Last news in Fakti

17 Март, 2019 12:52 1 790 26

Зелени искат наказателна процедура срещу България заради АМ "Струма"

  • струма-
  • магистрала

Проблем е и времето за изграждане на съоръжение – от между 6 и 8 години

Зелени искат наказателна процедура срещу България заради АМ "Струма" - 1

Еколозите от WWF и партийната коалиция „За да остане природа в България“ настояват пред зам. председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс за образуване на наказателна процедура срещу България. В писмото изпратено от зелените те искат от Тимерманс да се „намеси и спешно да започне наказателна процедура“ срещу предстоящото изграждане на АМ Струма през Кресненското дефиле.

Участъкът от път Е79, в който има най-много пътнотранспортни произшествия и жертви трябваше да бъде готов през 2004г. Оттогава процедурите се бавят заради обжалвания на българските зелени.

Още от самото начало на идеята за автомагистрала на това място не се харесва на еколозите и те лобират за строителството на 15 километров тунел. Идейният проект за него е на чешкият клон на швейцарският концерн Амберг. Те имат тунел пробивна машина и си търсят такъв голям проект.

Доводите на експертите против тунела са, че това е най-сеизмичната зона в страната, в която е отчетено най-силното земетресение в историята на България и въпреки това зелените продължават да натискат за тунел. Друг много сериозен аргумент срещу това да се прави тунел е, че скалите в района са с повишената естествена радиоактивност. Най-малко 10 милиона тона ще е изкопаната радиоактивна скална маса, която трябва да бъде депонирана някъде, което срещна категоричният отказ на местните хора.

Огромен проблем е и високата цена на съоръжението - над 1 милиард евро, а поддръжката му ще струва 50 милиона евро годишно. Представете си каква ще е цената на преминаване на автомобили, автобуси и камиони в този тунел.

Проблем е и времето за изграждане на съоръжение – от между 6 и 8 години.

Всичките тези и още доводи дадоха основание на българската държава да избере по-бързият, евтин, екологичен и не застрашаващ човешкото здраве източен вариант. За него бе извършена екологичната оценка която беше обжалвана от еколозите. В момента тече процедура за изпълнител и трасето ще е готово през 2024 година.

Цялата тази добра перспектива за довършването на АМ Струма и намаляване на жертвите по пътя обаче не се харесва на еколозите от WWF и Коалицията „Да остане природа в България“. По тази причина, те са активирали европейския клон на WWF и още няколко еко организации от тяхната гилдия, които са изпратили писмо до Тимерманс с молба за наказателна процедура срещу България .


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    39 1 Отговор
    Зелена мафия.
  • 2 Bubbles

    11 0 Отговор
    Абе WWF не беше ли световната федерация по кеч?
  • 3 ВЪЗРАСТЕН

    27 1 Отговор
    НЯМА ДРУГ ТАКЪВ ПРОСТ НАРОД, ДА СИ СЪДИ ДЪРЖАВАТА !
  • 4 Клюкар

    21 0 Отговор
    Требва да играе тоягата ( дреновица,отрезана на зелено).
  • 5 Жоро

    15 0 Отговор
    Вместо да изпушат по една тревица се замимават с глупости
  • 6 969

    18 0 Отговор
    ДАНС да се разтърси за компроматчета Например за броенето на птици за 50000000.Ако няма да направи
  • 7 Белчо Томов

    18 0 Отговор
    Зелените винаги са се интересували само и единствено от зеленото $$$$$$$
  • 8 232

    7 0 Отговор
    Бии белите докато почервенеят а червените докато побелеят.За зелените нищо не се казва.Дали проблема не е в това че боя трябва да е комбиниран и с още нещо
  • 9 Робот

    19 0 Отговор
    Розово-зелените джендъри нз Сорос, са едни от най големите врагове на България!

    Коментиран от #10

  • 10 оня

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Робот":

    Xa Xa Xa ей не ги наричат така ,че вече и осъждат хора ,защото ги наричат ( дж.ндъри )
  • 11 Bajkovič

    0 0 Отговор
    Wrestling World Federation!
    Световна Федерация по Кеч!
    Бойко,ако е попил от Тато да им предложи, на зелените активисти, на всеки от тях да му струпа радиоактивная скална маса в двора му. Или като пишат до Тимерманс, дьржавите от Западна Европа да складират вопросните остатьци от скали,заплатено от WWF.море немаме сили,иначе да сме им нашокале репата на тия платените,уж много милеят за природата,дек живеят на село и не карат коли,ами с магарешки и конски впрегове.
  • 12 Мария

    8 2 Отговор
    ТИЯ ПЛАТЕНИ ПСЕВДО ЕКОЛОЗИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПОСТАВЕНИ НА ДИРНИЦИТЕ СИ И ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ НА ВОЙНИ НА ДОБРОТО,ЗАЩОТО СА ПЛАТЕНИ СЛУГИ.
  • 13 Ссссс

    7 0 Отговор
    Еничари долни тръгнали срещу собствената си държава.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Булшитс

    1 0 Отговор
    Боко ще им се накара и ще се кротнат, че иначе няма от къде да крадне сериозната пара
  • 16 Христо

    4 0 Отговор
    БЕзумно е защото някоя си фирма има тунелпробивна машина, да правим тунел на сеизмично място ,само и само някакви си чужденци да лапнат едни пари, а пък родните еко организации да лобират за чужди интереси ...за сметка на българските такива
  • 17 Михаил

    2 0 Отговор
    Тъпотиите на тези край нямат...май ги е яд, че някой друг ще прибере пари, а за тях няма да има, а и те искат..
  • 18 Токин

    5 0 Отговор
    Крайно време е България да започне наказателна процедура срещу саботажите на "зелената" Прокопиевска мафия у нас! Затвор за "зелените" мошеници и Тома Белев!
  • 19 Росен

    1 0 Отговор
    Зелените отново показват, че за пари са готови да работят срещу интересите на страната си.
  • 20 Алекс

    0 0 Отговор
    Мафия са тия с платените репортажи където объркват мисленето на хората искат да объркат и да опетнят много неща и много хора ТЕЗИ БСП СА МРЪСНИ ГАДОВЕ !!!
  • 21 Вън зелените

    1 1 Отговор
    Психарска работа! Да си гледат овошките и да не се бъркат там, където не им е работата
  • 22 Роско Станчев

    1 1 Отговор
    Това е нелепо! Какви са тия зеленяри!? Айде да се оправят и да не се мешат във важните неща! Аман от платени корумпирани тролове от БСП
  • 23 Дарина

    1 1 Отговор
    Зелените да се скрият! БСП им дава пари на тия мишки!
  • 24 ИВО

    1 0 Отговор
    Зелени и червени работят срещу България.
  • 25 Краси

    1 0 Отговор
    Абе тия зелените що не вземат да се гръмнат с измислените си искания
  • 26 Лесли

    1 0 Отговор
    Тома Белев и хората му от край време нанасят само вреди на България. Те се интересуват само от собствената си облага и лесно изкараните пари.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове