Last news in Fakti

11 Март, 2019 20:45 7 382 38

Столична община ще подменя безплатно старите печки

  • печки-
  • отопление-
  • столична община

Основната цел на проекта е подобряване качеството на атмосферния въздух

Столична община ще подменя безплатно старите печки - 1
Снимка: БГНЕС, архив

Столична община започва кампания за безплатна подмяна на стари печки от домакинствата, съобщиха от пресцентъра на общината.

Кампанията е в изпълнение на проект "Българските общини работят заедно за подобряване качеството на атмосферния въздух" по програма "Лайф+" на Европейската комисия. Проектът се реализира съвместно с общините Бургас, Велико Търново, Монтана, Русе и Стара Загора.

Основната цел на проекта е подобряване качеството на атмосферния въздух, чрез проектиране, демонстриране и внедряване на механизъм за преход към алтернативни форми на битово отопление в градовете, подобряване на капацитета на администрацията и чрез повишаване на осведомеността на заинтересованите страни. Общата стойност на проекта е 16 600 000 евро, като безвъзмездното финансиране по Програма "Лайф+" на ЕК е 10 000 000 евро.

Утре в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова ще бъде представена кампанията за безплатна подмяна на стари печки от домакинствата. Пресконференцията ще се състои в Първа зала на Столичната община в 12:00 часа. В нея ще вземат участие зам.-кметът Йоана Христова и представители на общините Бургас, Велико Търново, Монтана, Русе и Стара Загора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гост

    64 7 Отговор
    Поредната простотия. Не искат да стегнат ГТП и да минават само годните коли, не искат да газифицират жилищните региони, не искат да оправят казуса със парното, за да не се чудят хората с какво да се топлят и да не е ужасно скъпо, ама напрая ще подменят кюмбетата на циганите с пелетни камини. Нали знаете манго дали ще купи пелети или ще ръга наелона и парцалите в пелетната камина.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 РАМБО

    36 5 Отговор
    Ха ! Ще си купя още една на дърва и въглища ! А вие тракайте ЕКОЛОГИЧНО зъби , аз ще се топля с кеф !
  • 6 Счетоводителя

    41 3 Отговор
    Безплатно ли ? Безплатен обяд няма. И това като "безплатното саниране" Едни пари за едни хора да се менкат...А какъв ще бъде резултата - пременил се Илия, пак в тия.
  • 7 ЗМJХГ

    41 6 Отговор
    Основната цел е печеленето на гласове за изборите. Хайде направете го за цела България. В България ром да си и мисълманин да си.

    Коментиран от #18

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ироничен

    34 2 Отговор
    Абе, защо не пише с какво ще ги сменят?
    Пелети, конвектори, климатици?
    Да знаем какво плащаме.
  • 10 hmhmhm

    20 2 Отговор
    Дано същите тия цигани запалят същите тия политици като продънено кюмбе ...
  • 11 Ай стига бе

    27 3 Отговор
    Тия безплатни печки струват 16 млн. евро, от които 10 млн. дава Европа. Кой дава другите 6 млн. евро? Не са ли те от нашите данъци? И каква е тая глупост екологични печки на твърдо гориво? Горивото няма значение в каква печка гори, то си отделя отровите и ако няма филтър да ги задържи отровите си отиват във въздуха. А филтър на печка за твърдо гориво още не са се сетили да измислят.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ubmw

    15 3 Отговор
    И когато на Фандъка свършат парите ,ще се оплаче на Бати да даде от държавния бюджет дето цялата страна го снася. Та да купим и печки на циганите в и около София .Скоро и в Вашето село ,ама надали .
  • 14 onq s konq

    26 4 Отговор
    Доста хора държат старите си и непотребни печки в мазите си "за всеки случай"а и защото превоза до пункта за старо желязо ще изяде печалбата.Сега е момента да се подаде молба до Кметството за "подмяна",което на практика значи че идва общинското камионче с НОВАТА ПЕЧКА И ВЗЕМА СТАРАТА.И понеже НЕ СМЕ НАГЛИ,изчакваме камиончето да завие зад ъгъла да не ни гледа,товарим "новото нещо" в комбито и ДИРЕКТНО НА ПАЗАРА на половин цена!Това обаче е само за загрявка,като предприемчивите люде след като вече научават пътеките следва да посетят пунктовете за въпросното "старо желязо" и да ИЗКУПЯТ НА БЕЦЗЕНИЦА И НА ЕДРО наличните печки.След което ги реализират по познатия начин чрез молби до Общината от името на близки и роднини.Ама простите ходят да търсят далаверата в далечна чужбина,пък тя е ТУКА:)

    Коментиран от #19, #35

  • 15 Рьоне Артоа

    20 1 Отговор
    Ааааамма, че сте глупави! Ще дадете безплатни печки на ци ганите, пък те после ще ги продадат или издадат за скраб.
  • 16 483

    17 1 Отговор
    Значи след парите за цигани да не си били оставяли децата, сега и печки ще се м купим?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мотивация за отрицателен вот

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "ЗМJХГ":

    МИСЛИМАНИН и "РОМ" ли да си??? А и КОНЯК не става ли? Ти случайно да знаеш разликата между РОМ, КОНЯК и ЦИГАНИН???
  • 19 Питам

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    А коня ти още ли те бие на шах ?
  • 20 човек

    5 1 Отговор
    това е много хубава новина,термопомпите биха свършили чудесна работа
  • 21 Mangal

    8 1 Отговор
    Печката като я получа директно я нося у пункта за джелязо.
    Аз съм с климатик....... и познайте кой ми плаща тока!

    Коментиран от #22

  • 22 мъка

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "Mangal":

    Типичен циган, няма да я продаде като печка а ще я върне за желязо.
  • 23 гост

    7 0 Отговор
    И отново в полза на циганите. Свещи да си купите боклуци мръсни.
  • 24 твт

    5 1 Отговор
    А горите се изсекоха и изнесоха. Напълниха се нечии дълоки джобчета. Не се залесява и гора вече нема. Щом гора нема и печки на дърва нема.
  • 25 Доналт Тръмп

    9 0 Отговор
    А познайте колко ще струват печките и кой ще ги доставя ,едни добри пари цял щаб сега се чуди как да ги гепи ,а чистия въздух е БЛЯ, БЛЯ. както казваше един пич който играе печели.
  • 26 MGewehr

    6 0 Отговор
    Oт написаното така и неразбрах за кои и какви печки става въпрос?
  • 27 ДДРОнег

    7 0 Отговор
    От статията не можах да разбера, старите кюмбета ще ги заменят с нови кюмбета ли?!
  • 28 Бай ПЕШО

    5 0 Отговор
    НОВ НАЧИН ЗА ЗЛОУПОТРЕБИ НА ОБЩИНИТЕ НОВ НАЧИН ЗА ОБЛАГОДЕТАЛСТВАНЕ НА ОБЩИНАРИ. ЗАСРАМЕТЕ СЕ. НЯМАТЕ ЛИ СРАМ ОТ ГОСПОД.
  • 29 Иде ми

    5 1 Отговор
    Вече ми се повръща от популизъм. Вместо да създадат по-добри условия за децата в училище, те ще спонсорират онези, чиито деца не ходят на училище.
    Който има парно да пие една студена вода.
  • 30 123

    5 1 Отговор
    А дали част от тези печки няма да бъдат продадени и отново да си ползват старите печки.
  • 31 незнайко

    5 1 Отговор
    Сега и безплатни печки ще раздаваме на ЦИГАНИТЕ !!! Това БЪЛГАРИЯ ли е или ЦИГАНОРИЯ ??? 32 милиона за ЦИГАНИТЕ а за здравеопазването се чудят откъде да вземат пари !!!

    Коментиран от #32

  • 32 незнайко

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "незнайко":

    Тези пари ще отидат във фирмата производител на тези печки !!! Защо не кажете на кого е фирмата и коя е тя ???
  • 33 Хасан

    1 0 Отговор
    Така е като сте под робство. Политичеко на обствените ви хора,ако могат да се нарека такива изобщо. 8 мил на Нас ,6 мил. на циганите ,2 милиарда на мутри застрахователи , милярд в асфалт и въобще кво ривете ,че сме най-бедни .Уйдурма е . Не може такъв платежоспособен народ да е беден. Щом плащате значи има още . Докато не останат само цигани и политици. Субсии за партии ,сега за хожи и попове ,ама дарения за болни събирате щото държавата не е Родината която е майка. Това умря заедно с затритите 2,5 милион Българи само за 30 години.
  • 34 1122

    0 0 Отговор
    Някои хора се побъркаха на темата ,,да сменим старите печки с нови???"Защо бе?Това да не е двигател с вътрешно горене,че да се е износил и да не може да изгаря горивото на 100% да речем.Какво е печката?Това е съд в който изгаряме гориво,дърва или въглища,понякога и боклуци.Какво има в този съд,че да изгори горивото.ИМА СКАРА,КОЯТО СЕ НАМИРА ОТ ДОЛУ НА СЪДА,тя трябва да бъде най много три пъти по голяма от отвора на комина,за да се получава достатъчна тяга и правилно и почти пълно изгаряне на горивото без допълнително ,,принудително"подаване на въздух.По добрите печки са правите печки като чудото,но при тях има по вече загуба на топлина ...отива в комина,но и за там има вече решение.Съвреманните печки почти не се различават от едно времешните печки освен по дизайна и някои по някога дори несполучливи конструктивни приумици.Но в общи линии новите не блестят с някакви приоритети спрямо старите и изпитани модели.Така,че подмяната на старите с нови е може да се каже хвърлени на вятъра пари или по точно ПРЕДИЗБОРНИ кьор фишеци.Новите печки с принудително подаване на въздух замърсяват по вече атмосферата,защото вентилатора изхвърля всичката пепел от изгореното гориво в атмосферата през комина!!!
  • 35 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    По програмата за енергийна ефективност идват на адрес да проверяват какви са инсталираните уредби и правят проверки не само при доставката. Затова и никой не иска да ги ползва, дистрибуторите предпочитат да направят отстъпка, защото след като клиента избере подходящ продукт, кандидатства за кредит, чийто такси изяждат 15% от отстъпката и когато дистрибутора ти направи 12% отстъпка, която няма да ти направи ако минеш през програмата, излиза, че се бориш с бюрокрация и бумащина за 3% от цената или да кажем за 60лв. Затуй нищо не върви при нас и няма напредък в подмяната. Беазплатното за Асенчо го взимат от мен, а това не е справедливо, защото Асенчо трови нас по собствено желание, аз не съм му пукал презервативите, не съм му наливал ракията в гърлото, нито съм го спирал да ходи на училище, ама накрая Асенчо, понеже нарушава закона, ще получи печка за 3х.лв, която ще я изпишат като 8х.лв, а аз и всички други честни данъкоплатци ще пестим и ще стоим на студено, понеже си плащаме данъците, плащаме си таксите и не ни дават никаква държавна подкрепа, понеже хем имаме доход от трудови взаимоотношения, хем сме осигурени на реален доход. Браво, браво, браво господине!
  • 36 възмутен

    1 0 Отговор
    НОВИЯ КАПАН НА СТОЛИЧНА! Да ще сменят печките, а след това да му мислят горките хорица! ВИЕ ЗНАЕТЕ ЛИ НА КАКВЕ ЩРАУСОВИ ЯЙЦА ВИ ПОСТАВЯ СТОЛИЧНА? ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВИ ПАРИ ЩЕ СА ВИ НЕОБХОДИМИ ЗА ПЕЛЕТИ? ПОРЕДНИЯ КОШМАР ТЕПЪРВА ЗАПОЧВА. НЕ СЪМ СИГУРЕН КОЕ ЩЕ Е ПОІУЖАСНО? КРАДЛИВАТА СОФИЙСКА ТОПЛОФИКАЦИЯ, ИЛИ ОТОПЛЕНИЕТО С ПЕЛЕТИ? АЛЧНИТЕ ТЪРГОВЦИ ЩЕ УВЕЛИЧАТ ЦЕНИТЕ, А ХОРАТА ЩЕ СА В БЕЗИСХОДИЦА - ТРЯБВА ДА КУПУВАТ ПЕЛЕТИ, ЗА ДА СЕ СГРЯВАТ. ОХ, КОЛКО ОТНОВО ЧУК ПО ХОРАТА!
  • 37 Урумова

    0 0 Отговор
    Какви са критериите по които избират на коидомакинства да дадат печки.В други градове ще раздават ли?
  • 38 Таня Димитрова

    0 0 Отговор
    Как може да се получи такава печка?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове