Last news in Fakti

2 Февруари, 2019 11:40 1 811 28

Младежите с ниско образование са по-склонни да емигрират

  • емиграция-
  • млади-
  • младежи-
  • образование-
  • демографска криза

Статистиката беше изведена след депутатско запитване

Младежите с ниско образование са по-склонни да емигрират - 1
Снимка: БГНЕС

Младежите в България с основно и средно образование в по-големи дялове са склонни да заминат в чужбина при възможност. Това заявява вицепремиерът Марияна Николова в отговор на депутатско питане относно тенденцията за напускането на трудоспособни българи. Цитиран е годишен доклад за младежта през 2017 г., предаде БГНЕС.

В отговора до депутата Георги Гьоков са цитирани изводи от доклада, НСИ, научни трудове на авторски колектив от БАН.

Според данни от изследване на Института за икономически изследвания при БАН - извадка от 3907 лица на възраст 15-65 г., между 23 и 25% от респондентите с висше и средно специално образование биха емигрирали.

В писмения отговор до депутата се цитират и изводи от международна научна конференция на тема „Икономическо развитие и политики: реалност и перспективи", на която е представен друг анализ. Изводът е, че голяма част от българите, завърнали се у нас, като мотив да останат, посочват основно семейни и социални причини.

Младите хора в България, като своите връстници в Европа, са изправени пред безброй предизвикателства, свързани с тяхното образование, реализация, качество на живот и други. Основната причина за разработването на Годишен доклад за младежта, е именно проследяване на динамиката, анализ на ситуацията и ефективността на реализираните мерки от отговорните институции. В момента Министерство на младежта и спорта разработва Годишен доклад за младежта за 2018 г., чрез който ще могат да се проследят и най-актуалните данни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слот

    17 3 Отговор
    Е как няма да емигрират повече тия с ниско или без образование? То това е най-логичното нещо. Първо те са повече от другите и второ тук за хора без образование заплатите са до 600 лв, а тока си е все така 200-300 лв на месец, та ако случайно си намериш работа за над 2000 лв и можеш да останеш да гледаш семейство със сигурност трябва да имаш образование и професия дето се цени. Изключвам тия дето се занимават с коли, те може и да са с 8-ми клас и пак ще са добре.

    Коментиран от #8

  • 2 Meganoob BG

    20 8 Отговор
    Как няма да мигрират? Все пак имат само 2 избора. Да робуват на местен робовладелец и да получават мизерни пари. Или да отидат да работят за чуждестранен робовладелец, да получават някакви свестни пари и да са на място където никой не ги познава за да не ги е срам от мизерията на която се подлагат.
  • 3 ГосТ

    33 2 Отговор
    😂 Добре 😂 затова 90% от кадърните ми колеги са извън България. Сходните специалности също. Ако за вас образованите са само зъболекари, мениджъри и адвокати -окей. 😂 Между другото и програмистите бягат,говоря за дипломирани програмисти, които искат да правят софтуер,а не кюпа известен като ит. Кого лъжете и защо ? Има ли смисъл?

    Коментиран от #26

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хахоооо

    16 2 Отговор
    Колко удобно прехвърлиха оробле с икономиката на образованието! Голям просперитет заплата 1500 лв. на някой висшист! Смешници.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Емигрант

    15 3 Отговор
    Вчужбина тези със средно и основно образованиеживеят по дибре от тези висше в България! Я да каже България на кое място е по икономически растеж и да видиме къде е заровено кучето!

    Коментиран от #19

  • 8 почти

    24 2 Отговор

    До коментар #1 от "Слот":

    от доста време образованието не е критерий!
    Работодателите търсят опит и акъл! Със средно съм и заемам високи длъжности със заплати доста над 2к. ... висшето го завърших семестриално де, но от бачкане нямах време за държавния. ;)

    Акъл няма в младите глави...само пиене, друсане, автомобили, чалга и каки са им в главите...нищо, че са с висше!

    Коментиран от #10

  • 9 С ниско образование

    8 1 Отговор
    България е 110 по икономическо развитие изглежда висшистите не са от най- работливите щом тези с ниското са емигрантите! Това е извода от инфото на министърката!
  • 10 ГосТ

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "почти":

    Не става въпрос кой е с висше и кой не е. Става въпрос за професии и професионалисти. Има професии, които можеш да работиш само след пет години и половина учене. Има и такива, които можеш да работиш след 9 години учене. След средното разбрира се. Факта, че повечето от тези професии изчезнаха в България е съвсем отделен въпрос. И между другото, това че младите хора без висше образование емигрират масово трябва да бъде успокоение ли,кво ?

    Коментиран от #11

  • 11 почти

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "ГосТ":

    именно, но не си ме разбрал. Не е до образование, а до навици, цели и т.н. все неща, които са изкривени в младите. Без труд, желание и цели не можеш нищо да научиш, съответно в последствие да проложиш, развиеш и получиш!
  • 12 Tiffff

    3 12 Отговор
    Да забранят английския език в училищата и да ги видим къде ще идат ))))))
  • 13 Косо

    18 1 Отговор
    И аз съм в чужбина няма да бачкам за мизерните 1000 лв. заплата с което нищо немога да позволия. Всичките работодатели в бг са мушеници!, все гледат дате пр.....бат със извънреден труд осигурявате на мин.заплата и тн. Тука ми е естра хич не се срамувам от работата дето върша имам и наоколо др. дето се познаваме от бг. Хората тук са лубезни със тебе даже и да не те познават те поздравяват, а до работодателя ми плаща ми всеси месец без закъснение + извънреден труд двойно! сигорно, защото е будала а? Може да съм нискоквалифициран, но зимам изрядна заплата за което във България никога немога позволя. Имам си познати вишисти дето работият в бензиностанция за мизерната заплата и зареждат джиповете на бандитите това ли заслужават кажете ми? Е затова напускаме родната ни България.

    Коментиран от #15

  • 14 Статистика

    7 1 Отговор
    От двата милиона души които са напуснали България, най малко половината са турци. През 1989 година турците в България бяха 1.6 милиона души а общо в България имаше 9 милиона души. При преброяването през 2011г турците са 0.6 милиона души при 7 милиона население. Изводите си направете сами.
  • 15 Хитър Петър

    8 8 Отговор

    До коментар #13 от "Косо":

    Личи ти че си необразован, родината ти може да е България, но ти май не си българин.
  • 16 Косо

    6 2 Отговор
    Сигурно и тиси някакъв работодател мушеник със (болни мисли) за което ти заболя а? Мани ти дали съм (българин) , а гладай там как ще прикриваш данъците господин даскал.
  • 17 Батко ви

    13 1 Отговор
    Никога не бих работил повече във бг.Не си заслужава.Ходя във чужбина бачкам шест месеца донасям си по 16 до 18 бона през другото време си живея.Със две думи файда съм видял от чужбина.
  • 18 Васил

    7 4 Отговор
    Просто не са успели да съберат кинти и да си купят диплома за висше образование като всички останали. На всички е ясно повечето висшисти са умни на хартийка а на практика са кръгла нула. Над 95% завършилите висшисти у нас на запад са миячи и чистачи
  • 19 СТАВРИ

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Емигрант":

    АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ...!!!!
  • 20 лелеее

    7 9 Отговор
    като ви чета "правописа" се хващам за главата! Вие не можете да пишете на родния си език, а искате заплати! Цял живот ще миете чинии и наливате гориво на бензиностанция!...дори и това ви е много!

    Коментиран от #24, #28

  • 21 NikNay

    6 0 Отговор
    Да бе, красивите и умните си стоят тук - това е вица на деня. . .
  • 22 Гнида

    2 0 Отговор
    А негамотните са склонни да получават социални помощи !
  • 23 FOKS MULDAR FBI

    7 0 Отговор
    Ние там миеме чинии и взимаме заплати колкото българските доктори(срам)образованите ви НЕ податливи на корупция политикомафиоти със висше (образование) кадето ви е..ха маи,ките прогониха и заличиха свестни хора за да може да се краде на воля.Съдът тук е мноого образован и ефективен за неудобните но за крадците на милиони не е.Честните бизнес фирми нямаха шанс пред мафията и още и още итн. Нали така госпожо Николова?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ввв

    4 0 Отговор
    Не лъжете подлизурковци,всички бягат през терминала,няма висшисти,няма среднисти!!!!
  • 26 hmhmhm

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГосТ":

    Тук се говори за маса от хора не 90% от твойте познати. Всеки отива за по добри доходи и начин на живот. Когато си по-млад шансовете да успееш са повече.
  • 27 Случаен

    1 0 Отговор
    Лошото е само едно- без образование можеш да намериш или физически труд, или строителство или транспортна дейност. Я да го правиш това 10-15 години и после като чукнеш 50 да ги видим тия "младежи". До един ще бъдат в лошо здраве и без работа. Ама иначе в началото изглежда добре..
  • 28 hmhmhm

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "лелеее":

    Само че сме във 21в и не е необходимо да се пише правилно защото при наличие на грешка, грешния текст се подчертава. След някоя друга годинка ще се проверява и цялото изречение. Защо да се затормозяваш като компютъра ще го върши вместо теб. Но ти си живей с правописа може да пребъдеш. И да знаеш и правописа се променя днес едно е вярно днес друго ще променят, а и да ви кажа има и спорни думи коя е вярна?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове