Last news in Fakti

13 Февруари, 2019 18:10 54 324 76

Ето кой е българинът, получил 140 милиона евро от Венецуела

  • венецуела-
  • пари

Банката, в която са постъпили сумите е Инвестбанк

Българинът Цветан Цанев е мъжът получавал милиони евро от Венецуела, твърди Нова телевизия. Това сочело разследване на ДАНС и американските служби. Схемата вероятно е свързана с пране на пари, а средствата са идвали от Държавната петролна компания на Венецуела. Става дума за 140 милиона евро. Сигналът от американското разузнаване до нашите служби е подаден в понеделник.

И от дипломацията, и от финансовото разузнаване на Съединените щати службите получили сигнал - в българска банка са превеждани милиони евро в доверителна адвокатска сметка.

Банката, в която са постъпили суми от държавната петролна компания на Венецуела Petróleos de Venezuela (PDVSA,) е Инвестбанк. Това съобщава "Капитал", като се позовава на свои неназовани източници. Банката е контролирана от Петя Славова.

Постъпилата сума по сметката според различни източници варира, като е възможно и да надхвърля 100 млн. евро. Не е известно дали банката е сезирала за превода финансовото разузнаване.

„Парите са прехвърляни, за да могат да бъдат създадени подсметки на съответни клиенти, по които да постъпват паричните преводи от Венецуела, и от които тези парични средства да бъдат трансферирани на различни основания, нямащи нищо общо с адвокатската дейност като закупуване на храни, финансиране на спортна федерация и т.н.”, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

От България парите са превеждани към различни страни. По информация на NOVA от адвокат Цветан Цанев, който има българско и още няколко гражданства.

„Лицето, което е установено като титуляр на сметката, живее в различни държави, така че към момента не е на територията на България”, каза председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

Службите проверяват конкретната банка, в която са били превеждани парите, въпреки че сметката е била открита законно. С помощта на БНБ преводи от Венецуела се проверяват и за цялата банкова система - въпреки че няма други конкретни сигнали.

„Взети са всички мерки за това, защото остатъчните средства, които са в немалък размер по тези сметки, към този момент да бъдат поставени под пълен контрол и да не се позволи напускането им на страната с недействителни основания”, каза Цацаров.

А Съединените щати работят заедно с ДАНС по случая.

„Причината за срещата беше критичната нужда да спрем нелегалния трансфер на средства, които подкрепят незаконната власт във Венецуела”, заяви американският посланик у нас Ерик Рубин.

В неделя венецуелският депутат Карлос Папапрони, приближен до временния президент Хуан Гуайдо, написа в Twitter, че „брокерска къща в България, се използва за ограбване на венецуелски пари”. Дали тази информация има връзка с конкретната сметка, запорирана от службите, щяло да се разбере по-нататък.

“Kогато бъдат проследени преводите в последните седмици, ще стане ясно доколко тези преводи имат връзка - и техният интензитет и количество - с развитието на политическата ситуация във Венецуела”, каза главният прокурор.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шерлок Холмс

    111 29 Отговор
    Цялата схема се опира на вероятно и може би!!!

    Коментиран от #43, #65

  • 2 Киро

    78 39 Отговор
    Хахахаха кви пари, ние българите нямаме пари.Амеруканците кво очакват от наша страна да им ги дадем тва пари ли кво.Ше получат само един голям _ _ _.
  • 3 МДААА

    135 42 Отговор
    ВЕНЕЦУЕЛСКОТО ЗЛАТО ПАРИ И ПЕТРОЛ НЕ СА ВЕНЕЦУЕЛСКИ А СА НА ГОВЕДАРИТЕ ПО ТЯХНА ПРЕЗУМЦИЯ..
  • 4 Tervel bitcoin

    42 12 Отговор
    Не ли е Цветан Василев
    Еее не познах
  • 5 Tervel bitcoin

    40 10 Отговор
    Но може Цветан Цанев да е новият псевдоним на Цветан Василев нали много съвпадения има в имената А и двамата пренасят милиони

    Коментиран от #23, #74

  • 6 чиче

    100 15 Отговор
    Това са предизборни кьорфишеци.Кьде са милионите на BG политиците
    след 89 година
  • 7 Реалист

    82 21 Отговор
    Кви са тия глупости?Кой нормален човек ще си държи парите в българска банка,а не в Швейцарска или някаква друга, откъдето няма да се проследи произхода им?
  • 8 човек от село

    75 7 Отговор
    Много ми е чудно тия суеци от ДАНС и бюрото за финансово разузнаване при тях какъв го крепят,като за всеки депозит или пре-вод в търговските банки назависимо от основанието за тях те са информира
    ни!?!?
  • 9 onq s konq

    39 32 Отговор
    Във предходната подобна статия в която за разлика от сегашната ОЩЕ САМО СЕ ПРЕДПОЛАГАШЕ за трансфер на пари от Венецуела е нас накакъв расов галфон тук се изряза дебелашки че "кой е луд да праща пари в БГ за да потънат"...Още тогава обясних,че БГ е пълноправен член на ЕС и има ВСИЧКИ БАНКОВИ ЕКСТРИ НА ТАКАВА,освен че след случая "КТБ" ликвидноста на Банковия ни сектор една от НАЙ-ДОБРИТЕ В СВЕТА.Естествено въпросната сума ЩЕ БЪДЕ ЗАПОРИРАНА, А ЛИЦЕТО ПОЛУЧАТЕЛ ИЗДИРЕНО И РАЗСЛЕДВАНО ЗА ВСИЧКИ АВОАРИ ПО СМЕТКИТЕ СИ И СЪОТВЕТНИЯ ИМ ПРОИЗХОД.След което настоящата сума/и други подобни ако бъдат открити/ вероятно ще бъдат предадени на Световната банка или друга подобна международна институция,която ще ВЪЗСТАНОВИ ПАРИТЕ НА ВЕНЕЦУЕЛА СЛЕД ОКОНЧАТЕЛНОТО ВСТЪПВАНЕ В ДЛЪЖНОСТ НА НОВИЯ ПРЕЗИДЕНТ.

    Коментиран от #57, #58

  • 10 Kick

    79 32 Отговор
    А за 4-те милиарда долара на тиквата запорирани в Саудитска Арабия нищо не се пише и говори

    Коментиран от #17, #41, #51, #54

  • 11 Kasapina

    65 28 Отговор
    Тека и парите на България откраднаха Борисов и Америка .

    Коментиран от #47

  • 12 Член

    27 5 Отговор
    Да си ги похарчи със здраве във България.
  • 13 Ставри

    58 3 Отговор
    И докога ще пазят Петя Сервитьорката - крадла, мошеничка и увиснал клитор?
  • 14 Иванушка Глупакът

    32 54 Отговор
    Ако има парични преводи от Венецуела към банкова сметка на българин, то има намеса на руската страна (спомнете си руската намеса на стрелбата по папата през 1981 г.) Тогава имаше двама руснаци на срещата с турчина Али Ахджа в апартамента на Сергей Антонов, но за това не се говори. И сега ще се мълчи. България винаги е използвана от Русия, дори когато се казваше СеСеСеРе.
  • 15 Дерманът

    44 3 Отговор
    И коя е банката? Управителите ѝ да не са зарзаватчии, че не са разбрали какво се случва??? За БНБ и ДанС не питам, те са послововични професионалисти... Справка - КТБ
  • 16 Пенчо Питанката

    44 8 Отговор
    И кой е Цветан Цанев? - Снимка, месторождение, семейно положение ... Искам всичко да знам - истински ли е или зад него се крие някой или нещо. Ще се намерят ли негови познати в България. Или пак си бърборкаме ла-ла-джийски истории.

    Коментиран от #24, #45, #48

  • 17 гост

    25 1 Отговор

    До коментар #10 от "Kick":

    Как 4 милиарда,14 милиарда има запорирани!
  • 18 среднощен

    24 21 Отговор
    В България живеят доста руски граждани..!? Голям дял от ресурсите на икономическите групировки в България също са "руско - украсени"..!? Идват избори и предстоят нови "политически инвестиции"..!? Ако се "разровят" тези пари много ще "замирише"..!? Интересно е какви ще са официалните позиции по въпроса на политическите играчи "център - ляво"..!!?

    Коментиран от #22

  • 19 Сащ

    43 19 Отговор
    Краварите ще саботират турски паток през България .за да купуваме от тях газ и венецуелски петрол
  • 20 ако

    26 2 Отговор
    някой много се интересува от парите ти, най вероятно има намерение да ти ги вземе.
  • 21 Цеци

    51 21 Отговор
    Българинът не е Цветан Цанев нито Цветан Василев а Цветан Цветанов това са пари за апартаменти
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Истината

    17 10 Отговор

    До коментар #16 от "Пенчо Питанката":

    Някой ,,другар,, ще да е, или товарищ!
  • 25 среднощен

    11 2 Отговор

    До коментар #22 от "само да питам":

    В статията по-горе нищо не пише за Петя Славова и не се споменава име на банка..!? Ако имате информация, моля споделете..!! Най-добър съветник е "времето". Просто трябва да изчакаме малко..!!
  • 26 Българин

    22 28 Отговор
    А бе, цървули кремълски, сравнете стандарта на живот в страните, където ,,американците,, вадят петрол с тези, където руснаците го вадят!!! И може да ви се прояснят пилешките мозъчета!?
  • 27 Наблюдател

    20 30 Отговор
    Президента Радев обаче продължава да тръби че неговият приятел Мадуро трябва да продължава да дои Венецуела.
    Венселемос!
  • 28 МАДУРОДАМ

    26 35 Отговор
    ВИЖТЕ С КАКВО СЕ ЗАНИМАВА БОЛШЕВИКА МАДУРО И ЗАЩО БОГАТАТА ВЕНЕЦУЕЛА Е В КОЛАПС. а ТУКАШНИТЕ КОМУНЕТА ГО ПОДДЪРЖАТ. ДОКОГА ЩЕ КРАДЕТЕ , ЩЕ ЛЪЖЕТЕ И МАЖЕТЕ БЕ ДРУГАРИ ШУМКАРИ.
    ДОКОГА ЩЕ ОБИРАТЕ МАНДРИ И ЩЕ ЛОБИРАТЕ ЗА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО. КАКВО ТРЯБВА ДА СТАНЕ ,ЧЕ ДА ВЛЕЗЕТЕ В ПЪТЯ.

    Коментиран от #44

  • 29 Бял човек

    10 17 Отговор
    Това във Венецуела да ги управлява шофьор на грацкия транспор голяма смешка.

    Коментиран от #35

  • 30 Селянин

    15 1 Отговор
    "Ето кой е българинът, получил 140 милиона евро от Венецуела", за заглавие и като стигнеш до "като е възможно и да надхвърля 100 млн. евро", спираш да четеш...явно новината е от агенция ЕЖК...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ъщъров

    23 7 Отговор
    И какво като е получил тези пари? Нападал е държава с петрол и го изнасял? Продавал оръжия и на двете воюващи страни? Купил си е ТЕЦ , за който държавата плаща? Изнася златото на държавата за безпари? Има и още и още! Проблемът е , че на са получени от съша. "Революцият няма да бъде излъчена"
  • 33 Кире от северозападо

    33 4 Отговор
    Е кЪ ги засякоОте тия 140 мн. , па миляРдете от КТБ не можаАте ???
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Кире от северозападо

    12 1 Отговор

    До коментар #29 от "Бял човек":

    тАва да пишеш граЦки е голяма смешка !
  • 36 Българин

    21 4 Отговор
    За превод на 30000лвсе уведомява ДАНС! А тук защо не е направено!защото ДАНС е замесено! Защо не е задържан този Цветан Цеков! А винаги хора от този калибър се оповестяват след като ги няма!( Пример Цветан василев!
  • 37 Шаран БГ

    16 1 Отговор
    Ясно е само едно - няма да се успокоят някои хора , докато не прилапат парите !!!
  • 38 сноу

    29 10 Отговор
    Няма по подло и отвратително нещо ,от краварника...Веднага щом президента изказа особенно мнение по въпроса с намесата във Венецуела, и амерските измамници веднага спретнаха баламурски схеми за измислени милиони,че строиха и Цацарката да прелива от пусто в празно.Само измислици ,лъжи ,инсинуации и боза за балъци.
  • 39 тото

    29 9 Отговор
    и како правят нашите служби - слуги на САЩ

    Коментиран от #42

  • 40 боцмана

    27 5 Отговор
    В тази България всички с инициали Ц. Ц. са мошеници от класа.

    Коментиран от #55

  • 41 пешо

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Kick":

    Не са 4млрд. 40 са...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Другия с коня

    12 5 Отговор

    До коментар #28 от "МАДУРОДАМ":

    Знам кога.....като получат един Тайфун 100мгт с надпис Братска любов от Нас.....ще поумнеят.....ама Късно....
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Stenlii

    14 23 Отговор
    МЕД МИ КАПЕ НА СЪРЦЕТО! ОЩЕ ЕДНО КРАНЧЕ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА МРЪСНИТЕ, КРАДЛИВИ И МЪРЗЕЛИВИ КОМУНИСТИ И СИНЧЕТАТА ИМ НАРКОМАНИ БЕШЕ ЗАТВОРЕНО! СЕГА ОСВЕН ДА СЪСКАТ ПО МЕДИИ И САЙТОВЕ ДРУГО НЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ!
  • 47 Русие

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Kasapina":

    Ми то и за мойте 17 милиарда не се говори , на си трай ;) Да не вземеш да се изпуснеш ( в гащите )
  • 48 kok

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Пенчо Питанката":

    Съвсем реално човече си е: Свързано с бившата Кинтекс и т.н.
  • 49 Баце

    11 8 Отговор
    Всичко е текло от години и всички са си мълчали, е оставало е малко ресто у банката и от там я у Банкя, я и по други пак български сметки. Ама пустите партньори сега надигат вой. Нещо се мъти, а Него никакъв го нема ?!???!?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 емко М

    11 4 Отговор
    Това е зестрата На младоженеца Роско Прокопиефф, занесена в семейството на синоптичката.
  • 53 Палко

    19 1 Отговор
    Аз си мисля пък че това са част от парите на КТБ, които се прехвърлят на по-добро място, поради настъпилата криза във Венецуела! И в този ред на мисли никой, нищо няма да разследва, само "лаф да става"!
  • 54 СТАРОТО

    6 8 Отговор

    До коментар #10 от "Kick":

    то и за милионите на Фатмака не се говори и пише-не че не са скрити под червенат фуста на Кора Ментата
  • 55 СТАРОТО

    0 4 Отговор

    До коментар #40 от "боцмана":

    и Цанко Церковски,ли бе боцманче???
  • 56 АНАЛИЗАТОР

    23 1 Отговор
    ПРИ НАС САМО ЕДИН ЧОВЕК ОТМЪКНА 3,8 МИЛИАРДА И ГИ ВКАРА В ОФШОРКИ ПО КАЙМАНИТЕ И НИТО ДАНС,НИТО ПРОКУРАТУРА СЕ ЗАЕМАТ ДА ГО ПРОУЧАТ,А ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА ЦЯЛО ДЪРЖАВНО ДРУЖЕСТВО СИ ОПЕРИРА С ПАРИТЕ ПО ЛЕГАЛЕН НАЧИН,БЕЗ КУФАРЧЕТА И ПРАВИТЕЛСТВЕНИ САМОЛЕТИ И ВИЖ ,,ХВАНАХМЕ ГИ"
  • 57 АзАзАз

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Прав си, ама донякъде.А "плана" със сигурност е със съдействието на "великата" Кристалина Георгиева, настоящ"Велмоджа"на Световната банка......Има обаче доста "пробойни", уверявам те, защото твърде много заинтересовани са във "веригата" и хитруващият ни "капацитет" просто мечтае.....
  • 58 АзАзАз

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Прав си, ама донякъде.А "плана" със сигурност е със съдействието на "великата" Кристалина Георгиева, настоящ"Велмоджа"на Световната банка......Има обаче доста "пробойни", уверявам те, защото твърде много заинтересовани са във "веригата" и хитруващият ни "капацитет" просто мечтае.....
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 АЛ КУРОПАТКИН

    9 0 Отговор
    това са пари за консултантски услуги
  • 61 Букова глава

    6 0 Отговор
    Браво! Де да можех и аз да клъвна от венецуелския петрол!
  • 62 Цеко Цеков

    9 0 Отговор
    Цеко Цеков е българина, а новината е шменти-капели
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 волен сидеров

    2 0 Отговор
    де го бе шумУв ,шум за нищо
  • 65 Пешо

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шерлок Холмс":

    Щом са намесени ДАНС и западни служби, нещата опират не само до "ако", "може би" , а най-вероятно и до "надали". Поредните постановки и циркаджий.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Колумбиеца

    3 6 Отговор
    Преди време Мадуро успя да изпрати на руските си другари милиарди ся изпрати и на българските... Те такива са комунистите крадат-изпращат-жиееят кат царе! Защо само към Русия и България? Ам щот само в тез държави остана комунизъмъ... Аааа при ония северно-корейски селяк... Ама там ако ги пратят ония ша ги открадне всичките
  • 68 Любопитко

    2 2 Отговор
    Комунизъм в действие... Явно така действат всички другари
  • 69 Иво Карамански

    5 1 Отговор
    Те така и Българските държавни пари изчезнаха след 90та , разни хора, разни сметки....
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Не спец

    4 1 Отговор
    Пълна лъжа. Нито една сума не може да мине без знанието на Централната банка. Всичко друго е глупост измислена от журналисти.
  • 72 Император

    4 1 Отговор
    В България има много милярди колкото не може и да си представите и те са в една шепа хора които знаят как да ги управляват за сметка на цял народ
  • 73 ТЯ-ТОЙ

    1 1 Отговор
    ЦИГАНИН СРАМА НЯМА
  • 74 Анонимен

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Tervel bitcoin":

    Този е много по-сериозен играч от Цветан Василев. Тозе истинска ,,бяла якичка,, тръгнал е от задграничните фирми на разузнаването по време на комунизма с контрабанда на лекарства, наркотици, и сега гледай го до къде е стигнал, международни схеми за пране на пари от диктаторски режими. То си е цяла структира, от сериозни играчи от Русия през България та до Венецуела. Сигурно някой ден филм може да се направи за него.
  • 75 Вега

    3 0 Отговор
    Защо братята янки са се загрижили за парите на венецуела и неиното добруване а забравиха българите
  • 76 Прост

    0 0 Отговор
    И я сакам некой милиону
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове