Last news in Fakti

13 Февруари, 2019 15:47 2 527 20

Безработните дължат по 22,40 лв. месечно за здраве

  • нзок-
  • безработни-
  • здраве

Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева

Безработните дължат по 22,40 лв. месечно за здраве - 1
Снимка: Shutterstock.com

По 22,40 лв. месечно дължат от началото на годината хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, информират от НАП. От Агенцията припомнят, че със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г. от 1 януари 2019 г. е определен нов размер на минималния месечен осигурителен доход - 560 лв. и на максималния месечен осигурителен доход - 3000 лв.

Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. Тоест за тях здравноосигурителната вноска се изчислява в размер на 8% върху не по-малко от 280 лв. и не повече от 3000 лв. месечно.

От НАП напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Здравната вноска за месец януари 2019 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2019 г.

От НАП напомнят също, че всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7. Тя се подава в офиса на агенцията по постоянен адрес, в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса.

Здравноосигурителните права на гражданите, които са с прекъснати здравноосигурителни права се възстановяват, при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски за този период.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП . Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700/ 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петко

    50 0 Отговор
    Интересно ми е кой циганин плаща здравни осигуровки и колко циганина са глобени за не подаване на декларация.

    Коментиран от #2

  • 2 абориген

    34 0 Отговор

    До коментар #1 от "Петко":

    Че защо им е да плащат осигуровки? Нали ти плащаш и за тях!:(
  • 3 Сатаната

    21 1 Отговор
    Каква пак простотия е този образец 7. Внасям и пак трябвало да подавам нещо. Ще увелича наличния арсенал.
  • 4 ДРАНЕ НА БЕЛИ БЪЛГАРИ

    14 1 Отговор
    ИН ЛАЙФ....
  • 5 Боклуци

    30 1 Отговор
    Не се чудете, Държавният рекет е най-страшния рекет!
  • 6 Бай Иван

    26 4 Отговор
    За балъците които се радваха , че вдигат минималната работна заплата на 520 сега ще са по 22 лв здравните . Когато минималната беще 480 здравните бяха 18 лв , ма ходи обяснявай на някой .

    Коментиран от #13

  • 7 Ганю Ганев

    28 1 Отговор
    Безработен да плаща!? Откъде да ги вземе? Или трябва да открадне? За да ги даде на Боко Премиера?
  • 8 Жана Дарк

    21 1 Отговор
    А тези без работа... от къде да вземат пари за осигуровки?..Правителството обявява средни и минимални заплати с включени осигуровки, а не чистите, които взима служителят... Е, нали те си живеят повече от добре - на гърба на народа!
  • 9 Миризлив пор

    30 1 Отговор
    Само и аз да попитам - отивам в поликлиниката при личния лекар а там работно време от 8 до 14, онзи се появява като смачкана баница около 9:30 и в 9:45 започва да преглежда, само пред него има вече 20 човека кихащи и кашлящи, след 2 часа ми идва реда, вече отпред има 30 човека опашка и "амиии виж сегаааа направление не можеее те свършихаааа, виждам че ти трябва ама няма". Реално изнервен се вдигам и отивам при специалиста който ми трябва - 40 лева. След като толкова сериозно могат да следят и глобяват, нека си следят и предлаганата услуга, кой я е ползвал не иска да плаща.

    Коментиран от #10

  • 10 738

    21 2 Отговор

    До коментар #9 от "Миризлив пор":

    Аз затова вече не внасям от години. По-евтино ти излиза на частно като ти се наложи.
  • 11 1122

    25 2 Отговор
    ДОБРЕ БЕ ЧОВЕКА Е БЕЗ РАБОТЕН,ЗНАЧИ НЕ ПОЛУЧАВА НИКАКВИ ПАРИ.ТОГАВА КАК ДА СИ ПЛАТИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ВНОСКИ? А ОБЯСНЕТЕ МИ?
  • 12 Професионалист

    19 2 Отговор
    Трябва да има референдум за това дали безработни трябва да плащат здравни осигуровки.Нека наглите смръдльовци от НС мръднат мързеливите си задници, иначе народа ще ги измете от удобното място.
  • 13 Иванов

    19 2 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Иван":

    Точно в това е простотията, защото безработните не получават никаква заплата, но ситите герберски калинки и вождът им Боко Тиквата на гладен не вярват!!!
  • 14 Дървотооо...

    20 1 Отговор
    Безработен означава, че няма доходи, а те и глоби ще му налагат... "Телефона се таксува 1 градски разговор" миналата година за около 5мин. разговор с този телефо (с адски нахална лелка), сметката беше 9лв. А аз исках да им внеса 200лв. вноски, както и да е -внесох ги, оказа се, че имам някаква вноска от преди повече от 6 години (а уж отпадали по давност) и не ми възстановиха здравните права... сега нека някой друг да внася вместо мен! Само за информация - работя в чужбина, където съм осигурен и просто исках да покрия тези такси, за да съм чист пред нашата държава (май трябва да слагам вече кавички на държава).
  • 15 Batushka

    8 0 Отговор
    Гербераски секс.Кеф ли ви е?
  • 16 Uflat

    12 0 Отговор
    Те така държавния апарат стимулира кражби ,мошеничество и сив сектор. Трайно безработни които би трябвало да нямат никакви доходи ,следва да внесат пари за здраве. Това са само хляб,мляко и 50гр сирене за десет дни. Когато безработен в Германия плати нещо от кметствата питат "От къде са парите " и " Кой ги плаща заради теб-роднина,приятел и т.н. " Ако не се разбере си аут от страната. Тук става обратно- без значение от къде и кака само трябва да плащаш. Нищо общо с държавите от Европейски съюз , ама иначе юруш на евро зони и евро пари. Която и да е империя или сдружение се е докоснала до морал на наши политици все е останала само в историята. На там отива и Европата ако ни "приемат". Всичко ще им окрадат и обезсмислят нашите политици,мафиози,милионери,милиционери комунисти ,олигарси и лобисти в парламента. Иначе те пак си вдигнаха основната заплата до 4000 лв по 240 човека+ всичките им съветници платени+ квартири,командировъчни,евтина храна, транспорт,комисии и % от всичко що се нарича бизнес в страната. да не забравите да си платите данъци,акцизи,ДДС,осигуровки за 100 евр.пенсия,винетки ,застраховки,данък недимот със съответните двойни такси за промили боклук и въобще.....Плащай без значение от къде за да има за политици,цигани и администрация.
  • 17 тошко

    10 0 Отговор
    Освен да глобявате и да не си вършите работа ,да омотавате хората с ненужна бумащина друго май не знаете ,а и не можете!
  • 18 Васил

    7 0 Отговор
    А Герб бяха казали че няма да вдигат здравната вноска преди нова пак излъгаха както обикновенно
  • 19 ХРАМА НА ОБРЕЧЕНИТЕ

    5 0 Отговор
    няма такава държава...
  • 20 Бачкатор

    1 1 Отговор
    Познавам много безработни които бачкат само часно и изкарват добри пари
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове