Last news in Fakti

2 Март, 2019 20:14 2 960 63

Правнукът на Граф Игнатиев дари личния му печат на България

  • граф игнатиев-
  • печат

Посетителите на НВИМ ще могат да видят дарения печат навръх националния празник

Правнукът на Граф Игнатиев дари личния му печат на България - 1

Аз съм на 85 години и бих искал да дам печата на музей, който се интересува от него. По-добре е да е на показ в музей, особено национален, отколкото да се изгуби някъде по пътеките на историята.

Това каза правнукът на Граф Игнатиев – Дмитрий Игнатиев, който дари личния му печат на Националния военноисторически музей в София, предаде БГНЕС.

Дмитрий Игнатиев обясни, че предаването на печата става по пряка линия от баща към син. „От Николай Павлович на Алексей, от Алексей към Леонид, който е бащата на Граф Игнатиев, и от Леонид към Дмитрий Леонидович Граф Игнатиев”, обясни той пътя, който е изминал печатът.

Дмитрий Игнатиев сам потърсил ръководството на музея, за да дари ценния артефакт. Първоначално казал, че ще донесе печата, с който е подпечатан Санстефанския мирен договор. Впоследствие се оказало друго.

Правнукът на Граф Игнатиев дари личния му печат на България

„Убедени сме, че това не е печатът от Санстефанския договор. При всички случаи това е печат на Граф Игнатиев, с който са подпечатвани други дипломатически документи, за което ние тепърва ще правим проучвания”, заяви директорът на НВИМ доц. Соня Пенкова, цитирана от БГНЕС.

Това обаче не омаловажава значимостта на дарението, категорична е Пенкова.

„В центъра на печата, който е елипсовиден, е фамилният герб на Игнатиеви, който е положен върху звездата на орден „Св. Андрей Първозвани”, а той става носител на този орден след Руско-турската освободителна война”, обясни Пенкова.

Ръководството на музея връчи на Дмитрий Игнатиев дарителския знак на НВИМ и грамота. Носители на знака са държавни глави и представители на политическия елит.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сволач руска

    30 52 Отговор
    Внукът на лъжко! Графа е бил максимално вреден за България, улицата в София трябва да се преименува, а печатът и громотата унищожат.

    Коментиран от #2, #3, #5, #15, #21

  • 2 гост

    35 33 Отговор

    До коментар #1 от "Сволач руска":

    То да беше само той , да го преглътнеш , а то един куп такива !!! Русия рядко е разбирала България. Когато започва Руско-турската война през 1876 г., от Петербург до Владивосток - по вестници, църкви, улици и площади се обсъжда безрадостната съдба на българските християни. Хиляди хора искрено вярват в освободителния характер на военната офанзива. После руската армия преминава Дунава и стига до нещо неочаквано.

    "Изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, цветя, плодове, добитък, обработена земя, която богато се отблагодарява за грижите, и като връх на всичкото по три православни църкви на всяка джамия", разказва руският писател Достоевски за впечатленията на войниците. Сред част от тях се появява разочарование. Преди началото на войната сериозно се обсъжда как руската армия ще трябва да изхранва не само себе си, но и гладните българи. След това се оказва, че тук хората живеят по-добре от руските селяни. После настъплението на Русия е спряно от западните държави, преди тя да осъществи вековната си мечта да контролира проливите към Средиземно море и единственото оправдание за войната остава православната дружба !!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Станьо

    28 26 Отговор
    Графа е човека дал злато на султана за да бъде обесен Левски ..

    Коментиран от #38

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    31 32 Отговор

    До коментар #3 от "Станчо":

    Истината боли , а ??? И все повече хора ще я научават и ще знаят какви всъщност "освободители" ни пробутваха 45 години лъжливите комунисти !!!

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гост

    22 16 Отговор

    До коментар #7 от "Цирей":

    Явно от личен опит ги знаеш тия усещания , а ??? Обаче за твое съжаление нас не ни влечат , отивай в руското посолство да си ги практикувате , хахах !!
  • 9 Хисторик

    8 6 Отговор
    Като ги знаеме тези в историческия какви са подкупни и некадърни
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 висок

    12 18 Отговор
    Четете хора какво зло е Игнатиев:
    https://ivo.bg/2019/02/26/%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%85%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D1%81-%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84-%D0%B8%D0%B3%D0%BD/

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хъш

    19 23 Отговор
    Неблагодарен народ!
    Дано Турция ви аснексира!

    Коментиран от #20, #25, #56, #57, #58, #59, #60

  • 14 Черна Врана

    32 26 Отговор
    Сега ще ви обясня вие какви сте:ПЪРВО ВИСТЕ ЕДНИ НАСЛЕДНИЦИ НА ЕДНИ ХОРА КОИТО 500 ГОДИНИ РОБУВАХА НА ОСМАНЦИТЕ ЗАЩИТО ОТ ПРЕДАТЕЛСТВА НЕ МОЖАХТЕ ДА СГЛОБИТЕ ЕДНО СВЕСТНО ВЪЗСТАНИЕ. 2 ДА СТЕ БЛАГОДАРНИ НА РУСКИТЕ ВОЙНИ ЧЕ ВИ ОСВОБОДИХА ЗАЩИТО АКО ЧАКАХТЕ НА НОВИТЕ СИ ПРИЯТЕЛИ ОТ ЗАПАД ОЩЕ ЩЯХТЕ ДА СЕ ПОЗФРАВЯВАТЕ С ЕФЕНДИ И ДА НОСИТЕ ФЕСОВО. 3ТО СЛЕД 500 Г. РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛО САМО ЕДИН ВЪШЛЯСАЛ И ИЗСТРАДАЛ НАРОД И НИТО 1 ЖЪЛТИЦА. 4 ТО РУСНАЦИТЕ СЛЕД КАТО ВИ ОСВОБОДИХА ВИ ОСТАВИХА ДА СИ НАПРАВИТЕ ИЗБОР И ВИЕ СИ ДОКАРАХТЕ ОТ АВСТРИЯ ЦАР! Който плюе срещу Русия жали за турското робство елементрщарно е. В Кримските войни Франция и Англия помагат на Османската империя срещу Руската Корона! Ако руснаците 50 г. по рано бяха победили в Крим турците България щеше да е свободна доста преди 1887г.

    Коментиран от #18, #19, #61

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Браво

    18 6 Отговор
    Браво!!! Дар от сърце, оцелял с любов, чест и вяра в правдата и свободата през годините. Жалко, че в националния исторически музей се представят като неблагодарници, готови да омаловажат и обезличат всяка светиня заради.
  • 17 Браво

    12 5 Отговор
    Браво!!! Дар от сърце, оцелял с любов, чест и вяра в правдата и свободата през годините. Жалко, че в националния исторически музей се представят като неблагодарници, готови да омаловажат и обезличат всяка светиня.
  • 18 652

    24 9 Отговор

    До коментар #14 от "Черна Врана":

    Е хайде не се прави на голям познавач на историята и не давай определения и квалификации. Изборът на цар в случая не е бил свободен и е зависел от съглашението между руснаците и условно казано запада. Онзи, за който говориш е бил компромисен вариант понеже е имал от части руска кръв, но е с възпитанието и образованието на " Запада" . Не ти знам националността към която се причисляваш, но самият факт че говориш и пишеш на български е достатъчно радост за нас защото в крайна сметка това е наша победа, а не твоя. Говориш с презрение, а в крайна сметка приемаш нашият език и култура. - Победата е за нас, а не за теб. Не се дръж като пожарникаря от Банкя - той е възможно най- лошият пример за подражание. - Да дрънка без да е подготвен.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ГОСТ

    24 7 Отговор

    До коментар #1 от "Сволач руска":

    Добре ще се съглася с теб а ти знаеш ли при сключване на сан Стефанския договор в какви граници е призната България. И какво остава от нея след намесата на тъй наречените световни сили тогава след берлинския договор макар да не са участвали във войната. А в тази война тогава са участвали народите включени в тогавашна Русия и нашето опълчение който са дали доста жертви а тъй наречените световни сили тогава са наблюдавали от страни. И след това се намесват и раздробяват територията на България призната от турция на три като ги е страх от обединена България която се по явява като голяма държава на балканите не зависимо под кое влияние ще бъде или ще следва собствения си интерес което бъдещето ще покаже. Но тях историята ги опроверга нашите политици винаги са заставали на тяхна страна макар и раздробена от тях. На тях им трябват малки държави за да могат да си налагат техните разбирания за световен ред. Я погледнете от друга гледна точка ако България беше призната в границите от сан стефанския договор сега дали нямаше да сме фактор на балканите.

    Коментиран от #31

  • 22 755

    3 4 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Този няма нищо общо с руснаците . - Не се заблуждавай!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Скоро,много скоро.......

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Циганин":

    .......ще ревеш
  • 31 гост

    14 21 Отговор

    До коментар #21 от "ГОСТ":

    Били са против РУСКА колония на Балканите , а не срещу обединена България , поредната лъжа на руската пропаганда !!! Всички са били наясно , че България е била окупирана от руснаците и никаква независима държава не са мислили да правят , точно обратното , руския план е бил да се превърнем в задунайска губерния , абсолютно подвластна на руския император !!

    Коментиран от #37, #48

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Българофил

    15 9 Отговор
    За Освобождението- дълбок поклон на Русия!!! Но за натрапения комунизъм през 1944-ужасно!!! Това е проблемът през последните 30г. Да се разбере,че комунистическата утопия ни разделя и изсмуква националната ни енергия!
  • 34 Архи враг

    7 4 Отговор
    “Царска” Русия, тоест оригиналната, не е СССР!!!
  • 35 Свобода

    19 5 Отговор
    Историята няма да смените.Руско-Турска освободителна война.

    Коментиран от #49

  • 36 Мишеници

    9 16 Отговор
    Комунистите от нищо не са ни освободили, не смесвайте нещата. Болшевиките са поробители, те са направили гражданска война в страната си, те са против освободителитв ни! Теябва да мразите сегашните “руснаци”

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Колко съм бил заблуден

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Станьо":

    Досега си мислех, че граф е титлата, а то било малкото му име....ПУ са ....и кухата лейка.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Защо не дадат печата

    7 15 Отговор
    В къщата музей на Левски? Нали с него е подпечатана смъртната му присъда.....
  • 41 Черна Врана

    17 7 Отговор
    УТРЕИМАТЕ ПРАЗНИК БЛАГОДАРЕНИЕ НА СМЕЛОСТА НА РУСКИТЕ МЪЖЕ КОИТО ОСТАВИХА ЖЕНИ И ДЕЦА ЗА ДА ДОЙДАТ ДА ВИ ОСВОБОЖДАВАТ СЛЕД 50 ПОКОЛЕНИЯ РОБИЯ БЪДЕТЕ БЛАГОДАРНИ НА РУСКИЯ НАРОД!

    Коментиран от #44

  • 42 гост

    5 14 Отговор

    До коментар #37 от "ГОСТ":

    Върви да "обясняваш" на дружките си в кварталната кръчма , те са точно това , което описваш , а ти си им лика прилика , точно затова си "вярвате" !! А времето отдавна е показало каквото трябва и то е , че всичко дошло от Раша е проказа !!!

    Коментиран от #46

  • 43 Зайко Байко многознайко

    17 3 Отговор
    По законите на съвременната геополитика или по-скоро не, трябва да сме в орбитата на някоя велика сила по простата причина , че сме малка държава, енергийно зависима. По традиция обаче продажните ни политици от Освобождението до днес винаги с някакво дебилно постоянство вземат решения с които ни водят на заколение. Спомнете си колко национални катастрофи преживя народът ни, погледнете какво става днес. Жив пример иска Южен поток , не искам Южен поток, сега иска Турски , утре не искам турски. Ердоган, колкото и да ми е неприятен е хитър политик за когото интересите на Турция са на първо место, едно време продавахме ток на турци и гърци, сега ще купуваме от тях.

    Коментиран от #45

  • 44 гост

    11 17 Отговор

    До коментар #41 от "Черна Врана":

    Кого си мислиш пак че лъжеш , бе отворко ?? Армията е била 2/3 украинска , да не говорим за румънци , фини и българското опълчение и още един куп други !! Руснаци са били под 20% и то крепостни селяни събрани насила от "аристократите" по поръка на императора !!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ГОСТ

    12 8 Отговор

    До коментар #42 от "гост":

    Върви да "обясняваш" на дружките си в кварталната кръчма , те са точно това , което описваш , а ти си им лика прилика , точно затова си "вярвате" !! А времето отдавна е показало каквото трябва и то е , че всичко дошло от Раша е проказа !!!........ Тоя твой коментар говори красноречиво за познанието ти за историята ни промит мозък от запад според тях и теб няма баташко клане като отричаш и ролята на царска русия и българското опълчение за освобождението ни и разделянето ни на три провинции от запада. Може би не си Българин за да твърдиш това. А ако си Българин жалко за тия Български опълченци който са си дали живота да не носиш днес ФЕС. Но в нашата история винаги ще се намери поп Кръстьо като теб.

    Коментиран от #47

  • 47 манаф

    8 2 Отговор

    До коментар #46 от "ГОСТ":

    Явно поп Кръстьо не е единствен в нашата история. Има и последователи в новата ни история.
  • 48 ГОСТ

    6 2 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    Много ясно ти го представих в предния коментар но защо ли модератора го изтри не ми е ясно явно си има негови разбирания.Винаги България е страдала от чорбаджии през турско и сега от продажници като поп Кръстьо който не ги интересува Българския интерес а чуждия.

    Коментиран от #55

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Чудесно е

    4 2 Отговор
    Че учите децата си за робството, че да растат с робска психика...

    Коментиран от #62

  • 52 Кирил

    4 4 Отговор
    Като посланик в Цариград,гр.игнатиев е бил особено доволен от обесването на Левски,което изразява в писмо до външно министерство.
  • 53 Позорния за България Договор

    2 2 Отговор
    Оказа се че печата е друг не този на Санстефанския договор Отново ни се подиграват лъжат и фалшифицират истината
  • 54 Русонефил

    2 1 Отговор
    Искал да го даде на някой, който се интересува. В Русия графът не е ли интересен? Или само за пропаганда става.
    А естествено, че не е подпечатвал Санстефанския договор с личен печат. Поредната третомартенска руска партенка.
  • 55 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #48 от "ГОСТ":

    Нямам нужда нищо да ми "представяш" , казах ти че тия глупости вървят само пред приятелчетата ти русофилчета , всеки с акъла си знае как наистина стоят нещата !!!
  • 56 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Хъш":

    За антисемитските изстъпления на Н. Игнатиев, назначен за вътрешен министър от Александър III като разжалван дипломат след предизвестения провал на неговия ялов документ, подробно съм написал в книгата. Неговите майски закони от 1882 г. са първи рода си образец на държавно спонсорирано антиеврейско законодателство в света, от което са се учили в нацистка Германия половин век по-късно. Но затова в хвалебствения филм за “графа” със сигурност няма да стане дума.

    С руската пропагандна и нейния обслужващ персонал у нас, както е известно, не може да се спори поради системният им отказ да коментират фактите, лансирайки измисления образ на този мракобесен руски политик. Днес изравят името му от пепелта на историята заради пълното съвпадение на образа му на шовинист и борец срещу всякакво свободомислие, ненавиждащ европейското влияние, със съвременната доктрина на Кремъл. В това “качество” се опитват да ни го рекламират като въплащение на самия дядо Иван, спасител и освободител на българите.

    А фактите са такива, каквито самият Игнатиев ги е описал под формата на неосъзнати самопризнания в своите “Записки”, издадени в София пред 1986 г. Синтезирам само малка, но напълно представителна част от възгледите и откровенията на Н.Игнатиев, когото отказвам да определям с благородно звучащата титла “граф”. Добавям към тези факти кратък свой коментар, включително чрез обобщаващо заглавие на всеки негов цитат. ИГНАТИЕВ СРЕЩУ ГОРЧАКОВ ПО ЕВРОПЕЙСКА ЛИНИЯ

    “ Коренната
  • 57 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хъш":

    ИГНАТИЕВ СРЕЩУ ГОРЧАКОВ ПО ЕВРОПЕЙСКА ЛИНИЯ

    “ Коренната разлика в нашите възгледи беше в това, че той вярваше в Европа, в европейския концерт”( т.е. в системата от договорености и конференции между най-влиятелните европейски държави през 19 век- бел. И.И.), жадуваше за конференции и конгреси, като предпочиташе гръмките фрази и блестящите дипломатически белетристични произведения пред истинската практическа работа, не толкова ефектна, но упорита, настойчива и последователна. Аз смятах, че ние преди всичко трябва да започнем да строим броненосци в Черно море и да изградим флот, а чак след това да търсим споразумение, и то непосредствено с Турция…

    Прякото споразумение с Турция бе главното, което въпреки инструкциите на министерството на външните работи постоянно ми се искаше да постигна…

    Изпитвах дълбоко недоверие към Европа и към европейските конференции, защото съзнавах, че в Източния въпрос всички държави повече или по-малко са настроени срещу нас и че най-лесно на тази почва могат да образуват срещу нас съюзи и коалиции”. ( стр.49, 50)
  • 58 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хъш":

    ИГНАТИЕВ ПЛЕДИРА ЗА МИРНО РЕШЕНИЕ НА СПОРА С ОСМАНЦИТЕ И СЪВЕТВА БЪЛГАРИТЕ ЗА СЪЩОТО

    “ На Русия й е тясно Черно море и тя трябва да владее изхода му , т.е. Проливите, пряко и косвено, и то не само заради осигуряването на безопасността и благосъстоянието на своя Юг, колкото поради политически и икономически съображения Русия е принудена да бъде господар ( принудата да си господар на чужди градове и народи е истински “бисер на дипломацията”, отронил се от устата на генерала, за когото няма нищо по-естествено от правото на силния да се разпорежда с чуждо имущество и съдбини – И.И.) в Константинопол по един от двата начина: или да подчини владетеля на града и Проливите, обезпечавайки своето изключително влияние над съществуващата там власт, или пък при противодействие на Европа и неподатливост на местното правителство да завладее този пункт. За трайно опазване на руските интереси и за разрешаване на Източния въпрос заедно с европейските сили друг изход няма. Това може да стане мирно, без опасни сътресения и европейски усложнения, ако ни се удаде да установим изгодни отношения с турското правителство, подобни на онези, които императорското правителство започна да постига от 1871 до 1875 г. ( т.е. по същото време, когато българското националноосвободително движение надига глава и забелязва ясно, че дружбата на Русия с Турция препоръчва на българите на практика да се придържат към правилото на “преклонената главица”, а думата дружба по отношение на руско-турс
  • 59 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хъш":

    ИГНАТИЕВ ЗА ДРУЖБАТА НА РУСИЯ С ТУРЦИЯ

    “Нашето влияние пред Портата следва да бъде най-значително. Живеейки в дружба със султана и разпореждайки се с министрите му, бихме могли да подготвим автономията на единоверците и задължените нам християни, да обезвредим Турция и придобивайки правото да се разпореждаме на Проливите да оставим султаните в Константинопол да доизживяват дните си, докато може да се мине без тях, като намерим такова решение на Източния въпрос, което да остави в наше безспорно владение Проливите и съответно-влиянието ни върху българите, гърците, сърбите и арменците”. (стр. 51)

    ИГНАТИЕВ ЗА БЪЛГАРИТЕ КАТО ПОСЛУШНО ОРЪДИЕ НА РУСИЯ

    “За да бъде властта ни здрава и и да не изисква постоянно извънредно напрежение от наша страна, е необходимо постоянно нравствено подчинение на съседните области и да превърнем българското и гръцкото население, от една страна, и арменското, от друга, в послушно оръдие на руската политика и в постоянни съюзници, като унищожим всякаква възможност за преминаването им във враждебен лагер” ( стр. 52)
  • 60 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хъш":

    ИГНАТИЕВ Е БИЛ ПРОТИВ ТОВА РУСИЯ ДА ВОЮВА САМА СРЕЩУ ТУРЦИЯ

    “ Вместо да се оставим Турция и нейните съветници да ни въвлекат във война, ПРОТИВНО НА СОБСТВЕНОТО НИ ЖЕЛАНИЕ ( курсивът мой- бел. И.И.), и то в момент, който смятат най-изгоден за себе си, би следвало, избягвайки обясняването на нежеланата от господаря война още сега да пристъпим към мерките, които са необходими за защита на интересите и достойнството на Русия.

    След прочитането на тази записка господарят император написа “какви мерки”. По всяка вероятност канцлерът не е обърнал внимание на Негово величество на по-пространната ми записка, в която по-подробно бяха посочени дипломатическите стъпки, които трябваше да бъдат направени в Берлин, Лондон и Виена, за да се изработи обща европейска програма и да се избегне острото поставяне на въпроса за война само между Русия и Турция”. (стр. 165)

    РУСИЯ Е БИЛА ГОТОВА ДА ИЗБЕГНЕ “ОСВОБОДИТЕЛНАТА ВОЙНА” И ДА СЕ СПОГОДИ С ТУРЦИЯ ЗА “ПРАВОТО” Й ДА СМАЗВА ВСЕКИ БУНТ СРЕЩУ УСТАНОВЕНИЯ РЕД В ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ, СВИДЕТЕЛСТВА ИГНАТИЕВ !!!!!!! Благодарност ли ??? М....та му , ватническа !!!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Гнусна лъжа

    1 0 Отговор
    Печат менте Никакъв Санстефански договор не е подпечатан с него
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове