14 Февруари, 2019 11:44 11 915 25

Адв. Цветан Цанев, който стои зад отвличането на „Бадр“, прал венецуелски пари в „Инвестбанк“

  • венецуела-
  • пари

Прокуратурата се задоволи да повдигне обвинение на ЧСИ Тотко Колев

Адв. Цветан Цанев, който стои зад отвличането на „Бадр“, прал венецуелски пари в „Инвестбанк“ - 1
Схема на българската следа. Биволъ/OCCRP
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

„Инвестбанк“ е банката, през която са минавали парите на Мадуро, за които сигнализираха американските служби. Сметките са на името на адвокат Цветан Цанев, който е замесен в трафик на каптагон през 90-те, бизнес с Коза Ностра с диаманти в Африка и стои зад „Булгаргеомин“ ДЗЗД, отвлякла либийския танкер БАДР. Биволъ потвърди информацията от два независими източника от България и от чужбина.

Цветан Цанев има тесни бизнес връзки с ръководството на „Инвестбанк“, които отдавна са осветени от Биволъ. Тези връзки доказват, че „Инвестбанк“ няма как да не е знаела за съмнителните сметки и операции.

Очевидно обаче Цанев и „Инвестбанк“ се ползват с височайши протекции. Знак за това е, че и сега той не е задържан, а главният прокурор Сотир Цацаров дори се опита да оневини „Инвестбанк“, която е трябвало да сигнализира на ДАНС за съмнителните сметки.

През 2015 г. „Биволъ“ и OCCRP участваха в мащабно международно разследване на IRPI/ANCIR за бизнеса с диаманти на италианската мафия в Южна Африка и Зимбабве. В него редом с мафиотския бос Антонино Месикати Витале се появяват като “европейски инвеститори” добре известни български лица – трафикантът на каптагон от времената на ДС Цветан Цанев и банкерката от „Инвестбанк“ Димитрийка Андреева, представляваща “омански инвеститор”.

Разследването вдига завесата за връзката между “оманските пари” в „Инвестбанк“ и парите на ПГУ на ДС, откраднати от външнотърговските дружества, прикритие за наркотрафик и трафик на ценности. Мафиотски бизнес с протекцията на престъпната комунистическа държава, който днес логично си намира допирни точки с класическата италианска мафия и корумпирани режими като този на венецуелския диктатор Мадуро.

„Инвестбанк“ с мажоритарен собственик Петя Славова е описана в доклад на американския посланик Джон Байърли от 2006 г. като банка “гнила ябълка”.

Тази година идентифицирахме Цветан Цанев и като движещата сила зад „Булгаргеомин“ ДЗЗД, която отвлече танкера БАДР с помощ от действащи полицаи от специалните части и нанесе сериозни репутационни щети на българската държава. Въпреки огромния скандал, Прокуратурата се задоволи да повдигне обвинение на ЧСИ Тотко Колев и игнорира изцяло данните, че „Булгаргеомин“ ДЗЗД е използвала фалшиви документи, за да обсеби танкера.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кокича

    34 3 Отговор
    държавата приватизира парите и това е.
  • 2 Иванчо

    75 12 Отговор
    Е то е ясно, че подобна схема няма как да се случва без протекция от горе. Инвестабанк -> СИК -> Бойко мутрата

    Коментиран от #16

  • 3 Лупи

    71 8 Отговор
    Краварите много добре знаят, кой управлява у нас и си сътрудничат с него защото имат изгода! Сега понеже се знаимават с Мадуро подхвърлиха нещо на нашите мафиоти ама се оказа, че всички са обвързани, като свински черва и в момента се измисля деликатен план за действие, за да не се засегне статуквото на мафията у нас. По-тъжното е, че правят всичко това за да може следващия път милионите изнесени от Венецуела да съм към сметки в САЩ... Тая Планета тотално се поквари. В момента почти няма честно управление на тоя Свят, може би само в Азия и о какво чудо те в момента дърпат със страшни темпове напред...

    Коментиран от #21

  • 4 Антон

    41 6 Отговор
    Лиценза на банката, лиценза...къде е бнб.а дебелия от банкя ще ми говори за еврозона. Какво евро бе , мислите ли че ЕЦБ толерира такива банки? И още нещо- тези пари от момента в който сапостъпили по сметка в инвестбанк, вече е било известно и на данс и на финансовто ни разузнаване че има такава/такива транзакции. По-интересно е защо сега излиза тази информация и какво цели. Според някои медии това е доверителна сметка т.е. това не са лични пари на някой българин. Дори и да не е така, ако въпросния адвокат разполага с някакъв договор за консултантски услуги извършени към венецуеслаката държавна компания, и си ги е декларирал тези пари, ще стане страшен гаф за България. При взички положения съгласно закона за изпиране на пари, тези финанси е трябвало да бъдат декларирани т.е. или банката не си е свършила работа и е погазила закона или от нашите служби се правят че ни лул яли ни лук мирисали.

    Коментиран от #20

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Batushka

    27 2 Отговор
    ЕХААААА стабилна банкова система!Хахахах...
  • 7 среднощен

    12 2 Отговор
    "Синдромът на доминото"..!? Някой ще "изгори".., ако вече не е..!? "Великите" затова са "Велики", защото могат да си позволят такава "търговийка" с политически лидери и "политически проекти"..!? Време е разработените структури от ДС в "Външнотърговските" да заработят за САЩ..!?

    Коментиран от #10

  • 8 123

    17 3 Отговор
    Държавата на мутрите
  • 9 МиГ 23

    27 5 Отговор
    По -добре не пипайте тези пари / на Венецуела /. Това са държавни пари, с доказан произход. После ще ни съдят за незаконни действия.
    Пак ще плаща българският народ. В последно време, който ни хване, винаги ни е осъдил, България и славяните са много мразени.
    А и свършиха ли парите на офшорните фирми, че тези взехте да разследвате?

    Коментиран от #11

  • 10 среднощен

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "среднощен":

    ...във "Външнотърговските"...
  • 11 Груьо

    16 18 Отговор

    До коментар #9 от "МиГ 23":

    Това са крадени пари от Мадуро и социалистите, целта е да бъдат изпрани. Докато венецуелците гладуват и Мъдурестия спира хуманитарната помощ на границата, в същото време си подсигурява старините. Кой знае колко милиарда е "изпрал" вече.
  • 12 Иван

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Е па, ако караме по тоя принцип, то бая народ ще трябва да изтрепем.
    Малцина ще прескочат трапа
  • 13 Жечко

    22 8 Отговор
    Докато САЩ не наложиха ембарго на Венецуела която не им играе по свирката, нямаше проблем с преминаващите пари през българските сметки!

    Сега когато ясно се вижда че САЩ се опитвата да направят държавен преврат ъвв Венецуела възникна проблем с парите преминаващи през сметките на банката!

    Разбирам че българите са все по-глупави хора!
  • 14 Наблюдател

    20 2 Отговор
    Тези пари не са на Венецуела а наш министър или политическа партия откраднати и внесени там но заради конфликта бързат да ги прехвърлят защото САЩ или русия ще им сложат ръка (ще ги прибират за тях ) Ясно е на всички ,че срещу добра комисионна всеки българин се продава дори и адвокат политик.много хора забогатели по нечестен път парите им са там. Нашите корумпирани медии изнасят това което им наредят крадливите началници. Народе време е да си отворите очите и да се замислите??? По коментарите Ви съдят и определят.
  • 15 Молба

    20 1 Отговор
    Драги Сотире, не ни занимавай с глупости и дай директен отговор: Попълнена ли е декларация за произход на парите? Ако е, покажи я да видим какво пише и кажи кой от службите я е получил и е удостоверил че тя е с (не)вярно съдържание
  • 16 Футболен Деятел

    9 10 Отговор

    До коментар #2 от "Иванчо":

    Иванчо прост си кат галош. протекцията е от ченгенцата . Недей да намесваш Бойко. Отгоре значи върховна прокуратура ,съд ,данс ,манс и вся остальная сволоч . Те са навсякъде . Щом на Бойко му записват разговори да го злепоставят значи прави си сметката кой граби България . Трепането им е малко на тази болшевишка паплач.

    Коментиран от #18

  • 17 Случайност или не

    7 1 Отговор
    В тази връзка Булгаргеомин пък го свързвам с габонската афера с доста интересни участници http://razuznavane.com/?p=2791&fbclid=IwAR2kW04I2FqJ7-U1-3CeGLLJqRa0Sx04k1-Qx7mfQcaw0KYeJvaNH1jNjmk
  • 18 Коко

    5 5 Отговор

    До коментар #16 от "Футболен Деятел":

    Ти наистина ли си мислиш че може да се случи нещо такова без благословията на идола ти неможе няма как да се случи той е болшевик номер едно

    Коментиран от #24

  • 19 Дидо

    9 0 Отговор
    Къде е декларацията за произход на парите!
  • 20 321

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Антон":

    Абе ти в час ли си?
    Кой е казал, че банката не е декларирала. Със сигурност го е направила. И какво от това, че са платени 140 млн. Това са няколко танкера с гориво. Венецуела не е ембаргова държава. Продават си свободно. Този си е посредничил за да си получи комисионната. Затова е ползвал доверителна сметка, защото не са негови парите. Нали се сещаш, че всички необходими документи са поискани, иначе до сега щяха ревнат, че ги няма. Сумата вероятно си е декларирана в БНБ. Просто идва някой и казва има проблем и ние веднага налапваме кукичката. Проблемът е, че посредникът не наш човек и от къде някакъв българин ще прибира комисионни. Някой каза ли до сега всъщност какво е престъплението, което е извършено. Не.

    Коментиран от #22

  • 21 Поет

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Лупи":

    Понеже си е *утка Лупи
    пак на Путин се надупи.
  • 22 Каракуд

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "321":

    "...всички необходими документи са поискани, иначе до сега щяха ревнат, че ги няма. Сумата вероятно си е декларирана в БНБ..." Пич, ти май от много години живееш извън БГ. Иначе би трябвало да знаеш че за Петя Сервитьорката и още няколко души наши хора важат други правила
  • 23 Мартин

    4 1 Отговор
    И този мошеник се казвал Цветан като фараон Цветан Василев от другата "гнила ябълка" на бановата система - КТБ! Но сигурно и този Цветан ще се спаси от затвор като Цветан Василев!
  • 24 Реалист

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "Коко":

    А ти си наивник номер 1 ако мислиш че ченгетата искат разрешение от някого да продават диаманти и наркотици. Позаинтересувай се коя е Петя Славова и кои са и съпрузите бившите. И не слагай Бойко виновен за собствената ти наивност.
  • 25 Боко

    3 0 Отговор
    За Цветан Цанев питайте Славун Трифонов, те са от едно село Учиндол!