Last news in Fakti

27 Март, 2019 15:18 3 083 11

СБА: Ограниченията за зимните гуми са спорни

  • гума-
  • сба-
  • зимни гуми

Ползването на предпазни колани от водачите и пътниците трябва да бъде задължително

СБА: Ограниченията за зимните гуми са спорни - 1

Предвижданите ограничения в проекта на нов Закон за движението по пътищата за фиксирани дати за използване на зимни гуми и вериги в периода 15 ноември-1 март са неприемливи от социална и екологична гледна точка. Това се посочва в позиция на Съюза на българските автомобилисти /СБА/. Въведените ограничения за новите водачи са доста спорни според СБА.

От организацията съветват текстовете, засягащи пешеходните пътеки, да подчертаят необходимостта от задължително изграждане на предупредителни неравности на пътното платно преди пешеходната пътека.

В законопроекта не са премахнати изискванията за стикер на стъклото за "Гражданска отговорност" и за технически преглед, въпреки че те не са необходими за осъществяване на контрол.

Ползването на предпазни колани от водачите и пътниците трябва да бъде задължително без оглед на професионалните качества на субектите, като единственото изключение да се отнася само при наличие на медицински фактори.

В Законопроекта е разписано всички глоби за нарушения, установени с технически средства да постъпват във Фонд "Безопасност на движението по пътищата", но не е посочено за чия сметка ще са разходите за консумативи при контролната дейност - тестове за наркотици, минимални суми за уредите за алкохол, включително и сумите за метрологична проверка на съответните уреди. Според СБА е редно те да се плащат от нарушителите при установяване на нарушение, за което наложеното наказание е влязло в сила.

От СБА посочват и положителните страни на проекта - завишени санкции за груби нарушения, от които следват тежки последици; рестрикции за системните нарушители; текстове, водещи до повишаване на събираемостта на глобите; санкции към институциите, ангажирани с безопасността на движението и др.

Проектът на закона е добра основа за развитие на процеса по подобряване на безопасността на движението и намаляване на пътния травматизъм, допълват от съюза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умно село

    18 3 Отговор
    Ако ставаше със Закон да променим времето , умните ни политици щяха да векуват.
    Сняг е валяло и през май.
    Но в днешно време политикът може и знае всичко.
    Стани бай Доньо да си прибереш глупаците!
  • 2 гост шофер

    20 4 Отговор
    С коланите не пречиш на останалите участници в движението.А на пешеходна пътека се пресича след като е спрял автомобил.С гърбиците по пешеходните пътеки не се решава проблема.

    Коментиран от #4, #9

  • 3 нафто

    31 3 Отговор
    Ползването на предпазни колани от водачите и пътниците,и управление на колата с включени фарове през деня са средство за събиране на пари чрез глоби.Хиляди хора са оставени да мрат като мухи в мизерия,та на "мъдрите"ни политици коланите и фаровете са проблема.Уж ни пазят от нараняване и смърт.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Усмивката

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "Корола":

    Братчет .Утре може да излезе закон за спиране на самолет когато преминава ято птици.Разбираш ли абсурдноста на закона и законите.Че със закон такива въпроси не се уреждат.Ще има още жертви на човешка глупост и простотия
  • 6 Бай Шиле

    15 2 Отговор
    СБА да беше коментирал фаровете през слънчев август на магистрала.
  • 7 Бай Шиле

    17 4 Отговор
    Коланите безспорно са полезни.Само че ако не съм ги сложил не преча на никого.Изборът си е мой.Все едно законът да ме задължава да сложа пуловер,защото иначе ще настина.
  • 8 Проблем

    13 5 Отговор
    Това с колана е безобразие , на мен лично ми пречи и дезориентира т.е. ми създават предпоставка за инцидент без да се интересуват от удобството ми а едно от най-важните правила преди да потеглим с МПС е да си създадем максимално удобство , да нагласим седалка, огледала и т.н. какво удобство е това да ми налагат колана , който всъщност ми пречи , колкото до това дали ще пострадам ама въобще не е работа на никой , в крайна сметка никой не може да ми се прави на лицемер че бил загрижен за здравето и живота ми освен роднините ми , това си е чиста намеса в личния ми живот
  • 9 Мод

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "гост шофер":

    В голяма степен се решава!
    Понеже Бай Ганьо намалява така или иначе за да не си троши колата.Резултата е по малко Смърт на пешеходни пътеки,и по голяма готовност дори желание за спиране.
  • 10 Nightrunner

    3 0 Отговор
    Абе, не разбрахте ли, че от цялата работа никой де го интересува безопастността, а кой че изцоца парите.
    Относно глобите за колани всичко си е с цел събиране на кинти. 50лв глоба + незнам си колко точки и директно ти пишат акт, щот немоело с фиш ?!!?1?#$@@$@#*&**&$.
    Спират те 5 пъти за колан и си без книжка щот немаш точки. Отивав на кУрс за възтановяване, там едни кинти ти вземат, късат те първич път за няква глупост, отиваш втори път ай пак едни кинти и то ко стана едни хора згънаха 1000лв от колани.
    И що от колани, ам щото шанса да те хванат без колан и без фарове в града е най-голям.
  • 11 незнайко

    0 1 Отговор
    Някой разбра ли нещо от тази статия ???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове