Last news in Fakti

24 Февруари, 2019 16:52 2 808 28

Каракачанов: Няма да преговаряме с Русия за оръжейни лицензи

  • красимир каракачанов-
  • бойко ноев-
  • оръжейни лицензи

Вицепремиерът опроверга твърденията на Бойко Ноев, че България се е съгласила въпросът за лицензите да бъде обсъждан

Каракачанов: Няма да преговаряме с Русия за оръжейни лицензи - 1
Снимка: БГНЕС

Нямам информация, че представител на чужда държава е организирал взрив на площадка на ВМЗ-Сопот. Няма такива данни. Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира изявлението на Бойко Ноев в предаването „Неделя 150“ на БНР, че по данни на британските специални служби още един агент, замесен в отравянето на Сергей Скрипал, е бил в България по време на взрива.

На въпрос дали чужда държава се опитва да влияе върху българската оръжейна индустрия, Каракачанов отговори, че за последните 30 година не една страна се е опитвала да спъва развитието на българския военно-промишлен комплекс.

„В миналото България беше седма-осма в света по обороти на продадено оръжие. Последните години, всъщност – през всички тези години – загубата на пазари са придружени от опити от страна на Русия да постави въпроса за т.нар. лицензи“, коментира Каракачанов.

Вицепремиерът опроверга твърденията на Бойко Ноев, че България се е съгласила въпросът за лицензите да бъде обсъждан.

"Има един стар спор между България и Русия - руснаците твърдят, че военното производство в България се извършва по техни лицензии, което не е вярно. Всички български правителства досега са отхвърляли тази теза. За първи път това правителство, под ръководството на Министерство на икономиката и в частност Караниколов, прави пробив в тази българска позиция, което кара сдружението, на което Академик Воденичаров е съпредседател, да пише писмо до цялото правителство, до всички държавни власти, в което казва „с тревога научаваме, че Министерство на икономиката е поканило по своя инициатива руската страна за преговори…“. Отправянето на покана от българска страна означава само едно - че България е готова готови на компромиси“, заяви по-рано Ноев в "Неделя 150".

„Подобно нещо българското правителство не си е помисляло. Това, че руската страна поставя на всяка двустранна среща въпроса за лицензите, си е тяхна политика и тяхна тактика“, каза Каракачанов.

„България няма никакво намерение – не по политически причини, а поради липса на каквито и да е юридически основания – да плаща пари за лицензи или някакви други пари на трета страна за производството на нашия военно-промишлен комплекс“, допълни Каракачанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5555

    23 8 Отговор
    И Шкембето ще "шляпа" руснаците?
  • 2 Шкембе войвода

    20 7 Отговор
    Аз каквото кажа обратното правя !
    Все пак съм Шкембе войвода
  • 3 Архангел Гавраил

    26 7 Отговор
    Всички некъдърници и хипохондрици в България сега ше почнат да се оправдават с руснаците. Острова на смеха да се прекръстят саксоците!
  • 4 Мата Хари

    33 6 Отговор
    Да сe провери дали на гарата когато гръмна цистернста в Хитрино дали не е имало руснаци и дали руснаци не са копали язовирната стена! Ако вали в Лондон сигурно руснаците са развалили времеро да се провери!
  • 5 Рошко

    23 7 Отговор
    Дебел македонска наденица ше ядеш сделана в рассия
  • 6 Amix

    18 3 Отговор
    Ти колко си долен...
  • 7 ПОКЕР

    19 5 Отговор
    Тези ВМРО са бита карта..
  • 8 ГосТ

    19 5 Отговор
    Не разбирам... Калашников какво оръжие е ? То т'ва е най продаваното. Не знам какво друго правят в Сопот... българска разработка

    Коментиран от #10

  • 9 ХИТЛЕРОВАТА И ГЬОБЕЛСОВАТА ПРОПАГАНДА

    12 0 Отговор
    СА КАТО МИКИ МАУС ПРЕД СЕГАШНАТА ИСТЕРИЯ......
  • 10 Баба Вуна

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "ГосТ":

    Прашки по бг патент с оптика! Бешумни и точни! Най- търсените са те, още от времето на Хан Аспарух! И понеже той е дошъл от тези територии и е откраднал патернта! Та затова се вдига толкова шум!
  • 11 херодот

    11 16 Отговор
    Лицензите са на ссср. Русия не е правоприемник на ссср.Не дължим нищо за лицензите на русия.Никакви войводи и шкембета нямат отношение по въпроса.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Batushka

    12 4 Отговор
    Естествено че няма ...Калашника в Арсенал са го измислили....
  • 14 Ороспу

    5 4 Отговор
    Шишко
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Рашка с чашка

    13 8 Отговор
    В България не се произвежда нищо руско, от къде на къде ще искат да им се плаща за лиценз. Произвежда се АК-47, който е СЪВЕТСКИ, а СССР не съществува. Ако някой реши да плаща за лиценза, ще трябва да плати и на Украйна, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Туркменистан, Грузия, Армения, Латвия, Литва и Естония. В конституцията на СССР никъде не пише че руснаците са нещо повече от останалите, напротив пише че всички са равни.

    Коментиран от #17

  • 17 Batushka

    13 6 Отговор

    До коментар #16 от "Рашка с чашка":

    Нещо си се объркал ,Русия е правоприемник на всички международни договорни отношения на СССР....

    Коментиран от #20

  • 18 Ядене пиене

    5 3 Отговор
    Ишкембе чорба с чесън.
  • 19 Рашка с чашка

    12 4 Отговор
    От осемте лидери на СССР, четирима са украинци, двама са руснаци един е грузинец и един евреин. От къде на къде руснаците ще са наследници на СССР че ще искат и лицензи, да ни платят тогава за лиценза че ни използват писмеността.
  • 20 Рашка с чашка

    10 6 Отговор

    До коментар #17 от "Batushka":

    Защото това е договорено при разпадането на СССР. През 1947 година когато е създаден АК-47 никой не е казал че е руски, или че руснаците имат изключително право над него. Така че е съветски и е толкова на Русия, колкото и на останалите съветски републики. Ако не беше така, отдавна щяха да са ни осъдили на международен арбитраж.
  • 21 Меркел

    7 3 Отговор
    Малее, за тоя тумбак, колко писане сте ударили.
  • 22 Коментар📝

    3 1 Отговор
    Тоя НАЛИ ЩЕШЕ ДА СИ ПОДЯВЯ ОСТАВКАТА
  • 23 Ggffff

    6 3 Отговор
    Как става това, патриот, а не е с нашите братя руснаци освободили ни от пет вековното кърваво робство, а е с американците.
  • 24 Хубабуба

    5 2 Отговор
    Имитация на ак47 се произвежсда на всякъде по света от финландия до венецуела дори св израел да искат от тях лиццензи но те няма да платят никога залепили са за нас щото имаме измикяри рубладжий политици
  • 25 Опа

    3 0 Отговор
    Продажнико дплен!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Киро

    3 2 Отговор
    Всъщност АК е направен от Уго Шмайзер и неговия екип и това е ясно вече на всички.
    Селянинът Калашников са го сложили да обере лаврите, а той е бил неграмотен. Дори не е знаел как да застане пред чертожната дъска, за което са му се смели и руските учени.
  • 28 гост

    0 0 Отговор
    Има една снимка на калашников пред чертожната дуска и обеснява нешто на облечени в униформи отзад мисля че са оръжеини конструктори или хора от бранша.Забележете каква тънка подигравателна усмивка има седящия наи отпред.Явно знае някои нешта от кухнята.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове