Last news in Fakti

6 Април, 2019 14:02 3 033 25

Скандалът с апартаментите отекна зад Океана

  • цветан цветанов-
  • апартаменти-
  • артекс-
  • племен георгиев-
  • борислав сарафов-
  • лозан панов

"Ню Йорк таймс" помести статия, не пропусна да отбележи, че България е най-корумпираната държава в ЕС

Скандалът с апартаментите отекна зад Океана - 1
Сградата, в която председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев има тризонет и тераса със сауна, снимка: БГНЕС

Американското издание „Ню Йорк таймс“ публикува статия за българския скандал с луксозни апартаменти, озаглавена „България разследва още три апартамента по скандала с луксозни имоти“, отбелязаха от БГНЕС.

В нея обществеността се запознава със скорошното разпореждане на главния прокурор на България за „още разследвания, включително на председателя на Комисията за борба с корупцията, по скандал с покупките на луксозни имоти на изгодни цени, което вече накара някои висши политици да подадат оставка“.

Цитира се заповедта на главният прокурор Сотир Цацаров за разследване срещу комисаря по борба с корупцията Пламен Георгиев за предполагаеми фалшиви декларации за обстоятелствата, при които той и съпругата му са придобили апартамент в столицата София.

Цитирано от БГНЕС, изданието запознава и с разследването срещу съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и синът на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

България е класирана като най-корумпираната държава-членка на Европейския съюз от групата за борба с корупцията „Transparency International“, припомня изданието.

„Въпреки обещанията на правителството да изкорени корупцията, все още няма високопоставен служител зад решетките по обвинения в корупция“, твърдят авторите в публикацията и продължават: „Анализите показват, че корупцията на високо равнище е основната пречка за амбициите на България да привлече повече чуждестранни инвестиции и да се присъедини към зоната за свободно пътуване на Шенген“.

По-нататък статията информира за действията на българския премиер Бойко Борисов относно посочените от главния прокурор лица, които се ограничават до съветите му те или да подадат оставка, или да си вземат отпуск. Излизането в отпуск на Георгиев, „така че да не може да има подозрение, че по някакъв начин влияе на разследването”, също е отразено от медията.

Изданието припомня също самото начало на скандала, когато „миналата седмица заместник-лидерът на управляващата българска партия ГЕРБ Цветан Цветанов напусна парламента след подобни обвинения“.

„Скандалът вече накара българския министър на правосъдието и двама заместник-министри да подадат оставка, след като бе съобщено, че са закупили просторни апартаменти в луксозно предградие на София на по-ниски от пазарните цени от същия предприемач“, пише „Ню Йорк таймс“.

Статията завършва с информация относно опозиционните социалисти, които, „бойкотирайки парламента от средата на февруари, повториха призивите си за предсрочни избори, обвинявайки правителството на Борисов, че не успява да се бори с корупцията на високо равнище“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ernesto Guevara

    53 2 Отговор
    САЩ се отрекоха от ГРОП

    Коментиран от #2, #25

  • 2 Госあ

    38 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ernesto Guevara":

    Така е, много се наакаха и замириса яката. Сега си правят пиар като стожери на справедливостта 😂
  • 3 Суджук от ГЕРБ

    36 0 Отговор
    Писна ли от суджуци и луканки....искам апартамент с обща тераска/400кв/
  • 4 Бойко Хвалипръцков

    33 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „Анализите показват, че корупцията на високо равнище е основната пречка за амбициите на България да привлече повече чуждестранни инвестиции и да се присъедини към зоната за свободно пътуване на Шенген“ НЕЩО СА СЕ ОБЪРКАЛИ ШЕФОВЕТЕ,НИЕ ВСЕКИ ДЕН ОТВАРЯМЕ ЗАВОД
  • 5 дон Пирон

    33 0 Отговор
    Ау, и сега Помпата ще вдигне един телефон на РазБойко и ще иска веднага да се платят самолетите, щото утре пада Правителството. Може да обещае още 400 солдата в Старо село, ама ако ги храним ние. Бойко, засрами се, Цецо ти изяде закуската.
  • 6 И какво стана?

    22 0 Отговор
    Едно нищо.Кервана си върви...?.

    Коментиран от #17

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Зайко Байко многознайко

    28 1 Отговор
    Този пост съм го писал преди 3 години, сега го публикувам отново! Човешкият мозък има едно прекрасно ,но вредно качество, качеството се казва забрава! ....Основните инструменти да държиш народа си в подчинение са следните : 1. Хляб, 2. Вино ( разбирай всекакъв вид алкохол) и, 3. Зрелища. Хлябът и виното са кът, но за това пък зрелища бол, като почнеш от "Цумгейт" минеш през "Суджукгейт" , " Грипенгейт" и стигнеш до "Кумгейт", сега и "Апартаментгейт" разтърсва страната. Управляващите и търтеите в парламента, трябва да си дадът сметка, че нищо вечно няма и че рано или късно народната "любов" , може да се превърне в неконтролируем бунт. Вече се моля това да стане, че тези крадливи гадове да се махнат от управлението. Още помня Цецо Крадецо и Тиквоций Едно, как през 2009 предизборно обещаваха, че като вземат власта Доган На@ран ще бъде първият, който ще влезе в затвора. От тогава колко лъжи се изрекоха, колко пари се откраднаха, колко народ се зътри!?
  • 9 Зайко Байко многознайко

    2 0 Отговор
    Чети зАтри , вместо зЪтри.
  • 10 АпартаментГейт

    15 0 Отговор
    Милионери! На каква „почва” са расли милионери или по-богати от такива тук. Мнението ми е, че има четири условия и едно допълнение – яко крали през соца, яко крали по време на демонтажа на „комунизма”, яко крадналили от приватизация, здравата краднали сега от народа и допълнението – спечелили джакпот. Общото за всички е: „морен вода не е пил!”. Хоп, апартамент.
  • 11 касиер

    17 0 Отговор
    С гепнатите кинти от ктб всичко каквото трябва може да оттекне навсякъде, даже на луната.
  • 12 Време за ВЪЗРАЖДАНЕ

    21 0 Отговор
    Боже, какви идиоти убиват народа. Тъпаци, гласъвайте за ГЕРБ, БСП, ДПС, ОП, Воля .ж Сигурна евтаназия

    Коментиран от #16

  • 13 Престъпници

    22 0 Отговор
    Само негодници са във властта.
  • 14 Анти ГРОБ

    19 0 Отговор
    Айдее оставка на Пламен Георгиев !!! Тоя мазен вмирисан изпотен боклук ли ще ни краде ... ОСТАВКА !!!! ГРОБ ОСТАВКА !!!
  • 15 Ну Йорк

    13 0 Отговор
    А кога ще попитат къде са децата на политиците и министрите през последните 20 години? Да не се окаже че сме ги изпратили при вас заедно с куфарите откраднати пари?
  • 16 Как ще

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Време за ВЪЗРАЖДАНЕ":

    Докажете че не сте продукт на ДС?
  • 17 Да прав си

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "И какво стана?":

    Нека крадат още. Светът е техен. Народа не мой ги пипни. Ай ги пипниш си на решето. ☺. Шегувам се.
  • 18 И какво излиза

    12 0 Отговор
    Тази статия и класацията да не би да изобличават една министърка, която казваше че нямало корупция, а само усещане. И сега кво правим? Кой говори истината!?
  • 19 Младежко ГЕРБ

    8 0 Отговор
    А бе прави новите ни братя.В САЩ даже не знаят какво е това политическа корупция.То и в английският няма такава дума.

    Коментиран от #24

  • 20 Булшитс

    13 0 Отговор
    Само тук и само сега, цял свят да гледа сейра, управляващата партия и шефа на антикорупцията най корумпирани в държавата
  • 21 яяяяяяяяяяяяяяяяяя

    14 1 Отговор
    И на американците им е ясно кво става у нас ,дето са на хиляди километри. Само на българския въшлив съд не му е ясно . Само Народен Съд ви оправя вас.Веднъж имаше, ще има пак
  • 22 Хи их хи

    8 0 Отговор
    Тая хартия Ню Йорк Таймс ще да е на БСП-то, и Свободна Европа е на комунистите, и Валерката дето изкарва кирливите ризи, и той ще да е комунист! А ГЕРБ май са бодрата смяна на БКП! Те такива ми работи!
  • 23 ТОЧКАТА

    11 0 Отговор
    Това само показва какви СКРЪНДЗИ СА ЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИТОРИ.....Кво да очакваш от СКРУДЖ---РАСТЕЖ ЛИ???Май просто ни натискат да платим повече за Ф16/70/ЦЦ-Б...
  • 24 ТОЧКАТА

    11 0 Отговор

    До коментар #19 от "Младежко ГЕРБ":

    Аде бе...ТЕ!!!да не знаят...Дето ТАКА УПРАВЛЯВАТ!!!И ...ти си млад бербер!!???И С какви ,,ценности,, си пропит???...
  • 25 ТОЧКАТА

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ernesto Guevara":

    НЕЕЕЕЕ,карат го да плати по-вече!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове