Last news in Fakti

4 Април, 2019 16:35 3 984 18

Германия стои зад идеята за завод на Volkswagen в България

  • франк-валтер щайнмайер-
  • volkswagen-
  • румен радев

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер е на официално посещение у нас

Германия стои зад идеята за завод на Volkswagen в България - 1
Снимки: БГНЕС

„Успешното българо-германско икономическо партньорство дава достатъчно основания да вярваме, че България може, готова е и заслужава икономически цикъл със затворено производство. Всички български институции са в пълен консенсус и с обединени усилия ще работят за предоставянето на най-добрите възможности и сигурна среда за такава инвестиция“. Това заяви президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с федералния президент на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, запитан за възможността концернът Volkswagen да открие автомобилен завод именно в България.

"Германия подкрепя изграждането на завод на Volkswagen в България. С този сигнал искаме да изпратим посланието, че Германия има голям интерес политическите, културните и икономическите отношения между нашите две страни да продължат и да станат още по-тесни“, каза Щайнмайер.

„Високо оценяваме ролята на Германия като фактор, допринасящ за по-бързата и пълноценна конвергенция и догонващото развитие на страните от Източна Европа в рамките на ЕС“, подчерта Румен Радев, цитиран от правителствената пресслужба.

Президентът Щайнмайер е на официално посещение у нас по покана на българския държавен глава и във водената от него делегация са включени представители на водещи германски компании. Като особено перспективни сфери в двустранното сътрудничество на срещата на държавните глави бяха откроени автомобилната индустрия, информационните технологии, отбраната и енергетиката.

Германия стои зад идеята за завод на Volkswagen в България

„Големите кръгли маси не са подходящите места, на които се взимат стратегически решения, но все пак са необходими, за да се постига консенсус и да се обсъдят рамковите условия. Сред представителите на фирмите, които ме придружават, са хора, които вече са натрупали опит в България, други, на които им предстоят такива решения, и такива, които дългосрочно търсят места за крупни инвестиции“, посочи на пресконференцията германският президент.

Германия е най-големият икономически партньор на България и двустранният стокообмен надхвърля 8 млрд. евро, беше отбелязано още на пленарните разговори на официалните делегации.

„Още по-важното е, че не става въпрос само за търговски отношения, а за значими германски инвестиции и силно бизнес присъствие в България, за успешно икономическо сътрудничество и за съвместни производства“, заяви Румен Радев.

По-късно днес президентите на България и Германия ще обсъдят възможностите за разширяване на германските инвестиции у нас на среща с представители на български и германски компании, организирана от Германо-Българската индустриално-търговска камара. Утре Румен Радев и Франк-Валтер Щайнмайер ще разгледат производствената база на дружеството Либхер-Хаусгерете Марица.

Държавният глава благодари на своя германски колега за активното двустранно партньорство при въвеждането на системата на професионално образование у нас и за реформите на българската правосъдна система, държавната администрация и вътрешната сигурност. По думите на Румен Радев посещението на Франк-Валтер Щайнмайер е във важен момент, в който България ясно очертава своите приоритети за пълноценна политическа, икономическа и социална интеграция в Европа.

„Това е усилие, което е невъзможно без правова държава, без демократични институции и ефективна пазарна икономика. В това усилие Германия ни подкрепя неотменно от началото на демократичните промени“, посочи Румен Радев и добави, че България и занапред ще разчита на подкрепата на Германия за нашето членство в Шенген, в Еврозоната, в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Общите външни и вътрешни предизвикателствата пред Европа изискват решимост и съвместни действия от страните-членки на ЕС за изграждането на обединен, солидарен, сигурен, проспериращ и силен Европейски съюз, беше позицията на двамата президенти. Обединяването на усилията в борбата срещу тероризма, нелегалната миграция, организираната престъпност нямат алтернатива, както и засилването на сътрудничеството в сферата на отбраната. България да бъде не само бенефициент, а и да интегрира своята военна индустрия и военна наука в общите проекти в рамките на Европейския фонд за отбрана, призова Румен Радев.

Двамата президенти обмениха мнения и за големите инфраструктурни енергийни проекти, които водят до диверсификация на маршрутите и източниците за доставки на природен газ и чиято реализация има пряко значение за сигурността и конкурентоспособността на европейските държави. Продължаване на подкрепата за реформите в страните от Западните Балкани в процеса на европейска интеграция, както и Брекзит, също бяха сред акцентите на разговорите. Румен Радев отново подчерта, че във Великобритания има над 250 хил. български граждани, хиляди британски граждани живеят у нас и страната ни ще работи за зачитането на техните права при Брекзит.

По време на срещата Румен Радев благодари на Франк-Валтер Щайнмайер за неговия личен принос за разрешаване на случая със задържаните в Либия българските медицински сестри.

По-рано на площад „Св. Александър Невски“ се състоя церемонията по официалното посрещане на президента Франк-Валтер Щайнмайер в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БКП ТВ HD

    17 3 Отговор
    VAG феновете ще са много радостни :)
    Ще си взема един ГолфФ!
  • 2 реалист

    30 17 Отговор
    Европата започва да се ориентира към правилния човек, а не към сикаджийския рекетьор от Банкя, който успя да отблъсне от България и малкото външен инвеститорски интерес
  • 3 В Перник трябва

    18 2 Отговор
    да е обаче, иначе не
  • 4 Компенсация

    4 1 Отговор
    за пакета "Мобилност" на МакАроний може би
  • 5 КОЮ

    11 5 Отговор
    Много добре ще дойде една такава инвестиция за страната ни , само дано не е в Софето , ето тук в Стара Загора добре ще ни дойде при положение че скоро ще загробят Марица изток има доста работна ръка и квалифицирани инженери ,и реално няма друго производство в региона,обаче като си знаем стоката острия обратен ръб Живко най вероятно ще проспи и тази възможност.
  • 6 Чавдар войвода

    25 3 Отговор
    Стискайте палци, дано да изберат България.
  • 7 Ай стига бе

    4 5 Отговор
    Аз мислех че папуа нова гвинея стои зад идеятя фв да строи в бг.
    Румъния ще е !

    Коментиран от #8, #17

  • 8 onq s konq

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ай стига бе":

    Много интересно мислене:)Аре сега кажи КАКВО ОЩЕ СИ СИ МИСЛЕЛ не само по темата,А ИЗОБЩО?
  • 9 нафто

    7 3 Отговор
    Чудесно ще е VW да инвестират у нас,но...вероятността е малка,а надеждата голяма.Големците във VW,знаят какво се случи с Фиат у нас,после с Рено,после с Ровър.Така,че доста ще се замислят.

    Коментиран от #11

  • 10 Айхман

    7 1 Отговор
    VW е богата фирма с много пари,но няма пари за губене.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 меринджей

    5 2 Отговор
    Дойчовците от ФОЛцВАГЕН са големи измамници и манипулатори - средата в БГ-то ще им ойдиса и пасне идеално - щат не щат ша дойдат, наши са си, има още какво да вземат и какво още да учим от тях в измамата... абе дойчовци...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Горо

    4 0 Отговор
    Тази "идея" за откриването на завод на Фолксфаген се раздухва повече от правителството на Бойко Борисов. Колкото ще мине "турска тръба на газа" през България, толкова ще бъде построен и завод. Борисов е гений на приказките и карък на делата.
  • 17 Ай стига бе

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ай стига бе":

    Не ми взимай ника, пишлеме! Пишеш неграмотно и ме излагаш.
  • 18 чиче

    2 0 Отговор
    Завода ще е между Пазарджик и Пещера заради мургавите работници.Качеството ще е като на ТАТА НАНО
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове