Last news in Fakti

23 Април, 2012 20:42 3 194 0

Военноморският музей на Варна отвори врати

  • военноморски музей-
  • варна
Военноморският музей на Варна отвори врати - 1
Снимка: Министерство на отбраната

Военноморският музей във Варна отново отвори врати с нова експозиция след четиригодишно прекъсване. В официалното откриване днес, 23 април, участва заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната.

„От името на министъра на отбраната Аню Ангелов искам да благодаря на екипа на Военноморския музей и на екипа на Националния военноисторическия музей за изключителния професионализъм, търпение  и прецизност при  подготвянето  на новата експозиция“, каза заместник-министър Цветкова.

„Ръководството на Министерството на отбраната, както и Военноморските сили, винаги ще продължават да подкрепят дейността на музея, подчерта заместник-министър Цветкова и допълни, че е изключително горда, че след четиригодишно прекъсване Военноморският музей отново отваря врати с нова експозиция, която разкрива морската история на България.

Новата експозиция беше открита с „разсичане” на трибагреното въже, поставено на оригиналния нактоуз на торпедоносеца „Дръзки” - уникален ритуал, с който преди близо 70 години цар Борис III открива пристанището в Царево.

По време на церемонията директорът на Националния военноисторически музей д-р Соня Пенкова подари на Военноморския музей три оригинални платна на художниците Александър Мутафов, Георги Велчев и Атанас Михов.

На тържественото откриване присъстваха Даниела Петрова, председател на Комисията по култура, гражданско общество и медии към 41-то Народното събрание, областният управител на Варна Данчо Симеонов, кметът на гр. Варна Кирил Йорданов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов, заместник-командирът на ВМС комодор Георги Мотев, офицери от Щаба на ВМС и много гости.

В новата експозиция на единствения у нас морски музей са включени 979 експоната от близо 100 000 културни ценности, които се съхраняват във фондовете на музея. Те хронологически проследяват корабоплаването по българските земи, дейностите, свързани с морето, и проявите на българската морска идея в обществото. В експозицията е представено раждането и развитието на българския военноморски флот и неговото участие във войните за национално освобождение и обединение.

Посетителите на уникалната експозиция имат възможност да разгледат редки за българските земи носови украшения; част от оборудването на първия кораб, който България закупува след Освобождението; корабните щандарти на българския военноморски флот; печатите на първата българска флотска част – Дунавската флотилия; най-старата запазена ценна книга в българската история – акцията на корабоплавателното дружество „Провидение” от 1863 г.; част от оборудването на единствения запазен в света водосамолет „Арадо-196 А-3”; последните находки от подводни проучвания – оръдия от руски ескадрен миноносец „Лейтенант Пушчин” и от потопената първа българска подводница УБ 18, както и творби на големия български художник-маринист Александър Мутафов.

Показаните културни ценности впечатляват с изключително широкия хронологически диапазон – от II хил. пр. Хр. (първите открити каменните котви в Черно море) до ХХI в. (части от оборудването на подводница „Слава” – един от последните експонати от 2011 г.).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА