Last news in Fakti

4 Април, 2012 11:04 1 039 0

НС отхвърли решение на Атака за отказ от подписа ни за АСТА

  • аста-
  • народно събрание-
  • депутати-
  • подпис
НС отхвърли решение на Атака за отказ от подписа ни за АСТА - 1
Снимка БГНЕС

Народните представители отхвърлиха проекторешението на „Атака” за отказ от търговско споразумение за борба с фалшифицирането – АСТА.
„За” гласуваха 33 депутати, „против” – 2 и 77 се  въздържаха.

Трябва сега парламентът да има доблестта да каже „не на АСТА, дотук с опитите за цензура”,  заяви лидерът на Синята коалиция Мартин Димитров. „Почти всички български евродепутати изразиха своите резерви за целия процес на подписване и изготвяне на споразумението. Смятате ли, че всичко това е случайно? Това споразумение е изготвено съвсем целенасочено. Споразумението включва правила, които в крайна сметка са една цензура. Най-голямото признание за допуснатата грешка е оттеглянето на подписа. Първата спирачка на това развитие, надявам се, ще бъде негативният отговор на Европейския парламент”, заяви Мартин Димитров. Според него България трябва да има категорична позиция.
Към предложението на Атака се присъедини и Петър Курумбашев от ПГ на Коалиция за България. На 9 март попитах министър-председателя – нали няма да ратифицираме АСТА, и тогава той пред вас пое ангажимент, че няма да го ратифицираме и ще го внесе в Народното събрание, за да може да бъде отхвърлено, припомни Курумбашев.
„Министър-председателят забрави да изпълни това свое обещание. Според мен, единственият проблем е, че това проекторешение в момента е внесено от колегите от „Атака”. Сигурен съм, че утре може да внесете същия текст и да го приемем, за да излезе, че по предложение на министър-председателя или на ПГ на ГЕРБ няма да ратифицираме АСТА”, каза Курумбашев.

Народният представител от ПГ на Коалиция за България Антон Кутев заяви затворихте атомната централа, подписахте АСТА, замразихте пенсиите – виновно ви е предишното правителство.
Няма как да подкрепим реално предложението, което е направено от колегите от "Атака", защото няма влязъл в сила акт на българското правителство", заяви  депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев.
"Вижда се, че правителството не е абсолютно съгласно с обществото да се спре участието ни в АСТА. За нас от "Атака" за правителството темата не е приключила и те не са решили дали да участват в АСТА", отбеляза Павел Шопов.

Решението на Министерски съвет за подписаното в Токио на 26 януари 2012 г. търговско споразумение за борба с фалшифицирането АСТА е взето без каквито и да е дебати и доводи. Това е видно от стенограмата на правителственото заседание. Това е записано в мотивите към проекторешението относно търговско споразумение за борба с фалшифицирането – АСТА. Вносители на проекторешението в НС са лидерът на „Атака” Волен Сидеров и група народни представители.
„Споразумението представлява заплаха за основните конституционни и законови права и свободи на гражданите, за сметка на печалбите на големите корпорации. Решението за споразумението е сключено при пълна липса на прозрачност, без да са изслушани представители на българските потребители, заинтересовани юридически лица, интернет оператори и НПО. Не са взети предвид, и не е проведен дебат, какви могат да бъдат позитивите и негативите. Според европейски институции съществува опасност от масово наблюдение, невидим мониторинг на милиони хора, независимо дали са под подозрение, както и систематично записване на данни. Поради тези и други причини Република България следва да оттегли своето участие от сключеното споразумение, още повече че самото споразумение дава възможност за това – в180-дневен срок, съгласно клаузите на договора всяка от подписалите страни може да преустанови участието си”, е записано в мотивите на вносителите на проекторешението.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА