Last news in Fakti

2 Април, 2019 10:50 1 939 14

Без задължителна матура по математика

  • математика-
  • матура-
  • мон-
  • образование-
  • аикб

Министерството на образованието и науката не се съгласи с искането на Асоциацията на индустриалния капитал в България

Без задължителна матура по математика - 1
Снимка: БГНЕС

Към настоящия момент Министерството на образованието и науката не предвижда въвеждането на задължителна матура по математика, каквото искане отправи Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Засега не предвиждаме да предложим промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, което не означава, че не се вслушваме в становището на бизнеса, но ще търсим други инструменти, с които да мотивираме интереса на учениците към математиката", заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от "Дарик"

Министърът добави, че от догодина за първи път ще има външно оценяване по математика след десети клас. По думите му занапред все повече изпити ще стават интегрални и с въвеждането на компетентностния подход в образованието ще се залага на повече интердисциплинарност, а не толкова само на знания по определена дисциплина.

Красимир Вълчев посочи като добър индикатор ръстът на учениците, които тази година са пожелали да се явят на матура по математика, макар техният брой да е все още малък.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mango number five

    14 1 Отговор
    При наличието на толкова хара с фалшиви дипломи на върха в управлението на държавата. Е по добре да забранят и да се ходи на училище.
  • 2 Вие сте прости и аз съм прост, затова ..

    9 1 Отговор
    Прост народ от ГЕРБ лесно се управлява ! ББ
  • 3 Пример

    5 1 Отговор
    Ами те младежите като гледат горе в елита какви хора има ... сами не искат да решават задачи. Казват си, ако решавам добре задачи - ще стана като тези от екрана ... и им минава набързо мерака :)
  • 4 възмутен

    9 1 Отговор
    Няма нужда от матури, няма нужда от образование ... да закриваме тази държава. И без това вече е само една територия, населена от идиоти и простаци
  • 5 Bahti

    5 1 Отговор
    Я, Бързо в пещерата! За кво им е математика? Имат си телефончета и дрога.
  • 6 тиква1

    4 0 Отговор
    Ами да, няма нужда от матури, а само от мутри в тиквундия.
  • 7 Батман Боко

    5 0 Отговор
    Математиката е важна,но по-важно е в българското училище да има морал,всичко започва от семейството,минава през училището и грешките и пропуските ги виждаме ходещи по улиците на нашата мила родина.Даскалите,даскалите повечето са без морал,но с връзки и по-послушни от учениците,слушат и клатят глави като доволни крави.Реформи,некадърните вън,времето за промени изтича,г-н Вълчев,бъди вълк,а не овца,покажи характер.Разкарай партийно назначените некадърници има много такива,шефове на РУО-та,директори,заместниците им,даскали с престъпна сексуална ориентация,започни от КЕМБРИЧА в гр.Бяла,Община Ценово и докадето стигнеш,а ще се стигне далеч,важното е да се почне и да се сложи край на порочните практики.УСПЕХ!
  • 8 Bubbles

    3 0 Отговор
    Ба матури, аз изобщо се чудя за какво изобщо я учат тая математика, да вземат да я махат само тормозят децата с нея!
    Също да разкарат и историята и географията и литературата.
    Нека останат само музиката и трудовото та да се учат децата как да си берат железо и кой е оркестър кристали...

    Коментиран от #9

  • 9 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Bubbles":

    И химията и физиката и биологията. Треа нещо по интердисциплинарно и фешън да се учи. мениджмънт, туризъм, културология е такива неща ;)
  • 10 Госあ

    1 1 Отговор
    "Министерството на образованието и науката не се съгласи с искането на Асоциацията на индустриалния капитал в България" .....ШОК...бате... к'ва е тая индустрия бе бате?!?! Да не и трябват хора с познания по математика ?!?!?!? Къв е тоя капитал бе бате !?!?!

    Коментиран от #11

  • 11 п.п.

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    а сори грешка,не се съгласи... че обикновено хвърлям по един поглед,но този път съвсем не се загледах...евала на министерството....
  • 12 Марков

    2 1 Отговор
    И за какво им е тая математика? Индустриалния капитал се нуждае от евтина хамалска ръка, математиците свършват по кофите
  • 13 Трябва да се прекръсти

    3 0 Отговор
    на Министерство на простотията и глупостта. ТОВА Е ЦЕЛТА НА ПРОГРАМИТЕ ИМ , ПОДГОТВЯНИ ОТ ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО И АМЕРИКА ЗА Булгаристан
  • 14 Volkswagen

    2 0 Отговор
    няма да отворят завод в държава на тъпунгери , чалгари , стриптизьорки и сервитьорки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове