ФАКТИ.БГ

Инспекцията по труда с молба за фалит на най-голямото предприятие в Ловеч

Над 1/3 от служителите на „Спарки Елтос“ АД не са получавали заплати повече от два месеца

Публикувана: 3 Февруари, 2020 12:18
27 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 7510
Инспекцията по труда с молба за фалит на най-голямото предприятие в Ловеч
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.

Днес, 03.02.2020 г., Главна инспекция по труда чрез дирекция „Инспекция по труда“ Ловеч входира в Ловешкия окръжен съд искова молба за обявяване на „Спарки Елтос“ АД в несъстоятелност поради забавени повече от два месеца възнаграждения на поне 1/3 от работниците и служителите. От ИА ГИТ е заплатена и съдебната такса, необходима за образуване на дело.

Решението за входирането на исковата молба беше взето, след като от дружеството не изпълниха заявените с писмо от м. декември до Инспекцията намерения до края на м. януари 2020 г. да представят погасителен план за изплащане на възнагражденията на работниците и служителите. В ИА ГИТ е получено ново писмо от дружеството, от което става ясно, че интензивно се работи по варианти за финансово и оперативно преструктуриране и оздравяване на дружеството, като всеки от тях включва план за погасяване на задълженията на работниците. Съгласно посоченото писмо преструктурирането на дружеството ще продължи още минимум 4 седмици, т.е. процесът няма да приключи до средата на м. февруари, каквито бяха предходните уверения от дружеството.

Предвид декларативността на посочените в новото писмо обстоятелства, Инспекцията по труда счита, че за да защити в най-голяма степен правата на работещите, следва да упражни правомощието си да поиска обявяване на дружеството в несъстоятелност. Работодателят може да продължи да работи по преструктурирането си и да докаже наличие на платежоспособност в рамките на съдебното производство.

Инспекцията по труда постоянно следи и ситуацията във второ предприятие на територията на област Ловеч, за което стана публично известно, че има задължения към работниците и служителите си - "Технокороза" АД. Проверка в информационната система за производство по несъстоятелност показа, че срещу дружеството вече е образувано дело за обявяване в несъстоятелност. Към момента не се налага и Инспекцията по труда да предприема действия за това, тъй като работниците и служителите имат право да се обърнат към Фонда за гарантирани вземания във всеки случай на обявяване в несъстоятелност на работодателя им или при откриване на производство по несъстоятелност. Правата им по никакъв начин не зависят от това кой е инициаторът на иска.

ИА ГИТ обаче ще следи хода на делото и при евентуалното му прекратяване ще има готовност за нов иск, ако има основание за такъв. Междувременно служителите в дирекция „Инспекция по труда“ Ловеч постоянно консултират работници и служители на предприятието как могат да проследят хода на делото, къде могат да се запознаят със законодателството, свързано с реда и начина за получаване на обезщетение от Фонда за гарантиране на вземанията, както и по всички въпроси, свързани с трудовите им права.

По отношение на работниците от „Фюжън Пластикс“, които също претендират за дължими заплати, Инспекцията по труда е установявала това обстоятелство за минали периоди и е предприела всички свои правомощия, като е дала задължителни за изпълнение предписания и е потърсила административнонаказателна отговорност на работодателя. От месец януари 2020 г. в дружеството се извършва цялостна проверка, която продължава. При установяване на факти и обстоятелства, които са основание за обявяване на дружеството в несъстоятелност поради неизплатени заплати, Инспекцията ще изпълни правомощието си да подаде искова молба в съда.

Ловеч / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.3 от 7 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Българина
1 Отговор
Ще има и други фалити при герб. Герб първо фалираха Грейт Оул пак в Ловеч сега Спарки. Явно се работи целенасочено....

Коментиран от #26


Оценка:
-17 +43

Икономиката на Боко
2 Отговор
За управляващите парата - за гражданите , данъците , фалитите , мизерията. А бе управяйте се.

Оценка:
-6 +39

МОДЕРНИ БЪЛГАРСКИ ПРИКАЗКИ
3 Отговор
Ами едни не плащат милиарди данъци,а други фалират за хиляди...Сега Ловчанлии да се организират с Перничани и в София на къмпинг пред пещерата на Змей Горанов....Стига е крал момите на двата града....

Коментиран от #5


Оценка:
-6 +37

Хънта-мънта.
4 Отговор
Последен валс.Сбогом любима власт.Бай СТАВРИ ДА ПРИГОТВИ КИЛИЯ,че да не удари камбаната преди делото.

Оценка:
-4 +12

старото
5 Отговор

До коментар #3 от "МОДЕРНИ БЪЛГАРСКИ ПРИКАЗКИ":


вместо да пишеш неграмотно-вземи се ограмоти ,бре калпазанин! Пише се КРАДИЛ а не КРАЛ . Ти да не си крал на България ,бре!!!

Коментиран от #8, #10


Оценка:
-16 +3

Предложение
6 Отговор
В такива случаи, гледах един документален филм за фалит на предприятие в Аржентина, а има случай и в Гърция, при който работниците взимат начинанието в собствени ръце, и всичко тръгва по мед и масло

Коментиран от #7


Оценка:
-2 +10

Тука не е Гърция или Аржентина
7 Отговор

До коментар #6 от "Предложение":


Тука работниците- народът взимат един гол. А и трабва да дават данъци и осигуровки върху не платените им заплати.

Оценка:
-3 +10

Трол69
8 Отговор

До коментар #5 от "старото":


Ти наистина си много дърт - такава дума "крадил" няма в българския език от поне 100 години! Не мога да ти преброя правописните грешки, бе "грамотния"! И да - "крал" е правилно. Каскет...

Оценка:
-2 +15

Цъфнал гербер
9 Отговор
Пак фейк новини. При този растеж и цъфтеж, при този строеж на магистрали и заводи. Радвайте се българи.

Оценка:
-2 +16

Ха Ха Пънки
10 Отговор

До коментар #5 от "старото":


КРАДИЛ.....
Ти ме уби...

Оценка:
-1 +11

Брех
11 Отговор
Още на първият месец трябваше да напуснат. Като не им плати заплатата един месец и види, че идват са бачкат за втори... Как ще им плати, при положение, че те буквално работят за без пари.

Оценка:
-1 +8

Джони
12 Отговор
1/3 от служителите ли??!?!! По скоро 99%!!!
За два месеца ли?!?!?! Дължат ми заплатите от април 2019 до октомври 2019!!!

Оценка:
-1 +12

Знаещия
13 Отговор
Технокороза е поредното българско предприятие фалирало заради ниските изкупни цени на гиганта Икея. Много жалко.

Оценка:
-1 +7

имбецили на килограм
14 Отговор
От 30 и кусур години бг робовладелците провеждат социален експеримент, "колко време говедата могат да им работят без да им плащат". И понеже се оказва, че някои стигат до една година никога няма да станем европейци. Отделно върви и експеримента с най-масовата заплата-минималната.

Оценка:
-3 +10

parkside
15 Отговор
Много скъпи техните машини, нещо по джоба, не могат ли да направят!

Оценка:
-3 +6

Гол Тупанович
16 Отговор
Абе лесно ги фалирате и после олеле малеее С тия фалити не се решават проблемите ,а се задълбочават. И в един момент гладните и безработните стават огромна сила и бутилката отпушва парата и настъпва отново социализъм. Всичко е спирала....Колкото повече недоволни и безработни толкова по-голяма опасност за демокрацията.

Оценка:
-0 +9

Пламен
17 Отговор
Фалита на Спарки не е от това че нямат работа, а е схема някаква. Мой познат е дистрибутор на Спарки и той недоумява каква е причината при положение че бълват продукти. А за тези които не знаят, там почти нищо не се произвежда. Частите идват от Китай и се прави основно асемблаж. От много време не се произвежда нищо там! Така че да го знаете.

Коментиран от #18, #27


Оценка:
-4 +11

ИМПЕРИАЛИСТ
18 Отговор

До коментар #17 от "Пламен":


А на мене ЕДНА ЖЕНА ми каза друго.

Коментиран от #21


Оценка:
-0 +5

Аман от червени боклуци
19 Отговор
Китайците фалираха още един завод, честито на българските търговци, един конкурент по малко.

Оценка:
-0 +8

tonazi
20 Отговор
Старите хора казват"една птичка пролет не прави" но не е вярно, почина господин Тончев! фалира завода.За Елпром Ловеч бих казал където купиха заводите старите комунисти на далавера и рано или късно ги довеждат до фалит!!!

Оценка:
-0 +7

Пламен
21 Отговор

До коментар #18 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


На тая жена и кажи когато спи да не си пъха чаршафа отзад.

Оценка:
-0 +4

Другия с коня
22 Отговор
И Ловеч даде фира....В София има работа - идвайте...Има метро.Има Живот......

Оценка:
-2 +3

Бесен
23 Отговор
Де го баце, да каже колко е прекрасно всичко и как се работело в подопечната му територия дето той лично е създал... тъпани герберастки - НАВСЯКЪДЕ Е РАЗРУХА ВЕЧЕ!

Оценка:
-0 +4

цвцв
24 Отговор
винпром русе от миналата година,при герб е тъка топ-мен носят половината заплата на ръка в габровския цех но нали са гербераси дончев не ги закача,че също като божков крият данъци всички са мафия

Оценка:
-0 +2

Знаещ
25 Отговор
СПАРКИ затъна още 2009г. И не е изплувало досега. Много заеми без резултати...

Оценка:
-0 +4

Знаещ
26 Отговор

До коментар #1 от "Българина":


СПАРКИ е собственост на хора, които гравитираха около БСП/АБВ..... Редовно получаваха кредити без да правят преструктуриране... Грейт Оула си е замислен за фалит от самото начало...

Оценка:
-1 +3

Знаещ
27 Отговор

До коментар #17 от "Пламен":


Пламене, не знам какво са ти казали, но малка част от частите са китайски - и то това са неотговорни, както и някои по-редки. Основните се правят в Ловеч. Има леярна, шприцово, механична обработка, цех за ротор-статор.... Е, акумулаторни батерии не се правят... Ясно от къде са... Електрониката е българска...
За това, че е схема, обаче си прав...

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Родриго Дутерте
Президентът на Филипините с коментар пред медиите
Хитлер е изтребил 3 милиона евреи... Тук има три милиона наркомани. С радост бих ги убил."

Още бисери
ТОП 5