Last news in Fakti

10 Март, 2019 06:00 17 717 38

Сирни заговезни е

  • сирни заговезни-
  • пост-
  • великден-
  • великденски пост

Обредността на Сирница е подчинена на подготовката за Великденския пост

Сирни заговезни е - 1
Снимка: БГНЕС
Днес е Сирни заговезни. Празникът е известен и като Прошка. Това е важен пролетен празник в народния календар. Празникът се чества седем седмици преди Великден. Той е (винаги в неделя и трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи. На трапезата се слагат млечни и яйчни продукти. Всеки ерген изстрелва с примитивно направен лък запалена стрела в двора на момата която харесва. Хвърля се кръст в двора на момичетата, които момчетата харесват. През седмицата - в сряда, петък и неделя се връзват люлки и момите и момците се люлеят за здраве.
Православната църква отбелязва Неделя Сиропустна (Сирни заговезни) или Неделя на всеопрощението.
Празникът се нарича още Поклади и Прошка. По традиция на Сирни заговезни близки и познати се опрощават помежду си за всякакви провинения през изминалата година. На някои места в България след вечерното богослужение става опрощаване на църковните служители с християните. Така те следват предупреждението на Иисус Христос: „Ако не простите на човеците прегрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви”.
В неделя се палят огньове (клади) и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади. В някои краища на България е разпространен обичаят оратници (огруглици) - това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си и по този начин прогонва бълхите от къщата.
Много популярен е и обичаят хвърляне на стрели (още известни като бутарници или ботурници). Всеки ерген изстрелва с простичък, направен от самия него, лък (подострена пръчка, на върха на която е стрелата, на която има специална дупка, за да се закрепи успоредно на пръчката, и по-голямо дърво или сопа, с която се удря пръчката) запалена стрела в двора на момата, която си е харесал. Обикновено това продължава до късна доба на Заговезни. Семейството на момата стои будно, за да гаси пламъците, докато тя самата събира стрелите. Която мома събере най-много стрели от двора си, тя е най-лична и най-харесвана. За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Прието е да се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.
На Сирни Заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки - свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри и искат прошка и целуват ръка на домакините, като изричат традиционните думи на прошката: „Прощавай, мале, тате”. „Просто да ти е, Господ да прощава” пък е задължителният отговор. Затова празникът е познат още и като Прошка.
Според традицията по-възрастен не може да иска прошка от по-млад член от семейството. В седмицата преди Сирни заговезни в някои тракийски селища тръгват кукерски дружини. Маскирани мъже, облечени с кожи и накичени със звънци, обикалят по домовете, разиграват комични сценки и благославят за здраве и плодородие. В групата обикновено има водач, наричан „хаджия”, и „кукерска булка” или „баба” - мъж, облечен в парцаливи женски дрехи и с парцалено бебе в ръце.
Обредността на Сирница е подчинена на подготовката за Великденския пост, който трае 49 дни. Затова и носи идеята за „последно облажаване”. За последно може да се хапват млечни храни. Забраната за сватби след Сирни заговезни също е символична. Постът не означава само вегетарианство. Сексът също е строго забранен. Постенето е своеобразна магия, която трябва да предизвика плодородието. В традицията той означава временна смърт, след която задължително следва ново раждане. Така се символизира вечният кръговрат, завъртане на цикъла от безплодие към плодовитост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добро утро

    4 3 Отговор
    ДОвиждане
  • 2 hmhmhm

    7 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: (подострена пръчка, на върха на която е стрелата, на която има специална дупка, за да се закрепи успоредно на пръчката, и по-голямо дърво или сопа, с която се удря пръчката) -
    някой да го преведе това, ако може , моля !

    Коментиран от #3, #4, #19

  • 3 Другия път

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "hmhmhm":

    Ще превеждам сега имам работа.

    Коментиран от #11

  • 4 Преводач

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "hmhmhm":

    Чакай да преведа овцете на другия баир и ще ти кажа.
  • 5 Атеист

    7 27 Отговор
    Стари , изтъркани и банални , докато се следват тия примитивни простотии до тогава ще бъде възпиран напредъка на човечеството
  • 6 Лорчето

    9 2 Отговор
    Това е много специален празник, винаги съм го тачила...!!! Светът е пълен с кучета, няма да кого да простиш, искам прошка, само от един човек, дано Бог се вслуша в молбите ми....!!!!!!

    Коментиран от #7

  • 7 Няма проблеми

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Лорчето":

    Прощавам ти

    Коментиран от #9, #13

  • 8 коментар

    10 1 Отговор
    Да си празнуваме празника както подобава!
  • 9 Не си ти Майло...!

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Няма проблеми":

    Проблемите си остават, не искам в съня си да те видя....!!!! За какво ще ми прощаваш...!!!!Ти нямаш вече и софра, за да ти бъда там...!!! Не ти.прощавам,проблемна твар....!!!!

    Коментиран от #10

  • 10 Господ

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Не си ти Майло...!":

    ОБИЧАМ ТЕ

    Коментиран от #14, #15

  • 11 българин

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Другия път":

    Неграмотните не могат да превеждат защото...........

    Коментиран от #12

  • 12 ГОСПОД

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "българин":

    И теб те обичам
  • 13 проблем

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Няма проблеми":

    имаш щото имаш проблем с "главния"!
  • 14 Майло

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Господ":

    Обичай младежа....! Не се подигравай с Господ....!!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ????

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "българин":

    500 ха.ха ха

    Коментиран от #25

  • 18 Слънчицето на сайта...!!!

    2 1 Отговор
    Ще искам прошка от моето дете, съпруга ми и журналистите в сайта...! Проствте ми дами и господа, че станахте свидетели на някои по остри коментари от моя страна, разбира се не кън вас...! Но някаква болна жена решава да ме тормози. по сайтовете....! Благодаря ви....!!!!
  • 19 Сламката

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "hmhmhm":

    Ееех, едно време какви инженери имаше, а сегааа, даже да го обяснят не могат... Простено да ви е, САМО чалгата не прощава!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 СТАВРИ

    2 0 Отговор
    НЕ СЪМ ГОСПОД,ЧЕ ДА СЪДЯ НЯКОЙ.......АМА.....НЕ СЪМ И ГОСПОД,ЧЕ ВСЕ ДА ПРОЩАВАМ......
  • 23 Традиционните ценности

    10 0 Отговор
    Хубави са били (и са!) народните обичаи, традициите. Голяма мъдрост е заложена.Това с прошката: ами ето, много важно нещо. И ако си я спазваме тази традиция, ще е много добре. Възпитва се в семейството, още от деца. Като стана възрастни, те възпитават. ВЪЗПИТАНИЕ. ПЪРВИТЕ СЕДЕМ ГОДИНИ. Липсата на прошка, на пощада, на съчувствие си дадоха резултатите в общесвото ни.
  • 24 Жоро...!!!

    2 0 Отговор
    Ти си един интелигентен човек, за разлика от този, който се мисли за,, културен,, с който те замени Майло на стари години..! Прииска и се. детски и мисли, че е това е късмет....!!!! Получиха се недоразумения, прости ми....!
  • 25 Нафталин

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "????":

    Прошката трябва да е естествен елемент а не да я искаш , по-голяма лицемерщина от религиозната няма

    Коментиран от #31

  • 26 Лулу

    6 4 Отговор
    Лицемерието и че всеки се мисли, повече от другия, почти тези традиции изчезнаха и в семействата...! За имоти, за пари и за още какво ли не има семейни раздори и не искат да се виждат роднини, докато са живи....!!!! Къде ще ги носят тези материални неща, че постоянно има дела за такива неща...срам за човешкия род...!!! Трябва човек да вярва в нещо, дори и в Господ, уж за да му минава по леко живота в този лъжовен свят...! А към нафталин и други тежки аромати, имам алергия....! Човек може да излъже безобидно, защото има и такива лъжи, които не нареждат никому, но има Лъжи, които направо разскпват човешката душа...! Написано отново с патос, без грам лицемерие....!!!!

    Коментиран от #27, #28

  • 27 Поправка

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Лулу":

    Навреждат....!!!!
  • 28 Нафталин

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "Лулу":

    Точно това дето и както го описваш вие сте го изобретили с невероятните си вярвания , карат се и чакат по религиозно му да си искат прошка , ако не беше тая простотия прошката сама щеше да дойде и нямаше да ги има тия работи и алергия нямаше да имаш ама на вас вярващите няма как да им се обясни та да схфанете

    Коментиран от #29, #32

  • 29 Лулу

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Нафталин":

    Никой насила, някого не караш да вярва в нещо....! Някой вярва, че стариците са по добри в нещо, други вярват на младите, трети вярват на мъдрите, четвърти вярват на простите, пети се самозабравят...! Има и наивни, които най много страдат...! По принцип страданието, си е човешки,, лукс,,....!!!! Среща се в целия свят,не изключвам и нас...! Наричат ни най не щастливите хора....! Парадокс, но е истина за съжаление..!!!!! До казах тук на много хора, че. не винаги висшето образование те прави качествен човек....! Уважавам всички качествени хора, независимо от ценза.....!!!!

    Коментиран от #30

  • 30 Нафталин

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Лулу":

    Само една поправка за другото съм съгласен . Вярващите родители съвсем насила набутват децата си в религиозно опиянение , въобще не им дават право на избор , няма как да ме убедиш , че не е насила
  • 31 СТАВРИ

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Нафталин":

    АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ...!!!!!!!
  • 32 Знаеш колко мога да споря....!!!!

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Нафталин":

    Дори, че съм лъгана от похотливи лицемери по долен начин, мога да ти оспоря думите с които ти е напълнила главата една лъжлива Софка.....!!!!! Едно ще ти кажа, начи тя казва, аз не съм Софка, а те и казват, ти. си Софка, такива като нея никой не може да ги озапти, само Господ може и ти живееш с нафталин, виж си лицемерието....!!! Тъй като сте нагли, затова го написах това.....!!!!! Прошка за такива няма....! Мият почерк всеки го познава, а вашето лицемерие само един го вижда....!!!! Не ме притеснявай повече, писна ми....!!!!!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 От кухнятя

    0 2 Отговор
    Изглежда някои събират боклука в кухнята цяла година и чакат специален ден, за да го изхвърлят...Не е ли по-лесно да си поискаш прошка или извинение веднага щом осъзнаеш грешката си ? И осъзнаваш ли я, когато го правиш в този ден или го правиш ритуално, а в себе си продължаваш да мислиш за прав ? Иначе, като повод за игри и веселия, сигурно е забавно, особено за децата...
  • 35 Гост

    2 1 Отговор
    Не знам за останалите НЕхристияни и НЕправославни какво празнуват, но Православните християни и българи е добре да почетем този свят Християнски празник- Прошка.

    Нека да дадем прошка и простим на нашите близки, ближни, приятели, а и на тези, които са ни оскърбили. Хубаво е и ние да поискаме прошка от семейството , роднините и сродниците; ако някоя омъжена млада булка/ неомъжена снаха има свекъри ,тя да поиска прошка от свекърите, и най-вече от свекървата, защото тя ще ти прости и тя ще ти поиска прошка.

    А тези млади мъже, които имат своята нежна половинка до себе си, хубаво е поискат прошка от тъста и от тъщата.
  • 36 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "ПЕНКО":

    Гнусен и отвратителен коментар си написал... Защо не престанеш да пишеш глупости и хули?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове