Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Одобриха националната програма по пчеларство за 2020-2022 г.

Отпуска се бюджет в размер на 6 400 000 лв. за всяка от трите години на изпълнението ѝ

Публикувана: 15 Март, 2019 23:28
7 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2906
Одобриха националната програма по пчеларство за 2020-2022 г.
Снимка: БГНЕС, архив
ШРИФТ ПЕЧАТ

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов одобри петата Национална програма по пчеларство за периода 2020-2022 г., с бюджет в размер на 6 400 000 лв. за всяка от трите години на изпълнението ѝ. Програмата е разработена с участието на представители на браншовите организации в пчеларския сектор, съобщиха от МЗХГ.

Новото в програмата са дейностите по мярка "А" - "Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари", в които за първи път се финансират разходите за обмен на знания и добри технологични практики при отглеждане на пчелните семейства, както и провеждането на базари, на които ще се предлагат пчелни продукти от местни пчелари.

Специално внимание се отделя за две нови дейности по мярка "Б" - "Борба срещу вароатозата", свързани с проучване за наличие на резистентност на причинителя на вароатозата към финансираните от програмата ветеринарномедицински продукти, както и за наличие на заболяването "нозематоза" и разпространението му на територията на страната.

По отношение на мярка "В" - "Рационализиране на подвижното пчеларство", нов момент е финансирането на разходи за придвижване на пчелните семейства по време на паша.

Нова дейност е включена и в мярка "Г" - "Мерки за подпомагане на лабораториите за анализ на пчелните продукти с цел да се помогне на пчеларите да продават своите продукти и да увеличат тяхната стойност". Чрез осигуряване на средства за изследване на хранителните запаси /мед, прашец/ на пчелните семейства за остатъчни количества вещества от пестициди над пределните норми ще се установи качеството на хранителните запаси, като част от факторите за доброто презимуване на семействата.

Важно място заема и мярка "Е", чрез която се финансират приложни изследователски програми в областта на пчеларството. Като част от тази мярка е мониторингът на остатъци от пестициди в пчели от райони с интензивно земеделие. Той ще помогне при решаване на проблемите, свързани с евентуално хронично отравяне на пчелните семейства, което е честа предпоставка за отслабване на имунитета им, с последващо влошаване на здравословното състояние.

По четири от новите дейности, както и по темата свързана с мониторинг на остатъците от пестициди в пчели, допустими кандидати са сдружения на пчелари, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза. По този начин ще се засили ролята на неправителствения сектор в практическото решаване на част от проблемите в сектора, като свързващо звено между пчеларите и държавните институции.

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери