Last news in Fakti

3 Май, 2019 12:30 3 393 24

1/3 от софиянци не си плащат сметките към "Топлофикация"

  • топлофикация-
  • топла вода-
  • парно-
  • сметки-
  • кремен георгиев

Малко под 200 милиона са текущите задължения на битовите потребители

1/3 от софиянци не си плащат сметките към "Топлофикация" - 1
Снимка: БГНЕС

Около една трета от гражданите на София не си плащат редовно сметките за парно и топла вода. Междувременно от „Топлофикация - София“ поискаха от КЕВР минимално увеличение на цената на топлинната енергия, но почти двойно на електрическата, която произвежда по топлинен способ. Това сподели пред БНР изпълнителният директор на дружеството Кремен Георгиев.

"Приоритетно ще бъдат завеждани дела за суми над минимална работна заплата. Това не означава тотално изключване на малките суми по една проста причина. Ако длъжниците с малки суми са много на брой, това сумарно прави едно солидно задължение и ако ние не го потърсим по никакъв начин, това означава безстопанственост. Повечето дела, които вече се завеждат са за по-сериозните суми", заяви той.

Кремен Георгиев допълни, че приоритет ще е да намали дълга на дружеството към "Булгаргаз", който в момента се движи между 100 и 120 милиона лева, както и да се опита да купува навреме емисиите с парникови газове.

„Всичко възможно ще направя, за да не се увеличава това задължение. Мисля да обещая повече за цесии да не става въпрос… Малко под 200 милиона са задълженията, текущите, тоест извънсъдебните, на битовите потребители към момента. До юни трябва бъдат сведени до около 30 милиона лева", заяви още той.

Георгиев обясни, че Европейският съд е оставил таксата „сградна инсталация“, защото тя е част от производствения процес. По отношение на планираните ремонти има „доста неща, които на практика са доставени още миналата година и не са вложени в ремонти, които ще се използват сега“.

През зимата е имало аварии, които дружеството не е отстранило, тъй като са знаели, че не могат да се справят за 48 часа.

„Факт е, че ако не се правят ремонти през лятото и част от софиянци не остават без топла вода, много по-вероятно е да останат без отопление зимата“.

Над 80% от мрежата е остаряла, но това не означава, че задължително трябва да се подмени цялата. Правят се анализи на аварийността по райони, обясни той пред БНР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 длъжник

    24 11 Отговор
    До тук ни докараха гробарите, да сме в невъзможност да си плащаме сметките

    Коментиран от #6, #7

  • 2 логично е

    36 8 Отговор
    Тази хранилка наречена Топлофикация трябва да фалира!

    Коментиран от #11

  • 3 1234

    21 0 Отговор
    Как да плща за да отидат в някоя приятелска банка ли пак
  • 4 дайте да дадем

    12 0 Отговор
    Поредният обещаващ. Абе, някъде има школа ли за такива екземпляри, че не съм разбрал?
  • 5 Грешно име

    8 0 Отговор
    Така и тряа
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Иванчо

    8 8 Отговор
    Ако се абстрахираме от това, че периодично ни притопляте стари манджи, това се дължи на комунизма, при който всички си мислеха, че винаги някой друг е длъжен да плаща масрафа. Нищо безплатно няма и когато чуждите пари на този, който плаща масрафа, свършат, свършва и комунизмът и осъзнаваш, че трябва да си плащаш за всичко, което ползваш
  • 9 ЗАПОЗНАТ

    12 14 Отговор
    СЕЛЯНИН СМЕТКИ НЕ Е СВИКНАЛ ДА ПЛАЩА, ВЕЧНО ХИТРУВА АКО МОЖЕ ДРЪВЧЕ ДА КИЛНИ ДА СТЪКНЕ КЮМБЕТО , ТАКА Е НА СЕЛО И СИ МИСЛИ , ЧЕ ВСЕ ТАКА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА !

    Коментиран от #20

  • 10 Кaлин Tерзийски

    6 0 Отговор
    Аз също съм от нeредовните плaтци-всичко изпивaм. За Вeликден нямах една стотинка, добpе че Мaйoнeзата ми дадe 100лв назаем.
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "логично е":

    По-умните могат да сметнат: При калоричност на природния газ – 9,28 kWh/m3 и цена до сега от 736,16 лв./хил. м3, колко струваше газа в 1 kWh топлинна енергия от Топлофикация. Цената на „парното” бе смешно ниска-8,5 ст. с ДДС за 1 kWh . Това е все едно, от топящ се сняг да се подгрее една кофа с вряла вода, само за 8,5 ст. При това тази енергия е докарана вътре в отоплителната инсталация на сградата. Това е около 4 евро-цента за 1 kWh. Дори след сегашното увеличние от 8% ниската цена обезсмисля всичките напъни за „оригинални” решения за отопление. Тази цена дава и отговор на въпроса, защо всички журналисти и политици мълчат за фактическата себестойност. Те много добре знаят , че в Европата „парното” е между 40-80 евро-цента за 1 kWh, при по-ниски цени на газа. Тази информация обаче се крие, защото "Топлофикация София" се тика от мафията умишлено към разпродаване, т. е. приватизация. След като не можаха да я сринат нито технологично, нито организационно, сега използуват натрупалото се недоволство от трудния живот за да я атакуват в медийното пространство.

    Коментиран от #16

  • 12 Враца Баце

    10 4 Отговор
    Че то 1/3 са кореняк софянците, другите 2/3 са провинциалисти . И какво излиза, че кореняците не плащат, защото са тарикати, а пришълците датират закъсалата Топлофикация.

    Коментиран от #15

  • 13 Дохода...

    8 0 Отговор
    Браво София.То и ДДС-ето не трябва ДС се плаща (имам пред вид Данъка върху Дохода)-в Америка се бунтуваха ,искаха от Данъчните да им покажат според кой закон им взимат Данък върху Дохода,а У нас си мълчат.
  • 14 Гост

    12 1 Отговор
    Топлофикация са най-големите изедници и мошеници, аз също искам да не си плащам, ама като знам, че те тяхното си го взимат от комшията, който също е сиромах и ми става кофти, но продължавам да обмислям варианти
  • 15 Софиянец

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Враца Баце":

    Баце, върни се у Враца, за да не те цакат софиянците 😁
  • 16 логично е

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И при нас цената щеше да е като в Европата, ако не ни щавят всички на ангро, т.е. само ако си плащат реално ползващите... Обаче щото щем-нещем всички плащаме за тъпата сградна инсталация,така цената е уж толкова ниска... Нека да махнат такса сградната инсталация, която е средно около 30% от общата сметка и тогава братко гледай каква цена ще докарат - не 1/3, а 100/100 няма да я плашат... Изхода е, че Топлофикация в сегашната си схема на работа трябва да фалира! А след това, да се изрежат вертикалните тръби и да си правят индивидуални договори с хоризонтални разводки и индивидуални топломери за всеки отделен абонат...

    Коментиран от #17

  • 17 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "логично е":

    Колкото и тъпо да звучи - вътрешните тръби са на абонатите, ако те си направят инсталацията да позволява индивидуални топломери и изолират щранговете то топлофикация ги предоставя. И най-интересното е, че има сгради поне от 10 години с такива инсталации. Много по-лесно обаче е да стоим и да ревем и да ни крадът вместо да инвестираме в преработка на инсталацията и да спрем кражбите и плащането на глупости.

    Коментиран от #21

  • 18 Пепа

    5 2 Отговор
    В Топлофикация чистачки взимат 900 лева а вие си говорете но така е защото се краде много кой ще провери европари който влизат в Топлофикация кой ??и ще стане бау ?.?
  • 19 въпрос за топлотехници

    4 0 Отговор
    Може ли топлото да ми идва от сателит до чинията на терасата? Ако да, ще го плащам на 100%...
  • 20 годечанин

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "ЗАПОЗНАТ":

    на село топлофикация няма ,това се отнася за вас там гржданите ,ясноли тие ,и не бьркаи селото тапанар ,и никои не ти иска мнението .
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    При централното топлоснабдяване, конструкцията на цялата сграда играе ролята на огромен „топлинен акумулатор” и съответно топлинен преразпределител и съответно когато температурата навън е под минус 10 градуса, то в неотопляеми помещения на топлофицирана сграда, температурата не пада под плюс 8-10 градуса.
    Тръбите не са толкова важни, а и прекарани вертикално, те са с много по-ниско топлотдаване от евентуални хоризонтални щрангове за които се говори напоследък.
  • 22 Аз по добре да живея на улицата

    0 0 Отговор
    Ще си живея най добре. Няма да плащам нищо. Само държавата да ме храни. Искам
    държавата да дават пари на бездомните ама го правете тайно за тези които се трепят от работа да бъдат направени на глупаци.
  • 23 Що пък не...?

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Социялно потпомагане да ти говори нещо?Или със други думи, твоят следващ (автомобил) да не се осъществи ами да се подпомогнат истински социално нуждаещи се!Май и на тебе са одарили Батко и Братко по едно рамо и успяваш да си плащаш сметките;)
  • 24 Пак този

    1 0 Отговор
    Ами услуга която ти натрапват да ползваш, защо да я плащаш?Топлофикация да започват да си плащат за пренос през сградната инсталация.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове