27 Април, 2019 20:20 1 494 10

Все по-често преяждаме и злоупотребяваме с алкохол по празниците

  • празници-
  • алкохол-
  • преяждане

По думите ѝ приемът на голямо количество храна и алкохол може да доведе до обостряне на панкреаса и до така наречените панкреатити

Все по-често преяждаме и злоупотребяваме с алкохол по празниците - 1
Снимка: Shutterstock

Увеличава се броят на пациентите, които се хоспитализират след преяждане и злоупотреба с алкохол по празниците. Това съобщава агенция „Фокус”, цитирайки д-р Даниела Томова, старши лекар в клиниката по Гастроентерология към ВМА.

Медикът уточнява, че такава е тенденцията през последните години. „По Великденските празници причина за хоспитализациите са жлъчните кризи. Това се случва при пациентите, които имат камъни в жлъчния мехур. Употребата на големи количества яйца може да доведе до жлъчни кризи. Преяждането с козунаци, с месо може да доведе до възпаление на гастрити, язви. Суровите плодове и зеленчуци, особено салатите, водят до обостряне на колита“, коментира д-р Томова.

По думите ѝ приемът на голямо количество храна и алкохол може да доведе до обостряне на панкреаса и до така наречените панкреатити. „Периодично след тях следва хоспитализация до болнични заведения“, допълни още специалистът.

За да избегнем рисковете от преяждане по празниците, специалистите съветват да ползваме добре позната стратегия - да напълним чинията си с 2/3 зеленчуци (сурови или задушени), а останалата 1/3 да отделим за многобройните по-калорични храни. С голямо съдържание на фибри, богати на хранителни вещества, а бедни на калории, плодовете и зеленчуците са незаменими, когато става дума за балансирано хранене, през многото почивни дни. А и по принцип.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    15 5 Отговор
    По празниците пазаруваме, ядем и пием все едно няма да има утре. Човек трябва да има мярка на фона на толко гладуващи ти да повръщаш от преяждане. Все пак един от смъртните грехове е чревоугодничеството.
  • 2 Иван

    18 0 Отговор
    А за гладуващите пенсионери казали ли са нещо от ВМА?
  • 3 Ernesto Guevara

    22 0 Отговор
    Някои преяждат с палмова мазнина и други боклуци,а други с ВИП асансьори и джакузита.
  • 4 Guðmundsson

    10 5 Отговор
    Байганьовщина. Дай му на бай ганьо повод да се усере. И без това имаме толкова празници. Затова 65% от населението са алкохолици и 33 % наркомани.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Аз съм сам

    8 2 Отговор
    Вие сте изрди уе. Ко се наливате с алкохол и преяждате. Вървете и се помпете на лостовете. Аз четох че алкохолът е отрова която ви убива бавно. То и водата е пълен бкл. Хлорид. Хлорида е елемент от елитите които управляват света те ни карат да го пием да ни държат заспали и да не може да събудим третото око. Така ние не можем да се превърнем в нещо по велико. Как да се събудим от ада като третото око е затворено? Ако го отключим ще имаме силата да бъдем щастливи защото имаме разрешително да се шляем в по високите измерения и да виждаме бъдещето и да спечелим шестицата от Тотото и да станем богати и да четем мислите на хората и да видим миналото и да станем нострадамус. Но на мен не ми трябва третото око за да предвидя бъдещето на България. България в бъдещето няма да се казва България а ще бъде превзета от ДПС и ДПС ще вкара турците цял свят ще ни гледа как българите са унищожени от турците и така България става Турция с помощта на ДПС. Край. България е преименувана на Турцирия и готово. Българите да се бият или да не се бият резултатът е един и същ. САЩ ко ще направят? Те ще ни убият нас ли? Тръмп вика циганите трябва да убият българите. Я питайте Тръмп все пак ние българите сме със САЩ. Нямаме ли право да се срещнем лице в лице с Цветанка Ризова в студиото и да кажем на Тръмп ей ти защо ни изкаш мъртви от цигните уе? И гледай Тръмп как ще реагира. САЩ ни даде наркотици. САЩ ни даде крви феминистки златотърсачки. САЩ ни даде кофти управление ГЕРБ. САЩ ни
  • 7 Аз съм сам продължение

    7 1 Отговор
    САШ ни даде джендери обратни и гейове. САЩ ни даде вируси морбили като си бием ваксини. САЩ ни даде Макдоналдс да дебелеем и умираме от преяждане и да станем дебели и умрем. САЩ ни даде предатели като Бойко Борисов и Цветанов. Крадат. САЩ ни даде престъпници убийци и наркомани които се друсат убиват и тн. САЩ ни даде ада. САЩ ни тормозикато искат да плащаме данък за отбрана. САЩ са злобари. САЩ НАТО зло. Злото е голямо.

    Коментиран от #10

  • 8 и хлебец еш водица пий дий воле дий

    5 0 Отговор
    Тези неща ги кажете на "политическите ни елити"! Че така се се ояли...
  • 9 Ревю

    3 0 Отговор
    Няма 2лв.в народната банка-лъже мръсника ,преяжда с луканка
  • 10 Гостилничаря

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Аз съм сам продължение":

    Приятелче, я си кажи направо, че не изтрезняваш и че плюскаш за петима и че мързела ти пречи да си довлечеш дебелия мазен гъз по-далеч от хладилника!! САЩ ли ти дадоха ракията и пастърмата, или ти почна да дебелееш откакто отвориха Макдоналдс!? Нездравословния живот и алкохолизма са ни дълбока национална черта от векове, първи сме в Европа по наднормено тегло, алкохол и цигари и то далеч не от вчера!! Америка му виновна!! А българския чергарски манталитет е просто пословичен по отношение на здравето - голяма работа, няма да живея 100 години я! Такивс хора, съзнателно скъсяващи живота си не заслужават и капка съчувствие, като Ласкинчето, например.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове