Last news in Fakti

1 Февруари, 2019 11:28 5 734 6

Законът за горивата е в сила

  • горива

Санкциите – когато се изготви наредба за прилагането му

Законът за горивата е в сила - 1
Снимка: Shutterstock.com

Окончателно – депутатите отмениха изискванията за банкови гаранции за бензиностанциите.

Въпреки предложението на правителството спорният закон за горивата да се отложи с 6 месеца, той остава да действа от 28 януари, както беше предвидено.

Санкции по него обаче няма да се налагат, докато не се изготви специална наредба.

Дотогава се очаква различните обекти за търговия и съхранение на петролни продукти да покрият изискванията и да се регистрират.

Банкови гаранции от 500 000 лева ще трябва да осигуряват търговците на едро, както и обектите за съхранение на нефтени продукти, които не са данъчни складове.

Остават и изискванията фирмите, занимаващи се с горива, да регистрират уставен капитал.

„Правителството настоя да спрем закон, който сме приели в зала – това е уникат в световната парламентарна история. Защо ни разиграват на маймуни през една седмица да приемаме поправки в законите”, каза Румен Гечев от БСП.

„Бензиностанции – без значение с една, 10 или 100 колонки от вериги или не, където и да се намират, могат да се впишат без никакви банкови гаранции. Няма да се налага и един лев да дават – очевидно това е за социално слаби бизнес”, коментира Емил Димитров.

Изпълнителната власт и премиерът са наясно, че Законът за горивата е пълен с нередности и те трябва да бъдат коригирани. Реално не се отменя с до 6 месеца Закона за горивата, а наредбата, която позволява той да действа. Трябва време на работната група, за да отстрани всички нередности в закона.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ депутатът от Обединени патриоти и лидер на НФСБ Валери Симеонов по повод приетите днес окончателни промени в Закона за горивата. "В изпълнителната власт има голяма динамика и не се знае дали след 6 месеца министър ще е Емил Караниколов, който пое отговорността да ремонтира закона.

Сега топката е в него. Той ще прецени дали да направи веднага промените или до 6 месеца. Аз вярвам в неговите добри намерения. Какво ще стане, ако след няколко месеца политическата конюнктура се смени, Караниколов вече не е министър и този закон влезе в сила със старата наредба? Ще има протести на собствениците на малките бензиностанции, ще има недоволство и картелът при горивата ще победи.

С този закон големите играчи в бизнеса ще казват къде да се извършват проверки, а това не ми изглежда да е много честно. Аз бях първият човек, който заяви, че този закон има дефекти и приех собствениците на малки бензиностанции. Глупости са, че с този закон ще се изкарат над 1 млрд. на светло. Ясно е, че във всяка сфера има тъмен бизнес, но с този закон няма да се решат проблемите", категоричен беше Симеонов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грую

    15 1 Отговор
    Капиталът в едно предприятие в България драги ми Смехурко нищо не означава. Ако погледнете какво е включвал капиталът на КТБ - бюра, компютри и други бързо амортизиращи се инвентари, а дори и пари да включва какво от това? Къде са 2-та милиарда на Оманския фонд? Внасяш парите, регистрираш капитала и на другия ден ги теглиш и ето ти капитал ама пари няма. Капиталът има смисъл само в държава, в която финансовата дисциплина и най-вече контрол са на нужното ниво и няма възможност за безконтролно източване на регистрирани капитали. В България това далеч не е така. Това е преливане от пусто в празно за пореден път!
  • 2 Bg Toll

    8 1 Отговор
    Незнам за горивата но днес 2ри пореден ден има срив в системата на А1 за закупуване на винетки...
  • 3 Amix

    16 0 Отговор
    Със тези онлайн винетки голям К*р си вкараха това правителство...
    Уж бяха скъпи заради изработката им и холограмната защита а сега поне няма стикери но цената си остана висока...
    Герб вдигнаха данъците, гражданската, глобите...
    Провалиха се с винетките.
    Сега искат и нови данъци за печките на твърди горива да наложат и умишлено разпространяват, че имало мръсен въздух...
    герб загубихте ме чао чао!!!
  • 4 химлер

    11 0 Отговор
    Пак започнаха да вдигат цените на горивата, от няколко дена така лекичко с по 2ст. Все си мисля че този път като тръгнем да ги изринем до 9-то коляно на два метра под земята.
  • 5 ТтТ

    5 4 Отговор
    Сега, тоя закон е за наша полза драги чатаджии! Тези 500 000 лв гаранция са, ако тия лумпени ги хванат с не качествено гориво,окриват данъци или ги хванат с безакцизен петрол!
  • 6 7640975

    3 0 Отговор
    Тия дето управляват държавата вече не ги харесвам, направиха ми съществуването - оцеляване. Никаква национална стратегия не показаха, за тия 10 години щеше си проличи ако имаше такава. Мога да им пожелая зрдаве и щастия, друго нищо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове