Last news in Fakti

10 Март, 2019 13:25 5 571 53

Трафиканти стояли зад изселването на "Столипиново" в Германия

  • трафиканти-
  • столипиново-
  • дуисбург

Преселението на ромите е с мащаб и темпове, които могат да бъдат определени като исторически

Трафиканти стояли зад изселването на "Столипиново" в Германия - 1
Снимка: EPA

Германският град Дуисбург е територия на ромите от България и Румъния. Квартал "Столипиново" се изнася, всеки ден, организирано, с бусове.

Всеки ден в Германия се регистрират около 120 нови български граждани, около 50 000 на година. И преселението продължава. Компактно и организирано, ромските махали се изселват, разкрива бТВ.

Само в съседните градове - Дуисбург и Дортмунд официално живеят около 20 000 български граждани, като нови около 500 идват всеки месец.

Подобна е картината в Мьонхенгадбах, Гелзенкирхен, Кьолн, Кобленц и много други градове. Провинцията Северен Рейн Вестфалия се превръща в новата страна на българските роми. Българските граждани в Германия вече са около половин милион, а всеки трети живее на социални помощи.

Символ на този процес е 500-хилядният индустриален град Дуисбург. Всеки месец тук пристигат около 300 нови български граждани. Според официалната статистика на града към 1 януари 2019 година, те вече са 12 хиляди. Почти половината са деца. Столипиново идва.

Мари Грос е журналист в базираната в Хамбург медийна група „Шпигел”. Автор на документален филм за случващото се в момента преселение на ромите от Столипиново в германските градове Дуисбург и Дортмунд. Миналата година прекарва седмица в пловдивското гето, за да разследва процеса.

„Доста е интересно да разбереш как работи всичко това, защото първото впечатление от тях в Столипиново е, че те не са добре организирани, но след това виждаш как всеки ден бусовете заминават за Германия. И всичко е организирано”, разказа Мари Грос.

Франц Фол е автор на книгата „Дуйсбург, Марксло, отвътре”. Марксло е кварталът, който хората от Столипиново, и други махали в Пловдивско са превърнали в свой нов дом. Франц е роден в близкия до Дуисбург град Есен, но се е преселил в малко спокойно селце в Източна Германия, на границата с Полша, където посреща екипа ни.

„Швейцарско издателство ме попита дали ще имам смелостта да отида в Марксло и да напиша книга, защото Дуисбург е нарицателно за криминален град, винаги се описва като пропаднало място, като престъпно място”, каза Франц Фол.

„От шофьорите на микробусите разбрах, че има координация между турци в Дуисбург, Дортмунд и други места в Северен Рейн Вестфалия и хората в Столипиново. Тъй като те са турскоговорящи, те се разбират, но самите шофьори на микробусите комуникират с турците в Дуисбург и ги пресяват, и казват от какви хора имат нужда в конкретния момент, и тогава те заминават за Германия”, обясни Мари Грос.

„Прекарах 6 месеца в Дуисбург, взех си жилище под наем и за три четвърти от годината написах книгата”, обясни Франц Фол.

Така Франц разбира защо българите от Пловдивско и Шуменско избират точно Дуисбург:

„Защото самите трафиканти, които ги водят са от Дуисбург. Те не са нито българи, нито румънци. Те са турци, които живеят там от много време, те търсят и вербуват българи, за да ги излъжат. Това стана цял бизнес”.

„Турците, които ги довеждат тук и ги наемат, също така опитват да ги включат в системата за социални помощи. Те не само, че работят нелегално за своите турски работодатели и не плащат нищо на държавата, но получават и социални помощи”, каза още Мари Грос.

Зад процеса на изселване на хора от българските махали към Германия стоят турски граждани, притежаващи мащабен бизнес в Германия, както и недвижими имоти, където се настаняват българите. Преселението се движи заради бизнеса с наеми, глад за евтина работна ръка и възможност за екплоатиране на германската система за социални помощи.

Турците, които движат процеса на миграцията са собственици на фабрики за месо, дюнер кебап и пекарни за хляб. Те притежават цели сгради с апартаменти в най-проблемните квартали на Дуисбург, превърнали се в анклави за турци, българи и румънци. Настаняват новите мигранти от България в свои апартаменти.

Българите са предупредени да не дават информация за това какво работят, затова и властите са с вързани ръце. Няма как да се разкрие експлоатацията, ако работникът не свидетелства срещу работодателя.

В апартаментите живеят по 10 до 15 мигранти. Мигрантите плащат за матрак.

По-старите мигранти, като Таир Асан от Столипиново, които вече са се измъкнали от капаните на трафикантите, вижда как всеки ден от България идват нови хора:

„Много е трудно, да спиш в една стая, матраци и нищо друго. Направо като животни”.

За апартамент, чийто пазарен наем е 400 евро, турците изкарват до 2000 на месец, като вземат по 190 евро на матрак от ромите.

"Изглежда, че всичко им е организирано предварително, че има хора, които ги изпращат, че има хора, които ги приемат. Не търсят по никакъв повод информация за това какви са условията на осигуряване, какви са условията на наемане на жилища, как могат да започнат работа", каза Стефан Димитров, ръководител на Генералното консулство във Франкфурт.

„Докато снимах този документален филм, си дадох сметка, че не хората от Столипиново са тези, на които трябва да се сърдим и да сме ядосани, но тези турци, които стоят зад всичко това. Те са хора, които се възползват от българските роми – за работа, за всичко. Те са тези, които стопират процеса на интеграция”, заяви Мари Грос.

Ромите работят във фабрики за разфасоване на кокошки и производство на дюнер кебап срещу 5 евро на час, при 9,50 евро на час минимална легална заплата. Без договори, нелегално. Плащат наема си на турските собственици от социалните помощи, които получават. Така бизнесмените имат безплатни работници.

"Моите приятели вземаха 3 цента на килограм… Той към 500 евро взема на месец. За тези 500 евро наема ли да плаща, децата ли да гледа?", пита Таир Асан.

„Когато видиш начина, по който турските работодатели се отнасят с българските роми, как ги вкарват в системата на социални помощи, как ги въвличат в схеми за заобикаляне на правилата на системата за социалните помощи, за да изкарват пари, това ме кара да мисля, че решението на проблема е като се занимаваме с тези турски работодатели, вместо да се насочваме към хората, които не са образовани. Те дори не знаят, че правят нещо нередно”, допълни Мари Грос.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Zax

    86 0 Отговор
    Нека им е. Ето им на германците за това че ги защитаваха.
  • 2 Реалист

    55 4 Отговор
    Добро утро сватьо! От кога повтарям че е време гаджалите от Германия да се върнат в района на Диарбекир. При кюрдите които ги очакват. Не подценявайте германците - на тях системата им е ясна, просто не е дошъл момента да насметат турските тарикати. Щом пресата се е заела въпроса ще има развитие. За България е по-добре - Германия учи на място циганите да работят, а на нас ни показва че те МОГАТ И ИСКАТ да работят. Поне някои от тях!
  • 3 Ауууууу

    47 6 Отговор
    Супер, ама направо и там да си остават. Германките едно време са яки руски чурки, сега ще ядат цигански.
  • 4 Бордюр

    84 0 Отговор
    Колко хубаво би било за България ако можеше всички цигани да се изселят за Индия, но и Германия става в краен случай.
  • 5 Може ли един въпрос

    44 4 Отговор
    Дали си имат ръцете преди да разфасоват тези кокошки? За един приятел, фен на дюнерите питам

    Коментиран от #10

  • 6 Али Баба

    35 1 Отговор
    Че и тук ще им спукат гьона от бачкане без пари, само Ердо да дойде. Ама наш Синан си фантазира, че баш него ще го назначат за бей. Цървулът прост трябва добре да знае, че истинските турци си имат и бейове и аги, а за ментета като него има мотика!
  • 7 Русуфил

    46 1 Отговор
    Само така. Бих им дарил провизии от сено и вода за каруците като за целия път от Столипиново до Германистански град по техен избор.
  • 8 Пешо

    65 1 Отговор
    Трябва всички роми да разберат, че в Германия е по-добре!
    Пишете такива статии повече, нека се знае!
    Само това е начина за борба с тази напаст !

    Коментиран от #18

  • 9 Кикимора

    64 0 Отговор
    Браво!!! Една хубава новина!!! Германците да не забравят да ги интегрират и немски да ги научат , и европейски ценности да им набият в кратуните! Ще им изпратим всичките с еднопосочен билет!!! Браво на тия турци!!!
  • 10 иван4о

    19 2 Отговор

    До коментар #5 от "Може ли един въпрос":

    това сапуна е канцерогенен!
  • 11 Бачо Киро

    49 0 Отговор
    На добър час и по-скоро да вземат всичките си събратя.
  • 12 166

    52 0 Отговор
    ОУУУУ РАЗКОШ . . . 120 РОМИ НА ДЕН Е 2 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ПРИРЪСТА - НО ВСЕ ПАК ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ИМА ПОЛИТИКА ОТНОСНО РОМСКАТА РАЖДАЕМОСТ - ПОМОЩИ ДО 2 ДЕЦА . . . ПОСЛЕ САМО ЗА ХОРА С ОБРАЗОВАНИЕ - НЯМА ТИ ПЛАЩАТ ДА ОТГЛЕЖДАШ КЛОШАРИ И ИЗНАСИЛВАЧИ Я
  • 13 Екстрааа

    30 0 Отговор
    Екстрааа
  • 14 Eee

    41 3 Отговор
    Една хубава новина,скоро ще си изчистим страната от тия цигани.

    Коментиран от #25

  • 15 Зара

    40 0 Отговор
    Едно хубаво нещо да направят немците за нас в последно време, дано имат сили да бачкат яко,че да ги издържат,че ние сме 5мил. и трябва 2 мил. цигани да храним
  • 16 Клюкар

    48 0 Отговор
    Ако някой от трафикантите чете тази статия, горивото на един от бусовете ще го зареждам аз, безвъзмездно.
  • 17 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    37 1 Отговор
    Те са тези, които стопират процеса на интеграция”, заяви Мари Грос.😂😂😂😂😂поредния глупак дето си мисли че дивака ше се интегрира😂😂😂😂 интеграмия може да има дивака само с пръстта тва е се едно да извадиш деференциял от зил и да го интегрираш в порше или мержан или ауди или ферари😂😂😂😂😂😂
  • 18 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    19 2 Отговор

    До коментар #8 от "Пешо":

    Кво и да се пише дивака не знае да чете че и нема устроиство на което да го чете😂😂😂😂😂 дори да срича
  • 19 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    17 1 Отговор
    Требва на турски да му е написано и тогас мое и да вдяне че има кражбина там
  • 20 Bubbles

    31 0 Отговор
    Халал да са й на баба Меркел, Факултето, 'Ристо Ботев и Бончова ма'ала да вземат пример!

    Коментиран от #23, #24

  • 21 jambazina

    26 0 Отговор
    Между другото, тия си взимат и българските помощи.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Флаш Гордън

    13 0 Отговор

    До коментар #20 от "Bubbles":

    И Максуда!
  • 24 Флаш Гордън

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Bubbles":

    И Максуда!
  • 25 Ще изчистиш

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Eee":

    Друг път
  • 26 Браво

    33 0 Отговор
    Да са живи и здрави тези трафиканти и от берекет да не се отърват!
  • 27 БРАВО НА ЕВРОПА

    27 0 Отговор
    Най-накрая позитивна новина в България.
  • 28 123

    8 12 Отговор
    Браво на турците, да изчистят балканите от циганите после и от монголоидите за да бъде чист турски полуостров
  • 29 Синдикат на Ало Измамниците

    20 0 Отговор
    Да са и честити на фрау изперкел. Скоро максуда и кам'нар, счкото сиган там.
  • 30 Луд борсук

    26 2 Отговор
    Това което ме радва е че последните години и германците започнаха да правят разлика между работливия български народ и крадливото циганско племе с български паспорти.Вече открито се говори по немскиту телевизии за ромския проблем в Германия,а не за български проблем
  • 31 Мустафа Хаджи

    23 4 Отговор
    Запитвали ли сте се защо в помашките и турски е села,няма битова преступности на Нивата от едно бьлгарско село, примерно?. Ами отговори е много ясен,помаците, мразят от дьното на душата си циганите,не само ги мразят но и ги бият, мангасарите имат най-много страх от разбеснял се турчин, и само им се умилкват,и им викат, разбрах Ага! Бьлгарите за мингяните са като агьнца,ти го колиш,той не смее да гькне и шавне,а другите агьнца....пардон бьлгарите хрупат или най-много като нас да блеят(пишат и говорят),нищо друго.

    Коментиран от #48

  • 32 Bubbles

    36 2 Отговор
    На трафикантите да се връчи орден Стара планина първа степен за особени заслуги към обществото!
  • 33 ай де бе

    35 1 Отговор
    Браво на такива трафиканти! Лека и спорна работа им желая! От здраве и пари да се не отърват!
  • 34 Васил

    22 4 Отговор
    Като им секнат помощите ще се върнат във България а може Бойко да им опрости задълженията и да вдигне къщи на два три етажа.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Mango number five

    13 5 Отговор
    Не ги мислете циганите. Мислите за вас си, че партията е обещала 610лв мин. работна заплата до клая на мандата.
    А извода от статията е , че няма разлика отТурски бей и Български дерибей.
  • 37 ванката

    15 0 Отговор
    чудесно дайте да съберем пари да им помогнем да избесат о останалите гета от цяла българия ...
  • 38 Герчек

    17 2 Отговор
    1/3 ОТ БИЗНЕСА НА ГЕРМАНИЯ Е В РЪЦЕТЕ НА ТУРЦИТЕ . ГЕРМАНЦИТЕ СЕ СТАХУВАТ С ТОВА ТЕМПО НА ТУРСКИЯ БИЗНЕС САМО СЛЕД 20 ГОДИНИ 1/2 ЩЕ Е ТУРСКО .НОТ: В ГЕРМАНИЯ ЖИВЕЯТ ОКОЛО 4,5 - 5 МИЛИОНА ТУРЦИ И СА ОТ ТРИ ЧЕТИРИ ПОКОЛЕНИЕ СА В ГЕРМАНИЯ .

    Коментиран от #39, #49

  • 39 Бени Хил

    9 1 Отговор

    До коментар #38 от "Герчек":

    Имаш грешка бе . 50% от бизнеса с дюннерите е турски
  • 40 Шопа

    19 1 Отговор
    А сега БТВ да направят разследване кой стои зад изселването на Българите от български произход.
  • 41 me be re

    17 0 Отговор
    Орден стата планина за трафикантите. Пък на циганите които вземат 1 месец помощи в Германия, да им се отнема българското гражданство.
  • 42 KELEPIR

    6 1 Отговор
    В голяма част гладът и мизерията стоят зад историческото изселване не само на роми ами и на доста повече българи.За тях също пишете!
  • 43 Дидо

    13 0 Отговор
    Немците имаха едни яки момчета с бръснати кратуни,които много обичат негри, цигани и друга подобна сган,ама какво чакат???
  • 44 БАРС

    4 0 Отговор
    Тия пък сега ли се сетиха.Та те отдавна я практикуват тая система с циганите .Циганина е назначен на талцайт или с една дума на педневка на ден по 4 часа а той работи по 8 на турчина а турчина го урежда на социала за разликата за социалният минимум добавят и за квартирата за боклука и за телевизията.социалният минимум е 400 евро на човек или ако циганката не работи а само циганина тал цайт е чисто някъде 700 евро чисто то добавят за квартирата детцките и и 100 евро за социалният минимум общто на двамата.А турчина кръде един вид останалите 4или 5-6 часа .Мога да твърдя че от нашият оригинален турски етност всички работят както по закон в германия и изобщто не обичат да работят на турчин мразят ги не искат да ги видят казвам като общто. Турците използват неграмотността на нашите цигани но за това те са си виновни не искат да учат Не случайно онзи с мустачките ги е наричал паризитите на европа
  • 45 селянин 1

    10 0 Отговор
    По умните,мълчат и работят в кланиците,спят в казармени помещения,учат немски,след 5-6 мес.вика жена си при него,и така една год.казарма,но след това знаят език,излизат на,,светло,,нова работа,дърпат децата при тях,немско школо,и интеграцията на Меркел работи..и вълка сит,и агнето цяло,а бтв..нека си разследват.
  • 46 Васил

    10 1 Отговор
    Каква национална трагедия за България роми да напускат България утре националният флаг веднага да бъде свален наполовина и да бъде обявен едномесечен траур. И нека Мадуро от Банкя да ги върне като им обещае безплатно ток вода парно и триетажна къща и месечен доход от 5000 лева без да работят.
  • 47 Ачо бакъра

    8 0 Отговор
    Циганите са по хитри от турците-Дусбург и околностите има много заводи ,промишленост-съоъветни и желязо,бакър и много неща за аванта-те бързо учат език,купуват си за по 1000е. микробуси и си започват тяхната далавера..това да ти работи той в птицекланница и тем подобни цехове е само за българите в Англия..германчето вижда само няколко см. от айсберга, а помощи наистина дават,а също върви далаверата с пилепсиятя,асма,куцам,не виждам нищо...850евра на мес.
  • 48 Метю-Митю

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Мустафа Хаджи":

    Айде българите и турците са ясни ,и двата народа защитават националните си интереси и си имат държава .Кажи ми вие помаците като какви се самоопределяте .
  • 49 Гьона

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Герчек":

    Какъв бизнес имат турците в Германия бе ачкьопек.Държат дюнерджииниците и бръснарниците другите турци са работници в немските заводи и то където е тежка и мръсна работата.По мои наблюдения 80 % от турците в Германия са мързеливци и тарикати .

    Коментиран от #52

  • 50 Али Баба

    2 0 Отговор
    И тези трафиканти са ? ГЕРБ. Години на ред не се програмират циганите. Парите за интеграцията им , потънаха. Правителството умишлено си затваряше очите и ушите не само от миграцията на циганите, но и от безчинствата, убийствата и гаврата със стари хора, медицински кадри и полиция. Това си е чиста проба политика на трафик, както и свободното изпущане на мигриращата паплач от Азия. Сега взеха да реват, защото идат избори, а електоратът им се топи. Ами да потънат барабар с циганите да изчезнат и крадците с имунитет.
  • 51 Стайков

    2 0 Отговор
    Едно много добро дело за България. Това, което Патриотарите немогат да сторят, правят го чужденци. Много благодарности за случващото се.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Аз пари

    1 1 Отговор
    дА ГИ ВЪРНЕ мЕРКЕЛ ВСИЧКИТЕ, да хванат и на Генка Шикерова да и пръскат "арш"-а, един по- един. Има да я разпъват 5 години. Да разбере - колко и струва репортажът. И масово текат призиви, за завръщане на нашенците от странсътво. Ще ни ги върнат - добре. Ама, ще ВИ ги пратим да колят и крадат по София. Искате АйТиТа - ей Ви ги. Ще ви пълнят женските с протеин, и те ще пляскат от щастие, мисирките!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове