Last news in Fakti

7 Март, 2019 23:00 1 779 17

Инвалидните пенсии нараснали двойно за 18 години

  • инвалиди-
  • пенсии-
  • нои

Пенсия за инвалидност поради общо заболяване се отпуска на всеки българин с 50 или над 50 на сто трайно намалена работоспособност

Инвалидните пенсии за общо заболяване са нараснали два пъти и половина за 18 г., сочат данните на Националният осигурителен институт (НОИ).

През 2000 г., когато хората с увреждания за първи път взеха такава пенсия, право на нея имаха 177 624 нашенци. Само за 14 г. българите, които я получават са станали 390 412, а през 2018 г. броят им вече скача на 457 432. Основните причини за увеличението на инвалидните пенсии били вдигането на пенсионната възраст и безработицата, което карало хората да търсят по-лесен начин за пенсиониране чрез освидетелстване от ТЕЛК, се посочва в анализ на осигурителния институт, който обяснява първото нарастване на нашенците с ТЕЛК. Същевременно всеки втори инвалид е в трудоспособна възраст. Тези, които са над 80 г. са едва 13 917, уточнява в. „Монитор“.

Жените с увреждания взимат лек превес над мъжете. От статистиката става ясно, че над 212 000 българки страдат от някакво заболяване. При въвеждането на парите за инвалидност най-голям беше делът на тези с намалена работоспособност от 71 до 90 на сто, следвани от тези с 50 до 70 на сто. Само няколко години по-късно новоотпуснатите пенсии на тези, които са с увреждане от 50 до 70 на сто, излизат на първо място и достигат 57,1% за 2010 г., когато е отчетена и най-високата стойност на показателя. С най-малък дял през последните 15 г. са българите с инвалидност над 90%. По последни данни всяка трета пенсия в Силистра и Разград е инвалидна. Веднага след тях се нареждат областите Враца, Пазарджик, Търговище, Шумен, където всеки пети с отпусната пенсия е заради неработоспособност. Делът на инвалидните пенсии е най-малък в Бургас (13%), Стара Загора (14%) и Ямбол (15%).

Пенсия за инвалидност поради общо заболяване се отпуска на всеки българин с 50 или над 50 на сто трайно намалена работоспособност. Задължително условие е нашенците да имат определен трудов стаж, който се определя в зависимост от възрастта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Беновска пита

    6 1 Отговор
    А защо спяхте до сега? Хлебната пита на Беновска е сладка, но тя си ПИТА! Пита, който плаща!
  • 2 Чукундур

    15 0 Отговор
    А за 18 години колко нараснаха разходите като се има предвид че за тях са повече
  • 3 Арменеца

    14 4 Отговор
    Подкрепям колегата чукундур с това за разходите евро съюза ни унищожава и то в барз цикъл
  • 4 Знаем

    17 1 Отговор
    Че от въпросните 18 години цитирани в изследването през 10 години ни управлява една определена партия. Дали има връзка с инвалидните пенсии?
  • 5 Sky-blue

    21 2 Отговор
    Що се подиграват взимат около 180лв.кое се увеличило бе шматки хората мизерстват
  • 6 анонимен

    2 7 Отговор
    Какви пенсий?!? Това зло изродено анадолско племе ще се самоунищожи преди пенсия.
  • 7 asddsa

    5 1 Отговор
    Половин милион инвалиди на 7 милиона държава
  • 8 баба Зоя

    7 0 Отговор
    . Две пенсионерки си говорят.
    - Къде си тръгнала толкова рано?
    - На гробищата.
    - Ама ще се връщаш или за постоянно?
  • 9 Koko

    8 1 Отговор
    Това пропаганда на цВ цВ и бОко ли е бе ?
    Пожелавам им да взимате тези големи суми, на всички управляваващи човечета.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гост

    3 1 Отговор
    Виж регионите и ти е ясно, че телковете са фалшиви, особенно тези скочили за 4г. със 150х. бройки. При война няма такъв ръст на инвалидите, а у нас искат да ни убедят, че това е нормално?!? По 5х. души на месец или 200души всеки ден се инвалидизират ли? Това ли е нормалното? Има си цигански кланове които се занивамават само с това, да фалшифицират документи и да точат пари, затова безработни цигани карат мерцедеси и живеят в палати ама на никой не му пука. Аз не мога съм инвалид и да карам кола за 50х.лв, да обитавам къща от 300квм и да имам 200бона на сметка. Това в никоя страна го няма. В Германия, която е социална страна, не получаваш никакви помощи докато не си изразходиш спестяванията, нямаш адресна регистрация и не ходиш да се срещаш всеки месец със социален работник. У нас е рай за криминогенните същества, но не и за нормалните хора.

    Коментиран от #16

  • 12 Булшитс

    4 1 Отговор
    100 лева увеличение за 18 година! Най жалката държава в света сме която се подиграва с едни от най нуждаещите се
  • 13 гост

    1 0 Отговор
    Има и нещо манипулативно в цялата история с пенсиите, Навремето се получаваха надбавки за инвалидност върху нормалната пенсия, докато сега избираш каква пенсия да получаваш: нормална или инвалидна, ако си вече пенсионер. И оттам преди години например няма да се води инвалидна пенсия, а сега се води инвалидна макар че е 10лв над стадартната например, защото инвалида решава коя да избере след изчисление на двата вида.
  • 14 КАЧЕСТВО НА ЖУРНАЛИСТИКАТА

    4 0 Отговор
    Не инвалидните пенсии, а БРОЯТ НА ИНВАЛИДИТЕ....... В БОлгариСТАНа на тиквите и пъпешите неграмотността е катастрофална и никому не прави впечатление.
  • 15 Инвалид

    1 0 Отговор
    Може да ние мястото за този проблем .Инвалиди има но защо има защото защото има много лекари прати пари в здравната каса .Вкарват те за едно и ти се доверяваш че си прегледа и ок. А то какво излиза че не са не е така . Аз съм на 45 години това е моя случай бях поканена на гости в Германия за седмица а вече две години немогат да се прибера .Вкараме по спешност в болница като мислене че е истинска а излиза бъбреци .За пушили са се бъбреците и ми казват трябва спешна операция .Вкартми траби и какво излиза от епикриза вроден дефект който в България не са го видяли за толкова години а все ме лекуват за яйчници .Колко пъти са ма вкарвали за пълни изследвания и какво нищо. Не само това отношение почват мъките бях здравна карта а платени осигуровки има и в България и о ви Българя беше да ги признае и дължа 2.250евро на болницата .И какво правим на красто път .Но не само това налаголосе е още операции това е било само да ме спася за първо време да не стане най лошото. Принудих се да почна работа макар и да ми е трудно трябва платя по някакъв начин тия пари . На правиха ги на разсрочено и какво става от тук на татък . Вкарване втори път сменят трабите и ме пращат на скенер и какво остановяват че бъбрека работи само 7процента трябва да го махнат трудно взех решение.Това ние малка работа да загубиш важен орган и в друга държава много е трудно тук неходшли на работа не си ли плащаш осигуровки е загубено . Направиха ми операцията 6часа какво ще правя от тук нататък нез
  • 16 Хаджи хаджи Българин

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    100% подкрепа брат от мен!
  • 17 волен сидеров

    1 0 Отговор
    вдигайте заплатите минимум 2000 лева стартова във всички отрасли и да видим ще имали фалш в системата.както е в европа.дано влезе по бързо еврото ,че да се видят нещата бели ли са черни ли са
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове