Last news in Fakti

10 Март, 2019 19:30 1 625 18

Премиер и президент със силни думи за спасяването на българските евреи

  • бойко борисов-
  • румен радев-
  • холокост-
  • български евреи

Отбелязваме 76 години от спасяването на българските евреи и почитаме Деня на жертвите на Холокоста, написа премиерът във фейсбук

Премиер и президент със силни думи за спасяването на българските евреи - 1
Снимка: БГНЕС

"Отбелязваме 76 години от спасяването на българските евреи и почитаме Деня на жертвите на Холокоста", написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук.

"Нека на този ден си спомним забележителния акт на героизъм на Димитър Пешев, Екзарх Стефан, пловдивския митрополит Кирил и всички български интелектуалци, политици и общественици, обявили се против отнемането на граждански права на еврейското население на България", пише още министър-председателят.

Спасяването на българските евреи не е просто историческо събитие, а е вдъхновяващ пример за днешния и утрешния ден, каза пък държавният глава Румен Радев, който удостои президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудър с орден "Стара планина" първа степен.

Отличието е за особено големите заслуги на Лаудър за развитието и укрепването на приятелските отношения и сътрудничеството между световната еврейска общност и държавните институции, гражданското общество и еврейската общност в България, както и за значителен принос за развитието на образованието у нас.

„Един народ показа, че дори в най-мрачните времена може да има смелост и отговорност, когато този народ е изградил фундаментални ценности“, посочи Радев.

Той отбеляза, че днес се навършват 76 години от спасяването на българските евреи и допълни, че в един от най-мрачните периоди на човечеството българският народ е извършил този акт на безпримерна смелост, на гражданска отговорност и човечност.

Президентът посочи, че съвместните инициативи на Световния еврейски конгрес и на организацията на евреите в България "Шалом" съдействат не само за повишаване на нетърпимостта и противопоставянето на ксенофобията и дискриминацията, но и за по-добро сътрудничество с българските институции за действия срещу антисемитизма и речта на омразата.

Радев отбеляза, че днешното шествие, което се проведе в София по повод Деня на спасяването на българските евреи и почитане на паметта на жертвите на Холокоста, е доказателство за това ефективно сътрудничество - в подкрепа на толерантността и единението.

Роналд Лаудър заяви, че за пръв път е дошъл в България през 1997 г. и това, което обича най-вече тук са хората. Уважението ми беше спечелено посредством техните бащи и деди, защото в най-тъмните времена в европейската история България беше единствената страна на този континент, която имаше смелостта да каже "не" на омразата, "не" на убийствата, "не" на антисемитизма, посочи президентът на Световния еврейски конгрес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Срам

    12 1 Отговор
    Голям в историята на България!
  • 2 Иванов

    9 2 Отговор
    С оценката за организация Шалом не съм съгласен. Тази организация с всяко свое действие цели да предизвика антисемитски настроения в българите и се обръщам към израелците да им "повлияят" да спрат с тези дяволии, защото тук просто няма как да минат.
  • 3 КОНТРА

    10 1 Отговор
    СЕГА В МИРНО ВРЕМЕ ГЕНОЦИДА НАД БЭЛГАРИТЕ Е В АПОГЕЯ СИ.НЯМА КОЙ ДА НА СПАСИ ОТ МУТРОПОЛИТИЦИТЕ ОСВЕН НИЙ САМИТЕ ДА СЕ ИЗПРАВИМ СРЕЩУ ТЯХ.
  • 4 Пирин

    9 4 Отговор
    Абе този ушатия ги раздава тези ордени като автографи и по този начин обезсмисля стойността им.
  • 5 А нашите жертви

    9 2 Отговор
    Защо трябва да честваме жертвите на холокост и какво общо имаме с него?? Да си го честват в Израел! Там да не би да почитат нашите жертви?! ! В България 17 май трябва да почитаме жертвите на 500 геноцид и робство, а не жертвите на чужди страни.
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 2 Отговор
    Въпреки, че Народното Събрание на България определи комунизма като ПРЕСТЪПЕН РЕЖИМ, то ЕВРЕЙСКИЯТ културен дом в София продължава и до ден днешен да носи името на КОМУНИСТА-ТЕРОРИСТ ЕМИЛ ШЕКЕРДЖИЙСКИ и дори организират паметни годишнини на "ГЕРОЯ".
  • 7 643

    3 0 Отговор
    Да го направим по еврейски.Колко струва един евреи ,100 000$ /ВЪЗМОЖЕН Е ПАЗАРЛЪК/Прибавяме лихвите ,минимални 2% годишно/СЛОЖНА ЛИХВА/ВЪЗМОЖНО Е ОТЛОЖЕНО ПЛАЩАНЕ в разумен срок/ и всичко е ОК
  • 8 1122

    6 1 Отговор
    Стига с тия евреи. Само за евреи слушам всеки ден. Писна ми. Евреи евреи евреи И.
  • 9 Загрижен

    1 4 Отговор
    Похвално е,че се отбелязва тази годишнина,историята трябва да се помни.Двамата мъже,които управляват нашата държава е време да помислят днес за спасяването на българите в България.Умни и отговорни мъже сте ,обединете усилията си ,за да спасите нас,малкото българи останали в България,защото след години ще си спомнят за вас и нас само нечии наследници,които едва говорят български.Блед спомен за една територия,която някога е била държава и то каква държава,господа генерали,помните ли я?Вие сте мъже на честта, показвайте ни го всеки божи ден и ще заслужите нашето уважение и уважението на нашите деца.Вярвайте струва си,материалът не е толкова лош.
  • 10 Евреин

    3 1 Отговор
    Не на всички евреи! Андрешковците надушиха на къде върви ВСВ и решиха да се направят на Самаряни! Защо не спасиха евреите от Беломорска Тракия?
  • 11 Снайперист

    4 0 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 12 Червен еврейски интернационал

    3 0 Отговор
    Съществува план за демографското унищожение на българската нация, а важна роля в този план играят ЕВРЕИТЕ и турците. Целият преход към демокрация всъщност е заговор на шепа хора, които искат да си присвоят народните богатства. Европейският съюз (много често с помощта на продажни НПО) граби България, която иначе може да процъфтява самостоятелно, защото разполага с нечувани неоткрити богатства.
  • 13 Шалом

    3 0 Отговор
    Холокостът, разбира се, е зла измислица на евреите, които искат да ги възприемаме като онеправдани жертви и така да замажат очите ни за това, което правят. Евреите са в корена на всички злини на човечеството. Те до един са свръххитри, свръхумни, свръхсъобразителни, свръхбогати и свръхковарни и са се прицелели да управляват света и чрез това да докажат своята богоизбраност и да властват над всички народи. Световният еврейски заговор ще доведе до претопяването на бялата раса, за сметка на черната. Нищо, че евреите не са черни. Общо взето, Хитлер си е знаел работата, но са му попречили да доведе докрай святата си задача
  • 14 Къде е фюрера

    1 0 Отговор
    Дoĸaтo Πaлecтинa вce oщe ce бopи зa cвoбoдaтa cи, a Apмeния зa пpизнaвaнeтo нa тypcĸия гeнoцид нaд нapoдa cи, Изpaeл щe нaпpaви дocтoяниe cвoитe дъpжaвни cимвoли и иcтopия нa oтĸpития ĸocмoc. Aĸo вcичĸo въpви пo плaн, иcтopиятa нa oцeлeлитe oт Xoлoĸocтa щe ce пpизeми нa Лyнaтa пpeз 2019 г., a зaeднo c нeя и изpaeлcĸaтa дeĸлapaция зa нeзaвиcимocт, флaг и нaциoнaлeн xимн.
  • 15 ХАСАН

    1 1 Отговор
    Спасили-евреите но защо в България не останаха-евреи ..не остана нито-една синанога ???...лицемери ...
  • 16 Аве Адолф антисемит

    2 0 Отговор
    Продължавайте да ни навирате в лицето тия евреи , и после се чудете ,що има антисемитизъм . На хората им писна на всяка крачка ,и на всякъде ,да се говори за евреи и еврейщина .
  • 17 волен сидеров

    1 0 Отговор
    голяма грешка е спасението на евреите-всичко долно идва от тях,все са на ръководни постове и съсипват човешката раса .само те да са богоизбрани.втори хитлер трябва да дойде...
  • 18 Булгар ама истински булгар

    0 0 Отговор
    ЕДНА ЛЪЖА КОТО Я ПОВТАРЯШ 40 ПЪТИ В РАЗЛИЧНИ ВРЕМЕНА ТОГАВА САМ ПОЧВАШ ДА ВЯРВАШ НА ЛЪЖАТА СИ . ТОВА Е НАШАТА ИСТОРИЯ ЛЪЖЕМ И ПОСЛЕ ВЯРВАМЕ НА ЛЪЖИТЕ СИ .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове