Last news in Fakti

22 Март, 2019 23:03 9 548 39

Най-голямото ловешко предприятие се вдигна на протест

  • ловеч-
  • спарки елтос

"Спарки Елтос" е пред фалит

Най-голямото ловешко предприятие се вдигна на протест - 1
Станишев на посещение в завода през 2014 г.

Около 300 работници от най-голямата фабрика в Ловеч - "Спарки Елтос", произвеждаща електрически инструменти, "скочиха" на протест. Служителите искат да узнаят какво ще е бъдещето на завода, където работят. Хората са твърдо против намеренията на Уникредит Булбанк да поиска откриване на производство по несъстоятелност на предприятието.

Проблемите в "Спарки Елтос" са налице от над година и половина, но досега не е имало обявяване за искане на фалит от страна на банката. Ако това се случи и фабриката бъде закрита, близо 500 души остават на улицата. Някои от работниците не са получавали заплати от октомври 2018 година насам.

От ръководството са им разяснили, че текат преговори между Българската банка за развитие и Уникредит Булбанк. Идеята е ББР, която е основен кредитор на "Спарки Елтос", да изкупи дълга към Уникредит Булбанк.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Азазело

    108 24 Отговор
    Цццц до къде я докархме..Проспериращ завод,с пазари зад граница да бъде обявен във фалит.Бравос на родните Оправници.От както сме в ЕС,хубаво ни Оправят.

    Коментиран от #2, #4, #8

  • 2 Иван

    42 86 Отговор

    До коментар #1 от "Азазело":

    Кое бе умнико е свързано тук с родните “О“правници и за кое в случая ти е виновен ЕС бе маломуник....аман от такива тъпанари. Пэълно в БГ само с такива селяни и простаци..ей тоа е големия проблем на БГ.

    Коментиран от #3, #7, #15, #33

  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    59 26 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    ГЕРБ и Бойко Борисов са виновни!!! ОСТАВКА и предсрочни избори!!! /reshetnikov/

    Коментиран от #5

  • 4 боярышник

    41 53 Отговор

    До коментар #1 от "Азазело":

    Това да не ти е държавен завод,че да обвиняваш управляващите.Леле какви опорници.Бъдете обективни!
    Никога повече "бсп"(безскруполни страхливи предатели)на власт.
    Да живее България!

    Коментиран от #29, #30, #36

  • 5 onq s konq

    14 33 Отговор

    До коментар #3 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Не мислиш в ПЕРСПЕКТИВА.Ако беше малко по-умен щеше да искаш 2 ОСТАВКИ на Борисов за ПО-СИГУРНО,защото сега той и да я подаде ПАК ЩЕ СПЕЧЕЛИ.Е тогава вече влиза в сила ВТОРАТА ОСТАВКА и нещата отиват към по-голям шанс ДА СТАНЕ ТВОЕТО:)
  • 6 Гост

    30 6 Отговор
    Добре ,какво е общото на този завод със Сер ГЕЙ Станишев че са сложили негова снимка? Или без да искате ,ей така просто малко пропаганда.
  • 7 онзи

    10 7 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Иване,Иване куче да те фане!!!
  • 8 АНТИГЕРБ

    44 9 Отговор

    До коментар #1 от "Азазело":

    Проспериращ с големи пазари зад граница, пък затънал в дългове и изпаднал в несъстоятелност?! Как става това? Ще кажете - управата е виновна, сигурно е така, тогава защо протестирате срещу банката, вместо да хванете и да линчувате буквално управата? Защото ако някой крадец на едно не бъде обесен публично за назидание на останалите, никога няма да се оправим...
  • 9 конкуренция

    36 2 Отговор
    А в една голяма хранителна търговска верига всяка седмица пускат различни видове ел.инструменти за "без пари"...напр. ударна бормашина 39 лв.
  • 10 ариец

    24 8 Отговор
    Явно се готви изнасяне на производството на завода в чужбина,може би в далечен КИТАЙ?
  • 11 Мисля че е обективно

    48 1 Отговор
    Добри машини бяха тогава когато бяха само Елтос . Имам ъглошлайф и дрелки от преди повече от 35 години , и работят без грешка , само дето са вече морално остарели, и нямат екстри , като новите, и са по тежки. После започнах да си купувам Спаркита , като си мислех , че и качеството е същото . на година и половина , горях по един ъглошлайф като станаха 3-4 изгорели се замислих , и купих един китаец от трибуквена марка с 3 години гаранция , и три пъти по-ниска цена, който изкара 10 години. Не им мисля лошото на Спаркито , но е нормално да фалират , а и сервизите им са кожодери. Отделно си намират причина да не признават гаранция - били претоварени . Ми нали ги продавате за професионални машини? Има и други модели на пазара , дето не горят и чупят , поне не толкова често.

    Коментиран от #12, #31

  • 12 Boxer

    26 1 Отговор

    До коментар #11 от "Мисля че е обективно":

    Дано да не фалират и тая случка сега да им е за обеца на ухото. Нека да се постреснат малко( особено номенклатурата ) и да си подобрят качеството .

    Коментиран от #13

  • 13 Мисля че е обективно

    23 1 Отговор

    До коментар #12 от "Boxer":

    Дано да не фалират, Това са 300 български семейства на улицата . Не съм им душманин , но е много трудно , когато си бил "един път качен на коня " да допуснеш да паднеш от него , и после тепърва да го гониш да се качваш. Обикновените им дрелки с метален корпус са наистина добри със здрав мотор . Преди 6-7 години си купих малка дрелка-винтоверт , добра машинка -ужасяващ безключов патронник който дори и нов и сменен с нов , не задържа и остава лошото впечатление в иначе приятната дрелка. Замених го с безключов патронник от добра марка , и сега всичко е чудесно , но с този патронник платих дрелката още един път , да не говорим , за парите дадени преди това да сменям неудачни патронници , които не покрива гаранцията.
  • 14 262

    30 0 Отговор
    Причината за лошото състояние на завода може да е лошо управление,умишлено тласкане към фалит или ред други причини.Продукцията на завода е с добро качество,но цените им са малко височки.Гиганти като Бош,Макита,Метабо.....имат модели,които се продават на по-ниска цена от Спарки.
  • 15 Брат

    13 12 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Много си прав,в БГ останаха само " умниците" дето все Оправниците им виновни и искат оставки.А в живота не прогресират защото качествата о способностите които притежават са нищожни и не могат да постигнат висок стандарт на живот и затова вият като гладни псета.

    Коментиран от #16

  • 16 Дааа

    9 12 Отговор

    До коментар #15 от "Брат":

    Така е и тези дето все реват са от електората на БСП.
  • 17 579

    12 9 Отговор
    Другарю ти май искаш капитализъм,ама от социалистически тип.Да няма конкуренция,и да няма фалити.Ама няма такъв филм.
  • 18 Бай ти

    10 3 Отговор
    Отговорът е много прост -заводът си просперира и работи.Просто е преместен.....В Китай.
  • 19 Минаващ от тук

    18 3 Отговор
    Китайците ще изядат хляба на много такива предприятия.
  • 20 Шаран БГ

    24 4 Отговор
    Защо десетки автобуси най-вече в почивните дни се изриват за съседните нам държави - Турция, Гърция, Сърбия . Румъния ?? Цените на множество стоки от първа необходимост / и не само/ са много по-ниски отколкото в нашата " пазарна икономика". Съседите произвеждат, създават материални блага, стоки!! Докато у нас вече 30 години икономистите и бизнесмените ни правят фалит подир фалит, унищожиха се стотици фабрики и заводи и хиляди способни хора продължават да се изнасят от страната. На много места по света труда се заплаща в края на седмицата !?!? Нашенските хайдути не искат да заплатят труда на хората за половин година !? А управниците ни се бият в гърдите, че страната"цъфти", дори ходят по света, да се хвалят................
  • 21 незнайко

    8 1 Отговор
    Вече има свръхпроизводство и електрическите инструменти са навсякъде. Нужно е преструкториране на производството на нещо ново. Примерно двигатели на електромобили които са бъдещето !!! Разбира се не е лесно, но не и невъзможно .
  • 22 какво е това

    4 1 Отговор
    Акционерите на Спарки Елтос АД ще гласуват за освобождаване от надзорния съвет на Петър Бабурков, става ясно от дневния ред на свиканото за 5 юли 2017 г. Общо събрание на акционерите в гр. Ловеч. Поканата е обявена чрез БФБ-София.

    Петър Бабурков е собственик на 50% от Спарки груп АД, което е мажоритарен собственик на Спарки Елтос АД. Другите 50% са собственост на Станислав Петков, който също е член на Надзорния съвет понастоящем. За нов участник в тричленния състав на Надзорния съвет е предложен Евгени Михайлов, който има дълъг стаж в групата на Спарки груп АД, като от 2002 г. работи в Спарки Трейдинг ЕООД, a от 2007 г. до момента е и негов управител. Също така е бил член на Управителния съвет на Спарки Елтос АД от 2002 до 2007 г. и от 2012 г. до момента.
  • 23 какво е това

    3 1 Отговор
    Спарки Елтос АД отчита консолидирана загуба от 2,79 млн. лв. за януари-март 2017 г., което е подобрение с 1 млн. лв. спрямо минус 3,8 млн. лв. за същия период на 2016 г.

    Консолидираните приходи намаляват с 13% на годишна база до 6,61 млн. лв. за първото тримесечие. Основното намаление е при продажбата на стоки, но има и такова при продажба на продукция.

    В същото време текущият размер на задълженията към банки се увеличава до 40,2 млн. лв. към 31 март 2017 г., спрямо едва 10,3 млн. лв. три месеца по-рано, което представлява ръст от почти 30 млн. лв. Нетекущите задължения към банки намаляват с 21,46 млн. лв. за трите месеца до 37,8 млн. лв.

    Общо текущите пасиви на дружеството са за 69,5 млн. лв. към 31 март 2017 г., спрямо текущи активи за 73,2 млн. лв. Основната част от тези текущи активи са вземания от клиенти и доставчици за 19,8 млн. лв. и материални запаси за 48,25 млн. лв. От ликвидността на последните две зависи финансовата устойчивост на компанията.

    Акциите на Спарки Елтос АД поевтиняват с 24% за последните 12 месеца до 0,46 лв. за акция и 7,7 млн. лв. пазарна капитализация.
  • 24 какво е това

    3 1 Отговор
    Държавната ББР отпусна пореден заем на губещото "Спарки Елтос"
    Компанията получи още 7.5 млн. евро след синдикирания кредит за нова производствена линия преди две години. Нов кредит за 7.5 млн. евро е получил производителят на електроинструменти "Спарки Елтос" от Българската банка за развитие (ББР). Сумата е предвидена за оборотни средства и е поредният заем, който компанията получава от държавната финансова институция. За обезпечение е използвано търговското предприятие "Спарки Елтос", както и предприятието на мажоритарния му собственик "Спарки груп", а свързаното "Спарки" - Русе, е станало поръчител, тъй като активите на ловешкото дружество вече са ипотекирани или заложени по предишни заеми.

    С това ББР затвърждава традицията от последните години да работи като кредитор от последна инстанция на закъсали предприятия. "Спарки Елтос" от години е губещо, като за последно е работило на печалба през 2008 г. (9.8 млн. лв. положителен финансов резултат). Въпреки очакванията пуснатата през есента на 2015 г. нова производствена линия, която също беше съфинансирана от ББР, да доведе до ръст на продажбите последният отчет към края на септември миналата година показва, че приходите падат наполовина и компанията отчита 21-во поред тримесечие на загуба.
  • 25 какво е това

    3 1 Отговор
    Държавната ББР отпусна пореден заем на губещото "Спарки Елтос" Решението за заема от ББР е одобрено от надзорния съвет на "Спарки Елтос" още в края на септември, а през декември е сключен и договорът за особен залог на търговското предприятие. Като допълнително обезпечение е заложена и "Спарки груп", която държи 69.46% от акциите на дружеството и е собственост на Станислав Петков и Петър Бабурков (всеки с по 50%). От подадените в Търговския регистър документи става ясно, че кредитът е краткосрочен – падежът му е 31 декември 2017 г., а лихвата е определена като 3-месечен EURIBOR + 3 пункта надбавка годишно, но не по-малко от 5%.

    Макар че учреденият залог върху търговското предприятие в полза на ББР е първи по ред, по отношение на отделни активи банката се явява пореден кредитор. Предишни обезпечения например включват ипотеки и особен залог на машини и оборудване в полза на Уникредит Булбанк и Първа инвестиционна банка, както и в полза на ББР и Международната инвестиционна банка във връзка с кредита за 10 млн. евро, който двете финансови институции отпуснаха на "Спарки Елтос" преди по-малко от две години.



    Допълнително обезпечение е осигурено и от свързаното дружество "Спарки", което притежава машиностроителния завод в Русе и в което 76.89% са собственост на "Спарки груп". Документи на сайта на компанията показват, че в седмицата преди Коледа е свикано извънредно общо събрание, на което акционерите да гласуват предоставянето на обезпечение под форма
  • 26 Марк Енгелс

    6 4 Отговор
    Заради тази фирма от 1961г., тези подобни на флекс и флекс инструменти, се наричат БЪЛГАРКА.
  • 27 ййй ооо

    8 0 Отговор
    40 МИЛИОНА ПЕЧАЛБА ЗА 15 Г., И 60 МИЛИОНА ЗАЕМИ, И 100 МИЛИОНА ЗАГУБИ, ПЪЛЕН СРИВ НА АКЦИИТЕ ОТ 1ЛВ ДО 15СТ-
  • 28 Марк Енгелс

    5 1 Отговор
    Заради тази фирма от 1961г., тези подобни на флекс и флекс инструменти, се наричат БЪЛГАРКА. В СССР и стране съставляващи го.
  • 29 5555

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "боярышник":

    Значи когато идва някой заблуден инвеститор Баце се удря у гърдите като Тарзан,ама някой завод като затвори Той не е виновен и няма нищо общо?Само за сведение на всички гейберасти....условията при които се прави бизнес се създават от управляващите.
  • 30 Иван Гешев

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "боярышник":

    Завода е с държавно участие и съответно държавата има представители в ръководството му.
  • 31 Пешо

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мисля че е обективно":

    Най-качествена продукция имаха докато бяха "Елпром" - Ловеч. Постепенно прехвърлиха печелившите производства извън завода в друга фирма, която е известна, като "фирма на жените на директорите".

    Коментиран от #32

  • 32 Само питам

    12 0 Отговор

    До коментар #31 от "Пешо":

    До скоро директор беше Кълбов - бивш шеф в ДС - ДАНС, за това източваше необезпокояван от службите. А предишния кмет на Ловеч от БСП го направи почетен гражданин на Ловеч. Проблеми и нередовни заплати има от поне пет години.
  • 33 Ти ли

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Ами гръмни се и ще си решиш проблема,анална подлого.
  • 34 ФАКТ

    4 1 Отговор
    На Запад това го няма.Отдавна са си решили проблемите! А нашите хубави управляващи , така и не взеха добрите практики за развитие на икономиката,социалната система,пенсионните фондове и прочие и прочие.....
  • 35 1244567

    4 0 Отговор
    А дали този завод не прави машини за тези гиганти бош и метабо??!!??
  • 36 Гражданин

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "боярышник":

    Макар, че не съм поддръжник на герб, в случая имаш пълно право.Заводът е от години така и проблемът му е мениджмънта. Само се чудя, защо хората толкова години търпяха това. Заплати-от време на време, лащане с инструменти и други своеволия на ръководството.
  • 37 Жечо

    4 0 Отговор
    Едно печелившо предприятие, продадено на частници докарано до фалит!

    До къде докарахме всичко, предприятие от времето на Социализма, което продаваше из цял свят! В момента във фалит щото частник и той се оказа некъдърник или крадец!

    Само ще дам едни пример: в СССР и сега все още в Русия на ъглошлайфовете биват наричани "Болгарка"! Представете си какво влияние имала Елтос и какъв пазар!?
  • 38 Мартин

    5 0 Отговор
    Как не ги е срам от УниКредит Булбанк да искат да съсипят толкова голямо българско предприятие?!?
  • 39 гост

    2 0 Отговор
    Има един клип на Путин ,как постъпва в подобна ситуация .
    Междо другото Ловеч се пише с голяма буква .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове