Last news in Fakti

1 Февруари, 2019 10:30 3 266 58

Почитаме жертвите на комунистическия режим

  • комунизъм-
  • народен съд-
  • 1 февруари

На 1 февруари 1945 г. смъртта си посрещат регенти, депутати, офицери, министри и общественици

Почитаме жертвите на комунистическия режим - 1
Снимка: archives.bg

1 февруари е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Тази година се навършват 74 години от първите присъди на т. нар. Народен съд. 1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на Народния съд.

На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници, припомня БГНЕС. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    29 49 Отговор
    Малко са.Още е трябвало да се разсрелят.Пък сега колко има за разстрел.Правителство,крими герои,безнаказани роми-цигани.

    Коментиран от #27

  • 3 Запознат

    28 36 Отговор
    Такива процеси и е имали из цяла Европа. Осъдени са били сподвижници на Хитлеристите от Германия! Такива като порутчик Йорданов виновен за разстрела на 18 човека в село Ястребино от които и 6 деца на възраст 6-14г.

    Коментиран от #14, #29

  • 4 ДДРОнег

    36 24 Отговор
    Това време трябва да бъде обявено от всички за време на терор и всички да го заклеймят !!!
    Относно "народната власт" - ДА, България се разви много тогава, но другите държави се развиха в пъти повече и фактически България изостана в технологично и икономическо отношения !!!
    Сегашното ни положение е следствие и от управлението на "народната власт", все още !!!

    Коментиран от #33

  • 5 бббббб

    32 24 Отговор
    А ,жертвите на демокрацията кога ще почетем?!?!?

    Коментиран от #9, #57

  • 6 Све

    31 29 Отговор

    До коментар #1 от "Tiffff":

    Комунистите са като невинни бебенца в сравнение със Сакса, ДПС и ГЕРБ . ЗА 17 ГОДИНИ УБИХА ИЛИ ИЗГОНИХА 4 МЛН БЪЛГАРИ. Унищожиха икономиката и обществото - бъдещето на България е меко казано неясно
  • 7 До Запознатите и разбирачите

    37 8 Отговор

    До коментар #1 от "Tiffff":

    Преди да почнем пак да се псуваме и плюем и да се разделим на комунисти, фашисти и прочие, вземете се ограмотете малко и научете историята, прочетете за лагерите на смъртта, за колективизацията и ограбването на селяните, за ликвидирането на българската интелигенция, защото тия които после идват на власт са прости или са чисти терористи. И вместо да се плюем, нито едните, нито другите са прави, просто сведете глави и почетете паметта на тия българи. Бъдете българи преди всичко, а не комунисти, капиталисти и всякакви други!
  • 8 Историк

    34 18 Отговор
    За цялото зверство е виновна животинската съветска окупация на България. Заграбилите властта червени подлоги, наричащи се "комунисти" до един са престъпници.
  • 9 123

    31 3 Отговор

    До коментар #5 от "бббббб":

    Ква демокрация? Да не мислиш, че сега в България има демокрация?
  • 10 МРЪСНИЦИ МРЪСНИЦИ

    20 14 Отговор
    МРЪСНИЦИ МРЪСНИЦИ МРЪСНИЦИ
    ПРОСТИ ХОРА НЕОБРАЗОВАНИ ХОРА
    ФАШИСТИ ЧИСТИ АКО ТОВА ДА ИЗБИВАШ ИЗСЕЛВАШ И ВКАРВАШ ВЪВ ЛАГЕРИ НЕ Е ФАШИЗЪМ НЕЗНАМ КАКВО ХАЙКА СЕЛЯЦИ КУКЛИ НА СССР .ВСЕ ЕДНО ДА ДАДЕШ АМЕРИКА В РЪЦЕТЕ НА КИМ ЧЕН .ЧЕ ЩЕ ИМА ДОВОЛНИ ЩЕ ИМА УДОВОЛТВИТО ДА ВЛАСТВАШ НАД ЧУЖДИЯ ЖИВОТ Е НАЙ ОЛЯМОТО УДОВОЛСТВИЕ НО ДА ГО ОБЛЕЧЕШ ВЪВ ВЛАСТ И ДА ГО ПРИКРИЕШ КАТО ДОБРО ЗА НАРОДА СИ Е ФШИЗЪМ

    Коментиран от #34, #52, #55

  • 11 смърт за комунистите

    32 15 Отговор
    комунистите, най-мракобесническата терористична организация в света !
    Вместо да ги растреляме нашите уроди им даваме трибуна да продължават да тормозят народът !
    смърт на комунистите !
  • 12 среднощен

    30 6 Отговор
    Бог да прости жертвите на комунистическия режим!

    Коментиран от #15

  • 13 Пророка Муци

    12 24 Отговор
    Няма жертви на комунизма,просто е дошъл ВИДОВ ДЕН.
  • 14 123

    22 8 Отговор

    До коментар #3 от "Запознат":

    Не си много запознат. Народният съд осъжда хиляди хора, докато при подобни процеси в Европа са осъдени единици. Даже Димитър Пешев е осъден. И репресиите на комунистите далеч не се свеждат само до Народния съд. Хиляди хора са убити без съд и присъда. Само за първите месеци след 9-ти септември 44-та година са убити около 30 хиляди души. Има случаи на убити селяни, които са се оплакали в полицията, че партизаните са им откраднали крава.

    Коментиран от #16, #19

  • 15 сред пладне

    13 4 Отговор

    До коментар #12 от "среднощен":

    Бог да прости и жертвите на тези "жертви".

    Коментиран от #20, #30

  • 16 Хисторик

    11 10 Отговор

    До коментар #14 от "123":

    Само във Франция са 120 хиляди! А Германия, Италия, Испания по късно, Унгария, Полша, Беларус, Украйна, Чехия,??? Не прави опит да подменяш цифири!!!

    Коментиран от #23

  • 17 БръмммммБамБуммм

    16 21 Отговор
    А жертвите от фашисткия режим на Цанков и н.в. Борис - Проклети кога бе?! Или фашизъм не е имало а само комунизъм?! Криете от историята но ще ви излезе през носа. Паметник на убилите с авио-бомби над 6000 души направихте. ПРОКЛЕТИ ЩЕ СТЕ!
  • 18 Batushka

    21 11 Отговор
    Мръсни комунисти, трябва да се затрие бсп с декрет и всичките ѝ лидери да изгният в затвора.
  • 19 оп саа

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "123":

    40 000 във Франция.

    Коментиран от #22

  • 20 среднощен

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "сред пладне":

    На нас вярващите християни това ни е и надеждата, че Бог Е милостив и човеколюбив повече от това, което ограничения ни човешки разум може да приеме..!! Запознат съм и със ЗЗД, и ЗЗН, и с безумията на РО - но какво от това!? Ще цитирам старозаветна мъдрост: ".. който трупа знание от този свят - трупа тъга.." Наистина надеждата ми е само у Бога!!
  • 21 ФАКТ

    10 13 Отговор
    Гледал съм документален филм(не руски) какво са ги правили във Финландия слугите на Хитлер.Бедна ви е фантазията....демократи.
  • 22 123

    12 8 Отговор

    До коментар #19 от "оп саа":

    Къде ги видя тези 40 хиляди убити във Франция:
    В цяла Франция в рамките на процесите са получили присъди 120 000 души, в това число 1 500 екзекуции, които често са се извършвали без спазване на държавно-правов ред.
    Съдебното преследване обхваща над 300 000 души, за които са произнесени 127 000 присъди и 97 000 осъдителни присъди – от 5 години лишаване от граждански права до смъртна присъда (6763 души) .
    Убитите са около 8 хиляди души, айде малко смали цифрите!
    И Франция е окупирана страна, там има колаборационисти т.е. хора, които сътрудничат на окупаторите, докато тук няма такива, защото няма окупатори, имаме българска власт. Тук репресиите са срещу хора, които са били на държавни и обществени постове, а и срещу множество обикновени хора, които по някаква причина не са угодни на комунистите.
    За окупатори и колаборационисти може да се говори след септември 44-та година, тъй като тогава войските на СССР ни окупират.

    Коментиран от #31

  • 23 123

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "Хисторик":

    Публикувано във факти.бг: В цяла Франция в рамките на процесите са получили присъди 120 000 души, в това число 1 500 екзекуции, които често са се извършвали без спазване на държавно-правов ред. Съдебното преследване обхваща над 300 000 души, за които са произнесени 127 000 присъди и 97 000 осъдителни присъди – от 5 години лишаване от граждански права до смъртна присъда (6763 души) . Убитите са около 8 хиляди души, айде малко смали цифрите!
  • 24 Хитър Петър

    17 5 Отговор
    Сталин слага на власт професионални превратаджии и откровени разбойници, като Кимион Георгиев. Той е участвал в предишни два преврата, които се смятат за фашистки от БКП, но всичко е наред. На процеса в Нюрнберг са осъдени на смърт по - малко от 30 нацисти, в България са осъдени на смърт 2000 човека. А повечето истински комунисти са отишли доброволци на фронта и малко са се върнали. Тези които се намъкнаха във властта са пребоядисани комунисти, както сега внуците им са върли демократи.

    Коментиран от #26

  • 25 КАСАПИНА

    7 7 Отговор
    От сегашния 38год режим измряха много повече
  • 26 123

    15 3 Отговор

    До коментар #24 от "Хитър Петър":

    Така е. След като унищожават опозицията, комунистите започват вражда по между си. Надделяват разни кариеристи и тарикатчета, които малко вярват в комунизма, но се преструват на комунисти, за да се доберат до власт и постове, мачкайки дори хората от своята партия. По-късно техните деца и внучета следват примера им.
  • 27 смях

    18 7 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Ти май не четеш, няма избити нито престъпници, нито цигани. Избити са интелигенцията, големите земевладелци, търговци, индустриалци, офицери, регенти и министри.
  • 28 миш

    10 10 Отговор
    То банкерите и интелигенцията,фабрикантите и депутатите не са били престъпници,ама ич-писали са стихчета ,яли са лучец и са се били с немците. Не е трябвало да има народен съд, а просто руснаците да ги разстрелят за два дни,като врагове-все пак е война нали.
  • 29 WAFEN SS

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "Запознат":

    Ние сме си уникален феномен
    Според едни режима бил фашистки
    Според други сме нацията, която е спасила собствените евреи Излиза, че сме фашисти, които спасяват евреи направо чудо на чудесата и после комунистите разстеляха фашистите еврейски спасители ей така
  • 30 Статистика

    10 5 Отговор

    До коментар #15 от "сред пладне":

    Жертви на жертвите - в периода 1941-1944 са екзекутирани 357 души. А само през 1945 година са екзекутирани 5635 души. Като се почне от министри и депутати, адвокати, фабриканти, богати селяни, духовници, офицери, полицаи, дори лекари и се стигне до най-прост персонал като царски шофьор и пазач на двореца.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 123

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "защо бре":

    Да, и те са били окупанти, но колко голям е бил този корпус на САЩ и какво влияние е имал върху положението в страната - нищожно. Ясно е, че СССР и сътрудниците му в България са дирижирали процесите в страната.
  • 33 Лупи

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "ДДРОнег":

    Не. Сегашното ни положение е в следствие на ралните възможности на хората по тия ширини, а не на капсулирана и стимулирана от вън система! Сегашното ни положение е плод само и изцяло на българи и техните усилия да забогатеят по всеки възможен начин!

    Коментиран от #47

  • 34 Трезвен

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "МРЪСНИЦИ МРЪСНИЦИ":

    Защо им е Ким? Те имаха Буш-младши!!!
  • 35 Gost

    9 9 Отговор
    До всички недоволни от комунизма - защо вие, родителите ви и техните родители, не се хвърлихте на епична героична борба срещу режима, а 45 години вегетирахте върху него? Явно не сте били толкова зле, или сте били прекалено страхливи. Нито едното не ви прави чест.

    Коментиран от #41

  • 36 Валери

    5 7 Отговор
    За какви хиляди жертви ми говорите, имате ли представа на фона на сегашната разруха и разсипия и милионите изчезнали и прогонени какво са тия хиляди? Ами сега ако се почне да се събират отрепките като Митьо Очите, Банев, Джуджето, Черепа и куп куп други знайни и незнайни "герои" на новото време цифрата ще набъбне много над 10 000! И кой ще излезе да каже, че тия не заслужават разстрел или трудов лагер в момента? А тогава е война имаме представители на САЩ, Англия и СССР на тия процеси, има уреждане на сметки за зверства към борците против фашисткия режим, има и разбира се чисто криминални престъпления защото тогава за дни от фашисти много стават комунисти и си правят произволи, така както 89-та стана обратното! Комунистите преди 1944-та подобни на Вапцаров и Ботев са едни от най-чистите хора дето е раждала България и нямат нищо общо с интересчиите дето после стават комунисти за 1 нощ(сега гербаджии) и бързат да се наместят и нагодят към новия модел. Жертвите на комунистическия режим... ами сега пенсионер дето е работил цял живот не е ли жертва на капиталистическия режим с 200 лв пенсия и 200 лв ток? Ай сиктир от тука!
  • 37 гост

    6 3 Отговор
    Нали знам кои са наследниците на тези безчовечни издевателства? БСП и младите които не знаят,нека прочетат и да си помислят за кой ще гласуват!!!
  • 38 Гуньо Простия

    8 4 Отговор
    Ако някой смята, че комунизма си е отишъл и има демокрация в БГ нека си припомни, чий охранител е бил Борисов. От 1944 на сам НЯМА друга власт освен комунизъм в България. Последните предложени и приети закони и новосъздадени структури само го потвърждават. А за тези, които казват "по наше време това го нямаше"...много съжелявам, че сте попаднали под схемата ИНФОРМАЦИОННО ЗАТЪМНЕНИЕ (основен инструмент на Сталин и комунизма), но това не ви извинява или оправдава събитията проспани от вас. Комунизмът не е построил нищо в България, хората натиснати от червения ботуш са го направили, много често и за без пари, с много пот и кръв. Нямат вина хората родени по това време, заблудени, че са нямали информация. Но сега вече имат и е добре да проследят нещата обективно.
  • 39 за огромно съжаление

    14 5 Отговор
    Грозно, долно и жестоко избиха цвета на нацията ни. Насила, с помощта на чужда окупация превзеха властта хора с вид на диви прасета, четинести, грухтящи, олицетворение на примитивизъм. Станаха инженери, лекари, партийни пропагандатори и функционери, съсипаха ни като хора, отучиха ни да работим, за сметка на това пък ни научиха да крадем, да се убиваме, да се мразим, съсипаха ни. И продължават да се борят, за да не понесат отговорност за деянията си. Талантливи, умни деца бяха възпрепятствани да не учат за сметка на диви селяни, така наречения работническо-селски произход. И сега отвсякъде лъха точно такъв манталитет - просташки. Бог да е с нас! Поклон пред паметта на нелепо загиналите. ДАЛИ НЯКОГА ЩЕ УСПЕЕМ ДА ОЦЕНИМ ИСТИНСКИ ЦЕННИТЕ НЕЩА В ЖИВОТА? Психиката ни е изкривена, наплашени сме, ужасени сме.

    Коментиран от #45, #51

  • 40 поклон

    15 3 Отговор
    Бог да прости моят прадядо, лежал е в Белене, излежавал е 10 годишна присъда, пускат го след няколко години, но повечето не оцеляват. Той е бил герой от войните, висш офицер и е бил кален в битки, с много медали и награди за храброст! Водил е дружината си в битката при Дойран, когато е викал "на нож".
    Един лекар му е бил толкова благодарен, че му е помагал да оцелее в лагера, че му е носил прасета всяка година, докато е бил жив! Имало е много лекари, инженери, интелектуалци, които не са издържали на условията в лагера на смъртта!
    Нека почетем паметта на тези хора, убити БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА!
    Никога повече комунизъм и комунисти във властта, най-големите изверги, които човечеството е познавало някога.
  • 41 Коментара

    7 4 Отговор

    До коментар #35 от "Gost":

    Мойка, толкова си кух, че ако те удари камък в главата ше пиатш "Кой чука?" Тоава са жертви на банда конкрадци, безделници, нихлюзи и няколко заблудени идеалиста.... пълна скръб! Избиват цвета на нацията по пример на другарите след така наречената "велика октомврийска революция" в която няма нищо велико. Лека им пръст на всички жертви! Най-лошото е че настоящото управление на БеСиПету смята тези действия за необходими и оправдани. Май коментарите са излишлни ... жалки нещасници, помним!
  • 42 Bubbles

    2 9 Отговор
    На този ден се почитат ония които са били същите като днешните и които съвсем заслужено са били разстреляни от народния съд.
    Всеки нормален човек би трябвало да отиде днес в градинката на НДК където се намира онова посмешище наречено мономент на жертвите на комунизма и да се изпикай върху него!
  • 43 Един

    3 3 Отговор
    А кога ще почитаме "жертвите" на демокрацията?
    ( За 30 години резултата вече може да е в плюс.)
  • 44 Друг

    3 1 Отговор
    Като гледам сега има хиляди дето и разстрела им е малко!
  • 45 стоян

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "за огромно съжаление":

    Браво на 39 коментар
  • 46 колко е комун пенсията

    1 1 Отговор
    май беше 31лв.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ИСТИНАТА ДА ИЗЛЕЗЕ НА ЯВЕ НАЙ ПОСЛЕ

    4 0 Отговор
    Св. НЕДЕЛЯ Е ЯРЪК ПРИМЕР ЗА ДЕЙСТВИЯТА НА ТЕРОРИСТИТЕ.
    Ама какви са те ? Историята да ни осветли малко кои са биле тези хора.

    Коментиран от #49

  • 49 СЕВАР

    6 0 Отговор

    До коментар #48 от "ИСТИНАТА ДА ИЗЛЕЗЕ НА ЯВЕ НАЙ ПОСЛЕ":

    Я да вземе някой да ни осветли със списъците на тези , които са били членове на народния съд......
  • 50 vuichogosho

    2 0 Отговор
    Това комунистическо племе разказа играта на България. Да изтрепеш интелектуалците, офицерите, политиците, които са ти спасили червеният задник от Хитлер ...... Където мине комунист трева не никне.
  • 51 Това е ужас

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "за огромно съжаление":

    едва ли турците са били толкова подмолно и жестоки към българите но и ние не взимаме страна и оставяме тая чернилка да пълзи .Хората не разбират че щяхме да имаме и дисциплината и производството и спорта и всичко без комунизма само дето щяхме да имаме и любов към блжния и доверие и разбране .
  • 52 Това е писано от пуйка !

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "МРЪСНИЦИ МРЪСНИЦИ":

    Нали юрдечката ми? А колко народ хвана гората за да не му научат на кол фашистите главата ?
  • 53 Фашизмът се спонсорира в Европа от САЩ

    0 3 Отговор
    Европа както 1939 с Хитлер, така и днес чрес "свобода и ДЕМОКРАЦИЯ " , ще реши проблема на САЩ да поеме ШАМАРА в евентуална схватка с РУСИЯ ! Хитлер бе финансово ЩЕДРО ИНЖЕКТИРАН за да воюва на ИЗТОК. Днес Хитлер е НАТО и ЕС отново на ИЗТОК ! ОБИЧАМ ПРОСТАКА и не мога да го жаля ! ПРАВИ СА БИЛИ КОМУНИСТИТЕ - ТВЪРДО ПИПАНЕ С КАПИТАЛИСТИТЕ !
  • 54 Днес народа мре в домо си беден

    0 3 Отговор
    Гладен , забравен, обречен на мизерия студ без човешка грижа ! МАЛКО ВИ Е БИЛО ! Много НЕЖНИ СА БИЛИ КОМУНИСТИТЕ ! ЖАЛКО ! ГОЛЯМА ГРЕШКА ! При комунизма самозапалване, скачане от балкони, бесене по салми и клони не е имало ! А днес - КАТА месец ? А ? Къде е правдата ? От 9 милиона - сме на половина ! А ?! Ваща. ммм уважаеми намазани господа !
  • 55 А госпожо голяма светица ли си ?

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "МРЪСНИЦИ МРЪСНИЦИ":

    Кой бе дедко ти татко ти преди 9.9 1944година?
  • 56 Отряд - Чавдар

    1 3 Отговор
    Айдееее бегайте фашистчета! Всички у затвора са невинни??!!! Всеки си плаща за греховете!!
  • 57 чичо

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "бббббб":

    Когато преминем към следващия обществен строй.Демокрацията не е нещо хубаво,но не сме измислили по-хубаво-ЧЪРЧИЛ.
  • 58 Чилбер

    2 1 Отговор
    Комунистът няма род и родина - той има партия! Тя мисли вместо него и взема решения. Всички нравствени и умствени недъзи компенсира с кражби и предателство.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове