ли претенциите от последните години в списък?
  • 27 Философ

    10 0 Отговор
    Работодателите да си делят и печалбата по равно с работниците!

    Коментиран от #28

  • 28 Христо Христов

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Философ":

    Ами то в големите фими така се дели прчалбата, 50% за работодателя и останалите 50% за работниците.
  • 29 Дедо1

    5 0 Отговор
    Каквотои да говорят пак опираме до киселите ми ма......;;;;;;;;;;
  • 30 гост

    4 0 Отговор
    Още по лошо е че започнаха да вкарват работници от молдова и украина.Вече е прието престоят им тука да е 9 месеца като работодателя им осигурява квартира и храна както е записано в закона.
  • 31 Хасанчо

    5 0 Отговор
    Не се притеснявайте от това ,че вкарват работници. Те само за три месеца на плаж идват и не повтарят точно заради "Работодатели" алчни измисляци .Чисти мошеници . Хората не са прости и сега ако стоят 9 месеца бързо ще им се изясни снимката и ще я предадат в страните си и родата си. Обвързващите договори ,четени -недочетени и циганите като им оберат подарените поправени за сметка на общини и държава къщи ... Тоест поправяни с данъците ни ,за да работят на частника изедник. Пак врътка шибан от вятъра Народе наш. Време е чрез работодателите си да си върнете дадените 50 лв увеличение отново на любимите политици чрез данъци. Взел -дал ,ама на събрания ГерПогром отчитат ,че са Ви увеличили минималната на цели 240 Евр. Т.е. 420 чисто ,но и то не е чисто защото всичко има 20 % отново за Геп-ане от ДДС . А някои дължат общо милиарди ,но е по-лесно да ги събираме от хората на пътя докато отиват на работа чрез автомобилите ,от имотни данъци и сметоизвозване ,от акцизи,такси ,глоби ....
  • 32 бачкер

    2 0 Отговор
    много ги отпуснахме тия пишман работодатели пуста сопа
  • 33 NAP

    3 0 Отговор
    Като става дума за работодатели ....кога ще започнат да осигуряват всички фирми хората си на 100% и не е ли редно на бастуните от НАП да им се напомни че това се случва повече от 20 години ! И кой е укривал доходи от държавата ако не същите тия убавци , а това престъпление ли е или не ? ХАЙДЕ , НАП , ЧАКАМЕ ДЕЙСТВИЯ ОТ ВАС !!!
  • 34 326

    0 0 Отговор
    Робовладелцииии, има ли още хора да ви слугуват?
  • 35 Смотаняци 33

    0 0 Отговор
    Да има кой едни разпадащи се зомбита. Не се притеснявай скоро ще се счупят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове