Last news in Fakti

19 Февруари, 2019 08:54 17 267 43

Убиецът от Нови Искър – провал за държавата

  • нови искър-
  • убиец

Задържаният, освен с психично заболяване е бил болен и от туберкулоза

Убиецът от Нови Искър – провал за държавата - 1

Момчето е било болно от туберкулоза, което е признак на крайна нищета. Големият проблем е, че ние като общество не подкрепяме нашите болни. В цивилизования свят се оказва, освен материална, финансова и психологическа подкрепа. Това коментира пред „Здравей, България“ по „Нова телевизия“ Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрия "Св. Иван Рилски".

При туберкулозата трябва много близък контакт, за да се заразиш, но изисква активно продължително лекуване, което трябва да стане в болнично заведение. В с. Карвуна е единствената болница в България за хора с психични заболявания и туберкулоза, тя се намира в другия край на държавата.

Има механизъм при нежелание на болните да са в лечебно заведение, когато те имат психично заболяване и могат да са опасни за себе си или околните, но тези процедури се установяват от съда, тъй като това е вид лишаване от свобода. Подава се жалба до съответната районна прокуратура, която минава през съда. Другият вариант е, ако човекът в момента прави нещо опасно или се случва нещо, заради което се налага намеса на полицията, той бива закаран в най - близкото лечебно заведение, където ръководителят има право да го задържи против волята му и в рамките на 24 часа да уведоми районния съд, обясни Гълъбова.

Тази процедура с жалбата наистина е много бавна. Освен това хората се притесняват, стигмата е понамаляла, но не е ликвидирана - хората се притесняват да се заявят като болни или техен близък член на семейството, допълни директорът на държавната психиатрия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 TERVEL BITCOIN BILLIONER

    118 8 Отговор
    Че то цялата държава си е провалена и пълна с индивиди и психопати

    Коментиран от #5

  • 2 Варна

    109 12 Отговор
    Моля вървете с тези въпроси при Борисов. Искайте отговор от него, защото ако помните според бащицата ние живеем само с усещането, че нещата са зле
  • 3 гост

    89 7 Отговор
    Кажи ми кажи, бедни ми народе, кой те в таз робска люлка люлее.

    Коментиран от #4

  • 4 Иванчо

    80 14 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Аз да кажа, аз - Боко тиквата!
  • 5 една там

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "TERVEL BITCOIN BILLIONER":

    Държавата пълна с "индивиди", казваш. :D Възмутително. :D "billionaire" ;)
  • 6 нищета

    85 11 Отговор
    Държавата е ГЕРБ и ГЕРБ е държавата, всичката мизерия произхожда от това ! Хубаво си помислете за кого гласувате !

    Коментиран от #13

  • 7 Мхм

    70 13 Отговор
    То почти всички от новото поколение са болни от туберкулоза. Като добавиш дрога , наркотици , алкохол към това ставаш ултра изрод , психясал , готов да убиваш. Всъщност това събужда туберкулозата. А във времето на Тодор Живков където много го плюете защото е бил комунист е нямало такива неща. Сега живеете в империята на Бойко и Цецко. Май нещо не ви е добре. По добре да съм комунист от колкото демократ и да страдам.

    Коментиран от #9

  • 8 Киро от надежда

    71 6 Отговор
    Каква държава какви ти 5 лв бре хахахаах това държава ли е това е сметище..Я се огледайте бе, я се вижте?? Народ, държава, изправили ми тази сутрин пред новините дечица 1-2-3 клас да почетат Левски, питат едно, то не може свърже едно изречение...Прост народ, слаба държава, ракия, трушия, свинско със зеле, от село...и малко ябълки!!!
  • 9 Стар

    99 8 Отговор

    До коментар #7 от "Мхм":

    Кво знаеш ти бе младеж. Знаеш ли колко трудно се живееше тогава? Ядахме някви салами направени от месо. А кашкавала и сиренето бяха от мляко. Гадна работа. При 200 - 250 заплата давахме по 20 лв за ток. А много гадна беше липсата на наркотици, тази липса направо смазваше народа. А това, че не ставаха по няколко убийства на ден вече не можехме да го преглътнем.

    Коментиран от #10, #43

  • 10 Бачо Киро

    65 6 Отговор

    До коментар #9 от "Стар":

    Стига, стига... И банани нямаше! Маймуните и до ден днешен все за тях говорят... Сега имало банани... То и в Африка има банани, ама...
  • 11 Бай хойДД

    51 6 Отговор
    ЖИВОТЪТ В БГ СПОРЕД ТИКВАТА Е ДОБЪР А ЧЕ СМЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО В ЕВРОПА НЕ СЕ ВИЖДА НО ПЪК ПРАЙМЕ ИЗБОРИ ПО 3В ГОДИНАТА БЕСИЛО НА ПЛОЩАДА ПЪРВИЯТ ДА Е ТИКВИЧ
  • 12 Не знам,обаче

    21 1 Отговор
    Снимката кърти
  • 13 Кънчо

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "нищета":

    Дай предложение де?
  • 14 ИВАН

    35 3 Отговор
    И банани имаше, и портокали, но внасяха и от Куба, кубинските бяха много сочни, с по-жилава кора, но бяха супер за сокове - такива сега няма, и не бяха скъпи - с пълни чанти сме взимали, а на Слънчака сърфа под наем беше 5 лв. на час, но чичкото ми даваше да карам по цял следобет :)

    Коментиран от #31

  • 15 Plovdiv

    72 3 Отговор
    За 10 години Германия, от една смачкана, срината държава, отново става първа икономика в Европа (1945-1955). За 10 години ГРОБ, без войни и природни катаклизми, докарва България до тотално историческо дъно (2009-2019)...
  • 16 Българин

    51 4 Отговор
    През ден вече слушаме новини за убийства грабежи побоища, самозапалване на отчаяни хора , корупция ,злоупотреби и какво ли още не, но нашият "велик'' вожд , който от всичко разбира и всичко му е ясно, продължава да повтаря като развален грамофон , че България било най доброто място за живеене в европейският съюз.Сигурно той и приближените му живеят на друга планета и реалност , щом продължават да говорят такива абсурдни неща.
  • 17 Биде

    42 2 Отговор
    Съвсем обективно може да се каже че напоследък държава няма, а само територия!Кой ти ще се интересува от туберколозен, при това луд???!!! Поредния пример че управляващите много говорят и се хвалят, но не правят нищо!
  • 18 осъзнайте се

    23 19 Отговор
    всички вие които плюете по държавата и народа се замислете дали не сте част от тази държава и този народ! вместо по цял ден да киснете пред компютрите и да се плюнчите направете нещо полезно за себе си и за тези около вас! само като плюете с нищо не помагате;)

    Коментиран от #21

  • 19 някой

    14 21 Отговор
    Този сайт е олицетворение на манталитета ни. Изпълнен с омраза, ксенофобия, безсрамни обиди към хора, несъгласни с вижданията на някои коментатори, закани за агресия, убийства, побоища. Всичко това се насърчава. С няколко думи, побъркан народ. Отричат се усилията на управляващите за по-добър и културен живот, всичко се очерня, създава се напрежение, което трови душите на хората. Стремежът към власт на всяка цена, руши държавата, както и недосегаемите престъпници от всякакъв вид. Някой яко мъти водата в свой собствен интерес и всичко отвратително, грозно, вулгарно излиза на повърхността. Колкото конкретно до убийството, вината е на медиците, които не са освидетелствали шизофреника и не са взели мерки да взима лекарства. Където и да погледнеш, корупцията е градена с десетилетия, закостеняла, организирани мафии - лекарска, полицейска, икономическа, чиновническа, всякаква. Борбата с нея е изключително трудна, почти невъзможна! При разследване с доказателства, някои се отбраняват обвинявайки, по цял ден ни занимават с това какво казали, какво искали. Докажи, че си невинен, тогава крещи. Всичко буди само и единствено отчаяние. Защото за подобряване на атмосферата е нужно единство, не разделяне на многобройни партийки. Всички равни пред закона!
  • 20 щастливи партийни елити

    23 0 Отговор
    То от един грип толкова хора си отидаха, та от туберколоза ли? Държавата ни е за основен ремонт, но партокрацията се е впила със зъби и нокти във властта и не дава!
  • 21 Манол

    36 2 Отговор

    До коментар #18 от "осъзнайте се":

    Ние "плюем" държавата, не народа! А държавата я плюем, защото не изпълнява обществените си функции. А не ги изпълнява, защото е обсебена от едни партийни елити, алчни за власт и пари, които нямат срам, разум, съвест, ценностна система... Аз обичам Родината България, но ненавиждам държавата на мафията и олигархията.
  • 22 danitodorov

    8 0 Отговор
    Гълъбова не можа да постави правилна диагноза на баща ми като вещо лице в сьда
  • 23 Държавата отглежда трагедията

    18 2 Отговор
    Това са средства за самоунищожение и поразяване на семейството. От безразличие, алчност, липса на възможности, липса на справедливост. Кога ли децата на политиците и депутатите ще се разболеят по този начин?
    Бог е простил на жертвите, но се съмнявам че е простил на тези които са причината довела до тази трагедия, а те са много, и както винаги са "неизвестни" извършители.
  • 24 Дид

    20 1 Отговор
    Където е да погледнеш в държавата ,в какъвто и сектор да надникнеш всичко е една голяма помия от проблеми,липса на адекватна организация,липса на финансиране...липса на държава.30 години само разруха без да се обособяват отговорности по сектори обвързани с професионална и финансова подкрепа!
  • 25 А БЕ

    8 1 Отговор
    ЗА ДА СЕ ИЗВЪРШИ ПОДОБНА ПРОЦЕДУРА ЗА ЛЕЧЕНИЕ, ТРЯБВА РОДИТЕЛИТЕ ДА СА СЪГЛАСНИ, И ДА СЕ УВЕДОМЯТ СЪОТВЕТНИТЕ ИНСТИТУЦИИ !
  • 26 Чипът

    2 5 Отговор
    Като не се ваксинирате ще мрете
  • 27 ТОЧКАТА

    13 1 Отговор
    тъй като сме направени по амерички образ и подобие,... имаме и сходни новини......това означава ли и тя е провалена държава......?????
  • 28 патриотъ

    22 0 Отговор
    Да,държавата се е провалила отдавна,още преди 30 години и продължава да потъва,макар че,дъното отдавна е подминато!Върха на цинизма е когато управниците затвориха през 90 година изведнъж всички предприятия,фабрики,заводи,спокойно оставяйки милиони хора без работа и изхвърляйки ги на улицата,а след 30 години искат с невинен вид от същите тези хора стаж 50 години,за да се пенсионират и се учудват,че мнозинството от хората нямат този стаж и заявяват,че нямат право да се пенсионират.Парадокси!
  • 29 АМПЕР

    1 2 Отговор
    И автора и тия дето пишете от съседната държава ли сте? Или толкова ви е закърняло чувството за държавност та говорите за себе си в 3-то лице.
  • 30 Булгартабак

    2 4 Отговор
    Шибана българска система с прости българи добре че не съм в нея и дай Боже да не съм самоубийци
  • 31 стоян

    3 10 Отговор

    До коментар #14 от "ИВАН":

    До 14 -А надницата беше 8 лв =А за теб 5 лв е без пари ли =портокали само нова година 1 лв =Надница 8 лв МНого евтино =Смятайте другари с калкулатори като не можете на ум или с молив -телевизор 1050 лв =руски боклук 5 заплати черно бял телевизор 430 лв 2 заплати и то ако не се храниш ЧЕРВЕНИ -ДРУГАРИ

    Коментиран от #39, #40

  • 32 ИВАН

    8 2 Отговор
    Де бре стоянчо, по-споко бе приятелю :) ... тия ги разправяй на дрогираните келешчета с по една мозъчна клетка, вярно е, че и тогава имаше кофти неща, но сравнено със сега ....
  • 33 ТЕЛК

    6 0 Отговор
    Алоооо оооо при нас няма болни бе, Боко забрани да има повече от една болест на човек, така че здравния ни статус рязко се вдигна....
  • 34 пенсионер

    4 0 Отговор
    Жалко много лошо е че тези управляващи при тридесет години преход върнаха страната в мисерните години когато гвърлуваше жълтата гостенка .Навярно си спомняте колко хора си отидоха от ТОВА ЗАБОЛЯВАНЕ тУБЕРКОЛОЗА .От глад и мизерия между които бе и поета Христо Смирненски и .

    Коментиран от #36

  • 35 жалко

    1 4 Отговор
    жалко, че не четете. в манипулативната статия всичко е казано - кой кога как следва да постъпи. а постъпил ли е? а сега пак прочетете и тогава плюйте. кво е сега и кво беше преди! ужас само глупости пишете. за разлика от преди сега по-добре /относително/ са квалифицираните и естествено за тях има повече. в бедна държава с тоя "матрял" толкоз. не може ВСЕКИ да краде и да има за всички по равно. кой колкото откраднал.
  • 36 питащ

    0 2 Отговор

    До коментар #34 от "пенсионер":

    ти ако помниш поета ясно. кукуриго
  • 37 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    МЪЖЪТ/СИНЪТ/ Е ПРЕЖИВЯЛ С ЦЕЛИЯТ СИ ДУХ ,СЪПРОТИВА И ВОЛЯ -МЪКАТА НА ДЕФОРМИРАНОТО СИ СЕМЕЙСТВО ...И НАКРАЯ Е РЕШИЛ ..." НЕКА НЕ СТРАДАМЕ ПОВЕЧЕ В ТАЗИ ЧОВЕШКА БИТКА " !!! ПРОКУР -ПОЛИТКЦИ И ДРУГА СГАН ПЛЯМПАТ ЛИ ПЛЯМПАТ И НЕ СИ ДАВАТ СМЕТКА ЗА ГЕРОИЗМА МУ -ДА ПРЕКРАТИ УНИЖЕНИЕТО !!!!!!!!!!
  • 38 hmhmhm

    1 1 Отговор
    Само не разбрах защо намесвате туберкулозата което е дихателно бактериално заболяване което няма връзка с психичното състояние. Ама нали нещо да се пише. Преди няколко дни писах че с лудите освен да се правят опити за друго не стават само не разбрах къде са техните защитници в този случай.

    Коментиран от #41

  • 39 БББ

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "стоян":

    ...Градски автобус без значение от километрите в рамките на града /6 ст. ,лечение каквото и да е- 0,00 ст. почивка за 20 дни с вкл.превоз хра на спане и всички процедури-около 20 до30 лв. и т.н. и т.н.
  • 40 hmhmhm

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "стоян":

    И все пак тогава е имало пари сега няма. Нищо че сега телевизора е LG, Samsung или там неща си друго свързан с интернет 3д и се update всеки месец. Коли бол можеш да ги гледаш в нета а въщност гледаш как се прави изгнилия опел или рено и как да си намериш части от някоя морга.
  • 41 Отговор

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "hmhmhm":

    Ами намесват туберкулозата, да не го вкарат в затвора. Току виж заразил анално други затворници. И тогава епидемия и затвора се затваря.
  • 42 666

    1 0 Отговор
    ВСИЧКИ ГЕРБАДЖИИ И ПАРТИЯ ГЕРБ ДРУЖНО ПОД ЗЕМЯТА-ОТ МИНИ ПЕРНИК
  • 43 ВЛАД

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Стар":

    Сигурен ли си, че знаеш изобщо какво е ставало. Да си имал достъп до ежедневните сводки " за служебно ползване" ? Косата щеше да ти се изправи. А имаше и сводки "секретно". Това, че си плащал по 20 лева за ток не говори никак хубаво, защото цялата кочина се разкова от липса на икономическа логика. Какво, нефта или въглищата са се добивали по-лесно или са били без пари и то при тогавашната безстопанственост. И какво се хвалиш - че имаше "кучешка радост", "шпеков" и телешки, че като влезеше в магазина и казваше: ...три бири..., без да уточнявяш какви. Хляба: типов, добруджа и бял. 250 лева при 85 първоначална заплата е добре. Ти направо си бил номенклатура. Колкото до саламите едва ли си надничал в производството на месокомбинатите. И хубаво си правил, защото сега нямаше да се дуеш с познанията си. Лесно се връзваха двата края на работещите на загуба велики производства с бригадирски труд или войници на бригада. А и пазара беше без никаква конкуренция. СССР поглъщаше всичко , което произвеждахме. Последно пратихме два ТИР-а с телефони ТА-2. Не се върнаха нито тировете нито шофьорите. Там си беше червено блато, каквото е и сега. И когато поучаваш младите с глупости помисили, че освен теб и други са доживели до "зрелия социализъм".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове