6 Март, 2019 15:44 5 233 24

Изчакайте още седмица-две преди да смените зимните гуми

  • гуми-
  • зимни гуми-
  • летни гуми-
  • румен дунев

Автомобилният състезател Румен Дунев със съвет към шофьорите

Изчакайте още седмица-две преди да смените зимните гуми - 1

През последните дни температурите в страната на места достигнаха до 20 градуса. Това накара част от шофьорите да сменят зимните гуми на автомобилите си с летни. Според автомобилния състезател Румен Дунев основният довод на водачите е, че те искат да запазят своите зимни гуми и да не се износват при високите температури.

Той подчерта обаче, че макар и да е топло през деня, сутрин термометрите отчитат между 1 и 2 градуса и тази температура не е достатъчна за доброто сцепление и късия спирачен път при летните гуми, защото те работят при температурен диапазон над 8 градуса.

"Ако изчакат още седмица-две, би било по-безопасно за всички шофьори", коментира в сутрешния блок "България сутрин" на телевизия Bulgaria ON AIR Дунев.

Той посочи, че при закупуването на нови летни гуми е желателно шофьорите да се вгледат в индекса, който показва икономичната ефективност на гумата, тъй като има и такива, които вдигат разхода на горивото до един литър на сто километра.

Според Дунев законът за гумите трябва да се преразгледа, тъй като в него не е изрично споменато, че всеки автомобил трябва да се движи със зимни гуми през зимата, а се посочва само, че грайферът им трябва да е над 4 милиметра, което не е достатъчно, за да се осигури безопасност.

"Спирането на жертвите по пътищата е дългосрочен процес, който трябва да се заложи в законите", категоричен бе автомобилният състезател пред Bulgaria ON AIR.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СРЕДАТА НА АПРИЛ

    7 3 Отговор
    ИНАЧЕ ЩЕ ИМА ИЗНЕНАДАНИ И ОНОДЕНИ..
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Jack Bauer

    14 7 Отговор
    Аз целогодишно си карам със зимни гуми, за пробег 7-8000 км/година не си струва да ги сменям.

    Коментиран от #10, #20, #22

  • 4 ДРЕМЕЛИЕВ

    15 3 Отговор
    АЗ ПЪК НА КАРИБИТЕ КАРАМ САМО С ЛЕТНИ,ЯМ БАНАНИ И ОДА ГОЛ..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Грехомеровски

    6 4 Отговор
    Мойта каруца е с гуми марка "ууд-стоун" - дървени колела-всесезонки....
  • 7 кок

    7 16 Отговор
    Аз не ги сменявам :) карам със зимни! Праи се така - зимат се зимни лятото - втора ръка че по-евтино може да се намерят тогава. на 60-80% грайфер сравнително нов дот - монтират се на колата и се кара 3-4 сезона докато се износят - после се нарязва грайфер мият се яко заличава се ДОТ-а и се продават за нови с парите си купуваш други зимни гуми лятото и си перкаш така - нема им пълним гушите на разни кретени гумаджии да сменям че и нови гуми да купувам!!!
  • 8 Грозознайков

    7 3 Отговор
    "Спирането на жертвите по пътищата..." Ми, да - всички шофьори сме жертви! И ни спират, бе! От КАТ! Виктимс, дорде не речеш....
  • 9 нане

    7 4 Отговор
    Мдаа и да му Одиме у сервиза нали ;) Ей много хитър тоз Дунев бе
  • 10 123

    2 8 Отговор

    До коментар #3 от "Jack Bauer":

    Това е най-добрата стратегия. По-добре със зимна гума през лятото, отколкото с лятна през зимата. Освен това, точно летните гуми с по-добра икономична ефективност са с по-ниско сцепление и повече пластмаса в сместа. Вероятно и по-зле спират от зимните гуми през лятото. А най-тъпо е да се кара със всесезонни. По зле са в различните сезони и от зимните и от летните. А обикновено са и доста по-скъпи.

    Коментиран от #11, #13, #17

  • 11 ДедоВиЯ

    8 6 Отговор

    До коментар #10 от "123":

    Да ни ти са случва посред август на 35 (асфалт 55 градуса) да съ изсипи некой порой, па да ти се принуди да запреш резко със зимните ластци... Ти да видиш ски писта посред лято!!! Иначе във всекой друг случай фьеновете на "зимни и у лето" сте прави. Ма в порийно време на загрят асфалт - у десно!
  • 12 ммммммммда

    10 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Той подчерта обаче, че макар и да е топло през деня, сутрин термометрите отчитат между 1 и 2 градуса и тази температура не е достатъчна за доброто сцепление и късия спирачен път при летните гуми, защото те работят при температурен диапазон над 8 градуса.***************

    Стига сте лъгали. На сух асфалт дори и при нула градуса лятната гума спира по-добре от зимната. Официален факт

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Густо Майна

    6 6 Отговор
    Само всесезонки. Мишлен или Конти. Скъпички са ама, като сложиш две упражнения годишно по 40 - 50 кинта и за три години приравняваш парата към бюджетните зимни - летни. Отделно спестяваш време от към "упражнения" и място за диплене на гуми. Има и добри китайци (HiFly например) ама само от чужбина. Щото наще търговци са големи тарикати нали, удобно подкрепяни от разни рали и др. пилоти!
  • 15 onq s konq

    6 3 Отговор
    И ас карам целугодишно със зимни гуми и всичко е точно. Като ги почна октомври на 6 мм и юни са на 4 мм баш като на формула 1, обаче като вали крия беенвету в гаража да го не яде ръждата.
  • 16 АзСъмВе

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "ммммммммда":

    Мислех че нито един умен човек няма да пише тук но ти си изненада.
    И да - вярно е, че на сух асфалт през зимата летните гуми са по-добри , с по-къс спирачен път.
    Просто нарочно няма тестове за зимни срещу летни гуми през зимата на сухо. Тестовете са на дебел сняг и там нормално летните да са по-зле.
    Ето едно от малкото достъпни доказателства за производителите на гуми ви лъжат : https://www.youtube.com/watch?v=4bkHWTXyyfA

    Коментиран от #23

  • 17 Нещо

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "123":

    Пълни глупости говориш. Седни и прочети , поне имаш нет
  • 18 Запознат

    5 0 Отговор
    Божее, тия половината не знаят, че колите имат гуми, ти им обясняваш да сменят летни и зимни. Няма нищо по хубаво от нова зимна гума през зимата. За лятото си има летни.
  • 19 Варна

    5 1 Отговор
    Мине ли 16 март гумите задължително ги сменям.
  • 20 Варна

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Jack Bauer":

    Това разбира се е въпрос на избор? Проблемът не е в пробегът а в състава на каучукът. Мине ли 8-9 градуса среднодневната температура зимният каучук се изпича и спира да функционира. Летният при температури под 8-9 градуса става като пластмаса и се пързаля. Аз лично предпочитам да запазя зимната гума за да е ефективна за по- дълъг период от време. Сиреч можеш да удължиш периода на ползване с още около 2 години.
  • 21 onq s konq

    5 0 Отговор
    Дунев обяснява важността на гумите като предпоставка за сигурност на пътя.Относно летните гуми обаче препоръчва водачът да се "вгледа в индекса" на гумите които купува,защото имало и такива които вдигали разхода с до 1 литър/100...Всеизвестно е,че сцеплението с пътната настилка зависи основно КАКТО ОТ ШИРОЧИНАТА ,ТАКА И ОТ СЪОТНОШЕНИЕТО МЕЖДУ КАУЧУК И ПЛАСТМАСА,т.е. по-"меката" гума има по-голямо сцепление,но се и изтрива/амортизира/ по-бързо.Всичко това НЕМИНУЕМО ДАВА ОТРАЖЕНИЕ ВЪРХУ РАЗХОДА НА ГОРИВО и Дунев мн добре го знае,т.е. или имаме добро сцепление,или нисък разход като двете неща едновременно са НЕВЪЗМОЖНИ!
  • 22 Друс друс

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Jack Bauer":

    Значи целогодишно си без гуми!
  • 23 Не е вярно

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "АзСъмВе":

    Има тестове, потърси!
  • 24 Amix

    5 0 Отговор
    Вече сложих летните гуми.
    Само сутрин и през нощта гледам да внимавам, че понякога е заледено.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове